Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Tietokone käynnistyy ainoastaan kovalevyltä

Sivun loppuun

InnostunutSonni [01.04.2018 20:14:30]

#

Moi.

Olen tässä yrittänyt vanhalle Windows XP-pöytäkoneelle asentaa Linux Minttiä. Ongelmana on se, että vaikka laitan BIOSista koneen käynnistymään muistitikulta, se käynnistyy kuitenkin kovalevyltä. Kokeilin myös asentaa Linux Mintin DVD-levyltä, sama juttu. Kävin hakemassa tänään uuden pariston emolevyyn, sillä koneeseen piti laittaa aina kellonaika uudelleen, jos virtajohdon otti irti. Ajattelin, että myös samalla käynnistysvika korjaantuisi, mutta ei korjaantunut.

Tietäisikö joku miten asian voisi korjata? Olisiko jotain muuta vaihtoehtoa, kuin todeta, että emolevy on hajalla?

Kiitos jo etukäteen.

peran [01.04.2018 21:00:06]

#

Olethan tallentanut BIOSiin muutokset, joka yleensä tapahtuu F10:llä (tai CTRL+F10:llä).

Toisaalta noihin vanhoihin koneisiin voi asentaa jossakin toisessa koneessa, ja siirtää toisen koneen kiintolevyn ongelmakoneeseen.

Eli siis voit ottaa kiintolevyn irti XP:stäsi, ja sentaa siihen toisella koneella Linux, ja laittaa jälleen kiintolevy XP:koneeseesi.

Edit - Tosin tietämättä enempää, niin XP-koneeseen yleensä kannattaa asentaa jokin kevyt linux, kuten Ubuntu Mate, Xubuntu tai Lubuntu. Perus Ubuntu tai minttu tarvitsee modernin koneen.

Edit2 - Jos asennat toisella koneella Linuxin ongelmakoneeseesi, niin huolehdi myös siitä, että käynnistyslataaja asentuu kyseiseen kiintolevyyn. Muuten ongelmia alkaa esiintyä myös lainakoneessa. Tosin niistä pääsee pois boottisektorin uudelleen ajamisella super Grub diskillä (jos muistan diskin oikein).

InnostunutSonni [01.04.2018 22:39:37]

#

Moi.

Olen joo tallentanut BIOSiin muutokset. Tuo toisella koneella asentaminen kuulostaa hyvältä idealta, mutta kuulostaa hieman monimutkaiselta, sillä Linuxin asentaminen kyseiselle koneelle on tarkoituksena olla pelkkä kevytprojekti (sekä haluaisin myös käynnistysongelman selvitettyä, sillä joskus tulee varmasti tarvitsemaan jotain työkalua, mikä käynnistetään esim. usb:ltä).

Koneessa on kyllä tarpeeksi hyvä prosessori pyörittämään Linux Minttiä. Olen huonommallakin testannut, ja moitteettomasti toimi.

Olisiko muuta vaihtoehtoa?

Metabolix [02.04.2018 00:55:43]

#

Onko kone 32-bittinen vai 64-bittinen? Oletko varmasti ladannut oikean version Linuxista?

Yksi vaihtoehto on, että Windowissa teet kovalevylle osion, johon laitat Linux-asennuksen käynnistykseen tarvittavat tiedostot, ja asennat sen käynnistystä varten GRUB4DOS-lataajan.

InnostunutSonni [02.04.2018 10:42:01]

#

Kone on 64-bittinen. Muistitikulla oli 32-bittinen Linux, mutta DVD-levyllä 64-bittinen. DVD-levyä en tosin tainnut polttaa oikein, joten kokeilin formatoida muistitikun, laittaa uuden asennusohjelman sinne ja 64-bittisen Linuxin asennusohjelmaa käynnistää, mutta ei lähtenyt toimimaan. Yhä käynnistyi Windows XP:ltä. Kokeilin ottaa kovalevyn irti ja käynnistää koneen uudelleen USB:ltä, mutta sitten tuli "Reboot and select proper boot device" virhe. Voisiko olla että koneen BIOSin joku käynnistysohjelma on rikki, ja Windows XP käynnistyy jotenkin ohittamalla BIOSin?

Metabolix [02.04.2018 18:49:38]

#

Miten DVD-levyn voi polttaa väärin? Onko sitten USB-tikku luotu oikein? (Eli: miten loit sen?) Saatko jonkin muun koneen käynnistettyä kyseisiltä välineiltä?

Windows ei voi mitenkään käynnistyä "ohittamalla BIOSin". Todennäköisesti olet vain luonut asennusvälineet väärin tai säätänyt käynnistysasetukset väärin.

peran [02.04.2018 18:58:06]

#

Metabolix kirjoitti:

Miten DVD-levyn voi polttaa väärin?

Polttamalla levykuvatiedoston tiedostona eikä levykuvana.

InnostunutSonni [03.04.2018 15:32:35]

#

Poltin DVD-levyn painamalla ISO-tiedoston kohdalla oikealla napilla ja painoin "Ota käyttöön". Sitten kopioin tiedostot levykuvan sisällön DVD-levylle ja poltin. Mietin, että jos en saa BIOSista konetta käynnistettyä miltään ulkoiselta tallennusvälineeltä, olisiko mahdollista käynnistää se jollain boot managerilla, kuten jos oikein ymmärsin, niin vaikka tuo GRUB4DOS?

peran [03.04.2018 15:53:09]

#

InnostunutSonni kirjoitti:

(03.04.2018 15:32:35): Poltin DVD-levyn painamalla ISO-tiedoston...

Joo ei varmaan toimi. Kyseinen ladattu iso-tiedosto pitää polttaa levykuvana (burn from (iso-)image) suoraan levylle. Jos poltat vain iso-tiedoston tiedostot, niin levylle (siis Rompulle) ei tule oikean muotoista käynnistyssektoria (tai jotain sinne päin).

Mitä poltto-ohjelmaa käytät ?

Itse tosin en osaa auttaa, kun en käytä nykyään Windowsia, mutta ehkä joku muu osaa.

Metabolix [03.04.2018 16:10:20]

#

Myöskään USB-tikun kohdalla ei riitä tiedostojen kopiointi, vaan pitää laittaa levykuva tikulle jollain ohjelmalla. Rufus on tähän sopiva ohjelma käsittääkseni. Luultavasti siis ongelmasi ratkeaa, kunhan teet USB-tikun oikein.

Uudemmissa koneissa, joissa BIOS on korvattu UEFIllä, käyttöjärjestelmän voi saada käynnistymään vain laittamalla tiedostot sopivasti levylle. Windows XP -ajan kone ei liene tällainen.

InnostunutSonni [03.04.2018 19:28:56]

#

Sain ongelman ratkaistua! Kun kone käynnistyi luki "Press F2 for setup" tekstin alla "Press F11 for boot menu". Painoin F11 ja sieltä avautui käynnistysvalikko. Siitä sitten vain valitsin rufuksella tekemäni Linux Minut tikun, ja lähti toimimaan. Kiitos kaikille avusta!

Grez [03.04.2018 22:02:28]

#

Metabolix kirjoitti:

Myöskään USB-tikun kohdalla ei riitä tiedostojen kopiointi, vaan pitää laittaa levykuva tikulle jollain ohjelmalla.

No en nyt ihan yksioikoisesti noinkaan sanoisi. Esim. Linux Live USB stick creator toimii siten, että se lataa valitun Linux-distron .ISO -tiedoston, formatoi tikun FAT32:lla ja sitten purkaa .ISO-tiedoston sisältämät tiedostot tikulle 7-zipin purkukirjastolla. Mielestäni saman lopputuloksen saisi formatoimalla tikun FAT32:ksi käsin ja sitten vaan kopioimalla valmiiksi puretut tiedostot tai kopioimalla tiedostot sellaisenaan esim. jakelun sisältältä DVD:ltä.

Toki homma ei tosiaan toimi kopioimalla .ISO -tiedosto tikulle, joten sikäli väite että "pitää laittaa levykuva tikulle jollain ohjelmalla" on teknisesti juuri ja juuri oikein, mutta antaa kyllä hieman glorifioidun kuvan siitä mitä tapahtuu.

Metabolix [04.04.2018 17:27:58]

#

Grez kirjoitti:

Esim. Linux Live USB stick creator toimii siten, että se – – purkaa .ISO-tiedoston sisältämät tiedostot tikulle 7-zipin purkukirjastolla.

Linux Live USB stick creator myös asentaa tikulle käynnistyslataajan (GRUB tai SYSLINUX). Pelkällä tiedostojen kopioinnilla ei voi tehdä BIOS-käynnistykseen sopivaa tikkua. BIOS-käynnistys lukee vain 512 tavua levyn alusta (ennen ensimmäistäkään osiota) ja alkaa suorittaa koodia siitä, joten käynnistyslataajan asentaminen on välttämätöntä. (Myös levykuvan suora "polttaminen" on tähän yksi keino, koska yleensä niissä on valmiiksi sopiva käynnistyslataaja.)

Sen sijaan UEFI osaa lukea FAT32-osiolta tiedoston EFI/BOOT/BOOTX64.EFI, joten siinä pelkkä tiedostojen kopiointi on mahdollista.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta