Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Koodit: Batch: Komentotulkin avaus

Kirjoittaja: FooBat

Kirjoitettu: 30.11.2005 – 30.11.2005

Tagit: ohjelmointitavat, koodi näytille, vinkki

Aika usein C-osissa tulee kysymys "Miksi ohjelma vain välähtää?" ja sen perään linkki sivulle http://pp.kpnet.fi/blaze/codefaq/#justflashes, jossa kehotetaan ajamaan koodia komentotulkissa. Tulkki kuitenkin avautuu minne sattuu ja nykywindowsien oletushakemistot eivät ole kaikkein yksinkertaisimpia kirjoittaa (C:\Documents and Setting\käyttäjä\Omat tiedostot\...).

Tässä koodivinkissä esittelen kikan, jolla komentotulkin saa heti avautumaan haluttuu hakemistoon, jossa koodia on tarkoitus ajaa.

Tee ensin ensin bat tiedosto, johon kirjoitat koodilistauksissa olevat asiat. Tämä onnistuu esim. notepadillä, tallennat tiedoston vain nimellä "shell.bat". Siirrä tämä tiedosto sitten paikkaan, josta kaikilla käyttäjillä on oikeus ajaa se.

Seuraavaksi tee pikakuvake tähän bat-tiedostoon ja siirrä pikakuvake käyttäjäsi SendTo hakemistoon. SendTo-hakemisto on win98:ssa C:\windows\sendto ja WinXP:ssä C:\Documents and Settings\käyttäjä\SendTo. Kuten kaikki kiva windowsissa, tämäkin hakemisto on oletusarvoisesti piilotettu, joten valitse Työkalut -> Kansion asetukset -> Näytä -> Näytä piilotetut tiedostot ja kansiot.

Tämän jälkeen voit avata komentotulkin haluttuun hakemistoon klikkaamalla hakemistoa oikealla napilla ja valitsemalla lähetä -> Pikakuvake shell.bat. Voit tietenkin nimetä pikakuvakkeen paremmin.

Koodilistauksissa oleva esimerkki muuttaa komentokehotteen muotoon "käyttäjä $ ". Tämä lähinnä siksi, että hakemistojen nimet ovat niin pitkiä, että komentotulkin käyttö oletuspromptilla on tuskaa. Nykyisen hakemiston näkee helposti kirjoittamalla "cd".

WindowsXP

@echo off

rem Tähän voi lisätä järjestelmämuuttijien asetuksia
rem ja ajaa muita bat:eja

SET PROMPT=%USERNAME%$s$$$s
@cd /D %1
%SystemRoot%\system32\cmd.exe

Windows

@echo off

SET PROMPT=$$ $
@cd %1
command.com

Kommentit

Spongi [05.12.2005 20:04:21]

#

Kirjotusvirhe, "SentTo"...

FooBat [05.12.2005 23:57:06]

#

Niinhän tuossa taisi olla

feenix [22.12.2005 11:00:29]

#

Pieni vinkki, ei kannata ikinä antaa polkuja tyyliin "C:\documents and settings..." vaan käytetään niitä ympäristömuuttujia. Eli oikea polku on %USERPROFILE\SendTo ja toimii on sitten asennettu minkä tahansa kielinen käyttis ja minne tahansa.

FrozenFire [02.01.2006 04:16:05]

#

Oon itekäyttänyt joskus windowsissa (en enää käytä sitä paljoo) helpompaa keinoa:

Menee kansioon jossa ohjelmat on tarkotuksena ajaa. Luo pikakuvake->komento: "cmd". Tämä kansiossa oleva komentokehoteen käynnistin avaa kehotteeseen kyseisen kansion itsestään.

Ei se ole vaikeata. :D

Kirjoita kommentti

Muista lukea kirjoitusohjeet.
Tietoa sivustosta