Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Nettisivujen teko: Hakukoneoptimointi

Sivun loppuun

Tunturisusi [24.09.2020 16:59:41]

#

Yli 10 vuoteen Google ei ole näyttänyt susisivuani haulla "susi" lainkaan, joulusivujani haulla "joulu" lainkaan jne. Ihmetellen olen lähettänyt puolenkymmentä kyselyä tämän kesän aikana Google Analyticsin palautteen kautta, mutta ilmeisesti nuo palautteet menevät robottien käsittelyyn, minkäänlaista vastausta ei ole kuulunut.

Toki Google tekee niin kuin haluaa. Sivujeni linkkejä ei ole netissä juuri muualla, joten varmaan sekin vaikuttaa heikentävästi. Mutta kun ei näy laisinkaan. Ei tarvitse näkyä hakusivulla yksi, mutta edes sivulla kymmenen, taikka viimeisellä sivulla, mutta ei laisinkaan. Ja haut antavat sen sijaan loputtomiin myös kaikenlaista roskaa ja sälää. Olen poistanut kaiken muun sisällön, kuten muut suurpedot jne ja sisältä teksteineen on pelkkää sutta, sutta ja sutta. Ei mitään vaikutusta. Joskus hakusivulla viisi on linkki sivulle "mustasusi.htm". Tämä lienee Googlen huumoria.

Toki löytyy määreellä Tunturisuden susi(sivut). Mutta kuka noin osaa kirjoittaa, eikä ole olemassa mitään Tunturisuden sutta, vaan on susi.
Voiko tätä parantaa mitenkään?

Susisivujen alkukoodi on tässä, jotta ei tarvise klikata sivulle:

<!doctype html>
<html lang="fi">
<head>
<title>Susi Canis lupus</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="kolmonen.css"/>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="yksikolmoset.css"/>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="tyylikolmoset.css"/>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="yksityyli.css"/>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="uusinmenu.css"/>
<LINK REL="SHORTCUT ICON" HREF="favicon.ico">
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8">
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
<meta name="description" content="Susi (Canis lupus) on koiraeläimiin kuuluva nisäkäs. Se on lihaa syövä petoeläin. Se on yksi Suomen neljästä suurpedosta">
<meta name="abstract" content="Susi">
<meta name="keywords" content="susi, sudet, canis lupus, hukka, susisivut, suurpedot, Tunturisuden sivut">
<meta name="robots" content="index,follow">
<meta property="og:title" content="Susi Canis lupus"/>
<meta property="og:type" content="Webpage"/>
<meta property="og:url" content="https://www.tunturisusi.com/"/>
<meta property="og:image" content="https://www.tunturisusi.com/timberwolf66.jpg"/>
<meta property="og:description" content="Susi (Canis lupus) on koiraeläimiin kuuluva nisäkäs. Se on lihaa syövä petoeläin. Se on yksi Suomen neljästä suurpedosta"/>

Metabolix [24.09.2020 18:26:01]

#

Nuo metatagit eivät nykymaailmassa merkitse juuri mitään. Sivuillasi on selvää tekstiä, ja sivut on kyllä Googleen indeksoitu, kuten voit todeta hakemalla vaikka lainausmerkeissä jotain kokonaista lausetta sivuiltasi.

Susi-sanalla tulee Googlesta "noin 44 100 000 tulosta", joten kyllä varmaan oma sivusi on jossain siinä joukossa.

Hakukoneoptimoinnissa on kyse juuri siitä, että pitäisi saada sivut näkyviksi internetissä. Sillä perusteella hakukone tekee ratkaisunsa. Jos kukaan ei missään linkitä sivuillesi eikä keskustele sivuistasi, hakukone tekee tästä johtopäätöksen, että sivusi ei ole kiinnostava tai tärkeä.

Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että olen samaa mieltä hakukoneen kanssa. Niin ansiokkaasti kuin oletkin kerännyt tietoa aiheesta, sivusi on irrallinen harrastelijan sivu. Jos oikeasti haluaisin tietoa susista ja ensimmäiselle sivulle nykyisten tulosten lisäksi tulisi sinun sivusi, kyllä 99,9 prosentin todennäköisyydellä klikkaisin ensisijaisesti kaikkia muita etusivun linkkejä (Suurpedot.fi, WWF, Yle, Luonnonvarakeskus, Riistahavainnot.fi jne.) enkä satunanista harrastelijan sivustoa.

Tavallaan siis voit miettiä sivusi sijaintia hakutuloksissa siltä pohjalta, että jos satunnainen surffaaja haluaa löytää tietoa aiheesta X ja selaa hakutulosten listaa alusta alkaen, niin missä kohti listaa sinun sivusi sisältö on käyttäjälle parempaa kuin myöhemmät tulokset mutta erilaista kuin aikaisemmat tulokset. Hyvän hakukoneen tarkoitus ei ole näyttää vain kaikkia aiheeseen liittyviä sivuja vaan myöskin tarpeeksi erilaisia tuloksia: kun tuloksissa on jo kärjessä muutama hyvä perustietosivu ja ne eivät ole kelvanneet käyttäjälle, ei kannata näyttää perässä kaikkia muitakin samanlaisia, vaan on parempi näyttää jotain vähän etäisemmin aiheeseen liittyvää.

Tunturisusi [24.09.2020 19:55:10]

#

Metabolix, kiitos kommentista. Varmasti juuri noin on, kuten esität, enkä voikaan kilpailla enkä ole koskaan kilpaillut noiden tahojen kanssa. Mutta siltikin, voisihan minunkin sivuni olla hauissa ainakin sivulla 13. Sitä ei näy ollenkaan haulla "susi".

Toki Google on indeksoinut sivuni, mutta sillä ei ole merkitystä, jos se ei koskaan näytä hakijoille linkkiä. Googlen omien indeksointiperusteiden mukaan sillä, miten pitkään jokin sivu on ollut netissä, pitäisi olla myös merkitystä.
Tai ainakin nämä gurut ohjesivuillaan netissä näin kertovat. Susisivut on ollut netissä vuodesta 2001 ja niitä päivitetään esim. uutisten puolesta joka päivä. Eli ei ole jätetty silleen olemaan.

Mutta näillä mennään. Google ratkaisee ken elää ja ken ei. Aforismisivuilleni tulee 500 - 1 000 ihmistä päivässä (näkyvät hyvin hauissa), suteen muutama kymmen.
Täytyy iloita siitä, mitä on, eikä surra sitä, minkä on menettänyt.

Grez [24.09.2020 21:29:41]

#

Tunturisusi kirjoitti:

Metabolix, kiitos kommentista. Varmasti juuri noin on, kuten esität, enkä voikaan kilpailla enkä ole koskaan kilpaillut noiden tahojen kanssa. Mutta siltikin, voisihan minunkin sivuni olla hauissa ainakin sivulla 13. Sitä ei näy ollenkaan haulla "susi".

Itse asiassa sivustosi näkyvät googlessa todella hyvin. Susi nyt vaan on huono hakusana sivuillesi, kun siellä ei ole sellaista sivua, jonka otsikko olisi Susi. Jos haen esim Susi canis lupus (joka siis on erään sivusi otsikko) niin sivustosi on ekalla sivulla kolmantena linkkinä. Jos haen tunturisusi niin sivustosi on ihan ekana!

Jopa hakemalla pelkällä sanalla susi sivustosi löytyy 5. sivulta, 48. osumana:
Musta susi - Tunturisusi

Toki "YMMV" ja varmaankin jollekin muulle netin käyttäjälle osumat ei tule ihan niin aikaisin. Tämä oli hiljattain puhtaaseen Windowsiin asennetulla suomenkielisellä Chromella.

Tunturisusi [25.09.2020 06:31:01]

#

Kiitos Grez, että jaksoit paneutua.

- Haku "susi Canis lupus" ei anna sekään etusivua, vaan johtaa sijoituksella 3. Uutisiin ja sijoituksella 4. alalajeihin. Sinänsä tuo "Canis lupus" hakuterminä on hyödytön. Susisivujen kävijäryhmät ovat suurimpana metsästäjät ja sitten koululaiset ja ainakaan metsästäjät eivät käytä hauissaan tieteellistä nimeä, tuskin koululaisetkaan.

- Erikoinen kuriositeetti on, että vuodesta toiseen haulla "susi" tarjottu "musta susi" tuottaa noin sivulle 5 sijoittumisen. Se tuo kävijöitä korkeintaan yhden viikossa. Miksi ihmeessä Google korostaa juuri mustaa sutta susisivujen lähes sadasta sivusta.

- Tarkemminlla hauilla, kuten suden "elekieli, laumahierarkia, lisääntyminen, saalistus jne" on sivuni joko ekana taikka tokana suurpetosivujen kanssa, eli siellä sijoittuminen on hyvä.

Erityisesti joulusivuillani tämä epäsuhta on suuri. Vilkkaana aikana siellä eräät alasivut saavat 1000 - 2000 kävijää päivässä, kun etusivulla on 30 kävijää. Ja kuitenkin etusivu on portti sivustoon. Siellä on esim. joulussa tekijän mielestä sivujen sisällöstä tärkeää informaatiota, jonka näkee vain etusivulta. Joulusivuillanikin Google tarkemmilla hauilla ohjaa tulijat eräille sivujen alasivuille, mutta ei laisinkaan anna haulla "joulu" sivuja.

Mutta poistin suden etusivun Titlestä "Canis lupus" ja katson seuraako siitä muutaman kuukauden mittaan mitään. Poistin lupuksen myös h1-otsikosta.

Grez [25.09.2020 08:13:16]

#

Tunturisusi kirjoitti:

- Haku "susi Canis lupus" ei anna sekään etusivua, vaan johtaa sijoituksella 3. Uutisiin ja sijoituksella 4. alalajeihin.

Tästä herää tietysti sellainen kysymys, että miksi uutissivusi otsikko on "Susi Canis lupus" ja samoin suden alalajit sivun?

Tuo voi jopa heikentää sijoitustasi hakutuloksissa että sivujesi otsikot on ristiriitaiset sisällön kanssa.

Tunturisusi [25.09.2020 09:08:41]

#

Kas vain - mutta korjasinpas kaikkien susisivujen sivujen Titlet vastaamaan tarkasti sisältöä.

Tunturisusi [26.09.2020 15:22:14]

#

En usko tätä heti todeksi. Googlessa haulla "susi" sivuni on hakutuloksissa toisella sivulla viimeisenä. Eipä tuota ole näkynyt vuosiin. Saa nähdä, pysyykö se siinä, laskeeko vaiko nouseeko.

Jaa, juttelin tutun Google-insinöörin kanssa eilen kahvipöydässä hakukoneoptimoinnista. (Minulle liian hieno sana, tiedän vain alkeet, en yritä esittää, että keskustelen tavallisesti insinöörien kanssa näistä asioista, hän on sisareni miesystävän poika). Hän totesi vain, että se on nettisivujen kanssa "kaikkein tärkein asia". En kuitenkaan pyydellyt häntä katsomaan sivuani, koska en ole varma, onko se hänenkään erityisalaansa.

Mutta nyt näytään tuloksissa ja siitä takaisin ykköseksi, jossa asemassa sivuni oli 20 vuotta sitten. ;)

mpni [26.09.2020 23:12:14]

#

Tunturisusi kirjoitti:

(26.09.2020 15:22:14): En usko tätä heti todeksi. Googlessa haulla...

Kannattaa myös tutustua oheiseen wikipedia-artikkeliin:
https://en.wikipedia.org/wiki/PageRank

Minulla on aiheeseen liittyen jonkin verran taustamateriaalia, jota voit halutessasi kysellä privana. En kuitenkaan usko, että materiaalista olisi juurikaan apua sivujesi näkyvyyden suhteen, ainoastaan jos asia rupeaa syvällisemmin kiinnostamaan..

Tunturisusi [27.09.2020 06:15:11]

#

Kiitokset, lueskelin aamutuimaan tuota sivua, matematiikasta en mitään ymmärrä, mutta tekstissä paljon ymmärrettävää.

Sivuilleni oli alkuvaiheessa paljon linkkejä, sadoissa kenneleissä, Suomen Kennelliitossa, Suomen Luonnonsuojeluliitossa ja arvokkain oli peräti eduskunnassa, siellä kansanedustajien harrastesivulla, jonne sen kiikutti Erkki Pulliainen. No, nuo kaikki ovat menneet ja sijoitus pudonnut. Mutta pitää puuhastella, jotta tilanne hieman paranee.

Tunturisusi [04.10.2020 15:53:34]

#

Väliaikaraportti.

Sijoitus vaihtelee kuin vuoristoradalla. Onko tämä yleistä Googlen hakutuloksissa?

Parhaimmillaan haulla "susi" sivuni on ollut eri päivinä sijoilla 16, 17 ja 18. Huonoimmillaan eri päivinä sivulla 5 sijoilla 47, 48 ja 49.

Tänä aamuna sijoitus oli 21 ja tällä hetkellä 20. Eli vaihtuu samankin päivän aikana.

Lebe80 [05.10.2020 23:41:11]

#

Tunturisusi kirjoitti:

Väliaikaraportti.

Sijoitus vaihtelee kuin vuoristoradalla. Onko tämä yleistä Googlen hakutuloksissa?

On. Kaiken lisäksi hakutulokset vaihtelevat käyttäjistä riippuen.

groovyb [15.11.2020 10:58:50]

#

Testasinpa itsekin! Hakusanalla susi sivustosi oli minulle 19 tulos.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta