Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Ohjelmointiputka: Uuden tehtäväsarjan suunnittelu

Sivu 1 / 1

Metabolix [28.01.2021 00:40:05]

#

Ohjelmointiputkaan on tarkoitus tehdä monipuolinen tehtäväsarja ohjelmoinnin harjoittelua varten. Tehtävät lähtevät alkeista mutta etenevät myös vaikeisiin algoritmeihin. Tehtävissä opetetaan samalla ratkaisuun tarvittavia asioita eli käytännössä kerrotaan, millä algoritmilla tehtävä pitäisi ratkaista ja miten algoritmi pääpiirteittäin toteutetaan. Toki joukkoon voidaan tehdä myös vaikeita tehtäviä, joissa pitää osata itse soveltaa opittuja asioita.

Tehtävät mitoitetaan niin, että hyvin tehtynä ratkaisun laskeminen vie selvästi alle sekunnin tavallisella tietokoneella. Tehtävät ratkaistaan omalla koneella, ja tehtäväsarja sopii eri kielille. Ratkaisu tarkistetaan siten, että tehtäväsivun antamaan satunnaiseen syötteeseen pitää lähettää oikea vastaus minuutin kuluessa.

Tehtävän syötteenä ja tuloksena on vain yksi luku, mutta ensimmäisessä tehtävässä toteutetaan satunnaislukugeneraattori (LCG), jolla voidaan tuottaa lisää lukuja. Tehtäviin tulee siis yleensä kaksi osaa: ensin varsinaisen syötteen generointi täsmällisen ohjeen mukaan ja sitten pyydetyn asian laskeminen.

Vaikka tehtävän muoto kuulostaa melko rajoittuneelta, sillä voi simuloida monenlaisia asioita. Tässä on muutamia ideoita:

Alkeet: Arvotaan sata lukua taulukkoon ja harjoitellaan esimerkiksi järjestämistä, etsimistä, summaa, keskiarvoa ym.

Geometria: Arvotaan jotain muotoja ja lasketaan näistä asioita, vastaukseksi esimerkiksi leikkauskohtien lukumäärä. Ensin voisi olla tehtäviä, joissa on vain yhdenlaisia muotoja (viiva, ympyrä, suorakulmio), ja sitten näitä voisi alkaa yhdistellä.

Käyttöliittymä: Määrätään muutaman napin paikka ja näiden vaikutukset käyttöliittymään, arvotaan sitten syötettä (klikkauksia tms.) ja katsotaan, missä tilassa käyttöliittymä on lopuksi.

Algoritmit (reitinhaku ym.): Arvottu syöte sopii erinomaisesti, ja monesta algoritmitehtävästä saadaan luontevasti tulokseksi luku.

Olisiko täällä kiinnostuneita keksimään tehtäviä ja niiden ratkaisuja? Koska nämä tehtävät ovat todellakin harjoitustehtäviä eivätkä mitään kilpailua, tehtävien ei tarvitse olla ihmeellisiä vaan selviä ja yksiselitteisiä.

Myös nimeä tehtäväsarjalle voi ehdottaa.

Jaska [28.01.2021 11:26:38]

#

Tehtävien harjoittelu on mukavaa, jos löytyy aikaa. Toivottavasti tehtävät toteutetaan siten, että vihjeitä ei näe heti kun katsoo tehtävää vaan vinkit voi katsoa sitten kun omia ratkaisuideoita ei enää keksi.

carabia [17.02.2021 17:18:24]

#

nekrotetaan ketjua; tuota käyttöliittymäideaa vois ehkä jatkojalostaa jonkunsortin simppelin ISAn tutkiskeluun. muutama käsky ja rekisteri, kenties.

Grez [17.02.2021 17:57:52]

#

carabia kirjoitti:

simppelin ISAn tutkiskeluun

ISA tässä yhteydessä tarkoittanee Instruction Set Architecture

Vastaus

Muista lukea kirjoitusohjeet.
Tietoa sivustosta