Mistä tiedän, mitkä kirjastot ovat industry standard:eja?
Esimerkiksi, kun taannoin etsin web server:iä, niin mistä tiedän, mitkä niistä ovat yleisessä käytössä teollisuudessa?
Löysin hakukoneella sivun https://www.libhunt.com/, mutta käyttävätkö kaikki tätä?
Ovatko listat, kuten https://github.com/fffaraz/awesome-cpp hyödyllisiä?
Mihin tarvitset tätä tietoa?
Jos patentit kiinnostaa, niin täältä voi hakea: https://patents.google.com/
Luulenpa, että tässä pohdittiin eniten millä tavoin voidaan parhaiten futureprooffata teknistä valintaa. Onhan noista listoista jotain hyötyä, vaikka lopulta mitään täysin varmaa taetta ei ole. Jos haluaa stabiliteettia niin enterprisemaailmassa pyörii kovasti Java ja C# ja kirjastojen osalta täytyy vaan seurata suosiota ja ylläpitotiheyttä. Noissa asiat tuntuu pysyvän onneksi suht paikallaan.
Heti kun astuu tuosta maailmasta ulos näkee sitten, että eletään jatkuvassa muutoksessa ja sitten vaan arvaillaan parhaansa mukaan. Noiden listojen ongelma on toki se, että ne kuvaa maailmaa aina vähän jäljessä ja tulevaisuus on tuntematon. Muistan kun opiskelin softainssiksi niin Angular oli pop ja JQuery ihan ällöö. Sit tuli React ja yliopettaja kovaa väitti et se on vaan kupla ja hypeä. No vikana vuonna se pyysi anteeksi ja totesi, että verrattuna hänen aktiiviaikaansa (80- 90-luku), kehitys on paljon nopeatahtisempaa. Ja hauskaa on huomata itselle, että esim. Reactista puhutaan nyt samalla tavalla kuin Angularista silloin. De facto -standardit elää ja muuttuu ajassa. Sykli tuntuu omaan nenään olevan siinä 5-10v. webbipuolella tällä hetkellä.
Loppujen lopuksi ei oo ollu hyötyä olla loputtomassa analyysihalvauksessa. Kaikkein tärkein omasta mielestä on ollut poimia tekkiä jonka paradigmasta/malleista on hyötyä vaikka vaihtaisi kirjastoa tai tuki/suosio loppuisi. Sit on pystynyt tilanteen mukaan opettelemaan nopeasti uutta syntaksia, mutta ajatus siitä mihin pyrkii on pysynyt samana.
"Tiedä mihin pyrit ennen kuin tyrit!"
Niin, koska tietyssä mielessä on järkevämpää käyttää samoja tekkejä kuin muut (erityisesti samalla alisektorilla), koska tämä antaa:
-muiden kehitykset ko. teknologioihin
-työnsaantimahdollisuuksia muualta
-tukea tarvittaessa
Jos valitsee kirjastoa vain omaan käyttöön, niin toki silloin voi ottaa enemmän vapauksia. Kuitenkin, jos puhutaan vaikkapa front-end framework:eista, niin jollei ole erityisen hyvää syytä ottaa jotain muuta, niin sen tulisi tällä hetkellä olla jokin big three:stä:
Angular, React, Vue.js
Syy on, että nämä ovat melkein aina kustannustehokkaimpia teknologioita.
Aina vaan esimerkiksi GitHub-tähdet tms. eivät kerro koko totuutta siitä, mikä on suosittua ja miksi.
mavavilj kirjoitti:
Jos valitsee kirjastoa vain omaan käyttöön, niin toki silloin voi ottaa enemmän vapauksia.
Mihin tai kenen käyttöön sä nyt olet kirjastoa tai palvelinsoftaa valitsemassa? Miksi ohitit mpni:n kysymyksen?
Lisäys: Ahaa, vedit tästäkin herneet nenään. Vastaan sitten alkuperäisiin kysymyksiin: mee töihin niin näät mitä siellä käytetään. Kaikki eivät käytä libhunttia. GitHubin awesome-listojen hyödyllisyyttä joudut arvioimaan itse, mutta minusta ne ovat turhia.
Niin ja sitä ei voi kiistää, että nykyinen iso kolmikko fronttipuolella ei sisältäisi Reactia ollenkaan jos kaikki olis vaan mennyt sillä mitä käytetään. Reipas 10v. sitten sitä haukuttiin hyvin keskeneräiseksi ja turhaksi. Ja jos vertaa aikaisempaan, niin kaula kolmen ison ja niitä suosiossa seuraavien välillä on kokoajan vähentymässä. Muutoksen suunnnallakin on väliä. Listat on suuntaa-antavia ja awesome-listat kertoo aiheen oman jo saavutetun yleisön vihkitymisestä enemmän kuin mitään muuta. Sillä ehkä saa kuvaa communityn aktiivisuudesta ja innosta jos ei muuta!
Vahvasti kyllä sitä mieltä et oma käytäntöön perustuva kokemus ja näkemys on oltava tärkeämpää kuin että mitä joku muu sanoo jossain, ja sehän ei muodostu kuin kokeilemalla.