Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Ohjelmointiputka: Koodivinkkien tekijänoikeudet

tositoo [31.05.2020 11:21:29]

#

Saako koodivinkkejä suoraan kopioida ja käyttää esim. peleissä? Uskon että saa mutta kysyn vielä varmuuden vuoksi.

Metabolix [31.05.2020 14:49:56]

#

Vinkit ovat eri henkilöiden tekemiä, eikä niissä ole yhteisiä käyttöehtoja.

Joissain vinkeissä erikseen lukee jotain käyttöehdoista, jolloin sen mukaan täytyy toimia.

Muissa tapauksissa voidaan ajatella, että koodin lähettäjä antaa samalla suostumuksensa siihen, että koodista saa ottaa mallia ja sitä saa kohtuuden rajoissa kopioida.

Jos koodivinkkinä on vain muutaman rivin funktio johonkin tavalliseen asiaan, voidaan hyvin katsoa, että tekijä on tarkoittanutkin sen muiden käyttöön kopioitavaksi jopa ilman mainintaa. Toisaalta jos koodivinkkinä on vaikka kokonainen pieni peli, tietenkään sitä ei voi parin rivin muutoksilla väittää omaksi peliksi.

Yleensä on syytä kertoa, mitä kirjastoja ja kopioituja koodeja ohjelmassa käytetään. Vähintään koodiin on syytä laittaa kommentti, jossa kerrotaan, mistä koodi on kopioitu, ja isompien koodien ja kirjastojen yhteydessä myös esimerkiksi ohjelman ohjetiedostossa voi kertoa näistä. Mitä pidempi koodi on kyseessä, sitä tärkeämpi asia on.

Grez [31.05.2020 17:48:34]

#

Sekin on syytä muistaa, että muutaman rivin koodinpätkä tuskin on niin omaperäinen tuotos, että ylittäisi teoskynnyksen ja saisi sitä kautta edes tekijänoikeuden suojaa.

The Alchemist [01.06.2020 06:58:52]

#

Voihan AP tarkoittaa jotain ns. järkevää koodia, esimerkiksi grafiikkaefektejä tai fysiikkamallinnusta peliään varten. Minusta on aika helppoa nähdä, että tällaiset asiat ylittävät kyllä teoskynnyksen heittämällä, jos kyse ei ole aivan triviaalista toteutuksesta tai kesken jätetystä barebonesta.

Pelien ulkopuolelta koodivinkeissä on myös paljon hyötykäyttöön soveltuvia työkaluja, jotka jo yksinään ovat "teoksia", mutta helppoja istuttaa myös osaksi suurempaa ohjelmistoa. Esimerkiksi PHP:llä kirjoitetut tiedostolistaajat ovat tällaisia. Jos sellaisen menee copy-pasteamaan omaan CMS-projektiinsa ja siitä tulee kaupallinen tuote, niin kyllä minä ainakin lähtisin kiusaamaan korvausvaatimuksilla.

Grez [01.06.2020 10:02:14]

#

Kirjoitin edellä nimenomaan muutaman rivin koodinpätkistä.

Pointtini oli että jos jossain näkee parin rivin koodinpätkän josta haluaa ottaa mallia, niin ei kannata käyttää hirväesti aikaa pohtimaan tekijänoikeuskysymyksiä.

Toki muunkinlaisia "koodivinkkejä" varmasti löytyy. Jos puhutaan nyt vaikka jostain fysiikkamoottorista, niin luultavasti sellaisen tekijä on myös selkeästi ilmaissut haluaako antaa sen vapaasti jakoon vai rajoittaa käyttöä jollain tavalla tai haluaako mistä vaan käytöstä jopa maksun. Eli tyypillisesti silloin puhutaan lisenssistä ja lisensoinnista.

Ja toki kiusaamaan voi aina ryhtyä vaikka mitään perusteitakaan ei olisi.

tositoo [08.06.2020 13:47:15]

#

ok, kiitos vastauk­sista!

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta