Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Kilpailu

Ohjelmoi tekoälyllä!
Alkaa 1.6.!

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Voiko käsitettä metadata määritellä täsmällisesti?

Jaska [09.09.2020 14:27:32]

#

Metadata on kai web-ohjelmoinnissa "tietoa tiedosta", tai niin ainakin käymälläni koulutusohjelman kurssilla sanottiin. En saanut kuitenkaan seuraavaan kysymykseen kurssilla vastausta. Oletetaan, että yliopiston opettaja julkaisisi kotisivullaan tekstin: "Kokeiden keskiarvo oli 3,64" tai firma julkaisisi tekstin "Liikevaihto oli vuonna 2019 7,3 miljoonaa". Onko tällainen tilastollinen yhteenveto metadataa, vai määritelläänkö metadata jotenkin tarkemmin?

Grez [09.09.2020 14:42:21]

#

Metadatan tai metatiedon määritelmä ei olennaisesti muutu kontekstista riippuen. Eli se ei vaikkapa web-ohjelmoinnissa ole olennaisesti eri asia kuin vaikka pdf-tiedostossa.

En tiedä auttaisiko esim. Wikipedian artikkeli metatiedosta hahmottamaan metatiedon käsitettä paremmin. Sinänsä tuollaiset datasta lasketut summat ja keskiarvot ovat metadataa.

The Alchemist [10.09.2020 13:59:44]

#

En ota kantaa termien sanakirjamääritelmiin, mutta itse en haluaisi kutsua tilastojen pohjalta tehtyjä jatkolaskelmia metatiedoksi. Esimerkiksi kaikkien rivien summa tai keskiarvo on suoraan tilastosta tehty havainto, se ei ole tilaston dataan liittyvää uutta "liitännäistietoa" (Wikipedia-artikkelista lainattu käsite).

Sen sijaan tilastoja koskeviksi metatiedoiksi mieltäisin esimerkiksi sen, mikä oli tilastoinnin periaate, siis millä kriteereillä asioita on haluttu tilastoida tai millä aikavälillä tilasto on laadittu. Esimerkiksi jos kyselytutkimuksessa haastaltetaviksi on valittu 19–64-vuotiaita ihmisiä. Tai yli 3 kk työttöminä olleita.

"Firman liikevaihto vuonna 2019 oli 7,3 miljoonaa euroa" kuulostaa vuosikatsauksesta irroitetulta yksittäiseltä virkkeeltä. Se ei tietenkään ole metatietoa, jos suoraan leipätekstistä otetaan sitaatteja. Metatieto ei ole osa primääristä sisältöä vaan se kuvailee sisältöä uusilla tavoilla.

Antamistasi esimerkeistä on vaikea saada kuvaa, mitä yrität hakea kysymällä määritelmää termille metatieto. Paras vastaus riippuu tietysti siitä, mikä tarkalleen ottaen on sinun ongelmasi. Jos täällä vain riidellään siitä, miten sanat pitäisi määritellä sanakirjassa, niin tuskin tulee auttamaan sinua ymmärtämään sitä tiettyä yksityiskohtaa, mitä yritit kysyä.

Sinälläänhän sanakirjamääritelmän kysyminen on vähän tyhmää, koska voit helposti googlettaa tai lukea juuri tuollaisen Wikipedia-artikkelin. Keskustelupalstoilla asiaan aletaan vain sotkea henkilökohtaisia mielipiteitä ja faktat helposti unohtuvat.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta