Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Kilpailut: Ohjelmoi ChatGPT:llä

Järjestäjä: Metabolix

Ohjelmointiputkassa pidetään 2023 kesä-heinäkuun aikana taas ohjelmointikilpailu. Kilpailun aiheen mukaisesti ChatGPT-tekoäly kertoo aiheesta lisää:

Säännöt

Tervetuloa osallistumaan ainutlaatuiseen ohjelmointikilpailuun, jossa voit todistaa taitosi pelinkehityksessä ja samalla haastaa itsesi käyttämällä ChatGPT-tekoälyä koodin luomisessa. Tämä kilpailu on erilainen kuin mikään muu: sinulla on mahdollisuus käyttää tekoälyn apua ja luoda peli, joka näyttää, tuntuu ja toimii juuri niin kuin haluat. Kilpailussa voit käyttää mitä tahansa ohjelmointikieltä, mutta kaikki koodi pitää pyytää ChatGPT:ltä. Tämä ei ole vain haastavaa, vaan myös hauskaa, sillä voit oppia uutta ja kehittää taitojasi samalla kun luot peliä.

Kilpailu käydään 1.6.-31.7.2023 välisenä aikana. Kilpailuun voi osallistua yksin tai ryhmässä. Jotta osallistuminen olisi mahdollista, täytyy lähettää valmis peli, sen lähdekoodit sekä kopio kaikesta ChatGPT:n kanssa käydystä keskustelusta (Ctrl-A:lla tekstimuodossa kopioimalla). Tärkeää on myös merkitä koodiin NOTICE-sanalla alkavina kommentteina, mitä asioita on itse muutettu. Esimerkki itse tehdyistä muutoksista löytyy kilpailun esimerkkipelistä.

Kilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksellä. Kilpailun voittajalle annetaan palkinto, joka on ChatGPT:n laatima onnitteluruno. Palkinto toimitetaan vain voittajalle, ei ryhmälle. Voittaja ilmoitetaan mahdollisimman pian äänestyksen jälkeen.

Kilpailuun osallistuminen on ilmaista. Kilpailuun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä. Ilmoittautumislomake löytyy täältä: kilpailun ilmoittautuminen.

Muista, että tämä on erilainen kilpailu kuin mikään muu! Tämä on tilaisuutesi näyttää taitosi, käyttää tekoälyn apua ja kehittyä pelinkehityksessä. Aloita kilpailun valmistelu ja anna luovuutesi lentää!

”Koodaus on luovuutta, toteutusta ja kärsivällisyyttä. Se on haaste, joka kasvattaa mieltä ja opettaa ongelmanratkaisua.” -Unknown

Tämä säännöt on tehty ChatGPT-tekoälyllä.

Selvennykset

Edellä oleva sääntöteksti on generoitu ChatGPT:llä, paitsi kursivoidut täydennykset. (ChatGPT:n kanssa käyty keskustelu on liitteenä.) Myös kilpailun mainoskuva on tehty tekoälyn avulla. Alle kootaan täsmennyksiä asioihin, joita ChatGPT:n laatimat säännöt eivät täysin kata.

Pelin laatu: Mikä tahansa peli käy. Vaikka muukin ohjelma käy, jos uskot pärjääväsi sillä.

Koodin tuottaminen: Koodin pitää olla pääasiassa ChatGPT-tekoälyn tekemää. Tekoälylle saa antaa ohjeita vain ihmiskielellä, eli ”ohjeeksi” ei kelpaa itse kirjoitettu valmis koodi, jonka tekoäly vain sylkisi takaisin ulos. Tekoälyn muisti on aika lyhyt, joten ohjeeseen voi silti kopioida näiden sääntöjen mukaan tuotettua koodia, jota tekoälyn pitäisi korjata tai täydentää. Kilpailun esimerkkipelin keskustelusta löytyy tästä esimerkkejä hakusanoilla ”minulla on” ja ”WASD”.

Koodin muutokset: Tekoälyn antamaa koodia saa leikata ja liimata ja muuten järjestellä, jakaa funktioihin, nimetä uudestaan ja vähäisessä määrin muillakin tavoin yhdistellä ja korjailla. Toisin sanoen: Kuvittele olevasi copy-paste-koodari, joka ei osaa itse ohjelmoida paljonkaan vaan pyytää keskustelussa kaikkeen neuvoja ja valmista koodia. Koodiin pitää merkitä NOTICE-sanalla alkavina kommentteina, mitä asioita on itse muutettu. Kilpailun esimerkkipelin lähdekoodista voi katsoa kyseisiä kommentteja malliksi.

Edellä mainittuja ohjeita saa tulkita joustavasti, mutta pääasia on tuottaa koodia ChatGPT:n avulla, merkitä kaikki omat muutokset ja ylipäänsä tehdä itse vain vähäisiä muutoksia.

Kirjastot: Ulkoisia kirjastoja voi kohtuullisessa määrin hyödyntää, mutta esimerkiksi jonkin valmiin pelirungon käyttö ”kirjastona” ei ole kisan hengen mukaista. Kysy tarkennusta tarvittaessa tapauskohtaisesti keskustelussa.

Grafiikka ja äänet: Suositellaan käytettäväksi ChatGPT:n avulla tehtyä grafiikkaa ja ääntä, jos mahdollista. Omatekoisen tai lainatun grafiikan tulee olla niin yksinkertaista, ettei se yksinään vaikuta suuresti pelin menestykseen kilpailussa. Pelin koko kaikkineen tulee olla enintään 20 Mt.

Lisenssi: Pelin voi julkaista millä tahansa lisenssillä, mutta Ohjelmointiputkalla on oikeus pitää peliä ja lähdekoodia ilmaiseksi yleisön saatavilla.

Keskustelut: Kopioi ChatGPT:n kanssa käymäsi keskustelu (selaimessa ”Valitse kaikki” ja ”Kopioi”; voit poistaa kopioidun tekstin alusta keskusteluun kuulumattomat sivupalkin sisällöt) ja lähetä se lähdekoodin mukana. Voit tallentaa sen yhteen tekstitiedostoon keskustelu.txt, tai jos keskusteluja on useampi, voit esimerkiksi numeroida ne keskustelu-1.txt ja niin edelleen.

Ilmoittautuminen: 31.7.2023 klo 23:59 mennessä ilmoittautumislomakkeen kautta. Ilmoittautumalla hyväksyt, että peli ja antamasi tekijätiedot julkaistaan Ohjelmointiputkassa.

Äänestys: Avataan kilpailuajan päätyttyä, kun pelit on saatu tarkistettua ja laitettua ladattaviksi.

Osallistujat

Lisätty 1.8.2023

Tässä ovat kilpailuun osallistuneet pelit:

Kalapeli. Liity mukaan vesiseikkailuun ja sukella syvyyksiin Kalapelissä! Kerää pisteitä syömällä keltaisia kaloja ja sinisiä kuplia, mutta varo punaisia kaloja, jotka vaanivat sinua. Haasta itsesi ja yritä saavuttaa huipputulos. Upea grafiikka ja haastava pelattavuus takaavat huikean pelikokemuksen. Valmiina sukeltamaan? Pelaa Kalapeliä nyt! (Nettipeli, ZIP) – Mika K-L – Pentu

Kirjainpeli. Pelissä opetellaan kirjainten löytämistä näppäimistöltä. Peliä voi pelata myös hiirellä tai kosketusnäytöllä klikkaamalla. (Nettipeli, ZIP) – Lauri Kenttä

Maapallon kauppamatkustaja. Voita pöhkö ja laiska "tekoäly" kauppamatkustajan ongelman ratkomisessa. (Nettipeli, ZIP) – Petri Keckman

Piilopeli. Pelissä pieni otus menee piiloon ja se pitää etsiä. Kun otukseen törmää, se menee uudestaan piiloon. Peliä ohjataan klikkaamalla tai koskemalla toivottuun kulkusuuntaan. (Nettipeli, ZIP) – Lauri Kenttä

Putkapermutaatiot. Löydä 120 PUTKA-sanasta tehdyn permutaation joukosta oikea PUTKA alle minuutissa ja todista tarkkaavaisuutesi. (Nettipeli, ZIP) – Petri Keckman

Sananlukupeli. Pelissä opetellaan kirjaimia ja lyhyiden sanojen lukemista. Peli käyttää järjestelmän äänisynteesiä sanojen lukemiseen, ja klikkaamalla tai koskemalla kirjaimia peli lukee sanan kirjaimet yksitellen. (Nettipeli, ZIP) – Lauri Kenttä

Shakkipeli. Shakkipeli. Peli jäi pahasti kesken, mutta laitoin kuitenkin mukaan, kun toivottiin myös raakileita kisaan. Aika ei riittänyt tällä kertaa parempaan toteutukseen. (Nettipeli, ZIP) – Tapani Sjöman – TapaniS

Vältä punaisia hirmupalloja. Olet sininen neliö. Kymmenen punaista monsteri palloa vaeltelevat peli-ikkunassa. Koita olla minuutin ajan törmäämättä niihin. (Nettipeli, ZIP) – Petri Keckman

Keskustelussa esiteltiin myös Muotojen mätkintä (AtskaFin) ja Pokeripeli (walkout_), jotka eivät lopulta osallistuneet kisaan.

Tulokset

Kisaan osallistuminen jäi laimeaksi (vain kolme tekijää järjestäjän lisäksi) ja pelit ovat muodoltaan kovin erilaisia. Pelejä testannut kotiyleisö äänesti, että kaikki osallistujat julistetaan yhteisesti voittajiksi. Poikkeavia ääniä ei esitetty.

Kilpailun tulos on täten tasapeli, eli kaikki voittivat.

Kunniamaininnat:
Pentu — hieno aihe ja dokumentoitu prosessi.
PetriKeckman — erityisen vähän omaa koodia.
TapaniS — hyvä yritys monimutkaiseen peliin.

Kiitos kaikille osallistujille!

Tietoa sivustosta