Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Mihin kannattaa lähteä opiskelemaan tietotekniikkaa?

supermies [06.02.2018 18:52:51]

#

Haluan siis lukion jälkeen opiskelemaan tietotekniikkaa. Unelma-ammattina olisi päästä ohjelmoijaksi tai ohjelmiato suunnittelijaksi.

Tiedän kolme mahdollista tietotekniikan koulutusohjelmaa. Tietotekniikan DIA teknillisessä yliopistossa, tietotekniikan insinööri AMK tai filosofian maisteri yliopistossa.

Eniten kiinnostaa tuo DIA, mutta koska en ole opiskellut kemiaa tai fysiikkaa yhtä kurssia enempää niin pääsykokeissa voisi tulla hankaluuksia. Pitkää matikkaa kyllä opiskelen koska alalla sitä tarvitsee ja muutenkin kiinnostaa.

Mikä vastaisi parhaiten unelmatyöhoni kouluttavaa tutkintoa? Onko minulla kuinka hyvät mahdollisuudet päästä DIA koulutusohjelmaan?

Pitäis siis valita ennen kevään hakua.

Jaska [07.02.2018 16:09:17]

#

supermies kirjoitti:

Mikä vastaisi parhaiten unelmatyöhoni kouluttavaa tutkintoa?

Ohjelmointia voi tehdä hyvinkin erilaisilla taustoilla. Monilla on tutkinto, mutta osa on hankkinut osaamisensa muuta kautta. Jotkut ovat opiskelleet jotain ihan muuta ja huomanneet, että ohjelmointiosaamisella + oman alan osaamisella työllistyy. Joku on voinut tehdä vuosikausia omia projekteja ja hankkinut sitä kautta osaamisen ilman tutkintoa. Jotkut paikat hakevat nimen omaan diplomi-insinöörejä tai AMK-insinöörejä, mutta kaikissa paikoissa tutkinnolla ei ole väliä. Joskus joku paikka taisi haluta tietojenkäsittelytieteen tohtoria.

Kannattaa myös muistaa, että vaikka oppilaitoksissa oppii yleensä tekemään hyvällä tavalla koodia, niin joissain paikoissa voi joutua ylläpitämään hyvinkin sekavaa koodia. Joku paikka voi vaatia vaikkapa ajurin tekemistä johonkin mittalaitteeseen, josta ei ole speksejä saatavilla. En ole varma opetetaanko tällaista missään oppilaitoksessa.

supermies kirjoitti:

Onko minulla kuinka hyvät mahdollisuudet päästä DIA koulutusohjelmaan?

Vaikea sanoa kun en tiedä pääsykokeiden tasoa tai sitä, kuinka hyvä olet. Googlamalla löytyi ainakin DIA:an sisäänpäässeiden alimmat pisterajat, http://dia.fi/media/26546/alimmat_hyvaeksytyt_arvosanat.pdf .

Spyro [08.02.2018 11:37:24]

#

Yliopistolla painopiste on ehkä enemmän akateeminen/teoreettinen, kun taas teknillisessä yliopistossa painotetaan enemmän teollisuutta ja yritysmaailman tarpeita. Tätä ei kannata ottaa liian kirjaimellisesti, molemmissa on mahdollista painottaa omia opintojaan kumpaan suuntaan tahansa. AMK-opinnoista en osaa sanoa.

DIA-valinnan vanhoja pääsykokeita löytyy pääsykoearkistosta (http://dia.fi/haluan-diplomi-insinoeoeriksi/paeaesykoearkisto-di-valintakokeet/). Koska et ole opiskellut fysiikkaa/kemiaa, pääsykokeet voivat tällä aikataululla olla varsin haastavat. Todistusvalinnalla on tässäkin tapauksessa mahdollisuus päästä sisään, mutta ikävä kyllä fysiikan/kemian yo-kirjoituksilla on suuri painoarvo pisteytyksessä myös tätä kautta hakiessa. On toki myös mahdollista hakea ensin opiskelupaikka yliopistolta, opiskella siellä tiettyjä kursseja (jotka voit hyväksilukea myöhemmin tekn. yliopistossa) ja osallistua samalla fysiikan / kemian kursseille ja hakea DIA-valinnassa ensi vuonna.

Kannattaa huomioida Helsingin yliopiston järjestämä Ohjelmoinnin MOOC (http://mooc.fi/courses/2018/ohjelmoinnin-mooc/), jonka suorittaminen hyvällä menestyksellä oikeuttaa opiskelupaikkaan tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Kurssin ensimmäiset deadlinet ovat helmikuun lopussa, eli aikaa on vielä aloittaa.

Helsingin yliopistolle on myös mahdollista päästä opiskelemaan tietotekniikkaa, mikäli menestyt yo-kokeissa riittävän hyvin. Tämän vuoden yhteishaussa 59/75 pistettä https://www.helsinki.fi/fi/opiskelu/tietojenkasittelytieteen-kandiohjelman-pistetaulukot taulukon mukaan oikeuttaa suoraan todistusvalinnalla opiskelupaikkaan, etkä tällöin tarvitse fysiikan/kemian tuntemusta.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta