Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Nettisivujen teko: Cumulative Layout Shift, onko ongelma?

Tunturisusi [22.06.2022 12:12:45]

#

Cumulative Layout Shift tarkoittanee sitä, että sivun sisältö ei saa nykäyksittäin muuttaa muotoaan, siis osistaan suureta, kun se on alun alkaen alkanut latautumaan. Tätähän tapahtuu esim, jos kuvien kokoa ei ole määritetty.

Kaikilla sivuillani Mobilen kohdalle tulee: hyväksytty.
Kaikilla sivuillani Tietokoneen kohdalle tulee: hylätty. Ja kaikilla näillä hylätyillä on sama lukema 0,67.

Onko tämä ongelma? Täytyykö tälle tehdä jotakin ja jos niin mitä? (Pahalta näyttää aina kun on hylätty)

Kuvaton testisivu:

Testisivu

Ja tämä sivu joka tutkii sivuni:

PageSpeed Insights

Metabolix [22.06.2022 13:23:37]

#

Jos nyt tarkemmin tutustut tuohon käyttämääsi työkaluun, niin voit huomata, että yläosan data on kerätty soveltuvilta Chromen käyttäjiltä eikä palvelussa ole dataa tuon testisivun raportointiin (tietenkään, kun siellä ei ole todellisia kävijöitä) vaan se näyttää tulokset koko domainillesi.

Alempana sivulla (otsikko ”Diagnose performance issues”) näkyy ilmeisesti ajankohtainen tulos juuri tuosta sivusta, ja tämä on kunnossa.

Yksinkertaiset CLS-säännöt: Määrittele kuvien koko valmiiksi, jos ne latautuvat hitaasti (kuten isot valokuvat). Älä lisää sivun keskelle uusia elementtejä (JavaScriptilla tai CSS-tyyleillä) muuten kuin välittömästi käyttäjän klikkausten perusteella. Jos elementtien kokoa tai sijaintia pitää muuttaa, älä tee sitä äkillisesti vaan sulavasti (CSS: transition).

Tunturisusi [22.06.2022 17:32:08]

#

Kiitos Metabolix. Minua hämäsi tuo, että kun vaikka poistin koko divit ja sisällöt, säilyi sama arvio hylätty, mutta se siis tarkoittaa koko sivustoa.

Katselin vanhoja netin neuvoja vuodelta 2011, ja silloin tosiaankin neuvottiin, että kuvista voi ilman ikäviä seurauksia poistaa pituuden ja leveyden, koska tyylitiedosto hoiteli asian niin, että kuvat näkyivät ja skaalautuivat oikein. Siksi poistin kaikista kuvistani nuo määreet, luulin olevani tässä hyvin valveutunut. ;) Mutta pieleen meni.

mpni [22.06.2022 18:29:48]

#

Hei,

Tarkastelin linkittämääsi testisivua. Mielestäni se on selkeä ja hyvin suunniteltu. Ilmeisesti sivustolla on tarkoitus lukea ensin vasemmanpuoleinen palsta ja sitten oikeanpuoleinen palsta? Tällaisessa rinnakkaisessa sivustossa sivunumerot selkeyttäisivät eli voisiko vasemman palstan yläreunassa olla numero yksi ja oikean palstan yläreunassa numero kaksi? Tällainen pieni parannus tuli vain mieleeni.

Tunturisusi [22.06.2022 19:48:34]

#

mpni kiitos kommentista.

Todella, ja monilla sivuillani on kolmekin palstaa rinnan. Olen ajatellut sen niin, että kun sivuillani kävijöistä noin 60 prosenttia käy Google Analyticsin mukaan älypuhelimilla, niin heille eli enemmistölle kaikki näkyy pienellä näytöllä automaattisesti ja responsiivisesti yhdellä ainoalla palstalla - eli kaikki palstat solahtavat oikeassa järjestyksessä alekkain.

Isommilla näytöillä, sisältöä ei ole järjestelty yleensä niin, että se pitäisi lukea jossakin ihan tarkassa järjestyksessä. Koska pitkä tarkastelu kertoo, että hyvin harvat ylipäänsä lukevat nettisivulta kaiken (ainakaan minun sivuiltani). Ihmisillä on kiire ja he katsovat palan sieltä ja toisen täältä.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta