Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Valitusta moderoinnista

Sivun loppuun

Metabolix [14.06.2021 00:00:00]

#

Siirrän jälkikäteen tähän parin henkilön valitusta moderoinnista Shakkitietokoneen ohjelmointi -keskustelussa. Valitus alkoi, kun parin kirosanan poiston jälkeen henkilö muokkasi viestinsä seuraavasti:

muuskanuikku [14.06.2021 08:54:36]

#

Poistakaa koko vitun viesti jos aiotte ylläpidon tunarit silpoa näitä. Se on viestin väärentämistä ja henkilön identiteetin varastamista, jos toisten viestejä manipuloidaan salaa. Tämä viesti on poistettu.

Metabolix [14.06.2021 18:06:01]

#

muuskanuikku kirjoitti:

Poistakaa koko vitun viesti jos aiotte ylläpidon tunarit silpoa näitä. Se on viestin väärentämistä ja henkilön identiteetin varastamista, jos toisten viestejä manipuloidaan salaa. Tämä viesti on poistettu.

Mielestäni kiroilun ja haukkumisen poisto moderointina ei ole minkään väärentämistä. Jos muuskanuikku haluaa välttämättä haukkua muita ja tiedottaa "vittu mitä paskaa", voi poistua tältä foorumilta. Erityisesti, jos viimeksi mainitun fraasin pois moderointi aiheuttaa tuollaisen ahdistuksen. Koskee myös muita samassa hengessä toimivia ja sekä muuta sekoilua.

Täytynee tehdä ominaisuus, jossa eräiden viestit julkaistaan vasta tarkastuksen jälkeen ja ilman muokkausmahdollisuutta, niin ei tarvitse myöhemmin käydä poistamassa.

Grez [14.06.2021 18:27:42]

#

muuskanuikku kirjoitti:

Se on viestin väärentämistä ja henkilön identiteetin varastamista, jos toisten viestejä manipuloidaan salaa.

Muistelen että viestissä luki jotain tyyliin "muistakaa kielenkäyttö t. Moderaattori" eli viestin muokkausta ei selvästikään oltu tehty "salaa"

neosofta [14.06.2021 18:36:21]

#

Tämän metabolisen moderaattorin täydellinen huumorintajuttomuus selvisi jo yli 15 vuotta sitten. Foorumilta poistuminen sopii vallan mainiosti, kunhan poistelet kannasta kaiken minkä olen tänne vuosien saatossa pukannut. Nimimerkithän tunnistat heti välittömästi kirjoitus/koodaustyylistä.

HV (hyvää vappua) 👎

Jere Sumell [14.06.2021 21:07:19]

#

Mikä toi Muuskanuikun nimimerkin alkuperäinen viesti oli, kun avasin vasta nyt seuraavan kerran tietokoneen, kun palauduin aamupäivän eilisestä reaalielämän live-vaali-valvojaissta.

Päättelin, että hänen viestinsä oli jotain asiatonta, kun moderaattorit poistaneet viestin, kun viestihistoria osoittaa kolmea viestiä, niin jokin huijari siellä on liikentessä.

Tässä alkuperäisessä viestissä mun mielestä mitään loan heiton aihetta, kun shakki on älykäs peli ja se on kestänyt ajan noteeraten klassikko -statuksen lautapeleissä, ja nyt tietokoneiden laskentatehon kasvaessa yhä älykkäämmin tietokonetta voidaan ohjelmoida pelaamaan kyseistä peliä.

Metabolix [15.06.2021 13:31:06]

#

Jere Sumell kirjoitti:

Mikä toi Muuskanuikun nimimerkin alkuperäinen viesti oli,

Se oli ihan järkevän oloinen viesti muuten, mutta hän katsoi hyväksi aloittaa sen sinun viestiisi kohdistuvilla kirosanoilla. Ilmeisesti ne olivat sitten hänelle niin tärkeä sisältö siinä viestissä, että niiden poistaminen muodosti hänen mielestään identitettivarkauden. Hän itse poisti loput viestistään.

Jokin raja pitää kielenkäytössä olla. Jos moderoinnilla ei saa puuttua edes muiden haukkumiseen kirosanoilla, niin mihin sitten saa?

muuskanuikku [15.06.2021 18:57:23]

#

Tässä on taustalla kokemuksen syvä rintaääni. Olen harrastanut foorumivittuilua jo noin 20 vuoden ajan ja tänä aikana kiinnittänyt huomiota siihen, miten erityisesti suomenkielisten foorumeiden ylläpito nauttii powertrippailusta ja viestien väärentämisestä enemmän kuin jossain ulkomailla. Jopa yksittäisiin kirosanoihin ja muka-kirosanoihin kuten "perse" on tartuttu suurella innolla.

Nyt kävi tuuri, että aloitin viestini klassisella avauksella "vittu mitä paskaa"; se oli helppo leikata pois muuttamatta viestin yleissanomaa. Useimmiten kuitenkin kirosanat on upotettu osaksi pidempiä virkkeitä ja sensurointi muuttaa tällöin oleellisesti myös viestin merkitystä. Hemmetti, jos tuo sama fraasi olisi ollut tekstikappaleen keskellä, niin luultavasti jo silloin sen poistaminen olisi muuttanut koko tekstin luonnetta ja sotkenut kontekstin.

Siitä ei luonnollisesti tule hevonhelvettiä, jos välillä sensuroidaan viestejä ja välillä ne poistetaan kokonaan vaikka kisasanojen suhdeluku on sama.

Tästä syystä ylläpidon pitäisi joko malttaa pitää näppinsä erossa täysin hyväksyttävistä kirosanoista, tai sitten valita Kiinan-linja ja poistaa viestit kokonaan. Omasta mielestäni "vittu mitä paskaa" on täysin hyväksyttävä ilmaisu, koska loukkaus kohdistuu viestin sisältöön eikä kirjoittajaan.

Jos olisin vaikka kirjoittanut "Metabolix on vitun paska", niin se olisi saattanut olla vakavampi loukkaus, koska loukkaus kohdistuu suoraan "henkilöön" (eli johonkin sattumanvaraiseen nimimerkkiin).

P.S. Odotan mielenkiinnolla että kuinka Sontabolix sensuroi tämän viestin vai poistetaanko se kokonaan.

peran [15.06.2021 19:54:58]

#

muuskanuikku kirjoitti:

Olen harrastanut foorumivittuilua jo noin 20 vuoden ajan ja tänä aikana kiinnittänyt huomiota siihen, miten erityisesti suomenkielisten foorumeiden ylläpito nauttii powertrippailusta ja viestien väärentämisestä enemmän kuin jossain ulkomailla. Jopa yksittäisiin kirosanoihin ja muka-kirosanoihin kuten "perse" on tartuttu suurella innolla.

Ehkei kaikissa keskustelupalstoilla katsota hyveeksi "foorumivittuilua".

Grez [15.06.2021 20:08:48]

#

Minulla taas on sellainen tuntuma, että kiroilua sallitaan keskimäärin suomifoorumeilla enemmän kuin ulkomailla.

Tuleekin mieleen että ehkä koettu "suomalaisten moderaattoreiden powertrippailu" korreloi siihen että muualla ihmiset osaavat moderoitua itsekin. Tai sitten siellä lentää pihalle epäasiallisesta käytöksestä niin nopeasti ettei moderointia edes huomaa.

Toki voi myös olla että me vaan liikutaan ihan eri sivustoilla.

Metabolix [15.06.2021 21:38:32]

#

muuskanuikku kirjoitti:

Tästä syystä ylläpidon pitäisi joko malttaa pitää näppinsä erossa täysin hyväksyttävistä kirosanoista, tai sitten valita Kiinan-linja ja poistaa viestit kokonaan. Omasta mielestäni "vittu mitä paskaa" on täysin hyväksyttävä ilmaisu, koska loukkaus kohdistuu viestin sisältöön eikä kirjoittajaan.

Minusta kenenkään ei tarvitse joutua tahtomattaan lukemaan törkeyksiä, ja se on moderoinnin tarkoitus. Tuossa tapauksessa ja kontekstissa teksti ylitti mielestäni moderoinnin rajan. Mutta ok, jos mielestäsi on parempi poistaa moderoitavat viestisi kokonaan, voidaan tehdä niin. Vielä yhtenä graafisena vaihtoehtona voisi olla poistetun tekstinpätkän mustaus, niin moderointi olisi selvästi näkyvää, mutta tämähän ei varmaan sinulle kelpaa, kun ”merkitys muuttuu”.

Asiallisessa kielenkäytössä ei ole täysin hyväksyttäviä kirosanoja. Ikävää, että et osaa tai halua käyttäytyä asiallisesti vaan esiinnyt kuin rajoja kokeileva teini. Se ei ole järkevää tai hyödyllistä sinulle eikä foorumille.

Harmi, että pienen kävijämäärän takia sinunkin viesteilläsi on jotain arvoa ja joutuu miettimään tapauskohtaisesti, missä raja menee. Jostain StackOverflow'sta saisi tuolla menolla kenkää samaan tien, ja globaalimmin jopa Linus Torvalds on saatu ohjattua asiallisempaan kielenkäyttöön omalla postituslistallaan yleisen ilmapiirin ja vaikutelman parantamiseksi. Yleisesti linja netissä on muuttunut koko ajan siihen suuntaan, että vahvatkin mielipiteet pitää ilmaista asiallisesti ja kunnioittavasti.

Tämä foorumi ei ainakaan ole öykkäröinnin viimeinen turvasatama.

Antti Laaksonen [16.06.2021 10:38:43]

#

muuskanuikku kirjoitti:

Tässä on taustalla kokemuksen syvä rintaääni. Olen harrastanut foorumivittuilua jo noin 20 vuoden ajan --

Olisiko aika alkaa tehdä jotain muuta? Tuosta päätellen olet yli 20-vuotias ja luulisi, että siinä iässä osaa jo kirjoittaa asiallisesti.

muuskanuikku kirjoitti:

Tästä syystä ylläpidon pitäisi joko malttaa pitää näppinsä erossa täysin hyväksyttävistä kirosanoista, tai sitten valita Kiinan-linja ja poistaa viestit kokonaan.

Vastaavasti voit valita, että joko alat kirjoittaa asiallisia viestejä tai sitten poistut foorumilta kokonaan.

TapaniS [16.06.2021 13:08:42]

#

muuskanuikku kirjoitti:

Tässä on taustalla kokemuksen syvä rintaääni. Olen harrastanut foorumivittuilua jo noin 20 vuoden ajan ...

Tässä on hyvän käytöksen ja hyvän maun raja ylitetty. Tarkoitus on provosoida ja aiheuttaa pahaa mieltä. Tämä ei ole enää ns. "rakentavaa krittikkiä" vaan tässä hyökätään ohjelmointiputkaa ja putkan jäseniä vastaan.

AtskaFin [16.06.2021 13:53:58]

#

Metabolix kirjoitti:

Vielä yhtenä graafisena vaihtoehtona voisi olla poistetun tekstinpätkän mustaus

Toinen ratkaisu voisi olla kirosanamerkit.

Oskari Olematon kirjoitti:

Omasta mielestäni "§@#&* mitä ?#@*&%" on täysin...

tai

Omasta mielestäni "***** mitä ******" on täysin...

Ja tuotahan ei oikeastaan tarvisi edes toteuttaa mitenkään ohjelmallisesti, vaan jos jollain käyttäjällä alkaa viestit keulimaan, niin moderaattori sensuroisi kirosanat joillain kirosanamerkeillä ja käyttäjälle varoitusta/huomautusta kielenkäytöstä. Jos käyttäjä ei parin huomautuksen jälkeen muuta tapojaan niin tili jäähylle.

Lebe80 [16.06.2021 15:00:11]

#

Ei kiitos automaattisensurointia!

Olen saanut siitä ihan tarpeekseni mm. Sonyn pelilaitteella, joka yhtäkkiä sensuroi keskeltä sanaa "kirosanoja". Kirosanat myös pitäisi kirjoittaa täysin oikein, eli kaikenmaailman perjantai-iltojen kaljapäissä väärinkirjoitetut kirosanat se jättäisi todennäköisesti sensuroimatta, tai muutoin kirjoitusasua muuttamalla kierrettyä sensurointia.

walkout_ [19.06.2021 09:26:57]

#

Minun kokemuksella tällaissa Internet-debaateissa, eli nk. julkisssaväittelyissä ei yleensä kenekään mielitpide/väitös jostain toisesta muutu vaikka keskustelua käytäisiin 20-vuotta.

Vakoinen on musta ja thats it.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta