Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Ohjelmointiputka: Joulukalenterin suunnittelu

Sivun loppuun

Antti Laaksonen [14.10.2009 20:00:15]

#

Ohjelmointiputkaan tulee tänä vuonna joulukalenteri, jonka jokaisessa luukussa on yhden ohjelmointikielen esittely. Kalenterissa esitellään kieliä, jotka eivät ole saaneet jalansijaa Ohjelmointiputkassa (kieleen liittyvää keskustelua on harvemmin kuin kerran kuukaudessa) mutta joissa on jotain kiinnostavaa ja merkittävää.

Joulukalenterin esittely sisältää seuraavat osat:

- tietoa kielen historiasta
- tietoa kielen ominaisuuksista
- esimerkkiohjelma: tekstin tulostus
- esimerkkiohjelma: Fibonaccin luvut
- esimerkkiohjelma: oma valinta
- hauska kieleen liittyvä asia
- linkkejä lisätietoon

Tarkoitus on laatia ytimekäs tietoisku, josta saa peruskäsityksen kielestä. Ensimmäinen esimerkki tulostaa tekstin "Hauskaa joulua!", ja toinen esimerkki tulostaa järjestyksessä Fibonaccin luvut, jotka ovat alle 100. Kolmannen esimerkin saa päättää itse, ja sen tulisi esitellä kielen hyviä puolia, erikoisuuksia tms. Hauska kieleen liittyvä asia voi olla esim. kuuluisan henkilön kommentti kielestä tai huvittava ominaisuus kielessä.

Seuraavan sivun kautta pääsee kirjoittamaan esittelyjä:

https://www.ohjelmointiputka.net/joulu09val.php

Tässä on esimerkkiesittely (joka ei tule kalenteriin):

https://www.ohjelmointiputka.net/joulu09.php?luukku=0

Esittely on kirjoitettu järjestelmään seuraavasti:

https://www.ohjelmointiputka.net/tiedostot/qbasic.txt

Joulukalenterin luukku julkaistaan keskiyöllä vuorokauden vaihtuessa, ja kielen esittelyn täytyy olla valmis vuorokautta tätä ennen.

Tässä on (päivittyvä) varauskalenteri:

ti  1.12.: Algol (Antti Laaksonen)
ke  2.12.: Mathematica (L2-K2)
to  3.12.: Scheme (map_)
pe  4.12.: Ruby (JTS)
la  5.12.: Bourne shell (Metabolix)
su  6.12.: Logo (Antti Laaksonen)
ma  7.12.: Coq (map_)
ti  8.12.: Fortran (Antti Laaksonen)
ke  9.12.: Lua (map_)
to 10.12.: Prolog (Antti Laaksonen)
pe 11.12.: Ada (Schedler)
la 12.12.: Scala (tsuriga)
su 13.12.: mIRC (Puhveli)
ma 14.12.: AWK (trilog)
ti 15.12.: Forth (Antti Laaksonen)
ke 16.12.: Limbo (jalski)
to 17.12.: Io (map_)
pe 18.12.: SPARK (Schedler)
la 19.12.: Perl (Metabolix)
su 20.12.: Piet (tgunner)
ma 21.12.: Matlab (Torgo)
ti 22.12.: J (Antti Laaksonen)
ke 23.12.: Cobol (Antti Laaksonen)
to 24.12.: Haskell (map_)

Sitten vain varauksia tulemaan!

Macro [14.10.2009 20:37:01]

#

En itse osaa mitään erikoisia kieliä, mutta toivon tästä tulevan hyvä asia! Jos vaikka kiinnostuisin jostain uudesta asiasta =)

tgunner [14.10.2009 20:53:23]

#

Saako esitellä tarpeettoman, esoteerisen ohjelmointikielen?

Antti Laaksonen [14.10.2009 20:56:50]

#

Esoteeriset kielet ovat tervetulleita joulukalenteriin.

Torgo [15.10.2009 10:09:53]

#

Ehdotuksena aihevalintaan ja itse kirjoitukseen, että mieluusti niin että valitsette kielen jota joko ei ole wikipediassa tai sitten se on hyvin suppeasti siellä esitetty. Artikkelin kirjoittaja voisi sen sitten päivittää Wikipediaankin, kunhan se on ensin Putkan joulukalenterin luukusta PUTKAhtanut esiin.

Esimerkkiaihe, jonka joku (muu kuin minä) voi ottaa työstettäväkseen:
AWK

trilog [15.10.2009 11:14:17]

#

AWK on aika kovasti *NIX-painotteinen, joten lukijalla pitäisi olla riittävä tietämys itse järjestelmän peruskomennoista jne. Toki sillä voi tehdä mm. aloitusviestissä mainitut esimerkkiohjelmat ilman *NIX-komentoja, mutta kielen vahvuudet eivät siinä mielestäni tule niin esiin.

Itse voisin alustavasti lupautua kertomaan AWK:sta, jos se kelpuutetaan joulukalenteriin.

Antti Laaksonen [15.10.2009 13:10:12]

#

trilog kirjoitti:

Itse voisin alustavasti lupautua kertomaan AWK:sta, jos se kelpuutetaan joulukalenteriin.

Toki, minkä luukun varaan sinulle?

Macro [15.10.2009 13:45:29]

#

Antti Laaksonen kirjoitti:

Jos haluat osallistua joulukalenterin tekoon, ilmoita minulle tässä keskustelussa tai sähköpostitse, mitä kieliä haluat esitellä ja missä luukuissa.

Minusta kannattaisi ilmoittaa sähköpostilla, niin jännitys pysyisi =)

Antti Laaksonen [15.10.2009 14:22:52]

#

Varaukset ilmoitetaan joka tapauksessa tässä keskustelussa, jotta ei tule päällekkäisyyksiä. Varsinaiset esittelyt pysyvät kuitenkin salassa, ennen kuin ne julkaistaan joulukalenterissa.

Metabolix [15.10.2009 17:27:51]

#

Bourne shell -skriptit, Perl, Ruby ja OCaml ansaitsisivat minusta maininnan. Voin kirjoittaa ainakin kaksi ensimmäistä itse ja mihin luukkuun tahansa, ellei joku näiden asiantuntija halua ottaa projektia.

trilog [16.10.2009 09:37:43]

#

Antti Laaksonen kirjoitti:

Toki, minkä luukun varaan sinulle?

Mikä vain luukku käy.

Antti Laaksonen [16.10.2009 13:25:52]

#

Varaukset ovat nyt kalenterissa.

Schedler [16.10.2009 13:34:58]

#

Voin kirjoittaa Adasta ja SPARKista. Mikä tahansa päivä käy.

Antti Laaksonen [16.10.2009 13:39:42]

#

Merkitsin varauksen kalenteriin.

Schedler [16.10.2009 14:00:40]

#

Saisiko Adalle ja SPARKille eri päivät?

Kielet (kokonaisuudessaan) eroavat suunnittelun lähtökohdiltaan melkoisesti. :)

Antti Laaksonen [16.10.2009 14:11:40]

#

Ilman muuta, aloinkin miettiä, oliko tulkintani väärä. :)

map_ [16.10.2009 16:33:46]

#

Voisin varata io:n ja Schemen. Herkullisen Haskellin otan, jos kukaan muu ei sitä halua. Eihän sitä saa poiskaan jättää. Päivillä ei ole väliä.

jalski [16.10.2009 17:44:53]

#

map_ kirjoitti:

Voisin varata io:n ja Schemen. Herkullisen Haskellin otan, jos kukaan muu ei sitä halua. Eihän sitä saa poiskaan jättää. Päivillä ei ole väliä.

Haskellin tietää kaikki, ota mielummin Clean : http://clean.cs.ru.nl/

kayttaja-2791 [16.10.2009 19:51:07]

#

Varaan alustavasti Rubyn. Joskus tullut kyseisellä kielellä leikkiä, mutta jos jollakulla on vakaampi kokemus kielestä otan mielellään apua vastaan (sähköposti profiilissa).

Pitääkin asennella samointein uusin versio ja verestellä muistoja.

Edit:
Ehkä päiviä ei vielä tarvisi julkistaa etukäteen, sehän ei ole kielen varaamisen kannalta olennaista? Ja toisi lisäjännitystä päivän luukun avaukseen.

tsuriga [16.10.2009 21:39:13]

#

Haskellille vois antaa kakkosnelosen. Kuullut olen, mutta yhtään en osaa. Hienolta ne koodit aina näyttää kun niitä sillon tällön tulee nähtyä.

Antti Laaksonen [17.10.2009 12:29:01]

#

Uudet varaukset ovat kalenterissa. Kalenteri on jo puoliksi täynnä, hienoa!

JTS kirjoitti:

Ehkä päiviä ei vielä tarvisi julkistaa etukäteen

Minusta on parempi, että kaikki tietävät esittelyiden aikataulun.

tsuriga kirjoitti:

Haskellille vois antaa kakkosnelosen.

Tämä on hyvä idea ja voisi enteillä ensi vuonna Ohjelmointiputkassa ilmestyvää Haskell-opassarjaa.

Torgo [17.10.2009 12:43:28]

#

Mielestäni Matlab ansaitsee kans luukkunsa. Jos sitä ei kukaan halua, niin voisin koittaa puristaa jotain kasaan. Mieluiten jokin 2x luukku.

Antti Laaksonen [17.10.2009 14:29:19]

#

Merkitsin varauksen kalenteriin.

tgunner [17.10.2009 18:54:17]

#

Voisin esitellä Piet-kielen sunnuntaina 20. päivä. Tasoitan hieman Perlin tuomaa raskasta oloa ja avaan kalenterin esoteeristen ohjelmointikielten osalta. :)

Antti Laaksonen [17.10.2009 20:59:09]

#

Varaus on nyt kalenterissa.

map_ [18.10.2009 01:14:51]

#

jalski kirjoitti:

Haskellin tietää kaikki, ota mielummin Clean : http://clean.cs.ru.nl/

Clean on hyvä idea, mutta sen tärkeintä eroa Haskelliin verrattuna, eli uniikkityypitystä, on ehkä vähän hankalaa hehkuttaa tässä. Veikkaan, että merkittävä osa lukijoista ei tiedä yhtään funktionaalista kieltä.

Puhveli [18.10.2009 01:15:37]

#

Lasketko mIRC-skriptit mukaan? :) Täältä tulisi tiukka sivullinen asiantuntijalausuntoa mille tahansa muulle päivälle paitsi itsenäisyyspäivälle.

jalski [18.10.2009 16:38:13]

#

Voisin esitellä Limbon jossakin välissä, jos kalenteri ei muuten tule täyteen.

Antti Laaksonen [18.10.2009 17:57:04]

#

Uudet varaukset ovat kalenterissa.

ankzilla [19.10.2009 21:04:59]

#

Ohoh. :o
Enpä ois uskonu et toi tuleeki jopa täyteen. :D
Itelläki tekis mieli jostaki kielestä tehä, mutten osaa muuta ku SDL:ää vähäsen ja PHP:tä. :/

vehkis91 [19.10.2009 21:06:41]

#

SDL on lisäkirjasto eikä kieli...

ankzilla [19.10.2009 21:18:19]

#

vehkis91 kirjoitti:

SDL on lisäkirjasto eikä kieli...

No eiköhän tuosta nyt ymmärrä että tarkoitan C++/SDL:ää.. -.-

Blaze [19.10.2009 22:06:37]

#

ankzilla kirjoitti:

No eiköhän tuosta nyt ymmärrä että tarkoitan C++/SDL:ää.. -.-

Ei ymmärrä. SDL:lle löytyy bindit aika monelle muulleki kielelle.

tsuriga [19.10.2009 22:19:16]

#

Voisin kirjotella päivälle to 10.12. Scalasta.

Antti Laaksonen [19.10.2009 23:27:46]

#

Varaus on nyt kalenterissa.

Torgo [20.10.2009 13:31:38]

#

Olisko kukaan halukas kirjoittamaan Luasta artikkelia? Mä en sitä osaa, joten mut voi laskea ulos, mutta se vois olla aika kiinnostava.

map_ [20.10.2009 14:51:53]

#

Minä, ellei joku muu halua.

Antti Laaksonen [20.10.2009 22:06:10]

#

Merkitsin varauksen kalenteriin.

ankzilla [20.10.2009 22:42:06]

#

Ehdottaisin Eiffeliä jollekkin osaavalle. ;)

L2-K2 [20.10.2009 22:59:55]

#

Kun täällä kerran on jo MatLab, niin miten olisi Mathematica, ja vaikka 2.12.

Antti Laaksonen [20.10.2009 23:50:21]

#

Varaus on nyt kalenterissa.

Dzarg [21.10.2009 14:03:55]

#

GLSL:stä tai HLSL:stä olisi myös mukava nähdä esittely jos ne nyt ohjelmointikieliksi lasketaan ja löytyy joku halukas kirjoittamaan esittelyn. Itselläni ei vielä oikein ole kokemusta noista.

Grez [21.10.2009 14:16:47]

#

Josta tulikin mieleen (älkää kysykö miksi) että piirinkuvauskielet kuten Verilog tai VHDL kiinnostaisivat itseäni, mutta en ole ehtinyt sen suuremmin niihin tutustua. Voisi olla hauskaa jos joku kirjoittaisi tuollaisestakin..

Antti Laaksonen [21.10.2009 14:27:48]

#

Kalenteri on täynnä joulukuun osalta. Kiitos kaikille aktiivisuudesta! Tarkempia ohjeita kirjoittamiseen tulee tämän kuun aikana.

Vielä olisi tarjolla kaksi esittelyä marraskuun puolelle, koska ensimmäinen adventtisunnuntai on 29.11.

ankzilla [21.10.2009 19:58:56]

#

Mun mielestä ei pitäs marraskuun puolelle laittaa, ihan siitä syystä että joulukalentereissa ei yleensäkkään ole "luukkuja" kuin joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien.
Mutta samahan tuo sinänsä on. ;)

Antti Laaksonen [21.10.2009 20:05:43]

#

Minulla oli lapsena joulukalenteri, jossa oli luukkuja jo marraskuussa.

tkarkkainen [24.10.2009 09:07:09]

#

Grez kirjoitti:

Josta tulikin mieleen (älkää kysykö miksi) että piirinkuvauskielet kuten Verilog tai VHDL kiinnostaisivat itseäni, mutta en ole ehtinyt sen suuremmin niihin tutustua. Voisi olla hauskaa jos joku kirjoittaisi tuollaisestakin..

Itsekin mietin VHDL:ää (noista kahdesta käytetympi Euroopassa). Itsellä on jonkinlaiset perusteet hallussa, mutta mikään guru en ole. Uskaltaisinkohan lupautua kirjoittamaan jonkinlaisen esittelyn? Ei kai noista mitenkään hirmuisen syvällisiä tarvitse tehdä?

Niin, ja ohjelmointikielestähän ei ole kyse, mutta kieltä käytetään kuvaamaan piiri, jolla korvataan jonkin asian prosessoritoteutus. Eli joitakin yhteisiä piirteitä on.

hk [28.10.2009 21:05:28]

#

Eikä tosiaan kukaan ole ehdottanut BASIC:ia ja Pascalia? Kumpikin äärimmäisen tärkeitä kieliä jo siksi, että suuri osa nykyisistä guruista on oppinut koodaamisen niillä. Ne ovat vuorollaan olleet ohjelmoinnin perusteiden opetuskielinä oppilaitoksissa.

BASIC oli tulkattavana kielenä tavattoman paljon nopeampi pienten ohjelmien testailuun kuin siihen aikaan tarjolla olevat useamman välivaiheen kautta käännettävät kielet, kuten Fortran tai Algol. Kun tiedostojen talletustapa usein oli paperinen reikänauha, ja kääntäjän ja linkittäjän vuorottelu (eivät välttämättä mahtuneet yhtä aikaa koneen muistiin) saattoi vaatia tunnin-parin lukuoperaation, oli upeaa, että saattoi kirjoittaa ohjelman suoraan näppäimistöltä, editoida sitä ja suorittaa sen samantien. Paljon kätevämpää ei ollut kääntäminen C-kasetti tallennusvälineenäkään, vaikka selvästi nopeampaa, jos nauhoitus onnistui.

BASIC myös venyi pitkälle muutosten mukana, oli ahkerassa käytössä vuosikymmeniä yhä monipuolisempina versioina. Se oli ilmaiseksi kaikkien saatavilla kotitietokoneissa ja PC:ssä, toisin kuin useimmat kielet, joita koulupojilla ei niin vain ollut varaa ostaa. Pascal taas on yksi kauneimpia kieliä visuaalisesti ja rakenteiltaan.

ankzilla [28.10.2009 21:37:32]

#

hk, eikös nyt tarkoituksena ollut esitellä "harvinaisia" kieliä?

hk [29.10.2009 02:37:05]

#

Jaa olen luullut, ettei kukaan enää käytä Pascalia, kun itse en ole siihen törmännyt pariin kymmeneen vuoteen. Mutta ihan alkuperäistä BASIC:ia sentään tuntee kai harvempi tämän sivun lukijoista kuin Haskelia, jonka kurssin useimmat ainakin korkeakoulussa tietojenkäsittelyä opiskelevat käyvät. Suurin osa listan kielistähän on "eläviä", jopa uusia, ja niitä siten monikin käyttää päivittäin tai on ainakin niihin tutustunut. Toki nekin kaikki täyttävät kriteerin "kieleen liittyvää keskustelua on harvemmin kuin kerran kuukaudessa". BASIC:illähän siis on yhtymäkohtia Visual Basiciin suunnilleen saman verran kuin Javaan tai C++:an, ei oikein mitään. Algolkin muistuttaa enemmän nykykieliä, vaikka onkin vanhempi kuin BASIC.

RQ [29.10.2009 07:22:43]

#

hk kirjoitti:

Jaa olen luullut, ettei kukaan enää käytä Pascalia, kun itse en ole siihen törmännyt pariin kymmeneen vuoteen.

Onhan Ohjelmointiputkassakin sille oma osio keskustelussa.

hk [29.10.2009 12:36:04]

#

RQ kirjoitti:

Onhan Ohjelmointiputkassakin sille oma osio keskustelussa.

No ei sentään omaa. Jos olisi, niin olisi osio keskustelulle, mutta ei keskustelua. En ole tuota osiota tarkkaan seurannut, kun osaan huonosti C:tä, mutta C-kielestä siellä on juteltu, kun olen vilkaissut. Joskus muistan nähneeni Delphiä koskevan kysymyksen. Mutta oliopohjaisella kielellä, jossa tuotetaan editorilla graafinen käyttöliittymä, ei ole oikein mitään tekemistä proseduraalisen kielen kanssa, jolla tehtiin DOS-ohjelmia. Eli Delphin ja Pascalin yhteys on samaa lähinnä historiallista ja viitteellistä tasoa kuin Visual Basicin ja BASIC:in.

Kray [29.10.2009 15:00:15]

#

Antti Laaksonen kirjoitti:

Kalenterissa esitellään kieliä, jotka eivät ole saaneet jalansijaa Ohjelmointiputkassa (kieleen liittyvää keskustelua on harvemmin kuin kerran kuukaudessa) mutta joissa on jotain kiinnostavaa ja merkittävää.

(painotus omani)

Sinänsä en näkisi esim. Pascalissa mitään kiinnostavaa ja merkittävää, käsittääkseni sitä käytetään lähes täysin samalla ajattelumallilla kuin proseduaalista c:tä, ainoa todellinen kätännön ero on syntaksi. Tämä jo minusta pudottaisi sen pois kiinnostavuuden osalta.

Ja löytyyhän putkasta pascal-opaskin.

BASICin osalta taas tilanne on niin että pelkkä BASIC yleisesti ei ehkä oikein sopisi tähän aiheeseen ollessaan kovin laaja käsite.

Metabolix [29.10.2009 16:59:42]

#

BASICilla varmaankin tässä tarkoitetaan Darthmouth BASICia. Kyllä se tuohon listaan sopisi.

Delphillä voi tehdä "tavallisiakin" Pascal-ohjelmia, eikä Delphistä tietääkseni puutu (ainakaan olennaisia) Pascalin ominaisuuksia, joten esittely ei toisi kummemmin uutta (ts. vanhaa). Pascalista on myös opas (joskin puutteellinen). Toiminnaltaan Pascal vastaa suurelta osin C:tä, ja vielä astetta hassumpaa syntaksia nähdään jo Algolin esittelyssä. Otetaan mieluummin jotain erikoisempaa.

Antti Laaksonen [29.10.2009 18:34:53]

#

Basic ja Pascal ovat kiinnostavia ja merkittäviä, mutta käsitykseni mukaan ne ovat putkalaisille melko tuttuja.

Visual Basicilla voi ohjelmoida hyvin perinteisesti:

Private Sub Form_Load()
10 Let A = 0
20 Let B = 1
30 Let C = A + B
40 Let A = B
50 Let B = C
60 If C > 1000 Then GoTo 80
70 GoTo 30
80 Print C
End Sub

Muoks. lisätty rivinumerot yms.

hk [29.10.2009 18:43:14]

#

Metabolix: Tuota juuri tarkoitin. Siihen aikaan kun tuon speksin mukaista kieltä opetettiin esim. TKK:lla (oppikirjan nimi oli ATK:n perusteet), puhuttiin luonnollisesti vain BASIC:sta. Suomalaisen Wikipedian tuntema kieli on uudempaa GWBasicia / C64-BASIC:ia, joissa jo - toiminnallisesti - oli esim. koottuja lauseita. Alunperin IF-lause oli vain hyppykäsky konekielen tyyliin, ELSE:äkään ei usein ollut. Ja LET oli vielä pakollinen käyttää, koska jokainen rivi alkoi käskysanalla (jota ennen oli rivinumero, jonka saattoi valita vapaasti, mutta jotka olivat suuruusjärjestyksessä).

Grez [29.10.2009 18:59:12]

#

Antti, mielestäni tuo olisi huomattavasti perinteisempää, jos olisit jättänyt nuo turhat kaksoispisteet pois rivinumeroiden perästä.

Toistaalta mielestäni koodia ei tuollaisenaan pysty ajamaan VB:llä. Se täytyisi laittaa jonkin funktion tai subin sisään.

Antti Laaksonen [29.10.2009 19:02:21]

#

Olet oikeassa, paransin koodia.

hk [29.10.2009 20:01:28]

#

Näkyvyysmääreet ja aliohjelmarakenteet (BASIC:issa kaikki oli globaalia, eikä rakenteisia aliohjelmia ollut) ovat kyllä syvällisemmin ajatellen aika isoja eroja, paljon isompia asioita kuin se, että jotkut asiat voi kirjoittaa samalla tavalla. Yhtäläisyyksien suuruutta arvioidessa täytyy muistaa sekin, että kyllähän aika monet asiat tehdään samalla tavalla kaikkein vähitenkin toisiaan muistuttavissa kielissä.

Kaikkia proseduraalisia kieliä myös koodataan "lähes täysin samalla ajattelumallilla", eikä se ajattelumalli niin kauhean erilainen lopulta ole oliokielissäkään. Rakenteet ovat käteviä abstraktioita, jotka ehkäisevät jossain määrin ohjelmointivirheitä ja parantavat luettavuutta, mutta ihan samalla tavalla Javassa oikeastan hypitään kuin kielissä, joissa on hyppykäskyjä. Tällä ei kuitenkaan voi oikeasti perustella sitä, että kaikki kielet ovat samanlaisia.

Antti Laaksonen [31.10.2009 22:32:42]

#

Lisäsin nyt aloitusviestiin ohjeita esittelyn kirjoittamiseen sekä esimerkkiesittelyn, jonka rakenteesta voi ottaa mallia.

Muutama luukku on vielä vapaana, halukkaita?

petrinm [11.11.2009 17:32:00]

#

[vinkki]
Kalenterissa näyttäisi olevan vielä kaksi tyhjää päivää niin Googlen julkaisema Go voisi olla mukava aihe kirjoitettavaksi. http://golang.org/
Itsestäni ei tähän kuitenkaan nyt ole, kun ei Windows tukeakaan kielelle vielä löydy ja aikaakaan ei pakosti löytyisi.
[/vinkki]

Spongi [01.12.2009 04:35:13]

#

Mihis uusimmat koodivinkit -listaus katos? Nooh, eipä tuo ollut vaikeaa kaivaa tarvitsemaani tuolta koodivinkit-sivulta.

Antti Laaksonen [01.12.2009 13:12:19]

#

Joulukalenterin ajan uusien koodivinkkien tilalla on joulukalenterin luukku.

nörtti [01.12.2009 16:28:55]

#

Voisin kirjoittaa RPPL(pieni pinopohjainen kieli) kelestä. Kieli on varsin uusi ja esoteerinen.

map_ [01.12.2009 16:35:24]

#

Varaanpa vielä Coq-todistusapurin kielen, jos mahtuu.

Antti Laaksonen [01.12.2009 23:32:12]

#

nörtti kirjoitti:

Voisin kirjoittaa RPPL(pieni pinopohjainen kieli) kelestä.

Onko tästä kielestä jossain lisätietoa?

map_ kirjoitti:

Varaanpa vielä Coq-todistusapurin kielen, jos mahtuu.

Merkitsin varauksen 7. päivälle.

nörtti [02.12.2009 07:44:23]

#

Mitä tarkoitat lisätiedoilla?

Spongi [02.12.2009 09:17:46]

#

Ettei RPL:ää ois tarkottanut?

Edit. Eikun jaa, uusi ja... joo.

Antti Laaksonen [02.12.2009 10:30:37]

#

Haluaisin vähän tietää, millainen kieli on kyseessä. En löytänyt Googlella mitään mainintaa kielestä.

Antti Laaksonen [02.12.2009 13:19:16]

#

Nyt luukun "avauksen" jälkeen sivupalkissa näkyy esittelyn alkuosa. Tämä kannattaa ottaa huomioon esittelyn kirjoituksessa.

nörtti [02.12.2009 14:11:13]

#

Kyseinen kieli(RPPL) perustuu postfix notaation, ja on hieman laajennettu sisältämään silmukkarakenteet ja IOn. Lisäksi sinä on yksi rekisteri. Esim. yhteenlasku 1+6 on 1 6 + ja luvut 10-0 on 10[1->.]

tepokas [03.12.2009 14:21:12]

#

Teillä taitaa olla joulukalenteri jo täynnä, mutta uudenvuodenpäivälle itseopiskeltavaksi: The Mozart-programming system
Kehitysympäristö ja dokumentaatio löytynee osoitteesta http://www.mozart-oz.org

Kielen opiskeluun auttanee kirja Concepts, Techniques, and Models of Computer Programming http://www.info.ucl.ac.be/~pvr/book.html

Kirjaa voi kokeilla myös googlettaa nimellä (@ pdf).

Kirjan menetelmien läpi kahlailusta voi olla iloa vaikkei Mozart/Oz-systeemiä opiskelisikaan.

Andu [03.12.2009 15:51:14]

#

Joulukalenterin vanhoihin luukkuihin ei näytä olevan linkkejä missään.

kayttaja-2791 [04.12.2009 15:30:19]

#

Joulukalenterisivu tosiaan ei tunnu toimivan. Jännästi näkyi itsellä vielä äsken vanhanmallinen luukku tuossa oikeassa palkissa (eli vain numero 4 kehyksessä). Kun kirjautui ulos niin näkyy kuten nähtävästi on tarkoitettukin, eli pieni otos itse artikkelista.

Antti Laaksonen [04.12.2009 16:04:17]

#

Linkit kaikkiin ilmestyneisiin luukkuihin tulevat piakkoin.

Joka päivä sivupalkissa näkyy ensin luukku ja sen avaamisen jälkeen sivupalkissa näkyy esittelyn alkuosa. Tieto luukun avaamisesta tallentuu evästeeseen.

jalski [10.12.2009 21:33:27]

#

Joulukalenterin ohjelmointikielen esittely luukkuni päivämäärä Infernon Limbolle lähestyy uhkaavasti. Yritin miettiä hyvää aihetta vapaavalintaiselle ohjelmointi esimerkille, mikä esittelisi Limbon ominaisuuksia ja hyviä puolia mahdollisimman kattavasti.

Ajattelin, että usean yhtäaikaisen asiakkaan monisäikeinen chat-serveri olisi hyvä valinta tähän tarkoitukseen.

Tämän hetkisessä chat-serverin toteutuksessa ovat tuettuna seuraavat komennot: MSG, MSGTO ja NICK.

Jos joku olennainen ominaisuus puuttuu komentolistasta, niin ilmoitelkaa ja yritän lisätä viikonlopun aikana.

Kuva testiversiosta: http://www.tip9ug.jp/who/jalih/chat.jpg

RlaWn [11.12.2009 15:53:55]

#

Huu....
Tälläinen kalenteri on kyllä hieno.
Voisi laittaa lisäkarkkina parille saitille ;)

Antti Laaksonen [24.12.2009 00:31:00]

#

Kiitokset kaikille joulukalenteriin osallistuneille laadukkaista ja kiinnostavista esittelyistä!

kayttaja-2791 [24.12.2009 13:29:40]

#

Antti Laaksonen kirjoitti:

Kiitokset kaikille joulukalenteriin osallistuneille laadukkaista ja kiinnostavista esittelyistä!

Kiitokset sinulle :)

Jäi vähän harmittamaan ettei enempää omaan kerennyt panostaa, mutta ensi vuonna sitten paremmin.

Mutta toivotetaan samaan syssyyn hyvää ja rauhallista joulua kaikille putkalaisille!

ZcMander [24.12.2009 22:13:55]

#

Kiitokset kaikille osallistujille todella mielenkiintoisesta joulukalenterista, joka oli sen lisäksi vielä hyvin opettavainen ja viihdyttävä.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta