Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Miksi Linuxin asennus ei onnistu?

Sivun loppuun

Jaska [17.02.2018 09:20:53]

#

Olen asentanut moneen koneeseen Linuxin ongelmitta, mutta osaako kukaan sanoa, miksi se ei asennu Asus GL553VW:ään ainakaan helposti? Esimerkiksi kun koetin Manjaroa, niin asennusohjelma ei edes lähtenyt käyntiin. Lubuntun asennusohjelma ilmoittaa vaan jotain tyyliin syscenter_past_esp+0x3d/0x61 ja monia muita kryptisiä ilmoituksia. Xubuntun asennusohjelma sujui hyvin, mutta kun koneen käynnisti, tuloksena oli vain musta ruutu ja kursori, joka ei reagoinut näppäimistöön.

Olen koettanut tehdä asennus-USB:n sekä Windowsin Rufuksella että Linuxin Unetbootinilla, mutta se ei ratkaissut ongelmaa.

Kokemukset:

Xubuntun asennus onnistuu, mutta kone käynnistyy tyhjään ruutuun.

Lubuntun asennusohjelma tulostaa ilmoituksia.

Arch Linuxin, Manjaron, Mintin ja Ubuntu serverin asennusohjelma ei käynnistynyt.

Koneeseen pystyy asentamaan Windows 10:n ongelmitta.

Metabolix [17.02.2018 10:29:10]

#

Kannattaa varmistaa, että käytössä on asennettavasta Linuxista aivan uusin versio.

Netistä hakemalla löytyy vinkkejä, että kernelin komentoriville pitää lisätä jotain seuraavista parametreista:

nouveau.modeset=0 i915.preliminary_hw_support=1 tpm_tis.interrupts=0 acpi_osi=! acpi_backlight=native acpi=off nolapic idle=nomwait

Jos koko rivi auttaa, voi tietenkin kokeilla, riittäisikö vain osa näistä.

Komentoriviä pääsee usein muokkaamaan käynnistysvalikosta jollain näppäimellä (ehkä tab tai E, usein neuvotaankin valikon yhteydessä), ja parametrit voi myös lisätä käynnistyslataajan asetustiedostoon.

Asennuksen jälkeen pitäisi valita sopiva grafiikka-ajuri (Bumblebee?), minkä jälkeen ilmeisesti voisi taas yrittää jättää pois noita komentoriviparametreja.

Jaska [17.02.2018 11:58:44]

#

Hmm. Kokeilin taas Xubuntu 17.10.1:n asennusta. Laitoin nuo kaikki parametrit. Nyt asennusohjelma jämähti ruutuun, jossa tuli Xubuntun aloituskuva ja pyörivä latausympyrän kaari. Pyöriminen kuitenkin loppui parissa sekunnissa ja kuva jämähti paikoilleen.

Metabolix [17.02.2018 17:31:10]

#

Kannattaa kokeilla jotain asennusta, josta saa helposti näkyviin kaikki virheilmoitukset. Esimerkiksi Arch Linux saattaisi tältä kannalta sopia hyvin; siinähän ei edes ole erillistä asennusohjelmaa, vaan muistitikulta käynnistetään valmiiksi asennettu Arch Linux, joten jos se käynnistyy, myös asennuksen pitäisi varmasti onnistua.

Laitteen asetuksista (”BIOSista”) voi ehkä poistaa käytöstä erikoisimmat ominaisuudet, joita olisivat tässä tapauksessa varmaankin TPM (Trusted Platform Module), USB 3 ja NVidian näytönohjain. Lisäksi edellä mainituista parametreista voi kokeilla erilaisia kombinaatioita.

Jos tulee virhe ”tyyliin syscenter_past_esp+0x3d/0x61”, kannattaa tutkia ylempää ja alempaa, mihin laitteeseen tai ajuriin virhe liittyy.

Jaska [17.02.2018 20:15:02]

#

Onpas tämä nyt hankalaa. Yritin asentaa Arch Linuxia. Tämä tulosti

[    0.318543] ACPI Exception: Could not find/resolve named package element: \_S
B_.PCI0.XHC_.RHUB.PX05 (20170728/dspkginit-381)

Googlaus arch acpi exception: "PCI0.XHC.RHUB.PX05" ei tuottanut osumia. Tuli myös samanlainen ilmoitus ACPI-poikkeuksesta "PCI0.XHC.RHUB.PX06".

Sitten tuli running early hook, running hook, triggering uevents, taas running hookeja, mounting '/dev/disk/by-label/ARCH_201802' to '/run/archiso/bootmnt'

Waiting 30 seconds for device /dev/disc/by_label/ARCH_201802

ERROR: '/dev/disk/by_label/ARCH_201802' device did not show up after 30 seconds...
Failing back to interactive prompt. You can try to fix the problem manually, log out when you are finished
sh: can't access tty; job control turned off

Tämän jälkeen pääsee rootina komentokehotteeseen, mutta mitä pitäisi sitten tehdä?

Metabolix [17.02.2018 20:20:02]

#

Kuten viimeisessä virheilmoituksessa lukee, Linux ei löydä käyttämääsi levyä (USB-tikkua). Tämä voisi viitata siihen, että sopivia USB-ajureita ei ole. Kokeilepa katsoa, saisiko koneen asetuksista laitettua USB 3:n tai ainakin USB 3.1:n pois käytöstä ja/tai saisiko USB-tikun laitettua koneen USB 2.0 -porttiin.

Tuo ACPI-ilmoitus luultavasti ei ole suoranaisesti ongelman syy, mutta XHC saattaa siinä viitata USB 3:een.

Jaska [17.02.2018 20:57:26]

#

Metabolix kirjoitti:

Kokeilepa katsoa, saisiko koneen asetuksista laitettua USB 3:n tai ainakin USB 3.1:n pois käytöstä ja/tai saisiko USB-tikun laitettua koneen USB 2.0 -porttiin.

Tikku on ollut koko ajan 2.0-portissa. Käänsin kohdat Legacy USB Support ja USB Mass Storage Driver Support molemmat disablediin. Nyt tässä ei ole siis kuin Windowsin boottaus ja se käynnistyy winukkaan, koska muuta bootia ei voi valita. Ilmeisesti kohdasta Add boot option täytyisi laittaa USB2-portti jotenkin.

Metabolix [17.02.2018 22:05:43]

#

Jaska kirjoitti:

Tikku on ollut koko ajan 2.0-portissa.

Voi olla kokeilemisen arvoista, toimisiko sitten kuitenkin paremmin 3.0-portissa.

Jaska kirjoitti:

Käänsin kohdat Legacy USB Support ja USB Mass Storage Driver Support molemmat disablediin.

Ne eivät liity USB 3:een mitenkään, vaan jälkimmäinen juurikin tarkoittaa sitä, voiko USB-tikulta edes yrittää käynnistää. Palauta alkuperäiset asetukset. Tarkoitus olisi poistaa käytöstä asetuksia, joissa lukee nimenomaan USB 3 tai XHCI. Sen sijaan USB 2 ja EHCI ja epämääräisemmät USB-asetukset ovat sallittuja ja usein tarpeellisiakin.

Jaska [17.02.2018 22:28:04]

#

Metabolix kirjoitti:

Jaska kirjoitti:

Tikku on ollut koko ajan 2.0-portissa.

Voi olla kokeilemisen arvoista, toimisiko sitten kuitenkin paremmin 3.0-portissa.

Tai hetkinen, enpäs osaa ulkoa sanoa mikä porteista on kakkonen ja mikä kolmonen. Mutta kokeilin kaikki USB-portit läpi paitsi sen uudemman johon tikku ei sovi. Linuxin buuttaukseen tällä ei ollut vaikutusta.

Metabolix kirjoitti:

Palauta alkuperäiset asetukset. Tarkoitus olisi poistaa käytöstä asetuksia, joissa lukee nimenomaan USB 3 tai XHCI.

Palautin ja katsoin kaikki asetukset läpi. En löytänyt mihinkään USB 3:een tai XHCI:hen liittyvää asetusta. Tämä on siis Aptio Setup Utility. Katsoin Advanced/USB Configuration. Sen alla on vain nuo kohdat Legacy USB Support ja USB Mass Storage Driver Support eikä muuta.

Metabolix [17.02.2018 23:05:10]

#

Yleensä USB 3 on sininen.

Netistä löytyy Aptio Setup Utility -kuvia, joissa on xHCI-asetus, ks. kuva. Joissain kuvissa on myös asetus, josta voi valita käyttöjärjestelmän (Windows/Linux).

Jos oikeita asetuksia ei nyt todellakaan löydy, on vielä se mahdollisuus, että Windowsissa luot kovalevylle uuden osion, johon jollain työkalulla kopioit USB-tikulla olevan osion (siis ei koko tikkua levykuvana vaan nimenomaan tikulla olevan osion). Olettaisin, että esim. Paragon Partition Manager pystyisi tähän, ellei jopa Windowsin omalla työkalulla onnistu. Kun sitten käynnistät Arch Linuxin tikulta, se löytää kovalevyllä olevan osion ja pystyy käyttämään sitä tikun sijaan. Tuo väliaikainen osio kannattaa sijoittaa levyn loppuun, jotta onnistuneen asennuksen jälkeen voit helposti poistaa osion ja laajentaa muita osioita sen päälle.

Jaska [18.02.2018 13:01:36]

#

Mulla ei löydy vastaavaa asetusta Aptio Setup Utilitystä. Kysyin apua lähettämällä sähköpostia Asukselle. Ehkäpä sieltä tulee ensi viikolla ohjeet. Täytyy tutustua tuohon osiointiin.

Metabolix [18.02.2018 13:38:52]

#

Ilmeisesti koneessa on myös CD-asema, joten sitä kautta voisit asentaa.

Jaska [18.02.2018 17:56:04]

#

Metabolix kirjoitti:

Ilmeisesti koneessa on myös CD-asema, joten sitä kautta voisit asentaa.

On. Täytyisi vaan ostaa tyhjiä DVD:itä.

Metabolix [18.02.2018 18:08:09]

#

Kyllähän tavallinen CD (ei DVD) riittää ainakin Archin asennukseen.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta