Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Ohjelmointiputka: Ohjelmoi säveltävä ohjelma!

Sivun loppuun

Metabolix [10.12.2010 12:00:00]

#

Kilpailun aika on taas koittanut. Tällä kertaa täytyy ohjelmoida säveltävä ohjelma. Ohjelmalle annetaan kappaleen nimi, ja sen pitää tulostaa vastaukseksi musiikkikappale yksinkertaisessa tekstimuodossa, jonka kilpailun virallinen soitto-ohjelma tulkitsee. Kilpailija saa itse valita, mikä kappaleista arvostellaan, ja kilpailun päätyttyä kävijät äänestävät voittajasta.

Osallistumisen helpottamiseksi on jälleen kirjoitettu esimerkkejä yleisimmillä kielillä. Tervetuloa mukaan!

Grez [11.12.2010 00:12:29]

#

Miksi minusta on harhaanjohtavaa puhua tekoälystä, kun kysymys on säveltämisestä.

Tai siis, tokihan tekoäly voi osata myös säveltää, mutta tässä haetaan käsittääkseni ohjelmaa joka tuottaa sävellyksen ilman minkäänlaisia vaatimuksia tekoälykkyydestä. Tai sitten mitä tahansa ohjelmaa voisi alkaa kutsua tekoälyksi.

Gwaur [11.12.2010 02:40:46]

#

Lopultakin tekoälykisa, johon voin kuvitella osallistuvani. ;)

Grez:

säännöt kirjoitti:

– – ohjelman täytyy tuottaa eri nimillä kappaleita, jotka voidaan kiistatta todeta eri kappaleiksi – –

Grez [11.12.2010 05:27:34]

#

Edelleenkään en näe miten tuo vastaa kysymykseeni.

Se että ohjelma osaa muodostaa sävellyksen tai useita sävellyksiä, ei mielestäni läheskään automaattisesti tarkoita tekoälyä. Todennäköisemmin ohjelma muodostaa kappaleen käyttäen yhdistelmää algoritmeista, joita ohjelman suunnittelija on päättänyt käyttää ja todennut toimivaksi.

Toki jos joku tekee ohjelman joka muodostaa sävellyksen, jota kuunnellessa oikeasti tulee mieleen se sille annettu nimi (tyyliin Neljä Vuodenaikaa), niin alan kallistua tekoälyn puolelle. Jotenkin en vaan tässä tapauksessa usko tälle tasolle päästävän.

trilog [11.12.2010 09:11:18]

#

Grez kirjoitti:

Todennäköisemmin ohjelma muodostaa kappaleen käyttäen yhdistelmää algoritmeista, joita ohjelman suunnittelija on päättänyt käyttää ja todennut toimivaksi.

Eihän tämä menettely eroa Putkan muista kilpailuista mitenkään. Nykyiset tekoälysovellukset ovat vain kasa algoritmeja, ja aina tarvitaan ihminen (ohjelmoija) päättämään, mitä algoritmeja käytetään ja miten.

Tekoälytieteen puolella yritetään luoda oikeasti älykkäitä ohjelmia, jotka suoriutuisivat tehtävistä täysin ilman ihmisen apua. Tämä on tosin vielä lastenkengeissä, eikä mitään kovinkaan merkittävää ole saatu aikaan. Yksi hyvä esimerkki tästä on neuroverkot, jotka ilmestyessään povasivat tekoälytutkimukselle aivan uutta suuntaa. Huomattiin kuitenkin, että pohjalla nekin tarvitsevat ihmisen apua. Eikä niissä ole enää kuin pienen pieni yhteys biologisiin neuroverkkoihin.

Tässä kilpailuissa toki olisi mahdollista saada esimerkiksi neuroverkko säveltämään, joka voisi muistuttaa jollakin tasolla älykkyyttä. Sävellykset tosin perustuisivat ihmisen antamaan opetusmateriaaliin, ja oltaisiin taas lähtöruudussa. Tämä voitaisiin viedä astetta pidemmälle, jolloin pitäisi pohtia, miten ihminen suoriutuu sävellyksestä. Sävellys on nähdäkseni kuitenkin hyvin monimutkainen prosessi, eikä nykyinen tekoälytiede pääse lähellekään sitä tasoa.

Metabolix [11.12.2010 11:06:51]

#

Grez kirjoitti:

Miksi minusta on harhaanjohtavaa puhua tekoälystä, kun kysymys on säveltämisestä.

Minusta tässä tarvitaan paljon hienostuneempaa älykkyyttä kuin useimmissa aiemmissa kilpailuissa. Varsinkin pelien tekoälyissä on päässyt pitkälle joko yhteen kaavaan perustuvalla siirtojen pisteytyksellä tai raa'alla laskennalla kuten minimax-algoritmilla. Tällä kertaa joutuu vähintäänkin itse keksimään menetelmänsä, ja hyvään kappaleeseen voi sisällyttää montakin algoritmia. Yhdellä tuskin pärjää, ellei sitten generoi Bachin inventioita tai muuta melko suoraviivaista.

Tämä kilpailu muistuttaa melkeinpä Älykäs ohjelma -kilpailua, joka lienee aiemmista kilpailuista tekoälykkäin. Tällä kertaa vain jatkettavat kuviot ovat mutkikkaampia ja itse valittavissa ja niitä pitää jatkaa satunnaisemmin.

Gwaur kirjoitti:

Lopultakin tekoälykisa, johon voin kuvitella osallistuvani. ;)

Toivottavasti et ole ainoa. :)

Gwaur [11.12.2010 11:53:48]

#

Grez kirjoitti:

Se että ohjelma osaa muodostaa sävellyksen tai useita sävellyksiä, ei mielestäni läheskään automaattisesti tarkoita tekoälyä. Todennäköisemmin ohjelma muodostaa kappaleen käyttäen yhdistelmää algoritmeista, joita ohjelman suunnittelija on päättänyt käyttää ja todennut toimivaksi.

Niin, ja ihmissäveltäjäkin säveltää musiikkia käyttäen valmiita kaavoja, jotka on vuosisatojen kokeilun saatossa todettu toimiviksi. Onko tarkoitus tehdä ohjelma, joka muistuttaa ihmistä, vai ohjelma, joka itsekseen käy läpi saman musiikinkehityksen historian?

Grez kirjoitti:

Toki jos joku tekee ohjelman joka muodostaa sävellyksen, jota kuunnellessa oikeasti tulee mieleen se sille annettu nimi (tyyliin Neljä Vuodenaikaa), niin alan kallistua tekoälyn puolelle.

Ehkä tuollaiseen pyrkimistä ennen voitaisiin yrittää tehdä kielenkääntäjä, joka osaa havaita synonyymien ja homonyymien kontekstin ja siten valita oikean sanan toisesta kielestä.

L2-K2 [11.12.2010 12:38:01]

#

Tämä kilpailu vaikuttaa kyllä houkuttelevalta, joskin hyvin vaikealta.

Antti Laaksonen [11.12.2010 15:33:32]

#

Grez kirjoitti:

Toki jos joku tekee ohjelman joka muodostaa sävellyksen, jota kuunnellessa oikeasti tulee mieleen se sille annettu nimi (tyyliin Neljä Vuodenaikaa), niin alan kallistua tekoälyn puolelle.

Minusta harvasta teoksesta tulee mieleen sen nimi.

Esimerkiksi Sibeliuksen "Lemminkäisen paluu":

http://www.youtube.com/watch?v=bxsvU2fBJgA

Minulle ei ainakaan tule tästä mieleen, että joku palaa jonnekin, ja vielä vähemmän, että nimenomaan Lemminkäinen palaa.

Ape [12.12.2010 10:16:39]

#

Itseasiassa paras vaihtoehto on varmaan juuri esim-tekoäly tai sen paranneltu versio. Siinähän botilla ei tarvitse olla mitään älyä, kappale syntyy sopivalla nimivalinnalla.

Koska kilpailija saa itse valita edustuskappaleen nimen, voi hän säveltää kappaleen kirjoittamalla nimeä. Nimeä vaihtamalla muuttuu kappale erilaiseksi ja hyviä kappaleita tuottavia nimivalintoja on erittäin paljon. Koska oletettavasti esim-tekoäly on sääntöjen mukainen, sallitaan useat nimivaihtoehdot jotka eivät ole lähelläkään parhaiden nimivalintojen tasoa.

Metabolix [12.12.2010 12:43:04]

#

Ape kirjoitti:

Koska kilpailija saa itse valita edustuskappaleen nimen, voi hän säveltää kappaleen kirjoittamalla nimeä.

Taasko täällä etsitään säännöistä porsaanreikiä? Hyh.

Jos esimerkkiälyn edustuskappaleena olisi Für Elise (mikä olisi jo sinänsä hyvän tavan vastaista), aika harva sen muista kappaleista vastaisi tasoltaan edustuskappaletta. Kovin mittava nimikikkailu ei siis sääntöjen puitteissa ole mahdollista. Edustuskappaleen täytyy olla tilastollisessa mielessä kohtuullisen edustava otos tekoälyn tuotannosta eikä yksittäinen sattumalöydös.

Esimerkkiäly on kuitenkin erinomainen esimerkki siitä, mitä kappaleiden erilaisuudella tarkoitetaan: Esimerkkiälyn kaikki kappaleet ovat rakenteeltaan samanlaisia (vakiopituisia yksittäisiä ääniä), eikä esimerkiksi kappaleita "abc" ja "bcd" ole kovin helppo erottaa toisistaan, mutta pääsääntöisesti kuitenkin kaksi satunnaisesti valittua kappaletta ovat kiistatta erilaiset.

Pidän kuitenkin epätodennäköisenä, että enintään satamerkkisestä nimestä saisi jollain suoralla kaavalla (kuten esimerkkiälyssä) erinomaisen kappaleen.

Oma tekoälyni käyttää nimeä pseudosatunnaislukugeneraattorissa lukujen tuottamiseen, ja muilta osin kappaleet luodaan tiettyjen sääntöjen puitteissa arpomalla. Säännöt tosin ovat vielä kehitteillä.

etsubu [12.12.2010 19:56:08]

#

Anteeksi vielä tyhmä kysymykseni, mutta kun en aivan ymmärtänyt sitä että miten ohjelman oli tarkoitus antaa nuotit ulos. soitin.exe tiedostoon suoraan, printata vain ulos vai kirjoittaa tiedostoon?
Olisin kyllä kiinnostunut osallistumaan.

Metabolix [12.12.2010 19:59:31]

#

Nuotit kirjoitetaan siten, kuin tavallisesta komentoriviohjelmasta on tapana tulostaa ruudulle, Javassa siis esimerkiksi System.out.println(nuotti). Kannattaa tutustua esimerkkiohjelmaan.

etsubu [12.12.2010 20:54:01]

#

Kiitoksia!

Tumppu [13.12.2010 12:09:31]

#

Eikö VB6:lla saisi osallistua?

Metabolix [13.12.2010 13:01:18]

#

VB6 ei käy, koska se vaatii Windowsin ja maksullisen, suljetun kehitysympäristön. Kannattaa kuitenkin kokeilla FreeBASICia tai VB.NETiä; kummatkin toimivat (kilpailun kannalta) lähes samalla tavalla kuin VB6, ja molemmista on malli esimerkkipaketissa. Toivottavasti jompikumpi näistä sopii sinulle.

Grez [13.12.2010 13:24:43]

#

Niin ja muutenkaan ei mielestäni ole mitään järkeä tehdä mitään uutta suljetulla ohjelmointityökalulla, jonka viimeisenkin tuen sen valmistaja on lopettanut yli 2 vuotta sitten.

Mielestäni VB6:lla ohjelmointi on tällä hetkellä itsensä jalkaan ampumista.

Lumpio- [13.12.2010 20:54:12]

#

Grez kirjoitti:

Niin ja muutenkaan ei mielestäni ole mitään järkeä tehdä mitään uutta suljetulla ohjelmointityökalulla, jonka viimeisenkin tuen sen valmistaja on lopettanut yli 2 vuotta sitten.

Mutta uudet asiat pelottavat :( Ajattele, se että pitäisi siirtyä kielestä toiseen voisi merkitä jopa sitä, että joutuu (gasp) opettelemaan jotain!

Tumppu [13.12.2010 20:58:58]

#

No niin, no niin.. Kokeilimpas vihdoin .Net:ä. 2005 kokeilin aikoinaan ja en päässyt silloin oikeen jyvälle. Nyt latasin 2010 expressin ja herää kysymys kuinka sovellus käännetään exe muotoon?? Muuten sujuu ok.

Grez [13.12.2010 21:03:48]

#

Valitset "Build" (Shift+F6)

Hennkka [14.12.2010 07:33:16]

#

Jos haluat suoraan suorittaa, paina ylhäältä vihreää nuolta tai F5.

Tumppu [14.12.2010 09:10:44]

#

Jes. Sain toimimaan. Piti vain aloittaa uusi projekti ja console application. Sen jälkeen vasta pystyi kääntämään.

Wersus [19.12.2010 22:36:27]

#

Koko ilta tuli väännettyä, mut täytyy kyl nyt vaan todeta ettei oma musiikin teoriaosaaminen oo ihan vaadittavalla tasolla. Joten tää "biisi" jääköön meikäläisen legendaksi tän kisan osalta:
http://koti.mbnet.fi/wersus/kuvat/kappale.wav

Biisin nimi on yyterissa-ei-olla-13-kesaan-kayty.

Metabolix [19.12.2010 23:31:02]

#

Wersus kirjoitti:

Koko ilta tuli väännettyä

Älä nyt vielä masennu: aikaa on jäljellä vielä liki neljä viikkoa, ja ohjelmassasi vaikuttaisi olevan jo hyvä alku. :)

Muutaman kokeiluni perusteella vaikuttaa, että varsin epätieteellisilläkin menetelmillä voi saada aikaan ihan kuunneltavaa musiikkia. Suurimmat pulmat ovat hyvien harmonioiden ja melodialinjojen tuottaminen, mutta näitä voi vältellä vaikkapa tekemällä musiikkia, jossa on ennalta valittu sointukierto ja josta puuttuu selvä melodiaääni. Melko satunnainenkin "jammailu" sointujen mukaan tuottaa siedettävän tuloksen.

jutti [27.12.2010 17:33:59]

#

En tunne virallisia määritelmiä tekoälystä, mutta kaikkihan tiedämme, että sillä sanalla hypetetään vaikka mitä nykyään. Mikä se älypuhelinkin on? Mielestäni yksinkertaisimmillaankin "äly" tarkoittaisi jonkinlaista oppimista. Puhelimen pitäisi tarjota käyttäjälleen lajiteltuja valikoita opitun käyttöprofiilin mukaan, ei käyttäjän valitseman profiilin mukaan.

Voitaisiinkin puhua vaikka vain algosta, eikä tekoälystä. Mietin tätä sävellysjuttua, ajattelin onnistuisiko joku sointuihin pohjautuva juttu. Ensin loisi jonkun säerakenteen, 4, 6 tai 8 säettä. Kuuden säkeen juttu olisi ABA-muotoinen. Vaikka kertauksineen AABA tai AABABA. Sen jälkeen täyttäisi säkeet soinnuilla muutamalla säännöllä. Jos soinnut olisi C-duurin mukaan C, Dm, Em, F, G ja Am, taulukossa olisi ne sointuparit jotka voi esiintyä. Mahdollisena lisänä voisi olla moduloivia sointukulkuja tyyliin Am - D7 - G tai F#m7-5 - B7 - Em. Kun soinnut on jaettu, melodiaa voisi ympätä sekoittaen asteittaista kulkua ja murtosointukulkua.

Metabolix [03.01.2011 20:48:16]

#

Muistakaa osallistua, kilpailuaikaa on enää pari viikkoa ja osallistujia yhä vasta muutama.

jutti kirjoitti:

Voitaisiinkin puhua vaikka vain algosta, eikä tekoälystä.

Niin voitaisiin, mutta koska kaikissa aiemmissakin kilpailuissa (kuten ristinollassa) on puhuttu tekoälystä, ei ole mitään syytä tehdä tässä poikkeusta.

jutti kirjoitti:

Mietin tätä sävellysjuttua, ajattelin onnistuisiko joku sointuihin pohjautuva juttu.

Esittämäsi lähestymistapa kuulostaa oikein hyvältä, toteuta ihmeessä.

tkok [12.01.2011 15:21:20]

#

Onko muut osallistumassa?

Metabolix [12.01.2011 16:42:15]

#

tkok kirjoitti:

Onko muut osallistumassa?

Kilpailuun on tähän mennessä ilmoittautunut kuusi varsinaista osallistujaa, ja ainakin jokunen muu on vielä luvannut osallistua. Kaikki ohjelmat ovat aivan omanlaisiaan eikä yksikään ole (ainakaan minusta) ylivertainen muihin nähden.

Mukaan mahtuu vielä hyvin, eikä oman tekoälyn tasoa tarvitse yhtään häpeillä.

Gwaur [14.01.2011 23:55:28]

#

Metabolix kirjoitti:

Kaikki ohjelmat ovat aivan omanlaisiaan eikä yksikään ole (ainakaan minusta) ylivertainen muihin nähden.

Onko kilpailun taso vastannut järjestäjien ennakko-odotuksia?

Metabolix [15.01.2011 00:24:21]

#

Gwaur kirjoitti:

Onko kilpailun taso vastannut järjestäjien ennakko-odotuksia?

Odotin kyllä sinulta parempaa suoritusta. ;) Täysin perusteeton ennakko-odotukseni oli, että kilpailun keskitaso olisi hieman heikompi mutta kärkijoukko vielä terävämpi. Nyt mukana olevista älyistä monet ovat odottamaani parempia mutta toisaalta keskenään hyvin tasaväkisiä; selvä kärki puuttuu. Putkalaisten musiikkimausta ja äänestysperusteista riippuen äänestyksestä saattaa tulla hyvinkin jännittävä.

Viimeinen kilpailupäivä on alkanut! Muistakaa ilmoittautua viimeistään tänään!

Metabolix [16.01.2011 00:10:57]

#

Kilpailuaika on loppunut, ja nyt on vuorossa kahden viikon mittainen äänestys, jossa jokainen kävijä saa arvostella kappaleet asteikolla 1–10. Jos jostain syystä et päätynyt listalle vaikka lähetit tekoälysi, ota pikaisesti yhteyttä!

Kappaleista saa nyt myös vapaasti keskustella.

Jokotai [16.01.2011 11:04:34]

#

Näähän on aika meneviä :D

Gwaur [16.01.2011 17:37:33]

#

Arvioni:

Sointu >_>
dissonaattori :---D
AntiMozart <_<
Seppo ^_^
kadenssi õ_Ó
esim :-d
zirkku :3
pimpelipom :----D
A.I.Bach :>
Pentaton :-o
Tomppa -_-

Metabolix [16.01.2011 17:53:55]

#

Kilpailun kulkua voi seurata tästä kaaviosta:

Kaavio ei kuitenkaan päivity reaaliaikaisesti, joten omia ääniä vekslaamalla ei voi selvittää älyjen järjestystä. (Edit: Tulosten julkaisun yhteydessä tähänkin vaihdettiin tulossivun lopullinen kaavio. Alkuperäisessä ei ollut älyjen nimiä.)

jo123 [16.01.2011 20:49:39]

#

Mikäs väri on mikäkin?

nomic [16.01.2011 20:49:42]

#

Huhhuh! Osa raidoista on todella hienoja mielestäni. Yksi näistä meni puhelimeen jopa soittoääneksi (mainittakoon, että en vaihtele soittoääniä pahemmin), oli sen verran loistava raita. :)
Jos omaa aikaa olisi ollut reilusti enemmän niin olisin osallistunut myös kilpailuun. Nyt hieman harmittaa, mutta kaikkea ei pysty tekemään (ehkä pitäisi pohtia uudestaan sitä itsensä kloonaamista).

Alla oleva tarina ei liity muuten aiheeseen, paitsi kappaleet ja niiden järjestys ja tunnelma innoittivat tähän, jotenka päätin jakaa sen muiden kanssa.

Huom. ei perustu tositapahtumiin (ainakaan minun elämässäni):


A.I.Bach:
Kuningas koodilandiasta kertoo Bugista, joka koittaa siepata koko muistin itselleen. Päätin suostua tuhoamaan Bugin, ennen kuin tämä kutsuu Pimeyden ruumillistumaa: Lordi Segmentation Faultia, joka voi aiheuttaa tilan jossa koko maailma tuhoutuu ja jäljelle jää vain ilmoitus Triple Faultista.
Lupasin ettei näin tule käymään. Kuningas lupasi minulle puolet muistiavaruudesta ja hänen uusimman moduulinsa.
Olin aivan onneni kukkuloilla ja täynnä tarmoa kohtaamaan bugin.
Lähdin matkaan ratsastaen valkoisella debuggerillani jylhien maisemien läpi.

Esim:
Mutta yhtäkkiä minut valtasi tunne että suuri määrä omituisia olentoja jotka kutsuivat itseään Ohjelman rahoittajiksi olivat ympärilläni! Olin pelosta kankeana.

AntiMozart:
Ohjelman rahoittajat: "Hei, olet tehnyt todella upeaa työtä! Mutta voisiko tekoälyä vielä muuttaa? Se tuntuu kovin haastavalta."
Lähdin taistelemaan huutaen sotahuutoani: "Kyllä, ei ongelmia, herra."
Ohjelman rahoittajat olivat kovin hirmuisia vastustajia ja hymyilivät rahoittaja-hymyään, jolloinka säikähdin. Viimeistään siinä vaiheessa kun yksi heistä ojensi kätensä minua kohti kätelläkseen ajattelin että: "se on menoa nyt, käsi joka tappaa kosketuksesta - melkein kuin Midaksen käsi!" Se oli elämäni yksi pelottavimmista hetkistä, niin totesin itselleni. Katsoin pitkään kättä - läheltä ja kaukaa, eri suunnista ja suoraan edestä. Haistelin sitä ja jopa koitin maistaa. Taktiikkani toimi ja Ohjelman rahoittajat eivät käsittäneet tekemistäni ja katosivat nopeasti paikalta. Olin ylpeä itsestäni ja taistelun voitosta.

Dissonaattori:
En tiedä miten yhtäkkiä olin siinä, matkalla kohti takaisin Kuninkaan Linnaa, joka sijaitsee Länsi-Pasilassa.
Olin tuhonnut Bugin ja kannoin mukanani fixed-lippua merkkinä tästä. Matkasin kohti Kuninkaan toimistoa. Ja itse toimistossa kumarsin ensiksi Kuninkaalle ja näytin hänelle todisteen, että Bugi oli tuhottu ja maailmamme pelastettu. Kuningas oli oikein tyytyväinen ja pyysi tuomaan Moduulin esille minua varten.
Jostain kuulin - kuin kaikuna - jonkun puhuvan lounasajasta. Lounasaika? Kuningas kertoi että Toimiston haamut puhuivat siitä välillä, yleensä päivisin.
Kuten myös bugia vastaan taistelu - en myöskään muista tarkalleen miten yhtäkkiä olinkin kaupassa ostamassa salaattia itselleni.

Tomppa:
Koko maailma pysähtyi kuten jos luodaan päättymätön silmukka ennen kuin piirretään grafiikkaa ruudulle tai tutkitaan onko tullut syötettä. Onneksi silmukassa oli break, joka käynnistyi tietyn määrän jälkeen. Kassalla oli nainen jonka IRQ:sta en tiennyt mitään. Sen jälkeen olemme keskustelleet paljon. Hän oli töissä tuossa kaupassa. Tämän jälkeen monesti löysin itseni tästä kaupasta ja katsoin vierestä kun hän täyttää hyllyjä (ja muutenkin seurasin häntä) ja juttelemme aina kassalla. Tällä hetkellä suosituimmat aiheet ovat: "Tuleeko muuta?" "Moi/Hei" sekä "Tässä on liian vähän rahaa." Seuraavaksi olen pohtinut uutta aihetta: "Maksan kortilla."

Seppo:
Tyttö on kaunis. Mikään pakkausalgoritmi ei vedä vertoja IRL:lle! Äänimoottorissa on vain hieman vikaa, sillä hänellä on melkoisen möreä ääni. Tulee mieleen jokin viisissäkymmenissä oleva rekkamies. Ajattelin sen johtuvan hänen työstään. Se ei silti haittaa. Ajattelin että muuttaisimme Internettilään. Perustamme oman irc-kanavan, nauramme facessa toistemme seinillä ja painamme aina tykkää-nappia kun on kivaa ja hauskaa. Kaikki oli niin ihanaa, kunnes...

Kadenssi:
Jäin yksin. Olin koittanut selittää, että se on jo ohi, eikä meillä ole Koodin kanssa mitään enää, se on vain historiaa. Mutta hän näki käännettyjä eri versioita Koodista ja lähdekoodista oli pieniä pätkiä tietokoneellani. Se inhotti häntä. Hän sanoi, että minun on valittava: Joko Koodi tai hän. Kirjoitin nopeasti ohjelman, mutta kämmäsin ehtolauseen kanssa amatöörimäisesti. Hän oli kysynyt: "Hylkäätkö Koodin ja jatkat kanssani elämää - oikeaa elämää?" ja tulostin hänelle vastaukseksi: "False". Kun hän oli lähtenyt asunnostani ovia paiskoen, havaitsin että C:tä koodatessani ==:n sijasta olikin vain yksi yhtäkuin-merkki. Se raunioitti minut. Kunpa olisin valinnut QBasicin ennemmin kieleksi jolla olisin vastannut hänelle...

Zirkku:
Olin aivan rappiolla ja kahlasin domainista toiseen katsoen ohjelmia ilman käyttöliittymää. Paljaita lähdekoodeja! En silti koskenut ohjelmiin, katselin vain. Välillä joukossa oli jopa Visual Studion projektitiedostojen tekstiä. Tiesin silloin että nyt olen mennyt liian pitkälle ja elämästä on saatava uusi ote.
Palasin kotiini ja päätin: Minun on keskusteltava jonkun kanssa. Kukaan muu ei tiennyt minun tavastani ajatella niin paljoa kuin Koodi. Hän tiesi millaisiin asioihin taivuin, miten ajattelin ja missä yleensä mokaan. Aloitin uudestaan työt ritari Koodaajana. Kuningas olikin vain ihmetellyt miksi en ole ollut töissä. Nähtävästi viestinviejät eivät toimi tässä firmassa kunnolla! >:U

Sointu:
Kuningas oli selkeästi suuttunut minulle, hänen parhaalle Neljän Pikselin Pöydän koodarille! Jatkuvasti sain vain listata muille muiden tuottamia Syntax Erroreita. Tuntui että koko elämäni oli yksi suuri Syntax Error. Suuresta Bugien liiskaajasta tulikin vain kapinen Syntax Erroreiden etsijä joka vain raportoisi näistä... Silloin se tapahtui!


Pimpelipom:
Minulla oli hieman hölmö olo. Olin vihainen ja täynnä raivoa sekä kapinahenkeä. Siirryn pois leipätyöstäni ja aloitan uuden elämäni open source -ritarina!
Jostain syystä tein jotain komerossa. Otin suuren paperin mukaan turvaamaan oloani (olin kirjoittanut siihen valmiiksi tekstin jonka aioin sanoa Kuninkaalle jos en muista sitä: 'minä eroan!') ja rynnistin Kuninkaan puheille. Ovet ja muut kummalliset kapistukset koittivat estää minua kulkemasta. Lopulta murtauduin Kuninkaan toimistoon kahden hajonneen lukon jälkeen. Se oli tyhjä ja pimeä. Ihmettelin hetken, raavin päätäni ja yhtäkkiä takanani oli Siivoojaksi naamioitunut hieman omituista syntaksia puhuva muukalainen joka ihmetteli miksi olen edelleen töissä - taas sama asia, kuten pari päivää sitten. Kello on jo yhdeksän illalla ja muut lähtivät jo tunteja sitten kotiinsa. Minunkin pitäisi. Jos olisin vielä kauankin niin voisin laukaista hälytykset ja Vartija-jengiläiset ottaisivat minut huostaansa ja toteaisivat "taas yksi todellisuutta pakeneva koodari. >:I"
Minulla oli uudestaan hölmö olo.

Pentaton:
Olin kotonani ja havainnut, ettei minua nukuta pahemmin. Olin nähtävästi hieman levännyt taas siivouskomerossa muiden koodarien kanssa, jotka pakenevat tylsää ja rutiininomaista koodia ja palavereja nukkuen ja unessaan sekoittaen asioita. Viimeksi sama tapahtui muutamia päiviä sitten ja tätä on jatkunut muutaman vuoden verran.

Gwaur [16.01.2011 21:05:26]

#

nomic: Jopas jotain. :P

jo123 kirjoitti:

Mikäs väri on mikäkin?

Se tieto pysyy ainakin vielä salassa, mihin viittaa Metabolixin huomautus, että kaavio ei päivity reaaliajassa juuri siksi, ettei omia ääniä vaihtamalla voisi selvittää, mikä väri mikäkin on.

Metabolix [16.01.2011 21:11:20]

#

nomic kirjoitti:

Palasin kotiini ja päätin: Minun on keskusteltava jonkun kanssa.

Juttujesi perusteella tämä voisi olla tosielämässäkin aika hyvä veto. Sitä odotellessa voisit kuitenkin kirjoittaa kappaleista vielä yhtä pitkät laatu- ja tyyliarviotkin, jos vain energiaa riittää. :)

nomic [16.01.2011 21:18:00]

#

Metabolix kirjoitti:

Juttujesi perusteella tämä voisi olla tosielämässäkin aika hyvä veto. Sitä odotellessa voisit kuitenkin kirjoittaa kappaleista vielä yhtä pitkät laatu- ja tyyliarviotkin, jos vain energiaa riittää. :)

Enköhän lähipäivinä rustaa. Ajattelin jo tänään kirjoittaa, mutta tarinavetoisempi häröily voitti sunnuntain kunniaksi. :)

Grez [16.01.2011 21:37:26]

#

Metabolix kirjoitti:

Kilpailun kulkua voi seurata tästä kaaviosta

Kaavion muodosta päättelisin, että se kuvaa kappaleiden kumuloituneita pisteitä ajan (tai äänestyskertojen) kuluessa. Eikö kaavio olisi huomattavasti havainnollisempi ja helppolukuisempi, jos siinä näytettäisiin kappaleille annettujen pisteiden keskiarvot (samalla x-akselilla).

Metabolix kirjoitti:

Nyt mukana olevista älyistä monet ovat odottamaani parempia mutta toisaalta keskenään hyvin tasaväkisiä; selvä kärki puuttuu.

No onhan tuossa äänestystulosten perusteella erotettavissa kolme joukkoa. Huippukaksikko, viiden keskinkertaisuuden ryhmä ja neljä heikkoa.

Metabolix [16.01.2011 23:05:39]

#

Grez: Hyvä ehdotus, muutin kaavion.

Äänestyksessä tosiaan näkyy älyjen välillä hieman odottamattomiakin eroja. Yksi syy on varmasti siinä, että oma arvioni ei perustu vain yhden kappaleen kuunteluun vaan myös perustuu osittain myös tekoälyjen tekniseen tasoon.

nomic [16.01.2011 23:29:16]

#

Heti alkuun, pahoittelut tekstin pituudesta. Tiivistettynä: "Hyvää." Hieman laajemmin:

Taso yllätti minut positiiviseti. Myönnän että olin hieman skeptinen ennen kuin kuulin ensimmäistäkään kappaletta. Ja olin melkoisen huojentunut kun ymmärsin että aivan turhaan olin skeptinen. Musiikkihan oli pääosin todella hauskaa ja miellyttävää. Jo ensimmäisellä kuuntelukerralla tuli esille ehdoton suosikkini.

Tekstiä jokaisesta kappaleesta siinä järjestyksessä kun ne minulla lähti soimaan:

A.I.Bach - poloneesi-kaikille-kivoille-putkiksille
Jotenkin miellän tämän kappaleen jonkinlaiseen vanhaan japanilaiseen roolipeliin tai sitten länsimaiseen rakentelupeliin joka sijoittuisi keskiaikaan tai keskiaikaiseen fantasiaan.
Kappale on mukavan kevyt luonteeltaan ja kantaa pituutensa helposti, jopa niin että sitä voi soittaa taustalla useammankin kerran, kuten monissa peleissä taustamusiikki tekee näin. Heti kappaleen alusta asti saa kiinni kappaleen luonteesta. Taustana kappale toimii mainiosti, koska se ei luo missään vaiheessa liian poikkeava tilanteita melodioissa. Samalla tämä voi toimia kompastuksena, koska suuria ärsykkeitä tämä ei anna.


AntiMozart - a-b-c-d-e-f-g-h-i-j-k-l-m-n-o-p-q-r-s-t-u-v-w-x-y-z
Kappale oli kilpailun toiseksi lyhyin (kolmetoista sekuntia), mutta se jo riitti luomaan mielikuvia. Ihmiset jotka kuuntelevat paljon tavanomaista poppia ja rokkia sekä muuta valtavirtaisempaa tavaraa ainoastaan voivat säikähtää: eihän se ole kuin kasa säveliä jotka ovat jopa ristiriidassa toistensa kanssa!
Teknisesti tämä ei tunnu kovinkaan suurelta voitolta ja mielestäni ei ole kilpailun parhaimmistoa oikein millään saralla. Silti tuli mieleen tilanne jossa: Seinät kaatuu päälle, koodin deadline on jo kulman takana, edessäni on koodia joka pitäisi korjata, mutta en osaa tehdä sille mitään. Apuaaaaa-aa-a-a-a! Ja tämän jälkeen alkaakin sekoilu kun selitetään pomolle että on identiteettikriisi ja tuntuu kuin olisi papukaija, jonka jälkeen voikin pyytää pomolta omaa häkkiä jossa matkii muita työkavereita.

Toisin sanoen: ns. romahtaminen.


dissonaattori - itqvinqparq-koodatkaa-mulle-peli
Kun äskeisestä romahduksesta on selvitty niin alkaakin itse riehuminen fiilisten vuoksi. Tämä käyttää ääntä todella mainiosti hyväksi luoden niin rummut, bassot, melodiat ja taustat, unohtamatta fillejä. Kappaleen melodia on hyvin yksinkertainen, mutta jää mieleen myös todella hyvin, ehkä liiankin. Kappale taistelee asemasta: Onko se ärsyttävä, nerokas vaiko molempia? Ja juuri tämä tekee minusta tästä erityisen hyvän, sillä tämä luo ärsykkeitä joista ei tiedä pitääkö vai eikö. Päädyin tulokseen että pidin, ja paljon.
Tässä on jotain kieroa, viekasta, vastuuttomuutta, keppostelevaa ja viehättävää. Jos tämä olisi ihminen se olisi varmasti renttu, jota joko inhoaa tai rakastaa.
Mielestäni kilpailun paras, koska tämä erottui ja myöskin oli idealtaan melkoisen uniikki, sekä hauska.


esim - puolipistepirkko-hah-eiko-softa-toimi-11
Kilpailun lyhyin kappale (11 sekuntia) ja myöskin mielestäni menee sarjaan: huonommat.
Tästä tulee liikaa mieleen ajat viime vuosituhannelta jolloinka siirryin peruskoulussa musiikkiluokalle ja piti esittää oma sävellys. Traumoja, voi niitä traumoja...
Jätän tämän tähän.


kadenssi - 2011-alkusoitto
Tämä on kilpailun kannalta mielenkiintoinen kappale siinä mielessä, ettei tästä löydy kuin sointuja siinä missä muut kappaleet sisältävät muutakin (tai pelkästään muuta). Jos pitäisi muutamalla sanalla kuvata tätä niin: yksinäisyys ja pysähtyminen.
En tiedä toimisiko tämä sävellys muilla soittimilla. Monesti epäsopiva soitin voi pilata tunnelman täysin. Vaikka ei tässä mitään Vangelis-tasoa olla saavutettu, tämä on silti kiehtova.
Vaikka tässä ei ole suoranaista synkkyyttä, silti tämä tuo esille ihmismielen melankolian. Tai sitten se vain johtuu minusta. :)
En tiedä pidinkö tästä vai en, sillä tuntui hyvältä kun tämä loppui, mutta silti jossain vaiheessa piti erikseen laittaa uudestaan soimaan. Kyseessä ei ole riitasointumasokismia vaan tietyn tunteen (tai tunnelman) tavoittelua.


Pentaton - rt-162-repeat-5-fd-100-rt-144-rt-18-fd-52-6 (tuliko nimi oikein? :D)
Kun ensimmäistä kertaa kuulin tämän niin tämä hieman säikäytti. Lähes koko kappale pyörii samanlaisen ajatuksen ympärillä ja alkaa vangita, jos siihen liikaa keskittyy. Sitten tuleekin viimeinen sointu jossa sävelten määrä yhdessä soi lujempaa kuin mikään muu kohta kappaleesta. En lähtenyt katsomaan kuinka monta dB:tä oli eroa, mutta melkoisesti kuitenkin kun se hätkähdytti.
Tässä olisi hyvä pohja taustalle, mutta itsessään tämä ei tunnu kantavan tarpeeksi luodakseen "wou"-fiilistä.


Seppo - competition-socks
Jos jenkkiläisen teinirockia soittavan bändin musiikin saisi puristettua yhteen soittimeen ja se tuotetaan tietokoneella, niin se kuulostaisi tältä. Ainut että tässä on reilusti enemmän melodista sisältöä. Oikeastaan: Tämähän on todella hyvä kappale ja luo mukavan kepeän ja hauskan tunnelman kahden edellisen jälkeen. Uskon salaliittoihin tässä asiassa.
Kappale sisältää monista chip-kappaleista tutut tavat luoda soinnut: nopeasti arpekkiomaisesti käydään soinnun nuotit läpi. Tälle on varmasti jokin oikeakin termi, mutta en sitä tiedä... Silti toimii tunnelman kannalta todella hyvin täydentäen viemättä liikaa tilaa melodialta, joka on pääosassa.
Tämä on ehdotonta rakkauslaulu-materiaalia. Sopivasti kaipausta, hassuttelua, helppotajuisia säveliä jotka saattavat laittaa jopa hytkymään mukana!
Kilpailun yksi parhaimmista kappaleista mielestäni. :)


pimpelipom - nappaintanssi
Tämän kappaleen voisin ihan hyvin löytää myöskin jonkin vanhan (tai retrohtavan) pelin musiikeista. Vaikka kappale ei ollut mielestäni 'se paras', on tämä silti sävellykseltään toimiva. Ja jos soittimet vaihtaisi esimerkiksi haitariin, kontrabassoon ja pieneen rumpusettiin ja joku laulamaan, niin tämähän uppoaisi varmasti vanhemmallekin väelle joka vieroksuu digitaalisia ääniä! Nyt kansantanhuihin vaan joku soittamaan coverin tästä.
Yksi kohta jossa sointuvaihdot mollista duuriin tuntui sopivan erikoiselta ja toimi, varsinkin kun se oli "kierron" viimeisenä sointuina, josta taas jatkettiin mollilla. Mainittu kohta on n. 39 sekunnin paikkeilla.
Tässä on jotain jääräpäistä paatosta, joka ei kuitenkaan mene niin pitkälle että laulettaisiin sodasta synkkänä, vaan enemmänkin kiusoitellen suomalaiseen sävyyn.
Kilpailun suomalaisin kappale siis!


Sointu - soinnun-sinfonia
Ensimmäiseksi tästä syntyi mielikuva jossa tietokoneet keskustelevat keskenään. Toiseksi tahdoin vaihtaa jo seuraavaan kappaleeseen, sillä tämä ei tavoittanut minua. Liian satunnaista symmetrisyydessään. Tämä kuuluu niihin jotka mielestäni alensivat kilpailun tasoa, tai sitten tahdoin liikaa selkeämpiä melodioita ja "oikeita" sointuja. ;)


Tomppa - alternative-graphics
Ensimmäisellä kuuntelukerralla tämä ei jäänyt niin hyvin mieleen. Muistin vain että "lopussa oli joku mukava biisi", mutten niin muistanut rakennetta tai sisältöä. Teknisesti pidän kappaleen parhaana kohtana n. 1:07 olevaa hetkeä jolloin tuntui että melodia karkasi temponsa suojista muuttuen trioliksi ja heti tämän jälkeen taas palautui ennalleen. (Vastaavanlainen on myös melkoisen alussa.)
Kappale on rauhallinen ja ystävällinen luonteeltaan. Ehtaa roolipelien kylien taustamusiikkia (taas peleihin liittyvää!).


zirkku - 0-yx-kax-hax
Kappaleen äänistä tulee mieleen kuin se olisi harpulla soitettu, sillä nuoteilla on melkoisen pitkä "häntä". Jostain syystä voisin kuulla tämän utopiasta kertovan dokumentin taustalla, kun kerrotaan jotain jännittävää yksityiskohtaa. Tämä ei vie liikaa huomiota, jolloinka itse 'asia' saa tästä pelkästään tukea.


Kaiken kaikkiaan:
Mukana oli muutama kehno esitys, mutta pääosin pidin kuulemastani ja osa kappaleista jää myöskin talteen (kuten jo yksi meni soittoääneksi). Ei mielestäni huono suoritus putkalaisilta keskiarvollisesti laisinkaan. Tahtoisin muutamalta artistilta (ohjelmalta) tosin kuulla muutakin kuin nämä kappaleet, mutta aina ei saa sitä mitä haluaa. Ja ehkä parempi niin.

Gwaur [16.01.2011 23:40:46]

#

nomic kirjoitti:

(tuliko nimi oikein? :D)

Isot kirjaimet pienennetään, myös alkukirjaimet (ks. luettelointisi kaikki biisinnimet), ja peräkkäiset viivat tiivistetään yhdeksi viivaksi (ks. AntiMozart). ;)

nomic [16.01.2011 23:43:00]

#

Gwaur kirjoitti:

nomic kirjoitti:

(tuliko nimi oikein? :D)

Isot kirjaimet pienennetään, myös alkukirjaimet (ks. luettelointisi kaikki biisinnimet), ja peräkkäiset viivat tiivistetään yhdeksi viivaksi (ks. AntiMozart). ;)

Ohops, tuo oli selkeä kirjoitusvirhe että oli kaksi perättäistä viivaa. Mutta korjaan kohta nuo kaikki erheet. Kiitos tiedosta. :)

edit. nyt alkaa isolla tai pienellä alkukirjaimella riippuen miten tiedostoon on merkitty. väliviivoja vielä käytän erottamaan ohjelman kappaleesta.

Grez [16.01.2011 23:54:33]

#

nomic kirjoitti:

. En lähtenyt katsomaan kuinka monta dB:tä oli eroa, mutta melkoisesti kuitenkin kun se hätkähdytti.

No itseäni ei kyllä pahemmin hätkäyttänyt, ehkä olisi pitänyt olla stereot "täpöillä" jo siinä alussa. 4,7dB oli muuten eroa alulla ja lopulla.

Gwaur [17.01.2011 09:48:05]

#

Grez kirjoitti:

Kaavion muodosta päättelisin, että se kuvaa kappaleiden kumuloituneita pisteitä ajan (tai äänestyskertojen) kuluessa. Eikö kaavio olisi huomattavasti havainnollisempi ja helppolukuisempi, jos siinä näytettäisiin kappaleille annettujen pisteiden keskiarvot (samalla x-akselilla).

Kummastakin näkee suosituimmuusjärjestyksen, ja voittaja kaiketi valitaan sillä, mikä saa eniten kumuloituneita pisteitä, joten enpä tiedä, miten keskiarvokuvaaja olisi yhtään enempää havainnollisempi ja helppolukuisempi kuin kumulatiivinen kuvaaja. Ainakaan keskiarvokuvaajasta ei näe yksittäisten äänestyskertojen osallisuutta lopullisiin kokonaispistemääriin.

Grez [17.01.2011 10:48:57]

#

Gwaur kirjoitti:

Kummastakin näkee suosituimmuusjärjestyksen, ja voittaja kaiketi valitaan sillä, mikä saa eniten kumuloituneita pisteitä

Sillähän ei ole lopputuloksen kannalta mitään merkitystä kumman numeron perusteella valinta tehdään, keskiarvon vai kokonaispistemäärän mukaan.

Gwaur kirjoitti:

joten enpä tiedä, miten keskiarvokuvaaja olisi yhtään enempää havainnollisempi ja helppolukuisempi kuin kumulatiivinen kuvaaja.

No kumuloituneita pisteitä kuvaavassa kuvaajassa alkupäästä ei saa mitään selvää, kun pisteitä on kertynyt enemmän, koska kaikki näyttävät olevan nollassa.

Gwaur kirjoitti:

Ainakaan keskiarvokuvaajasta ei näe yksittäisten äänestyskertojen osallisuutta lopullisiin kokonaispistemääriin.

Itse asiassa keskiarvokuvaajasta näkee yksittäisten äänestyskertojen osallisuuden lopullisiin kokonaispistemääriin paremmin. Molemmissa on informaatiota yhtä paljon mutta keskiarvokuvaajassa on enemmän resoluutiota alkupäässä. Toki jos kuvaaja olisi ajan funktiona, niin silloinhan kumulatiivisista käyristä näkisi äänestysvilkkauden eri aikoina, mutta nyt se näytti olevan äänestyskertojen funktiona, joten ko. lisäinformaatiota ei ollut tarjolla.

Gwaur [17.01.2011 17:19:46]

#

No, alkupäätä se tosiaan avaa, mutta loppupäässä muutokset sen sijaan pienenevät. Kumuloituvassa kuvaajassa pistemäärien muutokset äänestyskertojen välissä olisivat samankokoiset joka vaiheessa. :P

Metabolix [28.01.2011 00:08:19]

#

Muistakaa äänestää! Aikaa on enää perjantai ja lauantai; sunnuntaina selviävät tulokset.

Grez [28.01.2011 00:13:44]

#

Gwaur kirjoitti:

No, alkupäätä se tosiaan avaa, mutta loppupäässä muutokset sen sijaan pienenevät.

Pakko väittää vastaan, koska ne ei todellakaan pienene. Jos otat nykyisen kuvaajan ja kuvankäsittelyohjelmalla rutistat sen vasemman reunan kasaan, niin saat sen alkuperäisen kumuloituvan kuvaajan. Kerro nyt ihmeessä miten tämä vasemmasta-laidasta-rutistamis-operaatio kasvattaa oikean reunan muutoksia millään merkityksellisellä tavalla.

Metabolix [30.01.2011 00:10:26]

#

Äänestys saatiin päätökseensä, ja on aika julkaista tulokset. Voittajaksi selviytyi Pauli Marttinen (nimim. Gwaur) tekoälyllään A.I.Bach. Onneksi olkoon! Kiitos muillekin osallistujille, kilpailun taso oli oivallinen.

Ensi kesänä kuullaan siis Putkaorkesterin konsertissa ainakin A.I.Bachin teos Poloneesi kaikille kivoille putkiksille sekä mahdollisesti muita kilpailun puitteissa syntyneitä kappaleita.

Grez [30.01.2011 00:27:22]

#

Aika tiukka kahden kamppailu, kun lopultakin ero on alle 1%.

Kiitokset tuosta tulossivusta, joka oli mielestäni erittäin antoisa. Varsinkin putkaorkesterin kommentteja oli mukava lukea.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta