Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Ohjelmointiputka: Web-tekniikat pakko saada Putkaan!

Sivun loppuun

late [30.08.2013 21:33:58]

#

(Mod. siirsi JS-opasta koskevasta keskustelusta.)

Mielestäni putkan tarina loppuu kuin seinään jos HTML5, CSS3, JS, jQuery eivät saa suurempaa huomiota.

Teuro [30.08.2013 22:03:17]

#

late kirjoitti:

Mielestäni putkan tarina loppuu kuin seinään jos HTML5, CSS3, JS, jQuery eivät saa suurempaa huomiota.

Johan sitä ennustit viimeksikin. Tässä sitä edelleen porskutellaan. Yritä nyt lopultakin ymmärtää, että ohjelmointi ja internet-sivujen koodaus on kaksi aivan eri asiaa. Pyytämäsi tekniikat ja kirjastot ovat tätä pientä osaa vielä paljon pienempiä osia.

Putkan tarina on pitkä ja se on kestänyt ilman pyytämiäsi kirjoituksia tähänkin asti, joten mielestäni on perusteltua odottaa sen kestävän jatkossakin ilman näitä osia. Vai voitko esittää väittesi tueksi jotakin todistetta, että nämä pyytänäsi asiat puuttuessaan lopettaisivat sivuston? Toisaalta miksei muutama hyvä opas aiheista olisi paikallaan.

Blaze [30.08.2013 22:42:26]

#

late kirjoitti:

Mielestäni putkan tarina loppuu kuin seinään jos HTML5, CSS3, JS, jQuery eivät saa suurempaa huomiota.

No jos tähän asti on pärjätty QBasicilla ja PHP:llä, niin seuraavat 20 vuotta menee vaikka FORTRANilla ja Windows Phonella.

late [31.08.2013 09:31:58]

#

Juu tarkoitin sitä että JavaScript-opas olisi tosi iso juttu jo erinomaiseen valikoimaan. Varsinkin jos puhutaan aloittelijoista. Toivoisin että UX-jutut otettaisiin osaksi ohjelmointia koska ne ovat kehittyneet niin paljon.

- JavaScript / jQuery / jQuery UI
- HTML5
- CSS3
- Responsiivinen suunnittelu
- Kännykkät ensin ajattelu
- CMS (esittely lyhyesti)
- Kuvat ja video nykypäivän WEBissä jne. jne.

Putka olisi tavallaan kattava aloituspaikka WEB-tekniikoista kiinnostuneille.

The Alchemist [31.08.2013 11:10:02]

#

Google on kattava paikka mistä tahansa kiinnostuneille. Toki hyvät oppaat tekevät asioista hieman helpompia alkaa, mutta sellaisten puute ei ole este itsenäiselle oppimiselle.

late [31.08.2013 16:01:35]

#

suomenkieli olisi se tosi kova juttu.. parhaassa tapauksessa vielä jatko-keskustelut.

tmub [31.08.2013 16:11:46]

#

late kirjoitti:

suomenkieli olisi se tosi kova juttu.. parhaassa tapauksessa vielä jatko-keskustelut.

Englantia olisi tosi tärkeää osata jos meinaat tällä alalla työskennellä.

Antti Laaksonen [31.08.2013 17:13:24]

#

Suomenkielisen materiaalin suosiminen ei tarkoita, ettei osaisi englantia.

Itsekin luen mieluiten uusista asioista suomeksi, vaikka töissä lähes kaikki käyttämäni materiaali on englanninkielistä.

tmub [31.08.2013 17:32:02]

#

Antti Laaksonen kirjoitti:

Suomenkielisen materiaalin suosiminen ei tarkoita, ettei osaisi englantia.

Itsekin luen mieluiten uusista asioista suomeksi, vaikka töissä lähes kaikki käyttämäni materiaali on englanninkielistä.

Kommenttini oli lähinnä kirjoitettu Latea varten.

late [31.08.2013 20:08:48]

#

Ymmärrän suomea parhaiten eli jos opettelen JavaScriptiä esim. parjatun w3schoolsin kautta niin luultavasti monia tärkeitä pointteja jää tajuamatta. Käytän aika paljon Google Translatea.

Mutta tähän opas asiaan palatakseni niin onko typerä idea että putkassa olisi opas kohdassa joku "tämä on WEB" -osio, jossa kerrottaisiin esim. 3 minuutin videona miten web-toimii, ohjelmointi tai mitä eri kieliä on... sellainen yleiskatsaus nyky hetkeen.

JavaScript opas voisi olla aluksi ihan 1-2 jakson mittainen että pääsisi alkuun. Toki moderaattorit saattavat olla sitä mieltä että taso ja laajuus pitää olla 100% mutta kuitenkin.

Sanon lyhyesti että ilman putkan oppaita en ikinä olisi päässyt sisään koko web-touhuun. Toki kuten täällä todetaan... nykyään joka ikisen postaukseni jälkeen etten vieläkään osaa yhtään mitään, niin anyway ilman oppaita ei olisi työvuoron varausohjelmaa tai omia leffahyllyjä, blogeja tai kotisivua. Olen saanut paljon aikaan juuri oppaiden avulla. Ne ovat niin hyvin tehtyjä että kun aloitin Amiedussa opiskelemaan niin siellä kouluttajat mainitsivat putkan ja neuvoivat oppilaita menemään sinne omalla ajalla.

---

Nyt typerästi voisi ajatella että jossain koulussa 15-20vee jäbä (tuleva putkalainen, hän ei tiedä sitä vielä) .. ottaa JS kurssin ja .. hmm.. etsii opasta Googlesta. Löytää W3schoolsin jne. jne.

- Ihanne tapauksessa putkassa on "Aloittelijan Tutoriaali" joka alkaa jokseenkin näin:

- Tätäkö on ohjelmointi?
- Haluan kotisivut shakki-kerhollemme what to do?
-- HTML5
-- CSS3
-- JavaScript
--- alalajit (tulossa)

- CMS
-- WordPress
-- Drubal
-- Joomla
-- jne.

Jokin lyhyt yleiskatsaus olisi hyvä ja JS nyt kuuluisi jo ihan yleissivistykseen. Myös omalla kohdallani.

Triton [31.08.2013 21:25:36]

#

Mikä niissä videoissa niin kiehtoo? Luettavasta materiaalista on paljon enemmän hyötyä, sillä silloin pystyy keskittymään paljon enemmän yksityiskohtiin, eikä vain yrittää pysyä puhujan perässä ja vähät väliä pausettaa toistoa, että voisi kokeilla välillä miten mikäkin juttu toimii. Putkassa on jo aloittelijan opas web-perusteista, joten eikö se riitä? On tässä tähänkin asti lähes jokainen, joka vakavasti on ohjelmointia harrastanut oppinut sen, joten täytyykö kaiken olla niin rautalangasta vääntämistä? Mitä, jos tavutetaan kaikki oppaat, niin lukemisesta tulisi vielä helpompaa?

Metabolix [31.08.2013 22:13:27]

#

late kirjoitti:

Mutta tähän opas asiaan palatakseni niin onko typerä idea että putkassa olisi opas kohdassa joku "tämä on WEB" -osio, jossa kerrottaisiin esim. 3 minuutin videona miten web-toimii, ohjelmointi tai mitä eri kieliä on... sellainen yleiskatsaus nyky hetkeen.

Koko webin selittämisessä on ongelmana, että kokonaisuus on monimutkainen ja vaikeasti rajattava ja oppaasta tulee siksi helposti joko erittäin vaikeaselkoinen tai vakavasti puutteellinen. Asian tiivistäminen 3 minuutin videoon on todella pöljä idea: käsikirjoitus saisi silloin olla vain neljä–viisi kertaa Tritonin viestin mittainen.

tmub [01.09.2013 01:55:34]

#

Voi perkele. Ei tästä tule ikinä mitään. Late ei tajua ikinä typeryyttään ja lopetan NYT putkassa käymisen. Hajotkaa keskenänne.


Oikeasti en lopeta täällä käymistä ehkä. Lauantai.

Lebe80 [01.09.2013 02:09:40]

#

Tämä on WEB:
3 min video
https://www.youtube.com/watch?v=wf_IIbT8HGk­&feature=youtube_gdata_player

late [01.09.2013 08:42:34]

#

1.) Yritin kommentoida javascript topicciin että se olisi hyvä lisä.

2.) Toivon että koko UX-puoli saisi enemmän arvoa ja huomiota ohjelmoijien parissa.

Metabolix [01.09.2013 10:38:04]

#

late kirjoitti:

Yritin kommentoida javascript topicciin että se olisi hyvä lisä.

Olet kommentoinut siellä jo aiemmin, ja sitä paitsi oppaan kysyntä on tullut kyseisessä keskustelussa jo muutenkin selväksi.

late kirjoitti:

Toivon että koko UX-puoli saisi enemmän arvoa ja huomiota ohjelmoijien parissa.

Oletko tullut ajatelleeksi, että ehkä useimmat muut kokevat osaavansa asian niin hyvin (tai löytävänsä tietoa netistä niin helposti), ettei heidän tarvitse kysellä siitä? Onhan matematiikassakin yhteenlasku äärimmäisen tärkeä asia, mutta ei siitä silti tarvitse puhua matematiikan harrastajien foorumilla.

Vielä kun huomioidaan, että käyttöliittymäkikkailut eivät ole välttämättömiä mutta toimiva taustajärjestelmä (”PHP-koodi”) on välttämätön, on luonnollista keskustella enemmän siitä taustajärjestelmästä.

Lebe80 kirjoitti:

Tämä on WEB:
3 min video
https://www.youtube.com/watch?v=wf_IIbT8HGk­&feature=youtube_gdata_player

Video kiteyttää kyllä webin keskeisen käytön hyvin, mutta late varmaankin tarkoitti videota, joka käsittelisi tilannetta kehittäjän näkökulmasta.

late [02.09.2013 08:15:46]

#

Yritän selittää sitä että näiden uusien laitteiden ja niiden erilaisten resoluutioiden (pysty/vaaka -näkymien) jne. jne. - Web-kehittäminen on muuttunut. Jos alatte rakentamaan uutta web-palvelua, jonka haluatte toimivan kaikkialla.. tämä on se mitä haen takaa.

Toki oikeat ohjelmointikielet ovat ihan siellä kärkipäässä, mutta olisi kiva lukea perusteita suomeksi siitä miten webbiin tehdään juttuja tänä päivänä. Eli Front End -puoli pitäisi hyväksyä ihan yhtä arvokkaaksi kuin Back End -puoli sen verran haastavaa nykyään.

Lebe80 [02.09.2013 09:46:17]

#

Kaikkein hauskinta tässä lienee se, että nykyaikana webisivusta saa parhaiten toimivan, kun juuri tekee sen "vanhalla tavalla". Eli responsiiviset layoutit yms. olivat vähän sellainen välivaihe, juuri ennen kuin kännyköiden ruudut muuttuivat ihan FullHD-tarkkuuksisiksi. Nykyäänhän jokainen kännykällä nettaileva osaa zoomata ja loitontaa näkymää sen mukaan mitä kohtaa sivusta haluaa lukea.

Responsiivinen ulkoasu ei siis ole mikään standardi sivuston ulkoasun tekniikaksi, vaan enemmänkin vain yksi tyylisuunta monien joukossa.

Mobiili-css (yms.) ovat myöskin vain yksi tapa valita sivujen näyttötavasta, mutta siltikään mobiili-css ei ole mikään pakollinen, vaan esim. Ohjelmointiputkakin näyttää ihan toimivalta sivustolta luurin näytöltä.

groovyb [02.09.2013 11:21:34]

#

Tämä on tietysti vähän tarpeesta riippuvainen asia, jotkut asiat vaan välillä toimii yksinkertaisesti paremmin responsiivisena, kun zoomia käytettävänä. Jotkut sivustot taas toimii paremmin siten että ulkoasu on ihan sama käytettiin sitten mitä laitetta tai näyttökokoa tahansa.

Tähän liittyy myös henkilökohtainen aspekti, koska henkilö x voi pitää sivuston mobiiliversiosta, toinen taas "normaalista" versiosta, jota on tottunut käyttämään muillakin laitteilla. Hyvä trendi on nykyisin se, että sivustot ylipäätään kysyy lupaa mobiilioptimoidulle puolelle siirtymiseen, mikäli sellainen erotettuna sattuu olemaan.

Triton [02.09.2013 12:49:51]

#

late kirjoitti:

Eli Front End -puoli pitäisi hyväksyä ihan yhtä arvokkaaksi kuin Back End -puoli sen verran haastavaa nykyään.

Koita nyt late ymmärtää, että frontendi ei oikeasti ole yhtä tärkeä kuin backendi. Se on ihan se ja sama, miltä se softa näyttää ulkoisesti, jos se ei backendissä toimi. Frontendin merkitys on kasvanut lähinnä yritysten markkinointikikkana, mutta sinänsä se ei vielä takaa edes hyvää käytettävyyttä tai hyvää käyttökokemusta. Ohjelmointiputkassa ei mielestäni ole erityisesti panostettu frontendiin, mutta silti se on käytettävyydeltään hyvä. Terminä frontend on mielestäni pelkkää hypeä.

Edit. Tosin loppuviimeeksi kysymys on terminologiasta.

late [02.09.2013 21:38:14]

#

Voitteko tehdä yhden palveluksen puolestani, vaikka ette minun mielipiteitäni sietäisikään... :)

-> Avaa linkki ja skaalaa selainta: Mobile, Tablet, Laptop/Desktop

tmub [02.09.2013 21:52:01]

#

late kirjoitti:

Voitteko tehdä yhden palveluksen puolestani, vaikka ette minun mielipiteitäni sietäisikään... :)

-> Avaa linkki ja skaalaa selainta: Mobile, Tablet, Laptop/Desktop

Eli mitä helvettiä nyt mielessäsi meille todistit?

groovyb [02.09.2013 22:12:41]

#

Tuohan oli niin perus leiska kuin olla ja saattaa. Pitikö tuosta kaivaa jotain erikoista?

Blaze [02.09.2013 23:24:08]

#

Oli tuo ainakin jotenki niin rikottu, että puhelimen selaimella ei saanu zoomattua. Se on varmaan laten mielestä hienoa.

Lebe80 [02.09.2013 23:40:45]

#

Sen sijaan et kertois suoraan mitä linkillään tarkoitti, mä veikkaan, et late yrittää saada meidät itse oivaltamaan kuinka näppärä toi oikeasti on.

late [03.09.2013 09:09:47]

#

..siis yritin vain tuoda esiin yhtä tapaa rakentaa web-sivut. Kolme erilaista näkymää. Kun aloittaa suunittelemaan web-sivuja sisällön kautta ja tekee niitä usealle laitteelle samanaikaisesti niin se on vaativaa.

Ajattelin että putkassa voisi olla myös Front End -oppaita koska ne ovat iso juttu. 50/50 back end, front end. Eivätkö ne ole ystäviä? Ei siis vihollisia.

tmub [03.09.2013 09:28:08]

#

Jumalauta tämä ei kyllä ikinä lopu. Oletko late koskaan tutustunut vaikka Foundationiin? Mietin vaan!

Triton [03.09.2013 09:51:27]

#

Haluaisin late nähdä ohjelman, jossa on pelkkä frontend ja se toimii.

jukkah [03.09.2013 10:24:06]

#

Triton kirjoitti:

Haluaisin late nähdä ohjelman, jossa on pelkkä frontend ja se toimii.

Käytätkö useinkin ohjelmia, joissa on vain backend?

samip [03.09.2013 12:35:05]

#

jukkah kirjoitti:

Käytätkö useinkin ohjelmia, joissa on vain backend?

Jos esim. käyttöjärjestelmän käyttö lasketaan myös sen käyttämän kernelin käytöksi niin kyllä.

+ sulautetut

Lebe80 [03.09.2013 12:45:51]

#

Lebe80 kirjoitti:

Sen sijaan et kertois suoraan mitä linkillään tarkoitti, mä veikkaan, et late yrittää saada meidät itse oivaltamaan kuinka näppärä toi oikeasti on.

Kinastelua seuranneena, alan entistä enemmän päätymään tähän.

kayttaja-11960 [03.09.2013 13:35:42]

#

Miksi ei muka saisi nuo kielet jotka oli tuossa alkupostauksessa?

late [03.09.2013 13:39:18]

#

Huhhuijaa.. Olen kokeillut Foundationia, se on tosi jees! Yritän edelleenkin selittää sitä että Front End -puoli on yhtä lailla vaativaa nykyään kuin Back End -puoli.

Ei ole helppo suunnitella esim. yrityksen kotisivuja, jotka toimivat/näyttävät 100% kaikilla laitteilla. Jos ajatellaan että ohjelmointiputkan "banner"-kuva etusivulla pitäisi tehdä näille leveyksille -> "320" "768" "960" "2880" niin...

- Minkä kokoisia kuvat olisivat
- Miten leveys ja korkeus määriteltäisiin
- Miten "Retina" tarkkuus pysyisi
- Olisiko kuva HTML seassa vai CSS3 tyylitiedostossa
- Mikä kuva formaatti ja missä se optimoitaisiin

--> Ajattelin vain että olisi mukava jos putkassa tehtäisiin opas-sarja koskien Front End -puolta. Media Queryt, Skaalautuvat kuvat, tai esim. Tuon Foundationin kaltaiset valmiit Frameworkit, ja miksi Grid System ja onko väliä jos sarakkeita: 24, 16, 12 ...esim. miten saan 3 yhtä leveää saraketta (16) -systeemillä? Jokin mini opas suomeksi, ai että..

Triton [03.09.2013 13:43:52]

#

jukkah kirjoitti:

Triton kirjoitti:

Haluaisin late nähdä ohjelman, jossa on pelkkä frontend ja se toimii.

Käytätkö useinkin ohjelmia, joissa on vain backend?

Harvoin käytän, mutta se ei liene olleen pointtina. Pelkkä frontend ei vielä tee ohjelmistoa, mutta pelkkä backend tekee. Myös on olemassa hyvin paljon järjestelmiä, joissa ei ole minkäänlaista frontendiä, vaan ohjelmistojen syöte välitetään esim. tiedostoina. Tällaisia on esim. valtaosa pankki- ja vakuutusjärjestelmistä. Latella ei ole mitään hajuakaan kokonaiskuvasta ja siksi antaa pelkälle frontendille suhteettoman suuren arvon.

groovyb [03.09.2013 14:01:53]

#

Noh jos tarkkoja ollaan, Niin järjestelmällä jolla ei ole mitään frontendiä, ei tee mitään. Ei pysty katsomaan dataa, ei selaamaan, ei lisäämään, ei muuttamaan. se olisi vain härpäke taustalla, joka vastaanottaisi dataa paikasta x, jossa ei myöskään olisi fe:tä, koska silloin fe koskisi myös perimmäistä pistettä, koska syötettävä data sinne päätyisi.

Esimerkkinä: FE jolla formi - service joka muodostaa formidatasta tiedoston - Backend vastaanottaa tiedoston

Jollain työkalulla se data siihen tiedostoonkin määritetään, taikka siihen järjestelmään joka luo taustalla tiedoston. ja näin ollen jollain tasolla löytyy frontend, joka taustajärjestelmää koskee. järjestelmä jonka millään tasolla ei ole frontendiä, olisi vain itsenäinen softa joka pyörisi taustalla hyödyttömänä. (Koska jos jollain visuaalisella työkalulla olisi sidos softaan, kyse olisi ohjelmistosta eikä itsenäisestä softasta)

Yksittäinen layer tai läjä layereitä ei ole ohjelmisto, vaan osa sitä, vaikka se suuren osan siitä täyttäisikin. Explorerkin on frontend, jos siirrät sillä tiedoston kansioon n, josta taustajärjestelmä lukee filuja. Tulipa sekava sepustus :)

jukkah [03.09.2013 22:27:20]

#

groovyb kirjoitti:

Noh jos tarkkoja ollaan, Niin järjestelmällä jolla ei ole mitään frontendiä, ei tee mitään. Ei pysty katsomaan dataa, ei selaamaan, ei lisäämään, ei muuttamaan. se olisi vain härpäke taustalla, joka vastaanottaisi dataa paikasta x, jossa ei myöskään olisi fe:tä, koska silloin fe koskisi myös perimmäistä pistettä, koska syötettävä data sinne päätyisi.

Näinpä juuri. Myös yksinkertaisimmillakin ohjelmilla on BE ja FE, tosin niitä ei aina voi erottaa toisistaan. Pilkunviilaus on mukava harrastus... ;) Laten pointti taisi kuitenkin liittyä enemmän selain- vs. palvelinohjelmointiin.

Suurin osa ihmisistä ei tee tietokoneella nykyään yhtään mitään kotona (töissä asia on vielä toisin). Tabletti on oikeastaan parempi vaihtoehto, koska sillä voi tehdä kaiken tarvittavan, eli päivittää FB-statuksensa, maksaa laskut, pelata pelejä ja tehdä kaikkea muuta kivaa. Tabletti toimii vähän eri tavalla kuin tietokone, kuten tiedätte...

Loppukevennys tälle päivälle: Mitä, jos nyt oltaisiin siirtymässä älypuhelimista tietokoneisiin. Kaikki nettisivut olisi tehty puhelimille ja niitä olisi pitänyt zoomata pienemmäksi, jotta kissan kokoisista kirjaimista tulisi luettavia [edit. tietokoneella näytöllä]. Aika hauska mielikuva... :D

Lebe80 [04.09.2013 00:00:22]

#

jukkah kirjoitti:

Loppukevennys tälle päivälle: Mitä, jos nyt oltaisiin siirtymässä älypuhelimista tietokoneisiin. Kaikki nettisivut olisi tehty puhelimille ja niitä olisi pitänyt zoomata pienemmäksi, jotta kissan kokoisista kirjaimista tulisi luettavia. Aika hauska mielikuva... :D

HAHAHA! en tajunnu.

lapm [06.09.2013 15:32:33]

#

jukkah kirjoitti:

Tabletti on oikeastaan parempi vaihtoehto [kuin tietokone], koska sillä voi tehdä kaiken tarvittavan, eli päivittää FB-statuksensa, maksaa laskut, pelata pelejä ja tehdä kaikkea muuta kivaa.

Sanoisin että tabletilla on varsin ikävää vääntää koodia. Hitto edes nettipankkia en suostu tabletilla käyttämään kiitos tabletin surkean näyttö näppäimistö virityksen.

Itse luen tabletilla lähinnä PDF muotoisia E-kirjoja jotka sattuvat käsitteleemään itseäni kiinnostavia ohjelmointi aiheita. Siihen käyttöön tabletti on hyvä. Vähänkin vakavampaan käyttöön tabletista vaan loppuu käytettävyys kesken.

Lebe80 [06.09.2013 15:47:57]

#

Joo, en lähtisi tabletilla myöskään monen lauseen viestiä kirjoittamaan foorumeille.

Tabletit on hyviä nettisurffailuun ja kevyeen mobiilipelaamiseen.

Grez [07.09.2013 14:09:47]

#

Itse tiedän ihmisiä, jotka on kirjoittaneet satoja pitkiä viestejä tabletilla foorumeille.. Että kai se joillekin on tärkeämpää että on kevyt helposti mukana kulkeva laite kuin että kirjoitusergonomia on erinomainen.

Itsekään en kirjoittelisi pitkiä viestejä forkalle tabletilla, mutta se johtuu siitä että vieressäni on oikeastaan aina tietokone tai mukanani läppäri.

groovyb [07.09.2013 14:40:47]

#

Imho, kirjaa on jostain syystä mukavampaa lukea kuin tablettia. Jostain syystä tabletin pitäminen käsissä on epämiellyttävämpää kuin kirjan. Ei millään löydy asentoa jossa sen käyttö tuntuisi luontevalta. En tiedä miksi.

Merri [08.09.2013 03:03:34]

#

Ei hätää groovyb! Kaksikin valmistajaa on juuri keksinyt ratkaisun ongelmaasi!

Älykellon!

Ai joo ja olihan Googlella lasit tulossa, mutta varmaan liian kallista.

groovyb [08.09.2013 11:54:27]

#

Voiko sitä kelloa operoida myös ne lasit päässä? Suotavaa olisi myös jos älykellon käyttöliittymänä käytettäisiin tablettia, jolloin voisi nauttia kolmesta laitteesta kerrallaan.

pr0l3 [08.09.2013 12:35:18]

#

Putkan päivät on luetut jos ei saada opasta älykellon ja älylasien responsiivisesta käyttöliittymästä kuten HTML5, CSS3, PHP5.5, MySQL, Drupal, WordPress, JS, jQuery.

late [10.09.2013 12:20:03]

#

Onko pelien koodaus liian kaukana ns. perinteisestä ohjelmoinnista? Putka nousisi aivan uudelle tasolle kun peleistä kiinnostuneet saisivat jonkun oman opas jakson.

- Itse odottelen PS4:jää ja Battlefield 4:sta, kun pelaan ajattelen peliä usein ohjelmana, johon on koodattu tarkat säännöt. Jonkin sortin osumapisteet, luodin lentorata tai hahmon energiamäärä ja sen hupeneminen.

Eikö täälläkin moni ole löytänyt koodamisen tekstipohjaisten seikkailujen rakentamisen kautta...

Lebe80 [10.09.2013 12:34:46]

#

late kirjoitti:

Onko pelien koodaus liian kaukana ns. perinteisestä ohjelmoinnista?

Se on ainakin liian kaukana web-tekniikoista.

late kirjoitti:

kun pelaan ajattelen peliä usein ohjelmana, johon on koodattu tarkat säännöt. Jonkin sortin osumapisteet, luodin lentorata tai hahmon energiamäärä ja sen hupeneminen.

Wow, olet aika velho. Itse vain pidän derb derb derb-ääntä ja ajattelen että pelit syntyvät maagisesti itsestään.

Toivoisin vihdoinkin Bäfä neloseen responsiivisen ulkoasun, sillä vanhoissa bäföissä ulkoasu oli hyvinkin samanlainen, katseltiin peliä sitten isolta tai pieneltä näytöltä.

groovyb [10.09.2013 13:19:29]

#

mites bf4 ja älykelloyhteensopivuus? Toivottavasti julkaisevat version myös älykelloille, joissa on retinanäyttö.

Lebe80 [10.09.2013 13:24:31]

#

groovyb kirjoitti:

mites bf4 ja älykelloyhteensopivuus? Toivottavasti julkaisevat version myös älykelloille, joissa on retinanäyttö.

Retinanäytöllisessä tabletissahan peli jo pyörii "commanderina", mutta en tiedä miten responsiiviselta se näyttää siinä.

Metabolix [10.09.2013 21:13:40]

#

late kirjoitti:

Putka nousisi aivan uudelle tasolle kun peleistä kiinnostuneet saisivat jonkun oman opas jakson.

Niin, onpa ikävää, että opasalueella on vain tällaisia perinteistä ohjelmointia käsitteleviä opassarjoja:

Onneksi laten kaltaiset semiammattilaiset tietävät, että BF4:n veroisen 3D-pelin tekeminen on lasten leikkiä ja onnistuu näppärästi myös aloittelijalta vaikka kolmen minuutin videotutoriaalin avulla – turha mitään kokemusta tai perustaitoja hankkia ensin, kunhan olisi oikeaan asiaan keskittyvä opas.

groovyb [10.09.2013 22:58:24]

#

Onhan se nyt helppo plagioida oppaan mallisuoritusta, verrattuna siihen että oikeasti itse loisi innovatiivisesti uutta oikeasti tietämällä mitä tekee. Siinäpä tuo käänteentekevä ero harrastelijan ja osaajan välillä onkin.

tmub [11.09.2013 00:12:45]

#

Mun mielestä Latella on niiiin paljon hyviä ideoita, että hänen pitäisi perustaa oma sivusto. Siellä sivustolla Late voisi opettaa myös äidinkieltä, englantia, saksaa ja matematiikkaa.

Aikoinaan koululleni tuli puhumaan motivaatiosta joku outo vuorikiipeilijä, joka oli taikonut itselleen 250K € rahoituksen matkaansa. Mielestäni se oli kuitenkin ihan hölmö, ja LauriHasko(.com) olisi parempi motivoijjja. Latea kaikki haukkuu ja SILTI se jaksaa luulla itsestään hienoja asioita ja jaksaa yrittää. Jos olisin itse Late, olisin nytkin juoksemassa MacBook Pro 13" Retina Quad-core dualprocessor 512GB SSD läppärilläni, joka käynnistää Spotifyn yli kolmessa sekunissa.

Hei sen sivuston nimi vois olla latekertoo.com (ei .fi, koska se on kallis eli 12€ vuodessa) ja se vois olla hostattuna 80e/v hintaisella palvelimella. Jos haluatte tietää lisää, lukekaa sivustoa http://laurihasko.com/sivuista/.

Who's with me!?


PS. En ole kyllä varmaan ikinä nähnyt yhtä motivoitunutta ihmistä kuin Late. Pakko ihailla. Oikeasti.

PS2. Mun mielestä web-tekniikat ovat kivoja ja niitä pitäisi saada monta putkaan.

late [11.09.2013 09:28:59]

#

Osoite löytyy myös profiilistani koska siellä voi laittaa omat kotisivut tietoihin. Tarkoitus on alkaa tekemään responsiiviset sivut koska nyt eivät vielä sitä ole.

Teuro [11.09.2013 09:49:12]

#

Sivustoasi pystyy käyttämään muutoin kaikilla laitteilla, mutta kännykän näytölle ylänavigointi ei mahdu. Olet ehkä kovakoodannut pikseleinä leiskan tämän osalta. Muutoin asia tulee näytölle minusta aivan käytettävästi.

Validaattorin virheet kannattaa lukea myös läpi.

late [11.09.2013 10:29:17]

#

Kiitän Teuro,

juu eli olen miettinyt että teenkö sivut kokonaan uudelleen "Mobile First" -idealla. Olen jo aloittanut Foundationin avulla ja ruutupaperin + uuden kynän.

W3Validatorin kävin testaamassa, mutta en saanut kaikki virheitä pois. Voisin kokeilla itseasiassa nyt. Olen ollut 2 päivää kuumeessa ja siksi en ole saanut projekteja eteenpäin. Tuohon navigaatio juttuun voisi kokeilla nyt väliratkaisuna tehdä ihan simplen media queryn. Tehdä sitten versioon 2.0 kokonaan responsiivinen ulkoasu. Kiitän!

- Nyt validointi ok (HTML5)
- 320px leveys (valikko mahtuu)

Mutta kuten sanottu haluan tehdä sivut kokonaan uusiksi täysin responsiivisiksi.

Teuro [11.09.2013 13:13:51]

#

late kirjoitti:

W3Validatorin kävin testaamassa, mutta en saanut kaikki virheitä pois.

Laita ainakin kuvatageille vaadittava alt-attribuutti, niin virheet poistuvat melkein kokonaan. Antaa minusta hyvän kuvan, jos sivusto on standardin mukainen.

late [11.09.2013 14:38:52]

#

aa.. olimpa typerä tarkistin vain etusivun.

late [11.09.2013 21:45:55]

#

Noniin, muutin hieman tyyliäkin.. jääköön tämä aihe sitten tähän tällä kertaa.

Lebe80 [11.09.2013 23:40:16]

#

late kirjoitti:

jääköön tämä aihe sitten tähän tällä kertaa.

Kunhan ei vaan heti perään tule uutta aihetta.

The Alchemist [12.09.2013 08:12:56]

#

Aiheitahan tulee uusia sitä mukaa, kun Metabolix purkaa Laten rönsyilyitä uusiin ketjuihin.

Metabolix [12.09.2013 12:01:15]

#

The Alchemist kirjoitti:

Aiheitahan tulee uusia sitä mukaa, kun Metabolix purkaa Laten rönsyilyitä uusiin ketjuihin.

Joo. Minusta on silti parempi tehdä latelle omia ketjuja kuin saastuttaa kaikki muiden ketjut laten lempiaiheilla: HTML5, CSS3, WP, responsiivisuus, miten tullaan web developeriksi ja Putkan tuomiopäivä. Rönsyilköön sitten näissä omissa keskusteluissaan, miten lystää. >_>

Jos luet tämän, late, suosittelen jatkossa, että vastaat vain aiheisiin, joissa sinulla on jotain muutakin sanottavaa kuin se, miten tärkeitä web-tekniikat mielestäsi ovat tai mitä niistä itse käytät – ellei toki keskustelun aiheena ole vain kysely, mitä tekniikoita aloittelijat täällä käyttävät.

knuutti [12.09.2013 13:00:10]

#

late kirjoitti:

Mutta kuten sanottu haluan tehdä sivut kokonaan uusiksi täysin responsiivisiksi.

Responsiivisen HTML 5 sivun tekeminen on teknisesti niin naurettavan helppoa, en millään ymmärrä miksi se on saanut asiana niin paljon huomiota.

Ehkä se johtuu siitä, että frontend kehittäjät yrittävät saada muuten niin yksinkertaiseen aiheeseen jotain näennäistä hohtoa...

late [12.09.2013 14:37:00]

#

Erittäin provosoivaa knuutti. Olen toivonut opasta, jossa käsitellään kuvia! Eli miten kuvat saisi teräväpiirto tarkkuuteen..? Tapoja on monia, mutta tällaiset asiat alkavat olemaan haastavia mitä enemmän ihmiset alkavat käyttämään nykyaikaisempia näyttöjä.

Muutenkin haluaisin tietää miten esim. knuutti ratkaisee sen että mobiili versioon ei ladata samaa suurta kuvaa kuin desktop näkymään? Kannattaako ylipäätään käyttää jotain yhtä maisemakuvaa kun se kuitenkin on todella pieni kännykässä jne. jne.

Näitä juttuja ehdottelen putkaan opas-sarjaksi. Ehkä joskus...

Lebe80 [12.09.2013 15:08:00]

#

late kirjoitti:

Muutenkin haluaisin tietää miten esim. knuutti ratkaisee sen että mobiili versioon ei ladata samaa suurta kuvaa kuin desktop näkymään?

No mitä jos käyttäisit vaikka eri kuvaa.

Kun kerran css-tiedostoon voi tehdä eri määreitä eri resoluutiolle, tai vastaavasti täysin eri css-tiedostoja, niin miksei niissä samoissa css-määreissä voi muka käyttää taustakuvissa täysin eri kuvaa.


edit:
Ja parahin late, sinun jos jonkun pitäisi tietää, ettei mobiili tarkoita pientä.

Minulla on edessäni kaksi mobiililaitetta, joissa on hyvinkin pitkälle sama resoluutio, mutta joiden tuumakoko eroaa hyvinkin paljon. En myöskään enää puhuisi desktop- ja mobiili-näkymistä erikseen, vaan ne ovat nykyaikana yksi ja sama näkymä, joissa voidaan esim. resoluution ja tarkkuuden vuoksi näyttää eri tyylimääritteitä.

late [12.09.2013 17:27:09]

#

"Mobile First -filosofian" idea on nimen omaan tehdä ensin css-tyylitiedosto Mobiili laitteelle:

320px - 670px

Kun laite on esim. iPad3 niin silloin puhutaan 678px- Näin ollen tyylitiedostossa voisi olla tuo pikku kuvan lataus. Media Queryn avulla alempana kerrottaisiin jos 678px- niin silloin ladataan iso kuva.

Mutta joka tapauksessa ihan sama. Minusta nämä uudet Front End tekniikat eivät ole niin itsestään selviä, vaan tapoja on monia. Ajattelin että putkassa voisi olla tulevaisuudessa oppaita näillekkin. (tietty tekijät ensin). En ole mikään Front osaaja ja siksi kyselinkin oppaiden perään. Mutta tänä päivänä Front End / Back End pitäisi olla 50 / 50 -juttu.

- Molemmat erittäin tärkeitä, muun muassa käyttäjän ja ylläpitäjän kannalta.

----------------

Ja nyt kun lähettäisin työhakemuksen yritykselle niin lähtisin siitä että vastaava henkilö avaa kotisivujeni osoitteen sähköpostin kautta älypuhelimellaan! Siksi versio 2 on suunnitteilla.

tmub [12.09.2013 17:31:40]

#

late kirjoitti:

Ja nyt kun lähettäisin työhakemuksen yritykselle niin lähtisin siitä että vastaava henkilö avaa kotisivujeni osoitteen sähköpostin kautta älypuhelimellaan! Siksi versio 2 on suunnitteilla.

Itsekin aina teen töitä puhelimellani enkä esim. Retina Pro Tablet MacBook Pro Avaruus-iPad6-laitteellani.

Ja miten helvetissä sä haet töitä?

"Moi, oon late ja haluaisin töihin giganttiin.

Tässä mun nettisivut, mee kattoo ne.

Niin ja tässä mun blogi, jonka ulkoasun mä kopioin joltaan kaverilta joka osaa jotain."

EDIT: Voidaanko jo nyt saatana kuopata tämäkin topic!? Kiusaus vastata näihin sun viesteihin on liian suuri

Blaze [12.09.2013 17:43:11]

#

late kirjoitti:

Ja nyt kun lähettäisin työhakemuksen yritykselle niin lähtisin siitä että vastaava henkilö avaa kotisivujeni osoitteen sähköpostin kautta älypuhelimellaan! Siksi versio 2 on suunnitteilla.

Ois kyl varmaan syytäki joo. Nykyinen ei oikein vakuuta :P

knuutti [12.09.2013 17:59:04]

#

late kirjoitti:

Erittäin provosoivaa knuutti.

Ei, vaan todellisuudessa responsiivisen leiskan tekeminen sis. mukauttuvat kuvat, navigaatiot etc. on lapsellisen helppoa. Ei siihen mitää sen kummempia oppaita tarvita kun hieman älyä ja google. Tässä tarkoitan nimenomaan sen teknistä toteutusta, en niinkään graaffista suunnittelua, joka on itsessään haastavaan. Sitten jos vielä kopioi ulkonäön, niin jäljelle ei paljon muuta jää...

late kirjoitti:

Muutenkin haluaisin tietää miten esim. knuutti ratkaisee sen että mobiili versioon ei ladata samaa suurta kuvaa kuin desktop näkymään?

Esim. http://adaptive-images.com/

late kirjoitti:

Ja nyt kun lähettäisin työhakemuksen yritykselle niin lähtisin siitä että vastaava henkilö avaa kotisivujeni osoitteen sähköpostin kautta älypuhelimellaan! Siksi versio 2 on suunnitteilla.

Itse alalla 10 vuotta viettäneenä uskallan väittää että kotisivullesi eksyvät mahdolliset työnantajat tulevat tuntemaan kirjoituksistasi lähinnä hilpeyttä ja myötähäpeää.

qeijo [12.09.2013 18:37:48]

#

Viisas mies tämä knuutti.

late [12.09.2013 19:01:27]

#

no knuutti, miksi tuo lähestymistapa on mielestäsi väärä? Selainhan lataa ison kuvan jos se löytyy css-tiedostosta? Siksi se on Media Queryn sisällä 768px- ja suuremmat...

Okei olen saattanut kirjoittaa noita resoja väärin, eikä niissä nyt kai ole mitään yhtä oikeaa.

Lisäys:

Blaze, tuo testaaminen on minulle kaikista vaikeinta. Esim. kun käytän Firefoxin skaalaus työkalua niin se mallinoi Firefox selainta puhelimessa. Entäs Opera tai Chrome. Toki on noita erilaisia "testi-sivustoja"...

On kuitenkin eri asia osaanko sitten korjata asiat kuntoon. Tuota Foundationia olisi tarkoitus hyödyntää versiossa 2. Ja huom!! Teen aina projektia niin että joku muukin voisi käyttää sitä. Eli pitää olla mahdollisuus mahdollisimman helposti yläpitää esim. nyt omia kotisivuja.

mm. siksi WordPress. Toki se ei ehkä ole lainkaan paras, mutta ajaa asiansa tässä tapauksessa. Te jotka mustamaalaatte joka postauksessa kaikkea tekemääni ja sanomaani, niin sanokaa joskus jotain hyvää. Kiitos niille jotka ovat auttaneet.

knuutti [12.09.2013 19:06:44]

#

late kirjoitti:

no knuutti, miksi tuo lähestymistapa on mielestäsi väärä?

En oikein ymmärrä mitä tarkoitat. Mitä lähestymistapaa olen mielestäsi pitänyt vääränä.. No antaa olla.

jukkah [12.09.2013 19:49:11]

#

late kirjoitti:

Blaze, tuo testaaminen on minulle kaikista vaikeinta. Esim. kun käytän Firefoxin skaalaus työkalua niin se mallinoi Firefox selainta puhelimessa. Entäs Opera tai Chrome. Toki on noita erilaisia "testi-sivustoja"...

Selainpohjaisten systeemien testaaminen on tosiaan täyttä tuskaa ilman asiallisia työkaluja. Kehittäjällä on tietenkin selaintensa uusimmat versiot, mutta monilla surffaajilla on miljoona vanhempaa versiota käytössä. Jos joku ei vielä tiedä, laten kanssa tarkoittamamme työkalu on BrowserStack tai joku sen kilpailijoista.

late [12.09.2013 20:00:33]

#

Kyllä vastaavia työkaluja on myös muita. Kiitän. Toki jos osaisin koodata paremmin ehkä olisi vähemmän testattavaa. Oikeestaan tästä syystä teen juuri Foundationin avulla ja yritän hieman opetella sitä.

En osaa vielä sanoa onko tämä oppimisen kannalta paras idea (valmis runko). Mutta en näe syytä tehdä omaa Sarake-Systeemiä tai valtavaa määrää toimintoja, kuten "slider".

---

Olisi kiva tietää te jotka olette it-alalla töissä! Jos joudutte tekemään asiakastyöhön Sliderin niin...
1.) ostatteko lisenssin ja upotatte koodin oman koodin sekaan?
2.) esim. Foundation sisältää oman sliderin?
3.) rakennatte oman sliderin?
4.) hmm..?

syyskimo [12.09.2013 22:11:11]

#

late kirjoitti:

Kyllä vastaavia työkaluja on myös muita. Kiitän. Toki jos osaisin koodata paremmin ehkä olisi vähemmän testattavaa. Oikeestaan tästä syystä teen juuri Foundationin avulla ja yritän hieman opetella sitä.

En osaa vielä sanoa onko tämä oppimisen kannalta paras idea (valmis runko). Mutta en näe syytä tehdä omaa Sarake-Systeemiä tai valtavaa määrää toimintoja, kuten "slider".

Mielestäni kannattaa ensin katsella miten joku muu on sen tehnyt. Siitä sitten saa käsityksen (yhdestä mahdollisesta) toimintatavasta. Jos tämän jälkeen kokee, että kirjasto (esim. nyt tämä Foundation) on liian bloatti, niin voi sitten näperrellä oman gridin tai vastaavan väkerrelmän.

late kirjoitti:

Olisi kiva tietää te jotka olette it-alalla töissä! Jos joudutte tekemään asiakastyöhön Sliderin niin...
1.) ostatteko lisenssin ja upotatte koodin oman koodin sekaan?
2.) esim. Foundation sisältää oman sliderin?
3.) rakennatte oman sliderin?
4.) hmm..?

1. Eipä ole koskaan ollut tarvetta
2. Joo, Founfation sisältää sliderin. Kysyitkö lienee, että käyttäisinkö sellaista? Kyllä käytän. Ja esimerkiksi nimenomaan tuon Foundation slideriä, koska viime aikoina asiakkaat on halunnut respo-saitteja ja itse satun pitämään Foundationista.
3. Toki tätä myös. Sliderin tekeminen on melko poskettoman helppoa, mutta yleensä turhaa, koska valmiita on pilvin pimein. Ennemminkin teen tilanteesta riippuen sekasikiöitä: graafikko on piirtänyt jonkinlaisen sliderin ja katson kuinka lähelle jokin valmis pääsee ja sitten css:llä teen sen toivotun näköiseksi.
4. PROFIT!

vesikuusi [12.09.2013 22:21:47]

#

late kirjoitti:

Jos joudutte tekemään asiakastyöhön Sliderin niin...
1.) ostatteko lisenssin ja upotatte koodin oman koodin sekaan?
2.) esim. Foundation sisältää oman sliderin?
3.) rakennatte oman sliderin?
4.) hmm..?

Itse tein. Oli aika pieni vaiva, en maksaisi ellei siihen olisi saatava jotain ihan über-hifistelyjä, joita en osaisi toteuttaa kohtuullisessa ajassa. Helppohan tuota on muuten kehittää eteenpäin asiakkaan toiveiden mukaan, jos sellaisia ilmenee.

groovyb [13.09.2013 00:31:47]

#

vähän riippuu. Yleensä otan jonkun valmiin sliderin ja modaan haluttuihin tarpeisiin. Välillä kyllä joutuu tekemään alusta asti, mutta kovin harvoin.
JQuery widgettejä joutuu kyllä vääntämään sitäkin useammin.

The Alchemist [13.09.2013 09:21:44]

#

Melko ironisesti sliderit ovat yksi sellainen hässäkkä, jotka teen kyllä ihan itse. Valmiit komponentit tuntuvat olevan aina huonoja; ne on yleensä tehty aika huonosti teknisestä näkökulmasta ja muutenkin suunniteltu vain ja ainoastaan yhteen käyttötarkoitukseen.

late [13.09.2013 09:53:24]

#

Hmm.. kiitos kaikille (syyskimo,vesikuusi,groovyb,alkemisti). Tuo slider jonka lisenssin ostin (omat sivut) niin se toimii myös tietsan nuolinäppäimillä. Tämä on mielestäni erinomainen ominaisuus.

..mutta joo, harjoittelun kannalta pitäisi varmaan alkaa opettelemaan jQueryä. Jotenkin vaan helpompi aloittaa iso projekti eikä niin että tekisi pieniä harjoitteita. Olen miettinyt sellaista web-sivua, joka kertoisi miten jokainen kohta sivusta on tehty. Tavallaan tutoriaali/ opetuskäyttö.

Esim. jos sivulla on Favicon. Miten se on tehty, linkki, pari kuvaa, header koodi ja näin pois päin. Opiskelun ja uuden oppimisen tueksi. Näin ollen sivulle olisi helppo lisätä uusia juttuja. Esim. nyt vaikka jQuery Slider.. no joo.. olisi taas kiva aloittaa jokin projekti. Versio 2 tuntuu vanhan toistamiselta.

Macro [13.09.2013 14:23:34]

#

late kirjoitti:

Tuo slider jonka lisenssin ostin (omat sivut) niin se toimii myös tietsan nuolinäppäimillä. Tämä on mielestäni erinomainen ominaisuus.

Öh... http://stackoverflow.com/questions/5597060/detecting-arrow-key-presses-in-javascript

Merri [14.09.2013 21:26:29]

#

The Alchemist kirjoitti:

Melko ironisesti sliderit ovat yksi sellainen hässäkkä, jotka teen kyllä ihan itse. Valmiit komponentit tuntuvat olevan aina huonoja; ne on yleensä tehty aika huonosti teknisestä näkökulmasta ja muutenkin suunniteltu vain ja ainoastaan yhteen käyttötarkoitukseen.

Tai vastaavasti niistä on tehty liian kattavia, jolloin mukana on turhia toimintoja, bloattia tai yllättäviä ongelmia. Töissä otettiin käyttöön yksi sliderkapistus, joka kyllä toimii ihan kivasti ja oli helppo laittaa sivuille, mutta se hajottaa IE8:n toistaiseksi selvittämättömästä syystä devipuolella, mikä on hieman ärsyttävää kun IE8:a on toistaiseksi pakko tukea. Tuotannossa onneksi toimii OK. Ja onneksi IE8:n käyttöaste on pudonnut viimeiset kolme kuukautta ihan kivaa tahtia. Vihdoinkin!


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta