Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Pienimuotoinen yrittäjyys ja ALV

Sivun loppuun

Jaska [12.02.2021 18:29:52]

#

Mitä tekisitte seuraavassa tilanteessa? Olen yrittäjä, jonka liikevaihto on alle alv-rajan 15000 €/vuosi. Saat asiakkaan ja asiakas pyytää laskuttamaan hintaan x €/h +alv. Lasken, että vuosituloni nousisivat mutta todennäköisesti tuloni jäisivät vielä alle alv-rajan, vaikka ottaisin keikan vastaan. Mutta jos laskutan alvin enkä ole alv-velvollinen, niin käsittääkseni teen petoksen.

walkout_ [12.02.2021 18:41:28]

#

Kyllä kyllä. Ja miksi asikas vaati laskuttamaan ALV:n? Ei kukaan minunkaan asiakas niin vaadi jos en ole ALV-velvollinen ja jos laskutan ALV:n niin pitää silloin rekisterin mukaan olla ALV-velvollinen, jotka asiakas tasan tarkistaa. Samoin ALV-velvollisuuden voi ne joilta ostan jotain tarkistaa automaattisesti rekisreistä ja/tai pyytää AVL-rekisteritodistusta.

Grez [12.02.2021 18:51:44]

#

Sinuna hakeutuisin alv-rekisteriin vuosi-ilmoittajaksi, jos edes osa asiakkaistasi on yrityksiä. Alarajahuojennuksen ansiosta saat veloittaa ALVin mutta sitä ei tarvitse tilittää verottajalle jos liikevaihto jää alle 15000e. Lisäksi etuna että ei tarvitse "pelätä" että liikevaihto ylittää 15k€, mitä ei saisi tapahtua jos et ole alv-rekisterissä.

Se ei tosiaankaan ole iso vaiva käyttää 15 minuuttia ALV-ilmoituksen täyttämiseen kerran vuodessa, kun sillä voi tienata jopa 3600 euroa ilmaista rahaa.

Jaska [12.02.2021 19:56:46]

#

En oikein uskalla liittyä ALV-rekisteriin. TE-toimistolta tuli iso kädenojennus, kun sain soviteltua päivärahaa. Jos liittyisin rekisteriin, niin pahimmillaan työttömyystukeni evättäisiin ja olisin tosi ahtaalla taloudellisesti.

Grez [12.02.2021 21:33:18]

#

No sit tietysti laskutat asiakkaalta x€ / h, alv0. Ostavalle yritykselle on aivan sama, että maksaako palvelu esim. 1000€ alv0 vai 1240€ (sis alv 24%).

Oletko kuitenkin ennakkoperintärekisterissä? Muutenhan asiakas joutuu tekemään ennakonpidätyksen, mikäli myyt palvelua.

Jaska [12.02.2021 22:17:58]

#

Grez kirjoitti:

Oletko kuitenkin ennakkoperintärekisterissä? Muutenhan asiakas joutuu tekemään ennakonpidätyksen, mikäli myyt palvelua.

En. Tässä tuli taas TE-toimiston pelko. Laskutan laskutuspalvelun kautta.

walkout_ [13.02.2021 05:42:25]

#

Jaska kirjoitti:

Grez kirjoitti:

Oletko kuitenkin ennakkoperintärekisterissä? Muutenhan asiakas joutuu tekemään ennakonpidätyksen, mikäli myyt palvelua.

En. Tässä tuli taas TE-toimiston pelko. Laskutan laskutuspalvelun kautta.

Takoitat, että mielummin laskutat laskutat laskutuspalvelun kautta? Jos niin, niin silloin soivitattua päivärahaa on helpompi saada koska sinulla ei ole kokonaan omaa yritystä.

Esim. jos olet mennyt perustamaan kokonaan oman yrityksesi ja se menee konkursiin niin tulee aikamoiset selvittelyt TE-toimistoon siitä voidaanko työttömyysetuuksia maksaa vai ei ja sekin vielä, että jos äitisi ja/tai isäsi on pyörittänyt edes joskus jotain yritystä niin tästäkin pitää antaa selvitys TE-toimistoon. Ja ison selvityksen molemmissa.

Eräs kaverini teki konkurssin ja se on nyt n. 10000 € velkaa, jotka kaikki on ulosotossa ja kun teki valitusvideon Facebookiin asiasta, että miten Suomessa kohdellaan yrittäjää niin FB poisti koko videon jonkin ajan kuluttua.

Grez [13.02.2021 08:13:15]

#

Jaska kirjoitti:

En. Tässä tuli taas TE-toimiston pelko. Laskutan laskutuspalvelun kautta.

No sithän tietysti laskutuspalvelu laskuttaa myös ALVin. ALV-rekisteriin kuuluminen määräytyy laskutuspalvelun kokonaislaskutuksen mukaan ja laskutuspalvelulla varmasti kokonaislaskutus on yli 15000 e / vuosi ja näin ollen laskutusfirma on varmasti ALV-rekisterissä (voit sen toki tarkistaa). Et siis edes ole yrittäjä, kuten ekassa viestissä väitit vaan ns. kevytyrittäjä. Laskutuspalvelun sinulle maksama raha ei ole liikevaihtoa vaan palkkaa.

Laskutuspalvelulla on varmasti myös asiakaspalvelu, josta voisi tämänkaltaiset asiat kysyä (ja saada varmasti relevantin vastauksen). Jos kuitenkin jossain foorumilla kysyy niin kannattaisi jo ensimmäisessä kysymyksessä kertoa mitä ihan oikeasti on tekemässä niin voisi saada omaan tilanteeseen päteviä vastauksiakin heti.

Jaska kirjoitti:

Mutta jos laskutan alvin enkä ole alv-velvollinen, niin käsittääkseni teen petoksen.

Laskutuspalvelun tapauksessa sinä et laskuta mitään, vaan ohjeistat laskutuspalvelua laskuttamaan.

Jaska [13.02.2021 09:34:47]

#

Grez kirjoitti:

No sithän tietysti laskutuspalvelu laskuttaa myös ALVin.

Ei aina. Kassavirtasella voi valita, sisältääkö hinta ALVin.

Grez kirjoitti:

Et siis edes ole yrittäjä, kuten ekassa viestissä väitit vaan ns. kevytyrittäjä.

Ymmärtääkseni kevytyrittäjä ei ole virallinen termi, vaan olen joissain laissa yrittäjä ja joissain palkansaaja.

Grez [13.02.2021 09:45:53]

#

Jaska kirjoitti:

Grez kirjoitti:

No sithän tietysti laskutuspalvelu laskuttaa myös ALVin.

Ei aina. Kassavirtasella voi valita, sisältääkö hinta ALVin.

No kyllä ne silti laskuttaa ALVin. Eli voit valita laitatko sinne 1000e "sisältää ALVin", jolloin ne laskuttaa 806,45e + alv tai "ei sisällä" jolloin ne laskuttaa 1000e+alv.

Tai sitten jos tarkoitat palveluita, jotka on vapautettu ALV:sta tai käänteisen AL-verotuksen piirissä, niin ne on vähän eri asia. Tällöin varmaankin siellä täytyy myös valita että kyse on esimerkiksi "taiteen perusopetuksesta" (al-verotonta) tai "rakennuspalvelusta" (käänteinen alv)

Jaska kirjoitti:

Ymmärtääkseni kevytyrittäjä ei ole virallinen termi, vaan olen joissain laissa yrittäjä ja joissain palkansaaja.

Tuossa olet täysin oikeassa. Tarkoitin että kysymyksesi kannalta relevantissa asiassa (laskutus ja ALV ja miten raha tulee sinulle) et ole yrittäjä vaan palkansaaja. Mm. eläkeasioissa olet tosiaan yrittäjä. Mutta pointti oli että olisi auttanut heti kertoa, että olet "kevytyrittäjä" ja käytät laskutuspalvelua. Se olisi kuvannut tilannettasi oikein, toisin kuin tuo että "olen yrittäjä ja laskutan (itse), mitä teen?"

walkout_ [13.02.2021 10:21:11]

#

Olen ollut Suomen Yrittäjein jäsen ja niiden Yrittäjälle suunnatussa lehdessä annetaan vähän ymmärtää, että myös kevytyritys on yksi virallinen muoto. Ssamoin eräässä sosiaalietuksien nostamiseen tarkoitetulla luennolla ne sanoivat, että ei ole välimuotoja kuka on yirttäjä ja kuka ei vaikka kuinka laskuttaisi vain laskutuspalvelun kautta.

Jaska [13.02.2021 10:32:23]

#

Oman käsityksen mukaan ALVia ei saa laskuttaa, jos ei ole ALV-velvollinen.

Rikoslaki petoksesta kirjoitti:

1 § (24.8.1990/769)
Petos

Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Grez [13.02.2021 12:14:42]

#

Jaska kirjoitti:

Oman käsityksen mukaan ALVia ei saa laskuttaa, jos ei ole ALV-velvollinen.

No miten se nyt tähän liittyy millään tavalla?

Kertomasi perusteella et ole aikeissa laskuttaa yhtään mitään, vaan aiot ohjeistaa laskutusyrityksen laskuttamaan ja tilittämään osan rahasta sinulle palkkana.

Esimerkiksi mainitsemallasi kassavirtasella ei ole yhtään mitään merkitystä laitatko laskutettavaksi summaksi 1240 ja valitset "hinta sisältää ALV:n" vai laitatko laskutettavaksi summaksi 1000 ja valitset "hinta ei sisällä ALV:tä".

Kummassakin tapauksessa kassavirtanen lähettää asiakkaalle 1240 euron laskun, jossa on 1000 e + alv. Laskuttaja on kassavirtanen, joka on rekisteröity ALV-rekisteriin (ALV-numero FI28037112) ja kun asiakas maksaa laskun, niin tilittävät sinulle 951,03 euroa vähennettynä ennakonpidätyksellä. Lisäksi he tilittävät ajallaan verottajalle 250,87 euroa ALV:tä, 15,30 euroa savamaksua ja mahdollisen ennakonpidätyksen.

(Heidän sivuilla olevan laskurin mukaan sinulle tilitettävä olisi 953,38€ miinus ennakonpidätys, mutta siinä on vielä vuoden 2020 sairasvakuutuksuprosentti, joten oletan että tänä vuonna pitäisi olla 1,53%+alv)

Tuollaista laskutuspalvelua käyttäessä ei millään 15 000 euron vuosirajalla myöskään ole mitään merkitystä, koska siinä ALV-velvollinen on laskutuspalvelu jolla se raja paukkuu varmasti jo ensimmäisenä viikkona. (Plus että vain idiootti yrityksiltä alv:n piirissä olevia laskuttava jäyttäytyy pois ALV-rekisteristä)

Ja edelleenkin, jos asia on oikeasti noin vaikea tajuta, niin kannattaisi keskustella sen laskutuspalvelun asiakaspalvelun kanssa.

Tämä kuulostaa suunnilleen yhtä järkevältä kuin tilaisit muuttopalvelun hoitamaan muuton ja et uskaltaisi valita kuorma-autolla tehtävää muuttoa koska sinulla ei ole C-korttia.

walkout_ [15.02.2021 14:52:43]

#

Mitä kaikkea muuten osaat koodata? Helposti saa yli pominvarman 10k € laskutusken / kk, kun vain osaa tehdä asiakkaan vaatimilla tekniikoilla kokonaisia ohjelmistoprojekteja. Kuten intgraatiot vaikka asikkaan ERP:hen Visma Netvisoriin, Fivadiin ja Procountoriin. Eli vosit perästi tehdä joka vuosi 120k € liikevaihtoa jos osaat tehdä ks. projekteja ja silloin sinun ei tarvitse olla huolissaan mistään työtömyysetuuksien nostamisesta. Ja oikea paikka ilmoittaa osaamisestai ilmaiseksi on tämä: https://freelanceri.info/ Sieltä nimitään saat projektin nopeastikkin kun vain ilmoitat mitä osaat.

The Alchemist [15.02.2021 15:07:01]

#

walkout_ kirjoitti:

Mitä kaikkea muuten osaat koodata? Helposti saa yli pominvarman 10k € laskutusken / kk, kun vain osaa tehdä asiakkaan vaatimilla tekniikoilla kokonaisia ohjelmistoprojekteja. Kuten intgraatiot vaikka asikkaan ERP:hen Visma Netvisoriin, Fivadiin ja Procountoriin.

Eihän nyt mikään "integraatio" kuitenkaan ole kokonainen ohjelmistoprojekti... Itse olen vääntänyt kevyet integraatiot noihin kaikkiin kolmeen järjestelmään ja kyse oli lähinnä iltapäivän huvittelusta. Riippuu tietysti siitäkin, puhutaanko kaksisuuntaisesta tiedonsiirrosta tai jostain reaaliaikaisesta seurannasta. Mutta omalla kohdallani lähinnä oman järjestelmän tuottamaa tietoa puskettiin noihin toisiin jatkokäsittelyä varten.

walkout_ [15.02.2021 15:50:33]

#

The Alchemist kirjoitti:

(15.02.2021 15:07:01): ”– –” Eihän nyt mikään "integraa­tio­" kuitenkaan ole...

Juu ei kästä tälläiset projektit ikusesti joo jos ei muuta osaa. On vain hetken kokopäivä duunia.

Jaska [16.02.2021 23:17:10]

#

walkout_ kirjoitti:

Mitä kaikkea muuten osaat koodata?

Ehkä parhaiten Pythonia ja Javaa, mutta olen myös opiskellut esimerkiksi JavaScriptiä, SQL:ää ja vähän R:ää. Nyt koetan opetella nettisivujen tekoa ja Unityä. Osaan myös matematiikkaa aika paljon, mutta harvassa ohjelmointiprojektissa tarvitaan kovin syvää osaamista tai sitten jotain niin spesiaalia sovellusta, johon taitoni eivät riitä.

walkout_ kirjoitti:

https://freelanceri.info/

En ole saanut tuota kautta kunnolla yhteydenottoja. Kaksi sain aikanaa, joista toinen oli spämmiä ja toinen ihan liian laaja projekti omalle osaamiselle.

mpni [17.02.2021 00:45:06]

#

Jaska kirjoitti:

Ehkä parhaiten Pythonia ja Javaa, mutta olen myös opiskellut esimerkiksi JavaScriptiä, SQL:ää ja vähän R:ää. Nyt koetan opetella nettisivujen tekoa ja Unityä. Osaan myös matematiikkaa aika paljon...

Jos olet matemaatikko, niin keskity matematiikkaan. Olet jossain aikaisemmissa viesteissäsi puhunut tohtoriopinnoista. Kysyntä matemaattisesti lahjakkaille ohjelmisto-osaajille on kapea, mutta työ voi parhaimmassa tapauksessa olla todella merkityksellistä. Mikset suorittaisi tohtoriopintoja matematiikasta? Väitöskirjaohjaajia löytyy varmasti, jos pystyt jotenkin osoittamaan lahjakkuutesi. Yleensä proffat ovat ovat aika nuivia tutkittavan asian suhteen. Oikea lähestymistapa onkin syventyä professorien tutkimustöihin ja osoittaa ymmärrystä heidän tutkimuskohteistaan. Rahoituksen hakurumpa on sitten kokonaan toinen seikkansa. Yliopistoilla riittää yleensä rahoitusta tutkimuksen alkuun saattamiseen, välivaihe on hankalin, koska rahaa saattaa joutua etsimään muista tahoista (esim. eri tutkimussäätiöiltä ja tässä ruletissa kilpailu on yleensä kovaa). HOX: Jos onnistut saamaan kasaan esim. noin 3 - 4 artikkelin nipun, niin yliopistomaailmassa sinusta ei haluta luopua, koska pikaisesti valmistuvat tohtoriopiskelijat ovat yliopistoille enemmän tuottoisia kuin ylopistot joutuvat maksamaan töiden viimeistelyapurahoja.

Tutkimustyössä on toki omat taakkaansa. Omalta kohdaltani voin todeta, että ensimmäinen artikkeli oli menestys. Toiseen olin tyytyväinen, kolmas oli enemmän tai vähemmän sanahelinää ja neljättä kirjoittaessa iski jo motivaation puute, koska en halunnut referoida liika itseäni. Välillä on jopa tuntunut siltä, että arvostan aikoinaan kirjoittamaani DI-työtä enemmän kuin copy-pastetuttuja, hieman modifioituja lauseita viimeisimpiin artikkeleihin. Makunsa kullakin. Yleensä yksi innovaatio ei riitä, jos sillä ei ole riittävästi käytännön hyötyä. Toisaalta on pidettävä kiinni väitöskirjojen kapea-alaisista normeista. Mikäli nyt saisin valita, niin kirjoittaisin väitöskirjan kokoaan eri aiheesta (matkan varrella on tullut mieleen muutamia täysin toteutuskelposia uusia ideoita tutkimuspiireistä).

The Alchemist [17.02.2021 03:47:55]

#

Jaska kirjoitti:

Ehkä parhaiten Pythonia ja Javaa, mutta olen myös opiskellut esimerkiksi JavaScriptiä, SQL:ää ja vähän R:ää. Nyt koetan opetella nettisivujen tekoa ja Unityä.

Jos haluat työllistyä ohjelmistoalalle, niin silloin sinun täytyy ensinnäkin osata koodata kunnolla. Ja tämä ei tarkoita pikkuisen montaa eri juttua vaan että osaat yhdenlaiset teknologiat kunnolla.

Esimerkiksi kun joku sanoo "opiskelleensa SQL:ää", se kuulostaa minun korvaani siltä, että hän ei osaa SQL:ää eli ei tällöin oikeastaan kykene koodaamaan mitään sellaista, mikä keskustelee SQL-tietokannan kanssa...

Matikan parissa voi tosiaan päätyä ohjelmoimaan jotain pientä, mutta niillä taidoilla ei yksinään saa varsinaisen koodarin/ohjelmistosuunnittelijan/tjsp pätevyyttä.

walkout_ [17.02.2021 08:20:52]

#

Jaska kirjoitti:

(16.02.2021 23:17:10): ”– –” Ehkä parhaiten Pythonia ja Javaa, mutta olen...

Mä olen saanut paljon oikeita yhteyden ottoja tuon freelanceri.infonkutta jossa tarjotaan vaikka pieniä kotisivujen ylläpitoon liittyviä tehtvätviä ja pieniä koodaushommia joista voi laskuttaa 50-100 € ALV 0 %. Kuten myös kokopäiväisistä hommista alihankintana kyselyitä, että lähtisinkö mukaan ks. toimeksiantoon, mutta olen aina näiden yhtydenottojen aikna kokopäivähommista liian työllistetty joten en toistaiseksi ole voinut ottaa vastaan ks. hommia. Esim. vakituisella soppparilla WordPress-leiskojen taitosta (joissa asikkaan Tj on niin taitava myyjä että se myy vaikka mulle 5 WP-projektia sellaista tathia, että en pysty toimittaan kun ei aika riitä) ihan vaativiin ohjelmistokehitystehtäviin.

Jos sinä et saa yhteidenottoja freelanceri.infon kautta niin se voi olla kiinni siitä minkä laiseen CV:hen tai verkkosivuusi laitat linkit.

Jaska [17.02.2021 11:18:00]

#

Taitaa olla freelanceri jumissa: "Sisäänkirjautuminen epäonnistui: Et voi kirjautua tähän sovellukseen tai tälle sivustolle Facebook-tunnuksilla, sillä Facebook-sisäänkirjautuminen on toteutettu väärin."

walkout_ [23.02.2021 11:13:28]

#

Jaska kirjoitti:

Taitaa olla freelanceri jumissa: "Sisäänkirjautuminen epäonnistui: Et voi kirjautua tähän sovellukseen tai tälle sivustolle Facebook-tunnuksilla, sillä Facebook-sisäänkirjautuminen on toteutettu väärin."

Minulla onnistui kirjautuminen FB-tunnuksilla kyllä.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta