Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Projektit: Ohjelmakartta.fi

Sivun loppuun

jsbasic [07.02.2018 20:41:29]

#

Television ja radion ohjelmaopas, josta viikon ohjelmat näkee yhdellä silmäyksellä.

https://www.ohjelmakartta.fi/

Ohjelmakartta tarkoittaa graafista kuvausta viikon ohjelmista ja niiden asettelusta.

Tämä sivusto keskittyy perinteisen television ja radion "lineaarisuuteen", jossa ohjelmat lähetetään peräkkäin reaaliajassa ja kaikki katsovat samaa ohjelmaa. Sivusta on silti hyötyä myös niille, jotka katsovat televisiota VOD-palvelujen kautta.

Karttojen koostaminen ja ohjelmarakenteiden tunnistaminen tapahtuu C++- ja Python -ohjelmointikielillä laatimilla ohjelmillani. Ylläpidän sivustoa Linuxin komentorivillä.

Lebe80 [08.02.2018 08:46:02]

#

Viikko 4 on selkein, koska se vie vähiten tilaa korkeussuunnassa.

TapaniS [08.02.2018 10:16:01]

#

Löytyykö kartta, jossa on kaikki olympia-ohjelmat koottuna yhteen niin, ettei tarvitse etsiä eri kanavilta. Voi joku hyvä hetki lipsahtaa muuten väärältä kanavalta ohi.

jsbasic [08.02.2018 13:34:23]

#

Lebe80 kirjoitti:

Viikko 4 on selkein, koska se vie vähiten tilaa korkeussuunnassa.

Suurin haaste on juurikin tuo tilan tarve, kun ohjelmat on askellettu 5 minuutin välein. Viikko 4 ohjelmat on askellettu puolen tunnin välein. Ongelma vaan tässä on se, että monta 5 minuutin ohjelmaa jää tällöin kartasta pois. Pitäisi kehittää jokin algoritmi, jolla ohjelmakarttaa voisi yksinkertaistaa.

TapaniS kirjoitti:

Löytyykö kartta, jossa on kaikki olympia-ohjelmat koottuna yhteen niin, ettei tarvitse etsiä eri kanavilta. Voi joku hyvä hetki lipsahtaa muuten väärältä kanavalta ohi.

Rinnakkaisille ohjelmille ei ole tukea. Mutta parasta olisi, jos katsoja muistaisi ohjelmatiedot kertavilkaisulla. Tarkoitus onkin tarjota tähän eväät, jotta ei tarvitsisi vilkuilla ohjelmatietoja uudestaan ja uudestaan.

jsbasic [10.02.2018 10:49:45]

#

Lisäsin kisaseurantaa helpottamaan

1. Etusivun esikatselukuvat, jossa näkee kaikkien kanavien kartat pienellä. Olympialaiset erottuvat vaaleansinisellä.

2. Olympialähetysten kuvaukset näkyvät nyt kokonaan. Esim. "Maastohiihdon naisten yhdistelmäkilpailu 7,5 km."

Multibyte [15.02.2018 10:36:56]

#

Tämä on kyllä mielenkiintoinen :)

jsbasic [07.05.2018 15:47:20]

#

Sivusto on ollut kolme viikkoa toiminnassa, mutta käyttäjät eivät löydä sinne. Lähinnä satunnaisia kävijöitä Googlen kautta.

Luulisi, että erilaiselle ohjelmaoppaalle olisi käyttöä. Esim. urheilukisojen seuraantaan sivusto sopisi hyvin. Jääkiekon MM-kisojen lähetystiedot näkyvät täältä:

http://www.ohjelmakartta.fi/mtv3/

Syynä voi olla sekin, että nykypäivänä koko netti keskittyy isojen toimijoiden domaineihin. Uusia kotimaisia palveluita ei osata hakea, koska niitä ei synny.

Miten te putkalaiset haette uusia nettipalveluita? Vai oletteko edes kiinnostuneita sellaisten olemassa olosta?

groovyb [07.05.2018 16:58:47]

#

Mainosta, jos haluat kävijöitä. Ei sitä muuten kukaan löydä.

The Alchemist [07.05.2018 18:13:16]

#

Moni suomalainen on jo löytänyt jonkin tv-ohjelmalistausta tarjoavan saitin ja sitä kautta uusia ei tarvitse etsiä. Viimeksi minäkin etsin uutta vastaavaa sivustoa silloin, kun telkku.com päätti poistaa vanhan, toimivan sivustonsa käytöstä ja laittoi tilalle aivan järkyttävän tekeleen. Taitaa olla kaksi vuotta tuosta tapahtumasta.

Halvin tapa mainostaa tuollaista palvelua olisi pieni passiivinen sissimarkkinointi.

1. Rekisteröidy (ellet ole jo) muutamalle suositulle suomalaiselle keskustelufoorumille ja lisää linkki palveluusi allekirjoitukseen. Osallistu keskusteluun normaalisti.

2. Instagram-tili. Seuraat f4f-periaatteella joitakin isompia tilejä ja saat vastaseuraajia. Postaat muutaman kissakuvan ja mainostat allekirjoituksessa tai profiilisivullasi tuota palvelua.

jsbasic [08.05.2018 00:43:46]

#

groovyb kirjoitti:

Mainosta, jos haluat kävijöitä. Ei sitä muuten kukaan löydä.

En oikeastaan etsi kävijöitä, koska en myy mitään. Olisin tyytyväinen kävijämäärään, jos kävijät olisivat tarkoituksellisia käyttäjiä. Jos kävijät tulisivat esim. hakemistopalvelun kautta, he tulisivat todennäköisesti tosimielessä. Googlen kautta tulleet käyttäjät, ainakin 90% niistä, tuntuvat painavan takaisin-nappia samantien.

Hakemistopalveluista on muuten edelleen olemassa Makupalat.fi. Ehdotin tuonne omaa sivustoani. Suurta käyttäjävirtaa kannattaa tuskin odottaa, mutta ehkä linkillä on vaikutuksensa pitkällä aikavälillä.

The Alchemist [08.05.2018 12:36:18]

#

jsbasic kirjoitti:

Googlen kautta tulleet käyttäjät, ainakin 90% niistä, tuntuvat painavan takaisin-nappia samantien.

Johtunee palvelun ulkoasusta, koska se on liian insinöörimäinen. Minun omatkin luomukseni näyttävät tuollaisilta siinä vaiheessa, kun vasta wireframe-mallin avulla laittelen palikoita paikoilleen. Värimaailma muistuttaa jopa Windows 3.1:n ajoista.

Myös palvelun etusivu on pelottavan näköinen, koska pääosa sisällöstä on rikkinäiseltä vaikuttavaa pikselimössöä.

Mobiiliversion puuttuminen heikentää näkyvyyttä Googlessa ja se vähentäisi muutenkin mobiilikäyttäjien osuutta. Yllättävän moni ihminen selailee arkisiakin asioita nykyään kännykän kautta.

jsbasic [08.05.2018 20:21:38]

#

The Alchemist kirjoitti:

Johtunee palvelun ulkoasusta, koska se on liian insinöörimäinen. Minun omatkin luomukseni näyttävät tuollaisilta siinä vaiheessa, kun vasta wireframe-mallin avulla laittelen palikoita paikoilleen. Värimaailma muistuttaa jopa Windows 3.1:n ajoista.

Näinhän se on. Näkymä tulee pian muuttumaan. Jatkossa se ei enää perustu pelkkään aikajanaan, vaan se on rakennettu ohjelman nimien perusteella. Mutta sivun kohderyhmä on jatkossakin "insinöörimäiset" ja perinteisiin nettisivuihin luottavat ihmiset. Sivulla ei esim. käytetä evästeitä.

HTML5 [08.05.2018 20:25:05]

#

Minua häiritsee se, ettei palvelussa ole ohjelmien kuvauksia. Ilman niitä minä ainakin käytän jotain toista opasta.

Lisäksi olisi mukavaa, jos sivu olisi alussa nykyisen kellonajan kohdalla, esimerkiksi tämän viestin lähetysaikaan näin: http://www.ohjelmakartta.fi/mtv3/#20. On ärsyttävää, että joutuu aina kanavaa vaihtaessa vierittämään sivua.

Laittaisin sivuston toimimaan TLS:n päällä (linkkien korjaus, uudelleenohjaukset). Varmenne jo näköjään onkin.

jsbasic [09.05.2018 09:18:49]

#

HTML5 kirjoitti:

Minua häiritsee se, ettei palvelussa ole ohjelmien kuvauksia. Ilman niitä minä ainakin käytän jotain toista opasta.

Lisäksi olisi mukavaa, jos sivu olisi alussa nykyisen kellonajan kohdalla, esimerkiksi tämän viestin lähetysaikaan näin: http://www.ohjelmakartta.fi/mtv3/#20. On ärsyttävää, että joutuu aina kanavaa vaihtaessa vierittämään sivua.

Nuo olisivat tottakai tärkeitä ominaisuuksia. Olen monesti harkinnut pop-up-ikkunoita ja reaaliaikaista linkitystä. On kuitenkin kätevää, jos sivuja voisi tulostaa, tallentaa ja jakaa vaikka kuvankaappauksina somessa. Puhdas HTML+CSS on tähän tarkoitukseen aika kätevä formaatti.

Kuvaukset tulevat sivustolle jossain vaiheessa ja jossain muodossa. Pian tulee myös iCalendar-tiedostot, jotka voi ladata omaan kalenteriohjelmaan muistuttamaan suosikkiohjelmista.

HTML5 kirjoitti:

Laittaisin sivuston toimimaan TLS:n päällä (linkkien korjaus, uudelleenohjaukset). Varmenne jo näköjään onkin.

Vialliset linkit ovat yksi ongelma sivustolla. Googlen kautta tulee kävijöitä menneille viikoille. Nykyiselle viikolle tullaan osoitteella, jossa on päiväys, vaikka päiväystä ei tarvittaisi, koska [...kartta.fi/mtv3] viittaa aina nykyiselle viikolle.

The Alchemist [09.05.2018 20:21:35]

#

jsbasic kirjoitti:

Vialliset linkit ovat yksi ongelma sivustolla. Googlen kautta tulee kävijöitä menneille viikoille. Nykyiselle viikolle tullaan osoitteella, jossa on päiväys, vaikka päiväystä ei tarvittaisi, koska [...kartta.fi/mtv3] viittaa aina nykyiselle viikolle.

Tässä tullaankin sitten hakukoneoptimoinnin tärkeyteen vähän erilaisesta näkökulmasta. Vanhoja viikkoja on mielestäni ihan turha tarjota julkisesti ja olisi parempi vaikka ohjata käyttäjä tuolloin kuluvaan viikkoon ja näyttää ilmoitus, että hait viikkoa X, mutta se on jo mennyttä aikaa, joten näytetään kuluva viikko.

Ja tulevien viikkojen urli voisi olla suhteellinen eli tyyliin "plus-one", jolloin sama urli palvelee aina samaa tarkoitusta. Tosin jos implementoi tuon ensin mainitun asian, niin sitten tulevien viikkojen urlilla on vähemmän väliä hakukoneisiin indeksoitumisen kanssa.

jsbasic [10.05.2018 18:48:56]

#

The Alchemist kirjoitti:

Vanhoja viikkoja on mielestäni ihan turha tarjota julkisesti

Totta. Oikeastaan pitäisi pyrkiä siihen, että vain nykyiselle viikolle pääsee hakukoneella. Pitäisi estää "plus-onet" robot.txt-tiedostossa.

jsbasic [13.06.2018 15:30:04]

#

Kesän jalkapallokisojen vuoksi pientä päivitystä sivustoon! Ohjelmien kuvaukset näkyvät nyt pop-up-ikkunoissa, jotka toimivat ilman javascriptiä. Lisäksi löytyy linkit, joista voi etsiä lisätietoa. Ohjelmat voidaan ladata iCalendar-tiedostoina, joten nyt kannattaa lisätä pallokisojen suosikkimatsit kalenteriin.

Uutena ominaisuutena (joidenkin ohjelmien kohdalla) on lyhyt kuvaus siitä, miten ohjelmaa esitetään kanavalla. Esim. Karvinen-ohjelman ikkunassa lukee:

lauantaisin klo 09.13

Tulevaisuudessa voidaan ladata myös kalenteritiedosto, jossa toistuvuus on valmiina.

VNabokov [13.06.2018 16:29:13]

#

Päivämäärissä on Kakkosella jotakin pientä feelua; Tälle viikolle TV2 näyttää ensimmäiseksi päivämääräksi ma 10.6 ja viimeiseksi su 16.6, vaikka oikeastihan ne ovat ma 11.6 ja su 17.6

jsbasic [13.06.2018 17:54:49]

#

VNabokov kirjoitti:

Tälle viikolle TV2 näyttää ensimmäiseksi päivämääräksi ma 10.6 ja viimeiseksi su 16.6, vaikka oikeastihan ne ovat ma 11.6 ja su 17.6

Korjattu. Onneksi tuo vika ei vaikuta mihinkään muualle.

jsbasic [19.06.2018 16:17:13]

#

Päätin tehdä ison muutoksen taulukon ulkoasuun. Kommentoijien toiveena on ollut tilan tarpeen vähentäminen...

Lebe80 kirjoitti:

Viikko 4 on selkein, koska se vie vähiten tilaa korkeussuunnassa.

...joten päätin luopua kokonaan lineaarisesta ajasta. Ajat näkyvät nyt itse ohjelmissa erillisen aika-asteikon sijaan. Viikonpäivät ovat toki edelleen tahdistetut keskenään, eli myöhemmin päivästä alkava ohjelma on taulukossa aina alempana kuin aikaisemmin alkava ohjelma. Vuorokauden "pyöreät" tunnit (9,12,15,...) jäävät sivupalkkiin helpottamaan ajan hahmottamista ja silmäilyä. Minusta ulkoasu on nyt paljon toimivampi.

http://www.ohjelmakartta.fi/tv2/

Lisäksi ohjelmien nimiin on lisätty tavutus, joka lisää skaalautuvuutta.

jsbasic [29.08.2018 23:33:24]

#

Ohjelmakartta.fi on nyt ollut toiminnassa reilut puolivuotta. Ihmisiä vierailee sivulla päivittäin, mutta vieläkin aika harvakseltaan. Useimmat tulevat sivulle jonkin hakukoneen kautta.

Tämän ohjelmoimisesta tuli lähes ikuisuusprojekti -- puolivuotta on pitkä aika siihen nähden, että olin tarkoittanut kartan kuukauden "mikroprojektiksi". Sivu alkaa kuitenkin tuntua valmiilta.

Olen tyytyväinen lopputulokseen, ja nyt koen alkuperäisen tavoitteen toteutuneen. Olen itse löytänyt muutaman upean tv- ja radio-ohjelman tämän sivun avulla, ja olen ihan varma, että muutkin tulevat kokemaan hyödylliseksi.

Ulkoasu on nyt skaalautuvampi. Sivusto ei kuitenkaan lähde mukaan Mobile First -suunnitteluun. Kyseinen käsite on tullut muutaman kerran vastaan. Kartassani on niin paljon yksityiskohtia, että Desktop on sille paras käyttöympäristö. Itse muuten ihmettelen nykyaikaisten kannettavien tietokoneiden kuvasuhdetta, koska dokumenttien lukeminen on niillä laitteilla ärsyttävää. Etenkin kun laptopin näyttöä katsotaan aina vaakatasossa.

Nykyaikaiset selaimet mahdollistavat fontin skaalaamisen näytön leveyden tai korkeuden mukaan. Tätä varten CSS:ssä on vw ja vh -mittayksiköt. Tämä tuntui aluksi sopivalta ratkaisulta karttaan, kunnes yritin zoomata sivua. Yllättäen teksti pysyy saman kokoisena, riippumatta siitä, katsotaanko sivua 90% vai 120% suurennoksena. Zoomaamisen puuttuminen vähentää käytettävyyttä melkoisesti, ainakin tehokäyttäjällä.

h1 {
  /* Fontin koko 20% katseluikkunan koosta, vaikka sivua zoomattaisiin.*/
  font-size: 20vw;
}

Sivusto ei edelleenkään käytä javascriptiä. Ulkoasu noudattaa muutenkin hyviä tapoja: Esim. linkeissä on alleviivaus ja vieraillut linkit näkyvät eri värillä.

Ohjelmatietodatan hallinta tapahtuu XMLTV-muodossa. Olen koodannut muutamia erillisiä skriptejä tietojen kaappaamiseksi, muuntamiseksi ja muokkaamiseksi. Esimerkiksi seuraavia on tullut tehtyä:

Lopulta tein etusivun mahdollisimman yksinkertaiseksi.

The Alchemist [30.08.2018 22:56:35]

#

Kannattaisi kiinnittää huomiota html:n rakenteen oikeellisuuteen, koska ohjelmalistauksista pukkaa tuhatkunta virhettä vielä senkin jälkeen, kun puuttuvan doctypen on kokeillut korjata käsipelillä.

Sekin on aika iso käytettävyysongelma, että ohjelmatiedot sisältävää popupia sulkiessa sivu rullaa takaisin ylälaitaan. Joskus javascriptiä vain on pakko käyttää, jos haluaa toimivan kokonaisuuden.

Osmo [31.08.2018 09:49:41]

#

The Alchemist kirjoitti:

Sekin on aika iso käytettävyysongelma, että ohjelmatiedot sisältävää popupia sulkiessa sivu rullaa takaisin ylälaitaan.

Samaa mieltä. Johtuu siitä, että "Takaisin" -linkit eksplisiittisesti pyytävät koodilla

href="#"

selaimen vierittymään sivun alkuun.

The Alchemist kirjoitti:

Joskus javascriptiä vain on pakko käyttää, jos haluaa toimivan kokonaisuuden.

Ehkä joskus, muttei tässä ainakaan. Yksinkertaisin skriptitön ratkaisu lienee viitata näissä linkeissä johonkin olemattomaan tunnisteeseen, jolloin selaimella ei ole lupaa siirtyä minnekkään, esim.

href="#!"

.

jsbasic [31.08.2018 09:52:23]

#

The Alchemist kirjoitti:

Kannattaisi kiinnittää huomiota html:n rakenteen oikeellisuuteen, koska ohjelmalistauksista pukkaa tuhatkunta virhettä vielä senkin jälkeen, kun puuttuvan doctypen on kokeillut korjata käsipelillä.

Kiitos vinkistä! Korjataan tämä korkealla prioriteetilla.

The Alchemist kirjoitti:

Sekin on aika iso käytettävyysongelma, että ohjelmatiedot sisältävää popupia sulkiessa sivu rullaa takaisin ylälaitaan. Joskus javascriptiä vain on pakko käyttää, jos haluaa toimivan kokonaisuuden.

Tuossa oletin, että käyttäjä painaa selaimen takaisin-nappia, jolloin sivu palauttuu takaisin alkuperäiseen paikkaan (Ainakin Firefoxilla ja Chromella). Ikkunan oma painike on kieltämättä harhaanjohtava. HTML:ssa ei ole mitään natiivia tukea pop-up ikkunoille, vaan tämä toiminnallisuus on toteutettu linkkeinä dokumentin sisällä. (Kuten Osmo ylemmässä kommentissa paljasti.) Ikkuna on siis vain osa dokumenttia, joka on CSS:llä muokattu näyttämään ikkunalta. Kun tähän osoittaa (#-linkki), se muuttuu näkyväksi. Tässä koodi yksinkertaistettuna:

<!-- Kartan koodi -->
<a href="#ma09.35">
  <span class="ProgTime"> 09.35 </span>
  <span class="ProgTitle"> Emmerdale </span>
</a>

...
<!-- Pop-up ikkunan koodi -->
<div id="ma09.35" class="overlay">
  <div class="popup">
    <h2>Emmerdale</h2>
    <p><b>to 09.35 Menneisyyden haamut.</b>  Faith ja Cain käyvät läpi vaikeaa   menneisyyttään. Charity puhuu Moiralle järkeä. Adam ja Victoria huolehtivat Isaacista. </p><p><b>pe 09.35 Pinna kiristyy.</b>  Aaron on huolissaan Bellen turvallisuudesta. Adam kannustaa Moiraa puhumaan lääkärille tunnoistaan. Leyla haluaa auttaa Peteä. </p>
    <a class="button" href="#">Takaisin</a></p>
  </div>
</div>
.overlay {
  visibility: hidden;
  display: none;
}

.overlay:target {
  visibility: visible;
  opacity: 1;
  display: block;
}

Tietysti Takaisin-napin voisi osoittaa siihen kohtaan dokumenttia, jossa käyttäjä on avannut ikkunan. Mutta ehkä parasta olisi luopua ikkunan ulkonäöstä, ja käyttää pelkkää dokumentin sisäistä linkitystä -- vaikka erilliseen dokumenttiin.

jsbasic [10.12.2018 20:51:51]

#

Ohjelmakartan uusi luokitus painottaa stabiileja ohjelmatyyppejä. Yritän tällä tavalla vaimentaa turhaa kirjavuutta ja kohinaa, jotta viikottainen ohjelmajärjestys selkeytyisi.

Uutiset noudattavat yleensä kellontarkkaa aikataulua ja rytmittävät siten päivittäistä ohjelmistoa. Lastenohjelmat ja fiktiiviset ohjelmat voivat olla sarjoja tai elokuvia. Nekin muodostavat kartalla päivittäisiä tai viikottaisia jatkumoita. Urheilu on selkeästi muista erottuva ryhmä, joka muodostaa usean tunnin putkia, mutta ei ole yhtä säännöllistä.

Viides ryhmä on kaikki muut ohjelmat, jotka ovat melkoisen jakamaton joukko. Ne voivat olla asiaa, viihdettä tai (yhä useammin) näiden kaikenkarvaisia sekoituksia, ns. asiaviihdettä. Tyyliltään ne voivat olla dokumentaarisia, keskustelevia tai kilpailullisia. Värejä käytetään myös näiden alityyppien erottamiseen, mutta siitä lisää myöhemmin. Pääasia on kuitenkin edellä mainitut 5 ryhmää.

Kartan ryhtiä on parannettu myös sillä, että kanavan oma vuorokausirytmi on otettu huomioon. Kartta alkaa varhaisaamun lähetyksillä ja päivä jatkuu ylhäältä alas. Jos kanavan ohjelmistossa on yöllä tauko, tyhjät tunnit on jätetty kartasta pois.

jsbasic [23.12.2019 11:20:06]

#

Ohjelmakartta.fi jatkaa edelleen toimintaansa osoitteessa https://www.ohjelmakartta.fi/ . Mitään suuria muutoksia ei ole tällä kertaa kerrottavana. Sivustolta näkee jouluviikon tarjonnan kivassa paketissa.

HTML5 [23.12.2019 14:08:55]

#

Oikein kiinnosta sivu, mutta ei kovin saavutettava. Esimerkiksi kanava- tai viikkovalikkoa ei saa auki näppäimistöllä, jolloin ne eivät toimi myöskään näytönlukimella.

AkeMake [08.01.2020 21:36:38]

#

Ketjun viestejä lukiessa tämä on vaikuttanut mielenkiintoiselta projektilta, mutta kun menin sivuille, niin se veti innostuksen heti ensimmäisellä sivulla nollaan. Ensimmäinen sivu antaa käyttäjän siis ensin valita, että mitä kanavaa hän haluaa tarkastella. Tämä tuskin koskaan on kävijöiden ensimmäinen tavoite, kanava on sivuseikka ja se tv-tarjonta juuri tällä hetkellä (tai mitä sieltä telkusta tulee seuraavan tunnin sisällä) on lähes kaikkien ensimmäinen intresti. Ihan sama mikä se kanava on, kunhan näen yhdellä vilkaisulla mitä telkusta tänään tulee. Ehkä kävijöiden toiseksi tärkein tavoite on löytää mielessä oleva tietty ohjelma, että milloin, kuinka usein ja miltä kanavilta se kyseinen ohjelma tulee. Kolmas kiinnostuksen kohde kävijöillä voi olla jo se aiemmin mainittu "haluan katsoa olympialaisia, milloin ja miltä kanavilta niitä eri lajeja tulee?" Itse en näe tällaisessa kanaviin jakamisessa mitään tavallista kävijää kiinnostavaa ja siksi ymmärrän hyvin, että sivuilla vierailevat kävijät eivät viivy siellä kauaa. Se ei yksinkertaisesti vastaa ihmisten tarpeisiin.

jsbasic [09.01.2020 18:54:19]

#

Kiitos asiallisesta palautteesta HTML5 ja AkeMake!

Perustin sivuston yksittäisen tv-kanavan näkökulmasta. Jorma Sairasen kirja Daddy Cool kertoo kanavien imagosta ja niiden välisestä kilpailusta. Ei ole sattumaa, mitä ohjelmia kanaville aikoinaan valittiin... Mutta olet silti ehdottoman oikeassa, että katsojaa ei saisi pakottaa valitsemaan jotain tiettyä kanavaa. Se ei myöskään auta tarjonnan kokonaiskuvan hahmottamisessa, joka on sivustoni päätavoite.

Nykypäivänä TV-yhtiöillä on useita kanavia, ja on tavallista, että yksi ohjelma lähetetään uusintana rinnakkaiskanavalla. Olen jo suunnitellut pientä myönnytystä jaotteluun. Jos vaikka olympialaiset tulevat samaan aikaa rinnakkaiskanavalta, siitä olisi kartassa huomautus: "Huom! TV1:lla samaan aikaan ohjelma 'Kolmiloikan alkuerät'". Tämä ei ole vielä kokeiltavissa, mutta voin luvata sellaisen toiminnon ensi kesän olympialaisiin!

Näytönlukijaa ei tueta, mutta olen testannut sivua iPhonella. Yritän saada sen toimimaan eri puhelimissa lähitulevaisuudessa. Kanavan valitseminen on suurin ongelma tässäkin. ;)

HTML5 [09.01.2020 20:19:01]

#

Saavutettavuuden pitäisi olla jokaisen sivuston suunnittelun lähtökohtana. Esimerkiksi näytönlukimien tukeminen ei ole ominaisuus, jonka voi jättää vain toteuttamatta, vaan kyseessä on merkittävä suunnitteluvirhe, jos sivuston valikoita ei saa näppäimistöä käyttämällä auki.

Suurin ongelma lienee tällä hetkellä yksinkertaisesti tietoisuuden puute: saavutettavuudesta ei oikein tiedetä eikä sitä siten osata ottaa huomioon sivustojen suunnittelussa saatikka toteutuksessa. Viime aikoina on ollut joitain merkkejä siitä, että tilanne voi olla muuttumassa, mutta vielä toistaiseksi on hyvin paljon tehtävää.

Tässä tapauksessa aloittaisin korjaamalla sivuston niin, että sitä voi käyttää täysin pelkällä näppäimistöllä. Jo tämä parantaa tilannetta huomattavasti.

jsbasic [09.01.2020 21:57:32]

#

Mutta sivuahan pystyy käyttämään näppäimistöllä niin kuin muitakin HTML-sivuja. Tabulaattorilla etusivulta valitaan kanava ja kartasta ohjelma. Takaisin pääsee kuten selaimessa yleensä. Ohjelmien valitseminen suuresta taulukosta ei vain ole sujuvaa.

Niin, olisikohan HTML+CSS puitteissa mahdollista tehdä näppäimistöllä ohjattava valikko, jossa voisi siirtyä ylös/alas/oikealle/vasemmalle?

Edit: Tuosta valikosta ja pop-upeista pitäisi päästä eroon. Huomasin, että asiat voi tehdä tavallisena HTML-dokumenttinakin.

The Alchemist [10.01.2020 03:50:35]

#

Kunnollisen näppisnavigoinnin tekeminen vaatii javascriptin käyttöä. Saavutettavuuteen liittyy myös paljon asioita, jotka eivät näy ulospäin, kuten tietyt ARIA-attribuutit ja saavutettavuussäännöt.

jsbasic [23.03.2020 23:14:43]

#

Ohjelmakartan ulkoasuun on tullut huomattavan iso päivitys. Olen yrittänyt rauhoittaa sisältöä ja helpottaa luettavuutta ja joutunut luopumaan muutamista asioista.

1. Eri kokoiset fontit pois. Nyt kartan teksti on yhtä suurta (small). Taulukko on linjakkaampi, kun rivit ovat saman korkuisia.

2. Mustaa valkoisella, ei valkoista mustalla. Sekoistusta pidetään huonona ratkaisuna, ja ohjelmien alkamisaika erotetaan nyt tekstin värillä mustan laatikon sijaan. Myös kursiivia ja lihavointia käytetään. (Siis vähän kuin ohjelmakoodissa.)

3. Jaksojen nimet luetellaan nyt allekkain, ei vierekkäin. (Tässä hyvä esimerkki). Tämä on vähän epäloogista, koska taulukossa jaksot voivat olla myös vierekkäin (päivittäin tulevan ohjelmat). Uusi järjestelmä kuluttaa tietyissä tapauksissa ylimääräistä tilaa, mutta tekstiä on paljon helpompi lukea.

4. Elokuvien se merkkijono, jossa kerrotaan alkuperäinen nimi, valmistusmaa ja vuosi, esimerkiksi "The Three Musketeers/Saksa-Ranska-Britannia-USA 2011", nostetaan nyt esille ennen muuta tekstiä.

jsbasic [30.03.2020 13:38:55]

#

Viime päivinä on ollut paljon uusia kävijöitä. Ihmiset ovat eristyksistä, ja uutisten seuraaminen on varmasti nostanut kysyntää reaaliaikaisille medioille. Olen siksi panostanut kartan kehittelyyn.

Nyt kartassa erottuu parhaillaan lähetettävä ohjelma punaisella "ON AIR" -tekstillä. (OK, tämän vuoksi oli pakko ottaa myös javascript käyttöön.) Muut muutokset ovat visuaalisia, mutteivät lainkaan turhia. Uskon että luettavuus on taas parantunut reippaasti.

Esimerkiksi: https://www.ohjelmakartta.fi/radio1/

jsbasic [23.03.2021 23:32:27]

#

Ylen "sitouttamistiimi" ilmoitti sulkevansa Yle API:n ohjelmatietojen ja striimien jakelutietojen rajapinnat kevään aikana. Vähän harmittaa, sillä Yle API on ohjelmakartan tärkein tietolähde. Nyt ainakin radio-ohjelmat uhkaa jäädä pois ohjelmakartasta, ellen pääse osaksi Ylen ammattilaisten rajapintaa.

Ehkä on liikaa vaadittu, että ohjelmatietoa saisi Suomessa avoimena datana. Ylellä jopa yllyttivät minua panostamaan suoratoistoon, mutta tiesin hyvin miten epävarmaa on suoratoisto-ohjelmien data on. Lineaarisen television ohjelmatietodataa saa sentään kaapattua jostain toisesta palvelusta tai vaikka sähköisestä ohjelmaoppaasta, mutta suoratoistopalvelun kanssa on mahdotonta tehdä diiliä. Nyt näyttävät vetävän maton jalkojen alta, vieläpä lyhyellä varoitusajalla.

Ohjelmakartta.fi ei taida olla kesän tullen enää ihan sama palvelu, mutta jatkuu varmasti hieman erilaisena sivustona.

The Alchemist [25.03.2021 06:33:28]

#

Häpeällistä, että verorahoittainen valtionmedia vetää avoimet rajapinnat pois.

jsbasic [29.04.2021 14:29:27]

#

RIP avoimet ohjelmatiedot 2016-2021. Ohjelma API on nyt lakannut toimimasta. ja Yleltä Kari Haakana vastasi kysymykseeni:

lainaus:

Ohjelmatietoja jakeleva API on suljettu, mutta Teksti-TV API toimii edelleen normaalisti.

Nyt on aika muistella miten kaikki sai alkunsa (Yle 18.05.2016):

lainaus:

"Yle julkaisee erilaisia sisältöjä tai niiden metatietoja yhä enemmän avoimena datana. Haluamme toimia avoimesti, ja tuoda ohjelmia varten kerättyä dataa suomalaisten saataville. Avoin tieto on yksi tapa tuoda yhteistä kulttuuripääomaa kaikkien ulottuville."

https://web.archive.org/web/20180117104449/https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/05/18/avoin-data-tarjolla-ylen-sisaltoja-ja-metatietoa

Toisella sivulla toki varoitetaan, että kyse on kokeilusta:

lainaus:

Apeista on julkaistu

  • Programs, eli ohjelmatiedot
  • Media ja Geo, eli videotallenteiden ja live striimien turvallinen ja hajautettu jakelu
  • Metrics, kulutustietojen helppokäyttöiseen raportointiin
  • Teletext, Teksti-TV:n sisältö

Kyseessä on kokeilu! Jos kokeilu sujuu hyvin voimme ehkä edetä myös muiden APIen avaamiseen, kuten Metadata, Käyttömäärien ja sosiaalisen median jakojen tilastotietoja, sekä muita sisältötyyppejä (artikkelit).

https://web.archive.org/web/20201215132952/https://developer.yle.fi/

Esimerkiksi käyttömäärät ovat tietoa, jotka Yle kerää meistä katsojista. Eikö ne pitäisi julkistaa? Vai onko avoin tieto jotain, joka ei yksinkertaisesti sovellu somemaailmaan. Muuttuuko media toiseen suuntaan, eli sulkeutuu. Oma tavoitteeni Ohjelmakartalle on avoimuus, ja se että mitään dataa ei kerätä käyttäjistä, ja että perinteinen lineaarinen media pysyisi edelleen vapaana.

Metabolix [29.04.2021 17:21:00]

#

jsbasic kirjoitti:

RIP avoimet ohjelmatiedot 2016-2021.

Tällaisesta voisi yrittää koota jonkin addressin tai aloitteen. Vaikea uskoa, että julkisen tiedon dumppaaminen vaikka JSON-muodossa johonkin ladattavaksi olisi kohtuuton kuluerä, ja tässä on kuitenkin mukana periaatteellinen kysymys verovaroilla tuotettavasta palvelusta.

jsbasic [16.06.2021 16:54:15]

#

Ohjelmakartta toimii nyt HTML-parserin https://docs.python.org/3/library/html.parser.html voimin, kun koneluettavaa dataa ei ole saatavilla. (No, oikeastaan tv-signaaliin upotettu ohjelmaopas olisi edelleen käytettävissä, ja se olisikin kaikkein luotettavin lähde, joskin esim. ohjelmakuvauksien pituus on rajoitettu ja kuvaukset katkaistaan rumasti kesken.) Jotkut Ohjelmakartan ominaisuudet puuttuvat nyt, mutta yritän pitää sivuston toiminnassa, jotta esimerkiksi EM-kisojen ottelutiedot voi sieltä tarkastaa. Sivusto on löytämässä käyttäjänsä. Kuukausittain sillä käy yli tuhat uniikkia vierailijaa, joka on suureksi osaksi koronatilanteen ansiota.

jsbasic [21.10.2021 16:20:22]

#

Lisäsin Ohjelmakarttaan Notification-toiminnon. Kun sivu on avattu selaimessa, vaikka taustalla, kaikkien ohjelmien alkamisesta ilmoitetaan työpöydän alalaidassa -- ja juuri alkamishetkellä. Toiminto edellyttää, että javascript on käytössä ja sivulle annetaan lupa huomautuksille (yleensä osoitepalkissa).

Miksi en keksinyt tätä jo aiemmin? Toiminto sopii täydellisesti sivuston perusajatukseen, jossa kaikki ohjelmat ja lajityypit ovat samanarvoisia. Ohjelmistosta voi löytää jatkuvasti uusia katsomisen arvoisia helmiä.

jsbasic [22.12.2021 11:02:36]

#

Jouluaiheiset ohjelmat on nyt korostettu ja koristeltu, mikä helpottaa kartan hahmottamista.

jsbasic [09.02.2022 20:59:47]

#

Projekti on täyttänyt neljä vuotta! Arkistoa katsomalla voisi luulla, että aikaa on kulunut enemmänkin.

https://web.archive.org/web/20180731095043/http://ohjelmakartta.fi/tv1/

Perusidea on pysynyt samana - muutoksia on ollut vaikea tehdä ensimmäisen vuoden jälkeen. Osaltaan syy on kielivalinta (pääosin C++), joka on vähän kankea tälläiseen tekstin prosessointiin. Olen viime aikoina harkinnut alustan vaihtoa Javaan tai Pythoniin, mutta lopulta päätynyt jatkamaan C++:lla. Koodia tulisi ainakin selkeyttää. Ehkä pitäisi luoda ohjelmasta UML-kaavio, jotta hahmottaa rakennetta tulevia muutoksia silmällä pitäen. Lisäksi yksikkötestaaminen voisi auttaa muutoksessa, mutta C++:ssa ei ole siihen sopivaa standardia? (Mod. siirsi yksikkötestauksen uuteen ketjuun.)

jsbasic [16.03.2023 23:29:49]

#

Talven aikana tuli tehtyä Java-ohjelma, joka lataa ohjelmatiedot TV-tikulta:

https://github.com/jarssoft/DvbMonitor

Tästä olikin juttua tuossa ohjelmatietojen avoimen rajapinnan yhteydessä, kun etsin luotettavaa lähdettä. Samalla kun tulee riippumattomaksi internetistä, ohjelma on nyt riippumaton laitteistostakin. (En tosin tiedä miten tikun voisi virittää Windowsissa; Linux syöttää tv-raakadatan named pipeen, josta se putkitetaan ohjelmalleni.)


Sivun alkuun

Vastaus

Muista lukea kirjoitusohjeet.
Tietoa sivustosta