Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ubuntussa nettiyhteyden vaihto automaattisesti

Jaska [09.10.2020 10:44:38]

#

Minulla on koneellani Ubuntu, johon jaan kännystäni netin. Sen netti on vähän epävakaa, jolloin vaikkapa Zoom-yhteys katkeaa, kun netti menee pois päältä. Onko Ubuntuun mahdollista tehdä skriptiä siten, että se yhdistäisi automaattisesti kännykästä jaettuun nettiin, jos se on käytettävissä, ja ethernetiin, jos kännykän netti pätkiin. Saako vaihtoa tehtyä automaattisesti, että vaikkapa Zoom-yhteys ei katkeaisi? Haluaisin käyttää kännykästä jaettua nettiä ensisijaisesti, koska taloyhtiön netti on huomattavasti hitaampi.

Metabolix [09.10.2020 16:09:50]

#

Yhteyden katkeamista ei voi estää, kun reitti nettiin muuttuu. Tähän on monia teknisiä syitä.

Yksinkertaistuksena voit ajatella asiaa tietoturvan kannalta: Kone osoitteesta A on ollut yhteydessä palveluun X. Sitten yhteys katkeaa. Kone vaihtaa toiseen yhteyteen, jossa koneen osoite on B. Millä perusteella palvelun X pitäisi silloin tietää ja uskoa, että A ja B ovat sama kone? Internetin perusprotokollat (TCP ja UDP) tekevät yksinkertaisen ratkaisun: osoitetta ei voi vaihtaa kesken kaiken, joten yhteys katkeaa.

Tietysti on olemassa ohjelmistoja, joissa edellisen katketessa uusi yhteys muodostetaan automaattisesti, ohjelmisto huolehtii käyttäjän tunnistautumisesta ja käyttäjän näkökulmasta katkosta ei tule. Esimerkiksi Mosh-etäyhteys ja WireGuard-tunneli toimivat näin. (Tavallaan myös nettisivustot toimivat näin: sivustolle kirjautuminen selviää muista asioista, joten voi vaikka sammuttaa koneen välillä.)

Vaikka yhteyden vaihto ohjelman puolesta onnistuisi, pitäisi vielä ohjelmoida logiikka siihen, milloin "netti pätkii" liikaa. Tällaisesta logiikasta olisi luultavasti hyvin vaikea saada tyydyttävää.

Sinänsä yhteyden vaihtaminen on helppoa: ip route -komennolla voi asettaa haluamansa järjestyksen sille, mitä kautta yhteydet muodostetaan. Yllä mainituista syistä tämä ei kuitenkaan ratkaise ongelmaasi.

Grez [09.10.2020 17:46:40]

#

Minusta hyvä ratkaisu olisi määritellä että zoom käyttää aina sitä kiinteää yhteyttä. Tällöin saat nopeat lataukset tehtyä kännykän yhteydellä ja zoom toimii pätkimättä. En tosin osaa suorilta sanoa onnistuuko ohjelmakohtainen reitin määritys, luulisi onnistuvan ainakin jos zoom käyttää aina tiettyä porttia ja/tai osoitetta.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta