Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Ohjelmointiputka: Uudistuksia kooditageihin

Sivun loppuun

Antti Laaksonen [26.12.2002 01:34:58]

#

Useimmille lienevät tuttuja kooditagit, joilla erotetaan ohjelmakoodi muusta tekstistä niin, että siinä näkyvät sisennykset sekä joissain kielissä väritys. Kooditagit aloittavat ja lopettavat koodinpätkän, ja ne merkitään seuraavasti:

ensimmäinen koodirivi
...
viimeinen koodirivi

Tärkeä asia on, että kooditagien ja koodirivien välille jätetään tyhjä rivi. Muuten systeemi nimittäin bugittaa, koodista saattaa unohtua pari ensimmäistä tai viimeistä merkkiä pois lopullisessa muotoilussa.


Tämän asian nostin esille, koska foorumissa tulee nyt käyttöön pari uutta kooditagia - vanhoja on myös paranneltu. Vanhat tutut kooditagit ovat:

koodi - Mille tahansa koodille, ja yleensäkin tekstille, joka vaatii muotoilua välilyönneillä. Tasalevyistä tekstiä valkoisella pohjalla.

koodiqb - QBasic-koodille. Tasalevyistä vaaleanharmaata tekstiä tummansinisellä pohjalla, kommenttirivit kursivoituna.

koodivb - Visual Basic -koodille. Tasalevyistä tekstiä valkoisella pohjalla, VB:n avainsanat sinisellä merkittyinä ja kommenttirivit vihreällä.

Ja kaksi uutta, tänään käyttöön otettua tagia, ovat:

koodic - C/C++-koodille. Tasalevyistä tekstiä valkoisella pohjalla, C/C++:n avainsanat sinisellä merkittynä ja kommenttirivit vihreällä (Visual C++:n formaatti).

//esimerkki koodic-tagista

#include <stdio.h>

int main(int argc, char *argv[]) {
   cout << "Esimerkki" << endl;
}

koodiphp - PHP-koodille. Tasalevyistä tekstiä valkoisella pohjalla, koodi väritetty PHP:n sisäänrakennetuilla määrityksillä.

<?php
//esimerkki koodiphp-tagista

for ($i=0;$i<100;$i++) {
   if ($i % 5 == 0) {
      echo $i;
   }
}
?>

Bugeja ei pitäisi olla ainakaan niin paljon kuin alkuperäisen systeemin julkistukseen aikaan, pianhan nekin vähät tulevat esille, jos niitä on. Koodivinkit ja niiden kommentit siirtyvät myös lähiaikoina käyttämään uutta järjestelmää.

edit: lisätty pari esimerkkiä kun viesti näytti muuten niin ankealta :)

Grey [26.12.2002 03:23:39]

#

Minä en paljoa sanoa, mutta huomaan sinunkin olevan melkomoinen yökyöpeli, Antti :-)

-Grey-

snakari [26.12.2002 11:52:38]

#

toi php tagi onkin kunnon uudistus.
testataan nyt vielä

<?php
  echo 'toimiiko sisennyksetkin?';
?>

progo [26.12.2002 11:53:47]

#

Ai jesjesjesjesjes!! C/C++-kooditagi!!! Loistava uudistus!!

testataanpa:

if (a == True) {
     B = &A->Ex();
     con = B * A/2;
}
for, int, long, double, dynamic_cast,
static_cast, class static void do
loop new delete

m: Iloisuutta ilmeistetty, peeloisuutta vähennetty ;)
m: Esim.-koodia vaihdettu, se jälkeen sen pituutta pätkitty :)

TeeVee [26.12.2002 15:54:35]

#

Ourait!

#include <iostream.h>

int main(void)
{
 cout << "L3377HING";
}
<?php
 echo "Hellou maailma?";
?>

TeeVee [26.12.2002 15:54:36]

#

#include <iostream.h>

int main(void)
{
 cout << "L3377HING";
}
<?php
 echo "Hellou maailma?";
?>

_Hyvin näytti toimivan

thefox [26.12.2002 18:48:00]

#

Eikös se ole lähes itsestään selvää että ne toimivat, jos niin kerran sanotaan? Eivätköhän nuo testailuviestit saa loppua tähän.
Vaikka jokin menisikin pieleen silloin kun noilla oikeasti tulee olemaan käyttöä, niin onhan meillä nyt tämä muokkaus-ominaisuus.

Antti Laaksonen [26.12.2002 20:08:30]

#

Ei skriptien toimivuudesta koskaan voi olla täysin varma, mutta näyttävät nuo väritykset nyt siksi hyvin toimivan, että testailun voi lopettaa. Ilmoitettakoon samalla, että nyt myös koodivinkkisysteemi käyttää uutta värikoodausta - näin ollen C/C++-koodeihin on ilmestynyt värit.

mikaelh [27.12.2002 01:49:00]

#

lainaus:

Eikös se ole lähes itsestään selvää että ne toimivat, jos niin kerran sanotaan? Eivätköhän nuo testailuviestit saa loppua tähän.
Vaikka jokin menisikin pieleen silloin kun noilla oikeasti tulee olemaan käyttöä, niin onhan meillä nyt tämä muokkaus-ominaisuus.

Yhden testausviestin voi sallia kyllä omasta mielestäni ja sen Laaksonen jo teki omassa viestissään.

thefox [27.12.2002 10:50:03]

#

Ei toki kannatta alkaa ketään ulos potkimaan muutamien testausviestien takia. Itsekeskeistähän tämä on, mutta minä ainakin kerkeän testata nuo tagit sitten, kun niille oikeasti tulee omalla kohdallani käyttöä kysymyksen/vastauksen merkeissä :)
QB-koodivinkeistä ovat muuten näköjään sisennykset kadonneet. Lisäksi tuo VB-värjäys lienee jossain vaiheessa korvattava paremmalla, nythän tuo värjäilee vähän mistä sattuu (*) :) Toisaalta, kyseenalaista on miten tärkeitä nuo koodinvärjäykset loppujen lopuksi ovat, monihan vain kopypastaa sen suorilta toiseen editoriin ja tutkailee koodia siellä.

edit: * Laaksonen näköjään on jo jotain tuosta VB-värjäyksestä korjannut mutta edelleen esim ReDim näkyy väärin.

Antti Laaksonen [27.12.2002 14:15:50]

#

Ei ne värjäykset varmaan niin tärkeitä ole, mutta kuitenkin mukavamman näköisiä minusta kuin tavallinen koodi. QBasic-koodissa näkyy taas sisennykset ja VB-koodikin näkyy suurinpiirtein oikein - avainsanalista on kuitenkin todennäköisesti edelleen epätäydellinen, kun mistään ei löydy tarkkaa luetteloa niistä.

Lantis [02.01.2003 15:03:14]

#

Keskustelualueen ohjeet kannattaa päivittää ajantasalle...

Antti Laaksonen [02.01.2003 23:04:50]

#

Nyt ohjeet sisältävät uudetkin kooditagit.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta