Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Onko Kotlin MP paras, kun halutaan mobiilialustat mukaan?

mavavilj [06.01.2024 16:38:15]

#

Olen pohtinut monialustaisia rajapintoja (osin https://www.ohjelmointiputka.net/keskustelu/32407-eikö-c-cpp-yksi-skripti-vm-ja-dsl-t-ole-paras-mahdollinen-stack motivoimana).

Miksi Kotlin Multiplatform (https://kotlinlang.org/docs/multiplatform.html) ei ole paras rajapinta, mikäli mobiilialustat tulee pitää mukana?

Tämä mukailee aiemmassa ketjussa mainittua ideaa, että ohjelma tulisi myös "rajata" käytön mukaan. Silloinhan tämmöinen joustava rajapinta mahdollista sen, että osat voi jakaa luontevasti esim. C/C++, Java/Kotlin ja JS -osiin.

feenix [06.01.2024 18:52:44]

#

Paras rajapinta miten? Määrittele ensin "paras" ja sitten voidaan keskustella. Ja määrittele myös "rajapinta" koska en nyt keksi heti miten Kotlin MP olisi "rajapinta." Ja sitten mitä "rajata" tarkoittaa, tai miksi olisi "luontevaa" jakaa eri kieliin ja...

Kielitoimiston sanakirja: standardin mukainen käytäntö t. yhtymäkohta, joka mahdollistaa tietojen siirron laitteiden, ohjelmien t. käyttäjän välillä.

Jos yrität sanoa "paras kaikilla mahdollisilla määreillä" niin ei sellaista ole.

mavavilj [06.01.2024 20:42:49]

#

No siis. Kotlin MP:ssa on IR (Intermediate Representation) -konsepti.
Se suosittaa, että Kotlin on "paras" kieli koodaukseen, ja muille vaan käännetään.

No tietysti se ei varmaan ole, jos koodilla pitää toteuttaa reaaliaikavaatimuksia.

Ehkä Kotlin MP on kuitenkin hyvä työkalu niihin sovelluksiin, jossa tätä ei tarvitse tehdä? Eli yleinen "app language": https://github.com/JetBrains/kotlin-native/issues/3894#issuecomment-589864443. Tuolla samassa paikassa sanottiin kuitenkin, että Swift:ssä on tämmöinen kiva juttu: https://developer.apple.com/documentation/swift/manual-memory-management

mavavilj [07.01.2024 12:00:37]

#

Olen kuitenkin eri mieltä tästä, koska kuten muissa ketjuissa, niin Kotlinin voi jättää kokonaan pois, jos yhdistää backendin ja frontendin jollain protokollalla kuten WebSocket tai gRPC.

En ole ihan varma siitä, mitä osioita Kotlin-osaan voisi haluta tehdä, mutta toisaalta se on Android:n virallisesti tukema kieli, joten sillä pitäisi saada paras kokemus.

mavavilj [16.01.2024 12:10:29]

#

Entäpä Flutter, niin?

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta