Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Nettisivujen teko: Sivusto pois päältä päivityksen ajaksi

Jaska [15.04.2020 11:49:09]

#

Kuulin, että eräs henkilö tekee nettisivuja siten, että hän ottaa nettisivut pois päältä, päivittää sivuston ja laitttaa sen päälle. Näin sivustolle tulee käyttökatko. Toisaalta tuntemani ystävä ylläpiti puhelinverkkoja, joissa puhelinliikenne piti toimia koko ajan. Hän teki systeemin kuulemma siten, että palvelimen tila oli koko ajan kloonattu vähintään muutamalle eri koneelle, jolloin koneita pystyi päivittämään yksi kerrallaan, ja palvelu oli koko ajan päällä.

Miksi nettisivujen teossa ei sovelleta samaa kloonaustekniikkaa, vaan tulee käyttökatkoja? Vai onko tuollainen palvelun sulkeminen päivityksen ajaksi normaalia?

Grez [15.04.2020 13:23:29]

#

Jaska kirjoitti:

Miksi nettisivujen teossa ei sovelleta samaa kloonaustekniikkaa, vaan tulee käyttökatkoja?

Tuollainen kloonaustekniikka olisi perus nettisivuille aika turhaa. Ketään ei yleensä haittaa se 0-10s käyttökatko joka nettisivun päivittymisestä (riippuen käytetystä tekniikasta) tulee.

Toki nettisivuja voidaan ajaa useammalta palvelimelta mutta syynä yleensä lähinnä kuorman jakaminen ja/tai maantieteellinen hajautus yhteysnopeuksien optimoimiseksi.

Itse kun päivitän sivustolle uuden versio niin se ei näy käyttäjälle yleensä mitenkään. Jossain tapauksessa voi olla että sivu latautuu juuri päivityshetkellä esim. sekunnin hintaammin.

Jaska kirjoitti:

Vai onko tuollainen palvelun sulkeminen päivityksen ajaksi normaalia?

Ei niitä yleensä ole mitään tarvetta varsinaisesti sulkea. Ehkä tuntemasi henkilö käyttää jotain antiikkista tekniikkaa, jossa se on pakollista tai ei osaa tai halua tehdä sitä toisella tavalla.

Toki riippuu vähän muutoksen laajuudesta. Jos muutokseen esimerkiksi sisältyy taustatietokannan migraatio eri tietokanta-alustalle (tyyliin MySQL->PostgreSQL), niin jonkintasoiselta käyttökatkolta voi olla hankala välttyä, eikä tällaisessa tapauksessa "kloonaaminenkaan" auttaisi mitään.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta