Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Työtarjoukset: Kotisivujen koodaus nettilääkärille

Sivun loppuun

teromme [08.07.2012 20:26:23]

#

Hei

Löytyisikö halukasta koodaamaan kohtuuhinnalla allakuvatunlaiset kotisivut minulle?

Olen lääkäri ja harkitsen aloittavani nettilääkäritoiminnan jos sen kustannukset tuntuvat jäävän järkevälle tasolle suhteessa luultavasti pieneen liikevaihtoon. Hieman samaan tapaan kuin naistenlehtien lääkäripalstoille ihmiset jättävät kysymyksiä ja lääkärit vastaavat. Tällä sivustolla kysymykset ja vastaukset eivät kuitenkaan olisi julkisia vaan vastaus tulee ainoastaan kysyjälle itselleen. Asiakas lähettää kotisivuni kautta kysymyksensä ja minä lupaan vastata esim 2 vrk sisällä. Kysymyksen jättäessään asiakas maksaa kysymyksestä, ajattelisin alustavasti 25-30 euroa. Niissä luultavasti suht harvinaisissa tapauksissa, etten katso pystyväni antamaan järkevää vastausta, palautetaan rahat asiakkaalle.

Koska toiminta tulee luultavasti olemaan melko pienimuotoista (sivutuloa), niin juoksevat kustannukset, eivätkä toiminnan perustamiskustannuksetkaan, voi olla kovin suuria. Olen varautunut, että saatan saada esim yhden kysymyksen päivässä, jopa huomattavasti vähemmänkin, vastattavakseni. Toki toiveeni olisi, että kysymysten määrä olisi suuri. Tässä vaiheessa en suunnittele varsinaisesti markkinoivani palvelua isommin, olen kyllä mahdollisesti harkinnut esim facbookissa markkinointia, se on kuuleman mukaan melko edullista?

Maksu tapahtuisi johonkin alla näkyvään verkkokauppatapaan. Ideoita ja suosituksia otetaan mielellään vastaan mikä noista voisi olla sopivin. (Alla lainaus mailista minulle, johon kerätty eril. verkkomaksusysteemeitä):

> http://www.verkkokauppaopas.com/arviot-vertailut/verkkokaupan-maksutavat-vertailussa/

> - Varmaan halvin: https://apepayment.com/faq

> - http://www.mycashflow.fi/esittely/maksutavat/

> - Tapahtumakohtainen provisio on 3 % + 0,35 €/tilaus

> - http://checkout.fi/home/yritysasiakkaat/hinnasto.html

> - Pankkipaketti: 25€/kk + 0,35€/maksutapahtuma

> - Laajapaketti: 45€/kk + 0,35€/maksutapahtuma

> - http://www.verkkomaksut.fi/palvelut/palveluhinnasto/

Tietosuojasyistä tavallinen e-mail ei olisi oikein suositeltava ratkaisu kysymyksen ja vastauksen siirtämiseen. Suomen Lääkäriliitto ei suosittele potilastietojen siirtoa e-mailitse tietoturvasyistä. Jos teillä on jokin e-mailia tietoturvallisempi suht edullinen systeemi mielessä niin kertokaa toki. Sen tyyppinen alustava idea on nyt noussut esiin, että kysyjä lähettää kysymyksensä sivustolle, ei minun e-mailiin. Minä saan tulleesta kysymyksestä viestin mailina siinä vaiheessa, kun asiakas on kysymyksen maksanut ja menen sitten lukemaan kysymyksen jostain sivustolta, jonne pääsy on vain minulla. Vastaan asiakkaan viestiin, vastaus jää sivustolle, josta se on asiakkaan salasanan kautta avattavissa. Kun kysymys on vastattuna asiakas saa sähköpostina tai tekstarina viestin, että kysymys on nyt sivustolla luettavissa. Salasanan asiakas on itse keksinyt kysymystä jättäessään.

Nämä ovat alustavia ideoita, parempia ideoita otetaan mielellään vastaan.

Asiakkaan kysymys sivustolla kirjoitettaisiin vapaamuotoiseen tekstiboksiin. Tämän lisäksi voisi olla mielellään erilliset boksit asiakkaan säännöllisesti käyttämille lääkkeille niin, että yhden lääkkeen nimi menisi yhteen boksiin, tämän lääkkeen vahvuus toiseen boksiin ja montako tablettia kerralla kolmanteen boksiin ja montako kertaa päivässä tabletit ottaa neljänteen. Tämä siksi, että se selventäisi asiakkaita todella antamaan kaikki nämä tiedot jokaisesta lääkkeestään niin, etten saisi vain tietoa "burana ja somac" vaan saisin tiedon "Burana 600 mg 1 tabletti 3 kertaa päivässä ja somac 40 mg 1 tabletti 1 kertaa päivässä." Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä jos toteutuksen suhteen se aiheuttaisi esim oleellisia lisäkustannuksia. Lisäksi saisi mielellään olla paikka, johon asiakas voisi lähettää halutessaan kuvan, esim ihottumastaan tai muusta.

Kilpailijan sivusto: http://www.verkkoklinikka.fi/vl/

Yst terv Tero Kalleinen
teromme@hotmail.com
puh 045-6792028

wtemp [08.07.2012 21:09:28]

#

Käsittääkseni tällä sivustolla liikkuu paljon asiansa osaavia ja alansa ammattilaisia, mutta myös monia vasta-alkajia tai uransa alkupuolella olevia. Suosittelisin kiinnittämään erityistä huomiota valittavan hakijan osaamistaustaan ja koulutusasteeseen, koska esimerkiksi tietoturvaongelmat tämäntyyppisessä sovelluksessa aiheuttaisivat erittäin mittavia ongelmia. Ohjelmakoodi on pakko tehdä oikein.

Turvallisin tapa siirtää kysymykset ja vastaukset ovat SSL-suojatun yhteyden (https verkkoselaimessa) ylitse omalle (suomessa) sijaitsevalle palvelimelle. Sähköpostia en suosittelisi minäkään käytettävän. Koska tallennetut tiedot muodostavat henkilörekisterin ja ovat luonteeltaan arkaluonteisia, niiden säilyttämiseen (toivottavasti) liittyy jonkinlaista tavanomaista tarkempaa ja tiukempaa lainsäädäntöä. Tällaiset seikat kannattaa selvittää heti alussa.

Projekti kuulostaa kaikenkaikkiaan mielenkiintoiselta ja olisin siitä hieman kiinnostunut. Palkkatyönä tällaiselle projektille kertyisi kuitenkin melko paljon alkuvaiheen kustannuksia (n. 2-4kk kokopäivätyötä, keskipalkka IT-alallakin lienee jonkin verran yli 3000e/kk). Ehdottaisin siis jonkinlaista yhtiökumppanuutta. Opiskelen ja työskentelen tutkimusavustajana tällä hetkellä eräässä maamme yliopistoista. Tutkimustyöni kohteet sisältävät lääketieteellekin tärkeitä sovelluksia, joten liiketoiminnan laajentaminen joskus tulevaisuudessa voisi olla myös mahdollista. Mikäli yhtiökumppanuus kiinnostaisi, niin jätä tänne viesti, soitan sitten sinulle ensi viikolla.

Grez [08.07.2012 22:17:21]

#

wtemp kirjoitti:

(n. 2-4kk kokopäivätyötä,

Oho. Oma käsitykseni kysyjän esittämät vaatimukset täyttävän järjestelmän tekemisestä tyhjästä olisi ehkä 1 tai pahimmillaankin 2 viikkoa. Toisaalta kun oma päivälaskutus on siinä 1000 e paikkeilla, niin euromääräisesti ollaan samalla seinällä.

Tarkoitukseni ei ole mitenkään torpedoida asiaa, mutta hieman vaan ihmetyttää ero oman arvion ja sinun arviosi välillä. Jompi kumpi on luultavasti ymmärtänyt asioita eri tavalla.

Tulkitsin että järjestelmään tarvittaisiin seuraavat toiminnot:

Potilaskäyttäjä:
- Rekisteröityminen
- Kysymysten kirjaaminen (myös nykylääkitys erillisiin kenttiin ja kuvien lähetys)
- Konsultaatiomaksun maksaminen (jollakin mainituista maksupalveluista)
- Ilmoittaminen vastauksen saapumisesta esim. sähköpostiin (viesti ei sisältäisi kysymyksen tai vastauksen tietoja)
- Saatujen vastausten lukeminen
- Oman tilin lopettamis- ja histoarianpoistomahdollisuus
- Rekisteriselosteen lukumahdollisuus

Lääkärikäyttäjä:
- Käyttäjätietokannan ylläpito
- Kysymyksien lukeminen ja niihin vastaaminen


(Ja tämä luonnollisesti tietoturvallisesti toteuttuna ja niin että se voidaan laittaa SSL-suojatulle palvelimelle)


Vai ajattelitko, että pitäisi tehdä kaikki samat ominaisuudet mitä mainitulla "kilpailijan sivustolla". Erikoisesti en tällä hetkellä löydä ko. sivustolta edes verkkoklinikkaa. Vai onkohan se pois käytöstä tietomurtoepäilyn vuoksi. Siinä tapauksessa tosiaan puhutaan kuukausista, mutta vastaavan sivuston ylläpitämiseenkin (artikkelien kirjoittaminen jne.) tarvitsisi huomattavasti enemmän resursseja kuin mitä ymmärsin kysyjän suunnittelleen)

Toki jos halutaan näyttävää graafista ulkoasua sun muuta niin se tuottaa hieman lisää kustannuksia, mutta ei kyllä siltikään päästä työmäärässä 2 kuukauteen.

makumaku [08.07.2012 23:28:24]

#

Itse sain jokin aika sitten pyynnön tehdä juuri aloittajan kuvailema palvelu, ja kysyjä taisi heittää esimerkkinä just tuon saman verkkoklinikka-linkin. Tai sen verran oli erilainen idea ettei liittynyt suoraan lääkäripalveluihin, vaan erääseen toiseen aihepiiriin. Vaikka jouduin kieltäytymään hommasta ajanpuutteen vuoksi, niin laskeskelin silloin että kuukaudessa tuon voisi tehdä iltahommina. Joten minustakin kyllä useiden kuukausien koodaus kokopäivätyönä on aika paljon. Periaatteessa esim jollakin frameworkillä, kuten Yii, voisi toimivan sivuston saada suhteellisen nopeaakin kasaan, plus sitten ulkonäön viilaamiset siihen päälle.
Jos joku tuon tekee niin kannattaa huomioida että sivulle tulee kunnolliset käyttöehdot ja rekisteriseloste.

wtemp [08.07.2012 23:35:01]

#

Grez:

Ajattelin itse asiaa täysimittaisena ohjelmistoprojektina, enkä vain ydintoimintojen ohjelmoimiseen kuluvaa aikaa, koska alkuperäisestä viestistä sai sellaisen kuvan, että koko IT-puoli on yhden ihmisen harteilla.

Varmasti listaamasi asiat saisi tehtyä n. 1-2 viikossa. Mutta kun mukaan otetaan graafisen puolen toteutus (tämän tosin varmaan itse osittain ulkoistaisin muualle), tietokantojen luonti, järjestelmän dokumentointi, testaus (yksikkötestit, tietoturva, käytettävyys), palvelimen konfigurointi (riippuen hankintatavasta ja toimittajasta), versionhallinnan pystytys, ohjeistukset, jne. niin tarvittava aikamäärä kasvaa huomattavasti. Lisäksi sitten tarvittavat selvitykset juuri henkilötietolain ym. suhteen.

Arvioni lienee yleisesti ottaen hieman varovaisempi. Vaikka käyttäisin toisaalta kyllä erityisesti aikaa palvelun käytettävyyden ja ymmärrettävyyden maksimointiin (todennus esim. muutaman henkilön koeryhmällä standardimenetelmin), jotta siitä saisi mahdollisimman luotettavan kuvan. Mielestäni tällaiselle palvelulle ei voi syntyä suurta kysyntää, mikäli näihin asioihin ei erityisesti kiinnitetä huomiota.

Se kilpailijan sivusto ei muuten toiminut minullakaan, jotain vikaa varmaan linkissä?

Triton [08.07.2012 23:42:58]

#

wtemp kirjoitti:

tietokantojen luonti, järjestelmän dokumentointi, testaus (yksikkötestit, tietoturva, käytettävyys), palvelimen konfigurointi

Jotenkin pistää häiritsemään tuossa wtempin listassa se, että kuinka perusteellisesti tuon kokoisessa projektissa olisi edes syytä tehdä edellä mainittuja asioita... Tietoturva on varmasti keskeinen asia, mutta eihän tuo sinänsä ole kuin aika perustavanlaatuinen verkkopalvelu.

makumaku [08.07.2012 23:47:51]

#

Piti itsekin kaivaa vielä se mulle tullut kysely ja linkki siellä. Se oli juuri tuonne verkkoklinikkaan, mutta ei nuo sivut tosiaan enää ole samanlaiset kuin silloin. Olisiko laitettu palvelu kiinni.

Tosiaan homman voi tehdä monella lailla. Tästä jos kysyy vaikka tarjouksen Accenturelta, niin ... :)

wtemp [08.07.2012 23:53:35]

#

Triton kirjoitti:

wtemp kirjoitti:

tietokantojen luonti, järjestelmän dokumentointi, testaus (yksikkötestit, tietoturva, käytettävyys), palvelimen konfigurointi

Jotenkin pistää häiritsemään tuossa wtempin listassa se, että kuinka perusteellisesti tuon kokoisessa projektissa olisi edes syytä tehdä edellä mainittuja asioita... Tietoturva on varmasti keskeinen asia, mutta eihän tuo sinänsä ole kuin aika perustavanlaatuinen verkkopalvelu.

Mistä luulet että toimivat ja kilpailukykyiset järjestelmät syntyvät? Edellä mainitut asiat ovat ihan perusasioita oikeassa ohjelmistokehitystyössä, joita ei voi sivuuttaa, jos tavoitteena on ylläpidettävä ja kehityskelpoinen järjestelmä.

Tässä maassa on nähty jo tarpeeksi laatua tyylilajina Tieto Oyj.

Grez [09.07.2012 00:34:50]

#

wtemp kirjoitti:

Ajattelin itse asiaa täysimittaisena ohjelmistoprojektina, enkä vain ydintoimintojen ohjelmoimiseen kuluvaa aikaa

Eh, no niin minäkin, mutta listasin nuo ydintoiminnot jotta varmistuisin että järjestelmä laajuudesta on yhtenevä ymmärrys.

Ja toki jos projektiin kuuluu se, että kaikki asiat pitää opetella niin aikaa menee enemmän.

Triton [09.07.2012 00:41:22]

#

wtemp kirjoitti:

Triton kirjoitti:

wtemp kirjoitti:

tietokantojen luonti, järjestelmän dokumentointi, testaus (yksikkötestit, tietoturva, käytettävyys), palvelimen konfigurointi

Jotenkin pistää häiritsemään tuossa wtempin listassa se, että kuinka perusteellisesti tuon kokoisessa projektissa olisi edes syytä tehdä edellä mainittuja asioita... Tietoturva on varmasti keskeinen asia, mutta eihän tuo sinänsä ole kuin aika perustavanlaatuinen verkkopalvelu.

Mistä luulet että toimivat ja kilpailukykyiset järjestelmät syntyvät? Edellä mainitut asiat ovat ihan perusasioita oikeassa ohjelmistokehitystyössä, joita ei voi sivuuttaa, jos tavoitteena on ylläpidettävä ja kehityskelpoinen järjestelmä.

Tässä maassa on nähty jo tarpeeksi laatua tyylilajina Tieto Oyj.

Kyllä, mutta kun tämä maailma toimii yleisesti ottaen kapitalistisesti, joka väkisinkin ajaa monetkin projektit siihen tilanteeseen, että asiat on saatava nopeasti valmiiksi ja moni asia kärsii siinä samalla (se ei toki ole hyvä asia, mutta usein realiteetti). Kilpailukykyisyys kun tulee useimmiten sen nopeuden kautta... Toisaalta moni ohjelmistotuotannon menetelmä näyttää todellisen hyötynsä vasta isoimmissa projekteissa, enkä tiedä onko tämä nyt niin iso projekti.

wtemp [09.07.2012 01:20:50]

#

Grez kirjoitti:

wtemp kirjoitti:

Ajattelin itse asiaa täysimittaisena ohjelmistoprojektina, enkä vain ydintoimintojen ohjelmoimiseen kuluvaa aikaa

Eh, no niin minäkin, mutta listasin nuo ydintoiminnot jotta varmistuisin että järjestelmä laajuudesta on yhtenevä ymmärrys.

Ja toki jos projektiin kuuluu se, että kaikki asiat pitää opetella niin aikaa menee enemmän.

Kyllä nämä ovat hyvin hallussa monien vuosien kokemuksella. No, jos todella pystyt parissa viikossa tekemään tuon kaiken esittämäni, niin olet kyllä palkkasi ansainnut.

Siinä mittakaavassa ja laatuvaatimuksissa joissa tämän itse näkisin, en ole vielä toistaiseksi itse nähnyt parissa viikossa valmistunutta tuotetta, jonka voisin sanoa olleen loppuun asti hiottu.

tsuriga [09.07.2012 08:02:54]

#

Subjektiivista suositusta maksutapojen tarjoajasta en pysty antamaan, mutta kehotan vertailemaan hinnan lisäksi esimerkiksi tarjottuja palveluita, luotettavuutta ja asiakastyytyväisyyttä ongelmatilanteissa.

Triton kirjoitti:

Toisaalta moni ohjelmistotuotannon menetelmä näyttää todellisen hyötynsä vasta isoimmissa projekteissa

Mielenkiinnosta: mitkä menetelmät?

groovyb [09.07.2012 11:26:36]

#

45-90htp on kyllä aika iso arvio tuon kokoiselle projektille. Arvelisin itse n. 10-15htp, mikäli leiskat tulee toimituksena (Tai edes suuntaa-antavat, ettei itse tarvitse alkaa graafiseksi suunnittelijaksi), ja projekti olisi valmiiksi määritelty.

Tukki [09.07.2012 12:40:38]

#

Omien kokemuksieni perusteella, kun it-projektin työmääristä esitetään erilaisia arvioita, niin ne pidemmät ovat yleensä huomattavasti lähempänä toteutunutta kuin lyhyemmät. Koodarin tulee helposti esimerkiksi aliarvioitua monien toiminnallisten vaatimusten ulkopuolisten asioiden tekemiseen menevää aikaa kuten juuri versionhallinnan pystyttäminen, testi- ja tuotantopalvelinympäristöjen valinta, pystyttäminen ja konfigurointi, domainin hankkiminen, vaatimusmäärittelyjen tekmeinen ja muu speksaus, ulkoasun suunnittelu, rekisteriselosteen laatiminen ja muiden laillisuusnäkökulmien huomioon ottaminen, testaus, dokumentointi ja muu käyttöönoton opastus. Toki näihin menevissä työmäärissä voi olla eroja esim. riippuen tekeekö työn yritys, jolla on jo osa noista valmiina vai yksityinen joka joutuu hankkimaan kaiken alusta.

Ihmettelen myös muutamia vähätteleviä tai aliarvioivia kommentteja tässä ketjussa:

Triton kirjoitti:

wtemp kirjoitti:

tietokantojen luonti, järjestelmän dokumentointi, testaus (yksikkötestit, tietoturva, käytettävyys), palvelimen konfigurointi

Jotenkin pistää häiritsemään tuossa wtempin listassa se, että kuinka perusteellisesti tuon kokoisessa projektissa olisi edes syytä tehdä edellä mainittuja asioita... Tietoturva on varmasti keskeinen asia, mutta eihän tuo sinänsä ole kuin aika perustavanlaatuinen verkkopalvelu.

Onhan nuo useimmat perusjuttuja mutta ne on silti tehtävä ja niihin menee aikaa ja se aika on otettava huomioon työmääräarvioissa. Vai ajattelitko toimittaa softan lääkärille ja sanoa että tässä tämä nyt on, saat sen toimimaan kun vaan hankit jostain palvelimen, asennat sinne apachen, mysql:n, php:n ja pari muuta tarvittavaa kirjastoa, luot tarvittavat käyttäjät, muutat /etc/httpd/conf/httpd.conf tiedostoon pari riviä ja lopuksi vielä muutama muu juttu.

groovyb kirjoitti:

... mikäli leiskat tulee toimituksena (Tai edes suuntaa-antavat, ettei itse tarvitse alkaa graafiseksi suunnittelijaksi), ja projekti olisi valmiiksi määritelty.

Minusta on aika optimistista olettaa että lääkäri pystyisi toimittamaan edes suuntaa-antavia leiskoja saatikka sellaisia speksejä softalle että työt olisi järkevää aloittaa suoraan niiden pohjalta.

Eiköhän tässä haeta sellaista avaimet käteen -pakettia että asiakas kertoo tavoitteen mitä hän haluaa saavuttaa ja toimittaja tekee sen pohjalta speksit ja kertoo mitkä kaikki yksityiskohdat tulee ottaa huomioon sekä huolehtii niiden toteutuksesta ja lähettää lopuksi laskun.

vuokkosetae [09.07.2012 14:05:56]

#

Pari onnetonta webbisivua tehneenä voisin todeta yhden työmiinan. Sivut ja kannat olivat valmiina kahdessa illassa, mutta kuukausi meni pelkästään oman tason saavuttamiseen.

Käytettävyys. Onko painike sittenkin kuva ja missä kohtaa se on ja pieni muutos värimaailmaan jne. Tällainen pieni käyttöliittymän fiilaus on ärsyttävää, hidasta mutta niin kovin merkittävää. Näyttää hienolta FullHD:nä, mutta sitten PAL-resolla läppärissä on täysin poskellaan. Tän takia en tykkää mistään missä lukee HTML, PHP, WWW ja muita mielen kirouksia.

Se mikä diili on niin sehän sitten määrittää paljonko hiotaan.

Macro [09.07.2012 16:04:26]

#

En ite tiedä mitä täytyy ottaa huomioon noissa lakiasioissa, mutta oli miten oli, viikko kuulostaa lyhyeltä ja 4 kuukautta pitkältä.

Jo toinen työtarjous, johon näen Grezin ottavan kantaa palkasta. Kyllä ihmetyttää, että mitä mahdat hommailla jos tonnin vaadit päivässä...

Grez [09.07.2012 16:49:01]

#

No siis ihan softakehitystä projektien päävastuullisena. Tietenkään siis ko. summa ei tule minulle vaan se on minkä yritys laskuttaa asiakkaalta. Pidemmissä projekteissa hinnasta neuvotellaan.

Ottaen huomioon että useampaan vuoteen ei ole ollut tilannetta ettei olisi hommaa "jonossa" niin ihan hyväkin ettei kaikkein hintakriittisimmät tule asiakkaiksi.

Tukki [09.07.2012 16:50:16]

#

Macro kirjoitti:

Jo toinen työtarjous, johon näen Grezin ottavan kantaa palkasta. Kyllä ihmetyttää, että mitä mahdat hommailla jos tonnin vaadit päivässä...

Eihän Grez missään kohdassa puhunut tonnin päiväpalkasta vaan noin tonnin päivälaskutuksesta. Noissa on hyvin oleellinen ero. Tuo on n. 133e:n tuntihinta mikä olisi minusta ihan kohtuullinen hinta (olettaen että se sisältää jo alv:n) sellaiselta osaajalta joka pystyy vetämään tällaisen pienen projektin kokonaan läpi itsenäisesti ja ammattimaisesti. Pienemmissä projekteissa toki myös hinta on kovempi.

Otetaan nyt vaikka vastaesimerkkinä kysyjän ammattikunta eli lääkärit. Tunti erikoislääkärillä maksaa Mehiläisen hinnaston mukaan reilut 150e. Toki jos Grezin hintaan tulee vielä alv päälle niin se on jo aika kova (paitsi tietty jos viikossa tämän tekee niin siltikin se on halpa). Toinen vertailukohta voisi olla vaikka tuo kysyjän aikoma veloitus 25-30e/kysymys. Arvioisin että tunnissa ehtii vastaamaan n. 4:ään kysymykseen eli tuo olisi 100-120e eli suunnilleen samaa luokkaa kuin Grezillä.

Metabolix [09.07.2012 16:59:04]

#

Ei pidä väheksyä syvällisemmän taidon merkitystä ohjelmoinnissa. Valitettavasti kokemus työvuosina laskettuna ei aina tuo huippuosaamista, ja onneksi huippuosaaminen ei aina vaadi useita kymmeniä vuosia työkokemusta.

Jos projektiin on tarkoitus satsata kymppitonni, pitkällä tähtäimellä voi olla kannattavampaa palkata sillä joku taitava kahdeksi viikoksi kuin joku vähemmän taitava kolmeksi kuukaudeksi. Tietysti huijareita (tai itsestään liikaa luulevia) on myös liikkeellä.

Oma karkea arvioni on, että peruslogiikka syntyy päivässä, toimiva käyttöliittymä päivässä, maksupalvelu päivässä ja ulkoasu päivässä. Tuotantopalvelimen (tässä ehkä halvahkon webhotellin) järjestämiseen ja säätämiseen voi varata vielä päivän, ja ainakin pari päivää menee sitten siihen, että asiakas muuttaa mieltään ja keksii uusia vaatimuksia, joita ei alkuperäisessä pyynnössä mainita.

Tukki kirjoitti:

Tunti erikoislääkärin osaamista ja aikaa maksaa Mehiläisen hinnaston mukaan reilut 150e.

Tähän sisältyvät lisäksi lääkärin välineiden hinta, työhuoneen vuokra, siivouskulut ym., joten varsinainen tuotto on selvästi pienempi.

Tukki [09.07.2012 17:06:53]

#

Metabolix kirjoitti:

Tukki kirjoitti:

Tunti erikoislääkärin osaamista ja aikaa maksaa Mehiläisen hinnaston mukaan reilut 150e.

Tähän sisältyvät lisäksi lääkärin välineiden hinta, työhuoneen vuokra, siivouskulut ym., joten varsinainen tuotto on selvästi pienempi.

Oletan että nuo sisältyvät myös koodareiden osalta tässä esitettyihin hinta-arvioihin. Itse en ainakaan kehtaisi laskuttaa noista erikseen enkä ole ikinä nähnyt niin tehtävän.

Metabolix [09.07.2012 17:11:01]

#

Joo, varmasti sisältyvät, mutta on harhaanjohtavaa, että viestissäsi yrität selittää palkan ja laskutuksen eroa mutta kuitenkin heti perään väität, että Mehiläisen hinnastossa olisi kyse lääkärin osaamisen ja ajan hinnasta (eli lääkärin palkasta), vaikka kyse on lääkärin kokonaislaskutuksesta.

Tukki [09.07.2012 17:41:29]

#

Metabolix kirjoitti:

Joo, varmasti sisältyvät, mutta on harhaanjohtavaa, että viestissäsi yrität selittää palkan ja laskutuksen eroa mutta kuitenkin heti perään väität, että Mehiläisen hinnastossa olisi kyse lääkärin osaamisen ja ajan hinnasta (eli lääkärin palkasta), vaikka kyse on lääkärin kokonaislaskutuksesta.

En oikeastaan pyrkinyt selittämään palkan ja laskutuksen eroja vaan enemmänkin näyttämään että Grezin kertoma hinta on ihan perusteltavissa laskutuksena. Tuo kohta "osaamista ja aikaa" on kyllä huono ja harhaanjohtava kommentissani kun tarkoitukseni oli vain puhua lääkärin laskutuksesta. Korjaanpa sen.

groovyb [09.07.2012 17:56:29]

#

Ei tonnin päivälaskutus ole mitenkään erikoinen. Eiköhän veloitettavat liksat ole nykyisin pääsääntöisesti yli 100€/h kuin sen alle. Grez tuossa jo mainitsikin että mikäli kyse on pitkistä projekteista niin summia katsotaan normaalien sopimushintojen ohitse vähän eri silmällä. Aika paljon muutakin sisältyy tPRuohon summaan kuin koodarin varsinainen palkka sotuineen ja eläkemaksuineen.

Listaan vähän mitä kaikkea se voi sisältää:

* Ohjelmoijan palkka sivukuluineen
* Matkakustannuksien kompensointia (Tätä ainakin osittain kompensoidaan tuntihinnassa, monessa paikassa on eri hinta asiakkaalla kuin omalla toimistolla / Etätöissä)
* Työsuhdeasunno(i)sta tulevat kustannukset
* Ei veloitettavaa työtä tekevien palkat sivukuluineen, ns toimihenkilökustannukset (johtajat, päälliköt, palkanlaskijat etc.)
* Firman varmaan pitäisi voittoakin tuottaa osakkaille

Läjäpäin on sitten vielä asioita joita voi osittain tai kokonaisuudessaan vähentää verotuksessa, mutta varmasti niidenkin välillisiä tai kokonaiskustannuksia kompensoidaan hinnassa. (Toimistotarvikkeet, markkinointikulut etc.)

ljlassi [09.07.2012 23:42:40]

#

Mehiläinen on kyllä todellinen vitsi. Urheilulääkäriklinikalta huippulääkärin aika maksaa 80€ kun Mehiläisellä sama aika on 150€ ja lääkärin osaamisesta ei ole mitään takuuta.

Tai onhan Mehiläisellä hyviäkin lääkäreitä, mutta oma kokemus on, että julkiseltakin saa parempaa palvelua jos nyt erikoissairaanhoidon puolella ollaan.

Lisäys:

Ja jos nyt tähän aloittajan viestiin kommentoisi, niin jos kyseessä on sivutoiminen homma niin siitä tuskin kukaan haluaa maksaa 10 000€, ja se olisikin tuosta aika järkyttävä summa ellei kyseessä ole sitten yli 80€/tunti laskuttava huippuammattilainen.

Varsinkin kun nyt tässä on selkeästikin mahdollisuus hyödyntää valmiita ratkaisuja kuten erilaisia verkkokaupparatkaisuja, on vaikea kuvitella, ettei joku saisi hommaa tehtyä säädyllisesti alle 2 000 eurolla.

En nyt sano, että itse tekisin tai mitään kun tarvitaan korkeamman tason tietoturvaa, mutta aika suolaisia hintoja täällä tarjotaan. Kuulostaa vähän samalta kuin eräs kaverinikin joka halusi eräät sivut Wordpressille OpenCMS:ltä (tietysti samalla homma piti laittaa uusiksi) ja oli laittanut tarjouspyynnön eräälle firmalle sieltä oli sanottu hinnaksi 5 000€. Itse laskin, että jos olisin tehnyt saman homman 500€ olisin saanut bruttona vähintään 40€/tunti, ja luultavasti enemmän homman ollessa loppupeleissä varsin simppeli.

Tukki [10.07.2012 00:06:59]

#

Joopa, tarkoitus ei ollut ottaa kantaa siihen onko tuo Mehiläisen hinta kohdallaan, vaan antaa ainoastaan esimerkki vastaavista hinnoista kuin mitä Grez mainitsi. Varmaan ohjelmointialallakin on hajontaa hinnoissa niinkuin näköjään lääkäripalveluissakin. Ehkä jopa enemmän varsinkin halvemmassa päässä kun alaa ei sääntele lait yhtä tiukasti. Ja myös laatu vaihtelee varmasti.

makumaku [10.07.2012 00:13:23]

#

Kyllä mielestäni 130e/h on aika kova veloitus, mutta jos kyseessä on kovanluokan tekijämies tai sitten suurempi vastuuhomma, niin menee vielä haarukkaan. Käsittääkseni 100e/h perus koodinvääntäjästä on sekin kohtuu kova veloitus, ja miehiä (naisia) kyllä nykyää löytyy 70-80e/h tasoltakin paljon. Tietenkin jonkinverran vaikuttaa missäpäin Suomea ollaan. Mutta ruuhka-alueiden ulkopuolella ihan kohtuu hyvän kaverin (softainssin tutkinto) saa jopa 50-55e/h hintaan. Siis jos puhutaan useiden kuukausien sopimuksista eikä mistään akuuttihommasta.

Mutta usein projekteissa yksi kova tekijä saa paljon enemmän aikaan kuin 3 huonoa. Joskus olin projektissa jossa elektroniikkaa suunnitteleva kaveri oli myyty projektiin softamieheksi. Jonkin aikaa se ihmetteli koodeja ja tuli sitten kysymään että mitä se tarkoittaa kun on kaksi yhtäsuuruusmerkkiä laitettu peräkkäin :)

walkout_ [17.07.2012 15:33:33]

#

Mites paljon tälle projektille on budjettia? Mun kokemuksella jos projekteista ei makseta niin paljon, että puhutaan oikeasti kannattavasta liiketoiminnasta niin tulee äkkiä burnout koska liian halvalla tekemällä mulla on kohta liikaa projekteja yhtäaikaa ja se menee yötäpäivää tekemiseksi. Ja jos projekteista ei makseta kunnolla niin alkaa miettiä että onkohan tässä mitään järkeä koko touhussa. En nyt puhu nyt mistään 100 € + ALV 23 % tuntihinnasta. 50 € / h + ALV 23 % hinnalla pääsee jo TES:n mukaiseen palkkaan koska meillä on 160 työtuntia kuukaudessa jotka voimme myydä. 100-200 € + ALV 23 % tuntihinta on liiketoimintaan jossa työtä ei ole 160 tuntia kuukaudessa.

jukkah [17.07.2012 20:22:45]

#

walkout_ kirjoitti:

50 € / h + ALV 23 % hinnalla pääsee jo TES:n mukaiseen palkkaan koska meillä on 160 työtuntia kuukaudessa jotka voimme myydä. 100-200 € + ALV 23 % tuntihinta on liiketoimintaan jossa työtä ei ole 160 tuntia kuukaudessa.

Samaa itsekin vähän mietin.

Minulle ei mene seuraava yhtälö jakeluun: Alalla, jossa työntekijöistä aiheutuu suurin kuluerä, voidaan veloittaa 1000e/pv/työntekijä, kun yhden henkilön palkka on 3000e/kk. Töitä tehdään normaalisti 7,5h/21pv/kk (joka on 160h/kk). Firmalle jää työntekijöiden varsinaisen palkan ja sivukulujen jälkeen vielä 16500e/kk/työntekijä.

Siitä vähennetään vuokrat, joita ei varmasti ole yli 1000e/työntekijä (tai sitten on yksi työntekijä). Joitakin muita tietokoneisiin liittyviä kustannuksia ja korjauksiakin tulee olemaan, mutta eivät nekään ole vuokraa suuremmat. Tässä vaiheessa on vielä 14500e/kk/työntekijä.

Ei tule mieleen enää muita kulueriä, kuin työntekijöiden luontoisedut, hallinnolliset työntekijät ja voiton tavoittelu.

Asuvatko siis työntekijät 7-tähtisessä hotellissa, onko jokaisella koodarilla oma sihteeri (ja sen apulainen...), maksetaanko TJ:lle 1000000e/kk, tuleeko voittoa runsaasti vai vähän näitä kaikkia?

Oma veikkaukseni kannattavasta toiminnasta menee samaan haarukkaan walkout_:n kanssa.

Grez [17.07.2012 21:48:24]

#

jukkah kirjoitti:

Ei tule mieleen enää muita kulueriä, kuin työntekijöiden luontoisedut, hallinnolliset työntekijät ja voiton tavoittelu.

Näinhän se on, asiakkaat tulevat sisään ovista ja ikkunoista juttelemaan suoraan koodareille ja kaikki asiakkaiden kanssa käytetyt tunnit on laskutettavia. Firmoissa ei tarvita johtoa, myyntiä, markkinointia. Toimintaa ei tarvitse mainostaa. Koodareita ei tarvitse kouluttaa (tai hoitavat sen itse työajan ulkopuolella.) Työterveyshuoltoa ei tarvitse järjestää, eikä mitään turhia virkistystapahtumia. Kuukausipalkkaisille koodereille riittää aina hommaa ja mitään lomiakaan ei anneta pitää. Nörtit ei edes lisäänny, niin ei tule kustannuksia vanhempainvapaistakaan. Jos joku asiakas joskus erehtyy pyytämään tarjouksen niin sen tekemisestäkin laskutetaan.

Harmi ettei muilla aloilla ole näin helppoa.

walkout_ kirjoitti:

50 € / h + ALV 23 % hinnalla pääsee jo TES:n mukaiseen palkkaan

Meinaat ihan tosissaan että monikin hyvä koodari suostuu tekemään töitä TESin mukaisella eli minimipalkalla? Itse tilaan mieluummin 100€/h maksavalta firmalta joka tekee projektin 80 tunnissa kuin minipalkkaa maksavalta firmalta, jonka aloittelevat tunarit tekee 50€/h hintaan projektia 200 tuntia ja lopputulos sisältää kaikki mahdolliset reiät. Tosin, korkea hinta ei tietenkään takaa laatua, ja joskus hyvääkin voi saada halvalla.

groovyb [17.07.2012 22:33:31]

#

Riippuu myös ohjelmoinnin alasta ja yleisestä kyseisen alan ohjelmoijien saatavuudesta täysin, missä hinnoissa tuntiveloitukset liikkuu.

En ohjelmointifirmojen keskimääräisistä nettotuloksista tiedä sen enempää kuin muidenkaan alojen nettotuloksista (eli siitä mitä menee osakkaiden / omistajien taskuun), mutta olettaisin että tulokset pyörii 10%-20% nettokatteella noin keskimäärin, jos sitäkään. Korjatkaa jos jollain on jotain tarkempia lukemia.

Mutta niinkuin tuossa on aiemminkin sanottu, lyhytkestoisissa projekteissa on useammin korkeampi tuntihinta kuin pitkäkestoisessa. Ja se hinta voi vaihdella paljonkin, onhan pitkässä projektissa turvattu myös pitkäksi aikaa kyseisen henkilön käyttöaste firmassa.

walkout_ [17.07.2012 23:01:31]

#

Grez kirjoitti:

jukkah kirjoitti:

Ei tule mieleen enää muita kulueriä, kuin työntekijöiden luontoisedut, hallinnolliset työntekijät ja voiton tavoittelu.

Näinhän se on, asiakkaat tulevat sisään ovista ja ikkunoista juttelemaan suoraan koodareille ja kaikki asiakkaiden kanssa käytetyt tunnit on laskutettavia. Firmoissa ei tarvita johtoa, myyntiä, markkinointia. Toimintaa ei tarvitse mainostaa. Koodareita ei tarvitse kouluttaa (tai hoitavat sen itse työajan ulkopuolella.) Työterveyshuoltoa ei tarvitse järjestää, eikä mitään turhia virkistystapahtumia. Kuukausipalkkaisille koodereille riittää aina hommaa ja mitään lomiakaan ei anneta pitää. Nörtit ei edes lisäänny, niin ei tule kustannuksia vanhempainvapaistakaan. Jos joku asiakas joskus erehtyy pyytämään tarjouksen niin sen tekemisestäkin laskutetaan.

Harmi ettei muilla aloilla ole näin helppoa.

walkout_ kirjoitti:

50 € / h + ALV 23 % hinnalla pääsee jo TES:n mukaiseen palkkaan

Meinaat ihan tosissaan että monikin hyvä koodari suostuu tekemään töitä TESin mukaisella eli minimipalkalla? Itse tilaan mieluummin 100€/h maksavalta firmalta joka tekee projektin 80 tunnissa kuin minipalkkaa maksavalta firmalta, jonka aloittelevat tunarit tekee 50€/h hintaan projektia 200 tuntia ja lopputulos sisältää kaikki mahdolliset reiät. Tosin, korkea hinta ei tietenkään takaa laatua, ja joskus hyvääkin voi saada halvalla.

TES:in mukaisella palkalla tarkoitin kyllä sellaista 3000 € / kk palkkaa en minimipalkkaa ja 160*50=8000 eli noin puolet siitä voidaan maksaa työn tekijälle palkkana. Ja tämän olen laskenut Eezy Osk:n palkkalaskurilla. Ja hinta ei kerro mitään siitä onko koodarit aloittelevia tunareita ja kokoneita konkareita vaan siitä esim. jos hinta on 100 € / h + ALV 23 % niin firma on vähän isompifirma millä on kovat työntekijä kulut. Sitä paitsi maailma on täynnä asiakkaita, jotka tilaa pienemmistä ja halvemmista firmoista just halvan hinnan takia ja sen takia että isoilla kalliilla firmoilla ei ole aikaa ks. asiakkaille kun ne maksa kunnolla.

Mutta olen kyllä miettinyt tässä että viitsisinkö sanoa noille firmoille jotka maksaa esim. 20 € / h + ALV 23 %. Että siinä käy niin että tämä pien yrittäjä ei saa ks. hinnalla firmaansa toimimaan kannattavasti ja menevät sitten oikeisiin töihin ja näin toimeksi antaja menettää tekijän ja joutuu sitten tilaamaan työt kalliimmasta firmasta.

Grez [17.07.2012 23:20:55]

#

walkout_ kirjoitti:

TES:in mukaisella palkalla tarkoitin kyllä sellaista 3000 € / kk palkkaa en minimipalkkaa

No TESissä nyt vaan ei ole muita kuin vähimmäispalkkoja eri tehtäville ja kokemuksille, joten "TESin mukainen palkka" on synonyymi minimipalkalle. Ja 3000 € / kk ei pätevälle koodarille myöskään ole mitenkään kovin houkuttava.

walkout_ [17.07.2012 23:34:30]

#

Grez kirjoitti:

walkout_ kirjoitti:

TES:in mukaisella palkalla tarkoitin kyllä sellaista 3000 € / kk palkkaa en minimipalkkaa

No TESissä nyt vaan ei ole muita kuin vähimmäispalkkoja eri tehtäville ja kokemuksille, joten "TESin mukainen palkka" on synonyymi minimipalkalle. Ja 3000 € / kk ei pätevälle koodarille myöskään ole mitenkään kovin houkuttava.

Sitten olen luullut TES:n mukaisen palkan tarkoittavan jotain muuta.

jukkah [17.07.2012 23:52:21]

#

walkout_ kirjoitti:

Grez kirjoitti:

walkout_ kirjoitti:

TES:in mukaisella palkalla tarkoitin kyllä sellaista 3000 € / kk palkkaa en minimipalkkaa

No TESissä nyt vaan ei ole muita kuin vähimmäispalkkoja eri tehtäville ja kokemuksille, joten "TESin mukainen palkka" on synonyymi minimipalkalle. Ja 3000 € / kk ei pätevälle koodarille myöskään ole mitenkään kovin houkuttava.

Sitten olen luullut TES:n mukaisen palkan tarkoittavan jotain muuta.

Sallittakoon tyhmä kysymys väliin: paljonko on normaali pätevän koodarin palkka? 5000e-6000e?

Grez [18.07.2012 00:05:56]

#

No sanotaanko että riippuu missä päin suomea asuu ja kuinka pätevä on, millä alalla, missä asemassa ja niin edelleen. Tunnen henkilökohtaisesti muutaman pätevän koodarin joka tienaa tuolla välillä ja ainakin yhden joka tienaa enemmän. (Tampereen alueella). Tiedän myös muutaman vähemmän pätevän koodarin joka tienaa tuolla välillä, mutta en yhtään pätevää joka tienaisi alle 4000€/kk.

Myönnettäänkö että minulla on aika tiukat vaatimukset "pätevälle".

walkout_ [18.07.2012 00:19:46]

#

Grez kirjoitti:

No sanotaanko että riippuu missä päin suomea asuu ja kuinka pätevä on, millä alalla, missä asemassa ja niin edelleen. Tunnen henkilökohtaisesti muutaman pätevän koodarin joka tienaa tuolla välillä ja ainakin yhden joka tienaa enemmän. (Tampereen alueella). Tiedän myös muutaman vähemmän pätevän koodarin joka tienaa tuolla välillä, mutta en yhtään pätevää joka tienaisi alle 4000€/kk.

Myönnettäänkö että minulla on aika tiukat vaatimukset "pätevälle".

Sori pieni huomautus mutta tarkistamieni tietojen mukaan sun firmas kehitti IT-buumi aikaan VNC-softaa joka ei sitten mennyt kaupaksi ja firmasi meni konkursiin kun IT-buumirahoitus loppui. Yhessä isossa saksalaisessa firmassa naurettiin ks. asialle kun esittelin nille samallaisen idean kun innostuin entisen työn tekijäsi puheista ks. softasta kun olen itse kehittänyt samallaista joka on kyllä ihan paska. YouTube videossa vaan näyttää sitlä että se kiihdyttää muka oikeasti 3G-yhteyden kun se on kuvattu harhaan johtavasti. Samoin kun kotin ks. softalla protomo-startupiin niin siellä sanottiin etteivät ymmärrä koko softasta yhtään mitään ja sanoivat että kukaan bisness-mies ei siitä innostu.

Mä en tunne tai ole koskaan kuullut ketään joka tienasi esim. 5000 €.

En mitenkään halua vittuilla ja sano jos olen väärässä.

Grez [18.07.2012 00:31:26]

#

walkout_ kirjoitti:

Sori pieni huomautus mutta tarkistamieni tietojen mukaan sun firmas kehitti IT-buumi aikaan VNC-softaa joka ei sitten mennyt kaupaksi ja firmasi meni konkursiin kun IT-buumirahoitus loppui.

En mitenkään halua vittuilla ja sano jos olen väärässä.

En ole koskaan työskennellyt firmassa joka olisi kehittänyt VNC-softaa. En ole myöskään koskaan työskennellyt firmassa, joka olisi mennyt konkurssiin.

walkout_ [18.07.2012 00:37:19]

#

Grez kirjoitti:

walkout_ kirjoitti:

Sori pieni huomautus mutta tarkistamieni tietojen mukaan sun firmas kehitti IT-buumi aikaan VNC-softaa joka ei sitten mennyt kaupaksi ja firmasi meni konkursiin kun IT-buumirahoitus loppui.

En mitenkään halua vittuilla ja sano jos olen väärässä.

En ole koskaan työskennellyt firmassa joka olisi kehittänyt VNC-softaa. En ole myöskään koskaan työskennellyt firmassa, joka olisi mennyt konkurssiin.

Jaa no sitten anonyymi nettti mölätteliän puheet eivät pidä paikkaansa. Tarkistin Googlettamalla ks. anonyyminettikirjoitelijan nikin perusteella ks. henkilön Linkedin-profiilin ja se on töissä jonain lihanleikkajana saarioisella. Ja sen puhet kuullosti hulluilta että olisi tehnyt miljardeja jos olisi keksinut samallaisen softan kuin minä.

jukkah [18.07.2012 00:37:33]

#

Grez kirjoitti:

Myönnettäänkö että minulla on aika tiukat vaatimukset "pätevälle".

Parempi niin kuin toisin päin. :) Pitäisi vaan muistaa se itsekin 100 % joka tilanteessa...

walkout_ [18.07.2012 03:15:27]

#

jukkah kirjoitti:

Grez kirjoitti:

Myönnettäänkö että minulla on aika tiukat vaatimukset "pätevälle".

Parempi niin kuin toisin päin. :) Pitäisi vaan muistaa se itsekin 100 % joka tilanteessa...

Siis hä? Niinkö kokemattomalle ei anneta mahdollisuutta näyttä mitä se osaa?

Grez [18.07.2012 04:05:16]

#

Eihän tässä nyt kokemuksesta puhuttu vaan pätevyydestä. Jollakinhan voi olla 20 vuotta kokemusta, mutta silti olla epäpätevä.

Toisaalta tuskin voi olla kovin pätevä jos ei ole lainkaan kokemusta. En myöskään usko että ketään palkataan ohjelmointihommiin ilman minkäänlaista ohjelmointikokemusta. Tai olisihan se kivaa jos ekasta hello worldistä jo maksettaisiin palkkaa.

vuokkosetae [18.07.2012 11:01:27]

#

Nyt pitää muistaa off-by-one ja asiantuntemus. Yleensä ihmiset päätyvät yhden pykälän liian vaativiin tehtäviin. Koska noin pääsääntöisesti ihmiset joutuvat haastavampiin tehtäviin, kun helpommat sujuvat ja tämä pysähtyy kun haastavuus on tarpeeksi muuttumasta sujuvaksi.

Lisäksi on ihmisiä, jotka ovat täysin väärällä alalla. Osaavat asiansa, mutta siitä nyt ei vain tule yhtään mitään.

Esimerkkini on autokorjaamosta. Moottorin kiinnike oli hankalassa paikassa ja löysä. Menin kysymään, miksi auto kolisee. Vastauksen tiesin, mutta kun ei ollut sopivaa työkalua käytössä, niin ei voinut korjata. Vika löydettiin nopeasti ja ryhdyttiin korjaamaan. Räikkä jatkoineen varisi kertaalleen auton alle asentajan kädestä jalkoihini. Sillä aikaa kun asentaja kirosi ja noitui oikein huolellisesti, keräsin räikän läjään ja kiristin kiinnikkeen.

Kiukuttelu loppui kun kysyin, että vedäkkö momenttiin ja paljonko oon velkaa. Vastaus oli että mene keittään kahvit. Mennessäni kahvia keittään räikkä lensi seinään.

Minulla oli ennestään aikaisempaa kokemusta kyseisestä pajasta. Työn jälki on siellä hyvä ja hinta kohdallaan. Mikään nopea se ei ole ja palvelukaan ei ole mitenkään ystävällinen, mutta silti kunnollinen.

Tuon miehen vain ei pitäisi tehdä mitään palveluhommia, vaikka osaakin korjata autoja. Samoin on käynyt joidenkin projektipäälliköiden ja erilaisten pomojen. Osaavat asiansa, mutta ei niiden vain pitäisi olla toimessaan, koska tehokkuus ja ympäristö kärsii.

Henkilöstöpolitiikka on vaikea ala. Sen tarvitsisi olla reilua, palkitsevaa, sekä kehittävää ja silti ottaa huomioon prosessi sekä muutosten vaikutus organisaatioon. Surullisia esimerkkejä pieleen menneestä politiikasta on iltapäivälehdissä toisinaan. Itsekin meinasin kerran joutua webmasteriksi, koska minähän ATK:ä rukkaan.

mietinvaan [19.07.2012 00:05:16]

#

Taisi aiheen aloittajalta loppua kiinnostus kesken, kun ei ole mitään vastannut alkuperäisen viestinsä jälkeen?

Lebe80 [19.07.2012 12:05:28]

#

mietinvaan kirjoitti:

Taisi aiheen aloittajalta loppua kiinnostus kesken, kun ei ole mitään vastannut alkuperäisen viestinsä jälkeen?

Unohdit tehdä nimimerkistä sellaisen, että se olisi ollut lauseesi alku.
1/5

teromme [21.07.2012 11:48:28]

#

Kiitos mietinvaan-nimimerkille pyytää minut keskustelun aloittajana takaisin kommentoimaan. Ja kiitos kaikille keskusteluun osallistujille. Olin positiivisesti yllättynyt, että viestini poiki yllättävän paljon keskustelua.

Olen ajatellut, että jos joku käytännössä kiinnostuu ehdottamastani duunista, niin hän ottanee suoraan minuun yhteyttä. Keskustelu palstalla on polveillut käytännön toteutusta etsivän näkökulmasta osittain myös melko filosofisilla tasoilla. Täten en ole tähän keskustelun niin osallistunut.

Pahoittelen todellakin, etten tarkistanut aiemmin antamaani kilpailijan verkkolääkärilinkkiä. Näköjään osoite onkin tosiaan muuttunut aiemmasta, oli ennen tuo aiemmin antamani.
Uusi osoite on http://www.terve24.fi/kysy-asiantuntijalta/kysy
Siellä osa vastaajista vastaa ilmaiseksikin, mutta tällöin vastaaja päättää mihin kysymyksiin vastaa ja mihin ei, siis samaan tapaan kuin aikakauslehtiin lähetetyissä kysymyksissä. Vastausajat ovat myös usein pitkiä, esim jopa 3 viikkoa. Minun ideoimani palvelun ei ole tarkoitus olla mitenkään kopio tuosta kilpailijan palvelusta, mainitsin sen vain esimerkin ja kiinnostuksen vuoksi. Esim "ohjeet"- välilehden-alla näkyy kuitenkin aika hyvin minunkin ajatuksiini sopivia palvelun ehtoja. Minun ideoimallani sivustolla ei vanhoja kysymyksiä ja niiden vastauksia voi selata, kuten kilpailijalla.

Käyttäjän kannalta suurimmat erot edellä mainitussa nettiosoitteessa olevaan palveluun verrattuna olisivat se, että ideoimassani palvelussa vastaus ja kysymys siis eivät jäisi julkisesti kaikkien luettavaksi, kuten kilpailijan palvelussa. Ideoimassani palvelussa vastausaika olisi ehkä 2 päivää, kun kilpailijalla osa maksullisistakin vastaa esim viikossa tms. Ideoimassani palvelussani vastaajia olisi ainakin alustavasti vain yksi lääkäri (minä) eli vastaukset ovat "yleislääkäritasoisia". Kilpailijan etuna on, että siellä voi valita useista asiantuntijoista ja erikoisaloista haluamansa.

Aiemmista viesteistä jossain todettiin aivan oikein, että tarvitsisin ohjelmoijan tekemään duunin avaimet käteen periaatteella. Ideani olisi lähteä tekemään tätä palvelua normaalityöni ohessa. Kuten aiemmin totesin, niin luultavammin toiminta tulee olemaan hyvin pienimuotoista ja täten viestiketjun alkupäässä olevat kustannusarviot eivät ole toiminnan luultavan suppeuden vuoksi ikävä kyllä realistisia. Lähtisin siis liikkeelle riittävän kevyitä kustannuksia vaativalla ohjelmointifilosofialla, jotta näkisi miten homma kantaa (mikä on täysin epävarmaa) ja mikäli myöhemmin tarvetta tulisi niin sivuja täytyisi sitten muuttaa. Potentiaalisestihan jatkossa sivustolla vastaavia lääkäreitä voisi olla enemmänkin kuin yksi, mutta lähtisin liikkeelle siitä, että se lienee epätodennäköistä. Myös jonkinlainen chattaus (ajanvaraustoimintoineen) lääkärin kanssa on tullut mieleen mahdollisina lisäyksinä, mutta ehkä sitä ei kannattaisi alkuperäiseen versioon laittaa.

mietinvaan [21.07.2012 16:14:19]

#

Melko suuri osa aiemmasta keskustelusta jäi pyörimään tuon hinta-arvion ympärille. Olisitko osannut antaa jonkinlaista suuntaa-antavaa budjettiarvioita, niin saadaan sille jonkinlainen päätös?

Tuollaisia chattitoimintoja saattaisi saada valmiina kohtuulliseen hintaan SAAS (Software as Service) toteutuksina, joissa linkataan sovellus käyttöön kolmannelta osapuolelta (integrointi omaan sivustoon vaatii tavallisesti vain muutamia tunteja työtä, lähinnä ulkoasun suhteen). Toisaalta niiden tietoturvallisuudesta voi olla vaikea varmistua.

teromme [21.07.2012 20:13:11]

#

Mähän oon ihan kokematon jurpo tässä ohjelmointimaailmassa, ei ole mitään aikaisempaa kosketuspintaa tähän toimintaan. Kun ideoin tätä asiaa niin mietiskelin, että mitäköhän jollain suurin piirtein kolminumeroisella budjetilla saisi harrastajan tekemänä aikaiseksi, että näkisi onko tämä nettiläääkäritoiminta ylipäätään millään lailla kannattavaa toimintaa.

mietinvaan [21.07.2012 21:16:58]

#

Hmm, ymmärrän. Parhaiten tehtävään varmaan sopisi rahapulassa oleva, mutta taitava korkeakouluopiskelija :) Esim. viesti jonkin yliopiston it-tiedekunnan sähköpostilistalle saattaisi tuottaa hyviä vastauksia.

Aivan aloittelijalle tätä ei kannata antaa tehtäväksi ja ammattilaisella teetettynä taitaa tulla liian kalliiksi. Aloittelijalle ei siksi, ettei tarvitse jokin kaunis aamu lukea hesarista "palvelusta xx vuosi n:n potilaan tiedot internetiin, kuka korvaa?"

Kerta ohjelmointimaailma on uusi, niin voinen samalla suositella joitakin itse hyviksi havaitsemiani palveluja, joita palvelun pyöritykseen voisi käyttää:

1) domain-nimi ja www-palvelin: esim. www.louhi.net, basic-paketti 6,5€/kk (palvelin) + 1,49€/kk (domain) = 8€/kk
2) ohjelmakoodin versionhallinta: www.github.com, micro-paketti, 7$/kk eli n. 6.5€/kk

WWW-palvelimen osalta kannattaa erikseen vielä kysyä sijaitseeko se suomessa.

Lisäys: Mainitaan nyt vielä, että WWW-palvelimen suhteen oletin, ettei lainsäädäntö tms. aseta sille erityisiä rajoituksia tämän tyyppisen palvelun tietojen tallennukselle. Mainitsemani hintaluokan palvelussa yhdellä koneella pyörinee tavallisesti joitakin kymmeniä palveluja samanaikaisesti.

The Alchemist [22.07.2012 07:44:44]

#

Yksi ongelma on se, että mitä vähemmän haluaa rahaa käyttää, sitä varmemmin bisnes kaatuu juuri siihen, ettei rahaa käytetty riittävästi ja tulos on siksi huono. Aloittelija tai "osaavaksi" itsensä määrittelevä ei yleensä tiedä mistään mitään, joten riskiprosentti on korkea.

Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta Alexan statistiikan tulkitsemisesta, mutta esimerkiksi tuo verkkoklinikka.fi on rankattu Ohjelmointiputkaakin huonommalle sijalle trafiikin perusteella. Tämän lisäksi VL:n kohdalla mainitaan, että 74 % vierailuista on vain yhden sivulatauksen "bounceja", eivät siis vakikäyttäjiä.

Verkkoklinikka.fi - Alexa
Ohjelmointiputka.net - Alexa

Mielestäni pelkkä lääkärin vastaanotto netissä on kokonaisen nettisivuston aiheeksi varsin köykäinen. Jos käyttäjiä ei ala kuulua, niin sivustolle ei tule päivityksiä, jolloin se putoaa hakutuloksissa, ja ihmisten silmissä näyttää autiolta, jolloin uusia asiakkaita ei ainakaan tule.

teromme [17.08.2012 12:12:15]

#

The Alchemist kirjoitti:

Yksi ongelma on se, että mitä vähemmän haluaa rahaa käyttää, sitä varmemmin bisnes kaatuu juuri siihen, ettei rahaa käytetty riittävästi ja tulos on siksi huono. Aloittelija tai "osaavaksi" itsensä määrittelevä ei yleensä tiedä mistään mitään, joten riskiprosentti on korkea.

Mielestäni pelkkä lääkärin vastaanotto netissä on kokonaisen nettisivuston aiheeksi varsin köykäinen. Jos käyttäjiä ei ala kuulua, niin sivustolle ei tule päivityksiä, jolloin se putoaa hakutuloksissa, ja ihmisten silmissä näyttää autiolta, jolloin uusia asiakkaita ei ainakaan tule.

Olen ymmärtänyt, että halutessani sivuston kasaan kohtuu pikaisella aikataululla niin ajattelemani budjetti ei ole riittävä. Grafiikan ajattelin voivani myös tilata erikseen. Mikäli olen oikein ymmärtänyt niin usein osataan jompakumpaa hyvin (ohjelmointi vs grafiikka) ja harvemmin osataan molempia hyvin.

Olenko ymmärtänyt logiikan oikein, että jotta sivustolle tulisi enemmän tekstiä (=potentiaalisia googlehakutuloksia) niin siitä syystä sivuston olisi yllä olevan kommentoijan mukaan hyvä sisältää muutakin kuin vain nettilääkäripalvelun? Toisaalta minulla ei nyt kyllä ole suurempaa kiinnostusta alkaa vääntää suuremmin muuta materiaalia sivustolle. Olisiko muita keinoja kuin uuden tekstimateriaalin luominen, jolla sivustolle voisi saada enemmä nettinäkyvyyttä? Jonkinlaisia linkkejä muille sivustoille, yleisiin terveydentilaan liittyviin kyselyihin (selkäkipukysely, päänsärkykysely jne)? (Toki tekijänoikeudet pitää tarkistaa, jos tekee linkkkejä esim tuontyyppisiin kyselyihin.)

Kaveri suositteli seuraavaa nettihotellia tähän tarkoitukseen. Kommentteja?
https://www.nettihotelli.fi/index.php?Webhotellit/Webhotellipaketit/Huone

Othnos [17.08.2012 14:24:21]

#

Vaikuttaa suht hintavalta ominaisuuksiinsa nähden. Nettisivuston aloittaminen sivulla on mainittu varmaan suosituimmat webhotellit. Mm. Shellit.org tarjoaa vastaavat ominaisuudet verkkotunnuksineen n. puolta halvemmalla paitsi sopimuskausi on pidempi (1 vuosi).

Kannattaa silti varmistaa sivujen tekijä ja lopputulos ennen webhotellin hankkimista, ettei rahat mene hukkaan.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta