Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Yksityishenkilönä laskuttaminen

Jaska [20.02.2020 22:22:08]

#

Jatkoa keskusteluun https://www.ohjelmointiputka.net/keskustelu/31025-onko-laskuttaminen-ilman-yritystä-laillista/sivu-1

Olen siis kevytyrittäjä, en kuulu ennakkoperintärekisteriin ja laskutan työni pääosin laskutuspalvelun kautta. Kuitenkin jos asiakas ei halua käyttää laskutuspalvelua vaan maksaa käteisellä tai tilisiirtona, olen velvollinen tarjoamaan kuittia, jos liikevaihto on yli 10000 euroa tilikaudessa, https://www.impola.eu/blogi/2017/3/15/kho-kuittia-ei-tarvitse-tulostaa-kuitin-suullinen-tarjoaminen-riitt. Jos sattuisin tuon rajan ylittämään, niin kuittilain mukaan, https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20130658 , joutuisin laittamaan kuittiin Y-tunnuksen. Minkä Y-tunnuksen laittaisin kuittiin, kun en ole perustanut yritystä?

Grez [21.02.2020 08:21:58]

#

Jos laskutat yli 10000 euroa vuodessa, olet arvonlisäverovelvollinen. (Arvonlisäverovelvolliseksi voi hakeutua toki pienemmälläkin myynnillä). Kun hakeudut arvonlisäverovelvolliseksi, saat verottajalta Y-tunnuksen. (problem solved) Ja kannattaa tosiaan hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi jos on pienikin mahdollisuus että vuoden myynti ylittää 10 000, niin kannattaa hakeutua alv-velvolliseksi mahdollisimman pian. Jos myynti jääkin alle 10 000 euroa niin saat verottajalta koko tilitetyn alvin takaisin ja 30 000 asti osan.

Ja kun et ole ennakkoperintärekisterissä, niin maksajahan maksaa sulle työstä vain ennakonpidätyksellä vähennetyn osuuden.

Jaska [26.02.2020 18:14:00]

#

Grez kirjoitti:

Kun hakeudut arvonlisäverovelvolliseksi, saat verottajalta Y-tunnuksen. (problem solved)

Jaa. Mietin vaan, että tarvitsenko kuitenkaan omaa Y-tunnusta? Eikö kevytyrittäjä voi laittaa laskutuspalvelunsa Y-tunnuksen kuittiinsa? Vai meneekö tästä turhaan ALV? Jostain luin, että laskutuspalvelujen idea on, että tarjotaan tarvittavat tunnukset käyttöön, jotta yrittäjyyttä voi hoitaa ilman yritystä.

Grez [26.02.2020 18:57:23]

#

Siis kysyit miten asia menee jos toimit ilman laskutuspalvelua ja vastasin siihen kysymykseen.

Eli siis jos laskutat laskutuspalvelun ulkopuolisesti yli 10000 eurolla vuodessa olet arvonlisäverovelvollinen.

Jos laskutat laskutuspalvelun kautta, niin voit unohtaa kuitit kokonaan. Silloin asiakas saa palvelusta laskun ja maksaessaan ko. laskun laskutuspalvelulle saa kuitin maksusta pankiltaan. Laskutuspalvelu taas maksaa sinulle oman osuutesi palkkana.

Jaska [26.02.2020 19:19:41]

#

Niin. Tarkoitin siis tällaista tilannetta. Asiakas tilaa minulta työsuorituksen ja maksaa sen tililleni tilisiirtona käyttämättä laskutuspalvelua. Joudun kirjoittamaan maksusta kuitin, ja kuittilain perusteella joudun laittamaan kuittiin Y-tunnuksen. Koska olen laskutuspalvelufirman asiakas, niin olenko oikeutettu käyttämään laskutuspalvelufirman Y-tunnusta omissa kuiteissani, vai joudunko hankkimaan oman Y-tunnuksen?

Grez [26.02.2020 19:31:39]

#

Et tietenkään voi käyttää laskutuspalvelun Y-tunnusta jos teet laskun (tai vaikka kuitin) joka ei mene laskutuspalvelun kautta.

Laskutuspalvelun idea on tarjota mahdollisuus laskuttaa ilman että tarvitsee tehdä kirjanpitoa, yrityksen veroilmoitusta, alv-ilmoituksia jne. Sen idea ei ole antaa sinulle Y-tunnusta, Y-tunnuksen saa kyllä ihan triviaalisti suoraan verottajalta. Sinänsä et myöskään tarvitse Y-tunnusta mihinkään kun käytät laskutuspalvelua.

Huomauttaisin myös että kuitti tarvitsee antaa lähinnä kun maksetaan käteisellä tai kortilla. Jos joku maksaa suoraan tilillesi niin se tapahtuu yleensä laskun perusteella ja laskun lisäksi ei tarvitse antaa erillistä kuittia. Sillä ei toki sinänsä ole merkitystä koska myös laskuun tarvitse Y-tunnuksen jne.

walkout_ [27.02.2020 01:01:38]

#

Huom! Vain kuluista laskutuspalvelun kautta voit vähentää ALV:t kulukuiteja vastaan. Mutta tämä on hankalaa, koska sinun pitää ensin ostaa liiketoimintaan liittyvät kulut omasta palkastasi ja sitten vähentää ALV:t vasta jälkeen päin kun olet maksanut kulut palkastasi.

Yksi vaihtoehto on johonkin Työosuuskuntaan liittyminen, josta maksat kertamaksulla Osuuspääoman ja Jäsenmaksun. Katso: https://pellervo.fi/
Jos liityt Työosuuskuntaan niin se maksaa sinun TyeL-vakuutusta puolestasi ja et ole YEL-velvollinen, joka vähentää riskejä (oli tulot mitä hyvänsä).
Jos sitten myöhemmin päätät erota Työosuuskunnasta niin saat maksamasi Osuuspääoman takasin mutta et Jäsenmaksua.
Työosuukunnassa sinua ei missään vaiheessa katsota yrittäjäksi, koska osaomistuksesi yrityksestä on kuitenkin alle 15 % (yleensä alle 1 %) Osuuskunnissa joissa on vähintään 7 jäsentä. Isot Työosuukunnat voi omata vaikka 300 jäsentä (siksi alle 1 % osaomistus).
Ja jos sinulla on Kustannuspiste tai ei Työosuuskunnassa niin ALV-palautukset Työosuukunta siirtää heti tienaamistasi rahoista tilillesi (jos olet ne ostanut palkastasi, kuitteja vastaan) ja voit Työosuukunnan nimiin ostaa vaikka mitä (sisään laskuttamistasi tuloista, jos sinulla on Kustannuspiste) sen Hallituksen luvalla (et omin luvin), jotka liittyvät liiketoimintasi kuluhin (ja nämä eivät ole palkkaa eivät kuulu missään nimessä mm. KELA:lle).
Myös Työosuuskunnan kautta maksua vastaan voi saada käyttöösi oman Aputoiminimen, joka merikitään YTJ:hin, mutta muista, että Aputoiminimi on vain markkinoitinimi eikä yritys tässä tapauksessa.
Huomaa myos se seikka, että oletuksena sinulla ei ole Työosuuskunnan allekirjoitusoikeutta, joten et voi allekirjoitella mitä tahansa sopimuksia henkilökohtaisesi vaan Työosuuskukkan Hallituksen on allekijoittava ne (jos esim. sopimuksissa on yleensäkkään sopimussakkoja vaikka 50000 € NDA:sta (5-vuoden vaitiolovelvollisuudella), tms.).
Et voi myöskään listä Työosuukunnan VAT-ID:tä EU-yhteisöhankintoihin tai muuhunkaan EU:n ulkopuoliseen hankitaan jos maksat kulut omasta palkastasi.

En suosittele oman yrityksen perustamista ennen kuin on varmaa, että laskutat vähintään 10000 € / kk + ALV 24 %, koska muuten sinun käy huonosti. Koska oikea yrittäjä ei saa soivitetuapäiväraha missään vaiheessa (koska sinut katsotan oletuksena päätoimiseksi eikä sivutoimiseksi) ja vain toimeentulotuki ja asumistuki ovat mahdollisia jos tulot ovat tarpeeksi pienet.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta