Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Miten opiskella pilvipalvelut maksutta?

Sivun loppuun

mavavilj [22.03.2024 09:43:30]

#

Miten opiskella pilvipalvelut maksutta?

pevm [22.03.2024 09:45:06]

#

Pilvipalveluiden opiskeluun on useita tapoja saada maksuttomia resursseja ja oppimismahdollisuuksia. Tässä muutamia tapoja:

Ilmaiset online-kurssit: Useat verkkosivustot tarjoavat ilmaisia kursseja pilvipalveluiden kuten AWS:n, Azuren ja Googlen Cloud Platformin käytöstä. Esimerkkejä näistä sivustoista ovat Coursera, Udemy, ja Microsoft Learn.

Tarjousohjelmat: Useat pilvipalveluntarjoajat, kuten AWS, Azure ja Google Cloud Platform, tarjoavat ilmaisia aloitustarjouksia uusille käyttäjille. Nämä tarjoukset voivat sisältää ilmaisia palveluita tietyn ajanjakson ajan tai tietyn summan ilmaista luottoa, jota voi käyttää palveluihin.

Avoin lähdekoodi ja yhteisöt: Monet pilvipalveluiden komponentit, kuten Kubernetes, Docker ja Apache Hadoop, ovat avoimen lähdekoodin projekteja. Näiden projektien oppiminen ja tutkiminen on ilmaista, ja niihin liittyy laajoja yhteisöjä ja dokumentaatiota.

Ilmaiset oppaat ja dokumentaatio: Pilvipalveluntarjoajat tarjoavat kattavia oppaita ja dokumentaatiota palveluidensa käyttöön. Nämä resurssit ovat yleensä ilmaisia ja ne auttavat sinua ymmärtämään palveluiden toiminnan ja käyttömahdollisuudet.

Youtube ja muut ilmaiset videomateriaalit: YouTube ja muut online-videopalvelut tarjoavat runsaasti ilmaista opetusmateriaalia pilvipalveluiden käytöstä. Voit löytää videoita, jotka kattavat perusteet sekä edistyneemmät aiheet.

Hackathonit ja koodaustapahtumat: Osallistuminen hackathoneihin ja koodaustapahtumiin voi tarjota mahdollisuuden oppia pilvipalveluiden käyttöä ryhmässä ja luoda käytännön kokemusta.

Nämä ovat vain muutamia tapoja opiskella pilvipalveluita maksutta. Tärkeintä on olla aktiivinen, etsiä erilaisia resursseja ja hyödyntää niitä oppimisen edistämiseksi.

mavavilj [22.03.2024 09:47:58]

#

Luulin, että certit yrittävät tehdä tästä helpompaa, mutta en haluaisi maksaa niistä.

Lisäksi kokemukseni Udemy:stä ja vastaavista oli että niissä tuhlataan aikaa asiaan, joka on helpompaa oppia käytännössä.

mavavilj [22.03.2024 09:52:40]

#

Laskin esim. että certien hinnalla saa jo aika paljon ostettua Azure-aikaa tms.

mavavilj [22.03.2024 10:53:25]

#

Lisäksi, koska minulla ei ole kokemusta alustoista, niin en ole varma, millaiset harjoitusprojektit sopisivat niihin. Sellaiset, joihin tarvittaisiin muutenkin palvelin?

Metabolix [22.03.2024 20:32:21]

#

mavavilj kirjoitti:

Miten opiskella pilvipalvelut maksutta?

Asenna palvelin tekstitilassa, pääasiassa ssh:lla. Ei se sen kummempaa ole VPS:llä kuin kotikoneella.

Asenna palvelimelle Kubernetes ja tee jokin palvelu niillä. Ei se paljon kummempaa ole pilvessä, ts. isoin työ on opetella ohjelmointi sillä alustalla ja pienempi homma opetella jonkin hallintapaneelin käyttöä.

Harvinaisempia palveluita voi hyvin miettiä sitten, kun nämä ovat hallussa ja kokemusta enemmän.

Näistä keskusteluistasi paistaa ylipäänsä läpi se, että sinulla taitaa olla todella vähän kokemusta ohjelmoinnista (edes omaksi huviksi) ja palvelimen ylläpidosta. Mielipiteetkin vaihtuvat hetkessä C:stä huippumoderneihin alustoihin. Ei kannata liikaa miettiä, mikä on "paras" projekti opetteluun, kunhan nyt tekisit jotain tarpeeksi isoa. Myös oikeisiin projekteihin osallistuminen kuten jonkin bugin etsiminen ja korjaaminen ja työstäminen ihan loppuun asti voisi olla opettavaista, ettet koodaa vain omassa kuplassasi.

mavavilj kirjoitti:

Luulin, että certit yrittävät tehdä tästä helpompaa, mutta en haluaisi maksaa niistä.

Eiköhän nuo maksulliset certit ole ihmisille, joilla ei ole muuta näyttöä omista taidoista.

mavavilj [27.03.2024 11:46:57]

#

Joo siis unohdin, että tosiasiassa pilvien teknologiat taitavat olla "managed"-variantteja. Joten ehkä riittää osata vanilla-versio ja managed on vain hallintapaneeli yms. pientä.

Vanilla-versio on varmaan myös sama eri tarjoajilla.

jalski [27.03.2024 21:53:35]

#

mavavilj kirjoitti:

Joo siis unohdin, että tosiasiassa pilvien teknologiat taitavat olla "managed"-variantteja. Joten ehkä riittää osata vanilla-versio ja managed on vain hallintapaneeli yms. pientä.

Vanilla-versio on varmaan myös sama eri tarjoajilla.

Mitä, jos nyt vaan maksat sen muutaman euron ja kokeilisit itse vaikka kuukauden ajan?

mavavilj [28.03.2024 09:37:35]

#

No sitten tarvitaan vielä sopivia projekti-ideoita.

Metabolix [28.03.2024 11:17:07]

#

Projekti-idea riippuu tietysti siitä, mitä tarkalleen haluat opetella. Palveluiden käytön opetteluun projektin ei tarvitse olla hyödyllinen vaan toimiva.

Ainakin Googlelta saa ihan ilmaiseksi monenlaisia palveluita, joista voi aloittaa, jos ei halua käyttää edes muutamaa euroa.

Tässä on muutama idea ylläpidon opetteluun:

Asenna haluamasi käyttöjärjestelmä ja konfiguroi DNS (ilmaiseksi esimerkiksi dy.fi tai afraid.org, tarvittaessa säädä DNS:lle ylläpitoskripti) ja palomuurin asetukset.

Hanki SSL-sertifikaatti (esim. Let's Encrypt / certbot) ja säädä tämän automaattinen ylläpito.

Asenna palvelimet nettisivukäyttöön: HTTP, HTTP/2, HTTP/3, tietokantapalvelin, jokin palvelinpuolen ohjelmointikieli. Tee jokin pieni nettisivuprojekti, vaikka Hello world ja kävijälaskuri. Nettisivut usein voivat toimia kertaluontoisina skripteinä (kuten PHP tyypillisesti).

Tee jokin erillistä palvelinohjelmaa vaativa projekti eli käytännössä WebSocket-projekti. Esimerkiksi käy vaikka palvelu, jossa kaksi käyttäjää yhdistetään toisiinsa: ensimmäinen käyttäjä saa jonkinlaisen oman osoitteen ja tästä QR-koodin, ja kun toinen käyttäjä avaa samalla osoitteella sivun, käyttäjien välille aukeaa vaikka chat tai mahdollisuus reaaliaikaiseen tiedostojen siirtoon. Tai jos pelit kiinnostavat enemmän, samalla teknisellä konseptilla voi tehdä moninpelattavan selainpelin, vuoropohjainen toki helpompi kuin reaaliaikainen.

Asenna sähköpostipalvelin (IMAP, SMTP), roskapostisuodatin ja jokin valmis webmail. Konfiguroi myös DKIM, SPF ja DMARC (edellyttää sopivan DNS-palvelun, ainakaan dy.fi ei sovi näihin). Tarkista, että pystyt lähettämään ja vastaanottamaan sähköpostia omalla domainilla. Tarkista, että palvelin ei välitä eteenpäin roskapostia eikä tuota roskapostista bounce-viestejä (joiden takia voi joutua itse mustalle listalle). Jos et laittanut DMARCia ja roskapostisuodatinta hyvään kuntoon, poista postipalvelin harjoituksen jälkeen, ettet aiheuta spammia maailmaan.

Tee joka komponentista erillinen kontti (container) jollain alustalla, Docker, Kubernetes tms. ja säädä näiden väliset yhteydet kuntoon. Tietysti voit tehdä näin jo alusta asti, toisaalta itse pitäisin fiksuna ymmärtää järjestemän rakennetta ja ylläpitoa myös konttien ulkopuolella.


Sivun alkuun

Vastaus

Muista lukea kirjoitusohjeet.
Tietoa sivustosta