Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Miksi Japani kiinnostaa nörttejä?

Sivun loppuun

Pollapoju [15.04.2008 09:03:51]

#

On tässä mietitty että miksi joka nörtin huoneesta löytyy vino pino mangaa ja animeDVD:itä. Ja pari teraa on tätä kamaa koneellakin. MuroBBS foorumilla tätä
on jo mietittykin mutta keskustelu meni vähän epäasialliseen suuntaan.
Tämä on paljon parempi paikka joten miksi JAPANI on nIIn IN.

K_L [15.04.2008 10:06:37]

#

Porilainen sanonta: "Makuasioista ei voi väitellä, paitsi kännissä ja kirveen kanssa".

Ei löydy joka nörtin huoneesta (asunnosta) mangaa tai animea. Itse en voi sietää kumpaakaan. Mutta jos pitää tavallisesta elokuvasta/sarjasta, niin miksi ei voi pitää japanilaisesta. Onhan se ainakin jotain "uutta" jenkkikaman vastapainoksi.

Blaze [15.04.2008 14:25:11]

#

En voi vastata siihen, miksi muut jostain pitävät, mutta voin kertoa oman tarinani:
Pelasin pienenä Nintendolla ja tilasin Super Power -nimistä konsolipelilehteä, jossa oli paitsi arvosteluja (japanilaisista) peleistä mangatyylisine mainoskuvineen, myös aukeaman "Manga Mania" -palsta. Kattelin jo silloin "Onpa kivoja kuvia! Siis nää on jotain piirrettyjä?". Miksi niistä pidin? No miksi pidän lasagnesta? Hitostako minä tiiän, pidän vaan.

No, japanikulttuuri jäi hetkeksi vielä konsolipelien varaan, mutta sitten joskus tämän vuosituhannen alkupuolella selasin ShareReactoria ja näin siellä jotain animea. Koin ahaa-elämyksen, "tätä tavaraa saa netistä!" ja valjastin nettiyhteyden hyötykäyttöön. Pidin näkemästäni ja latasin lisää.

Noh, animenkatselun myötä tarttui sitten myös paikallinen musiikki. Jotkin tunnaribiisit kun nyt vaan on rikollisen hyviä. On muuten mielenkiintoista, että missä Japanissa TV-sarjojen tunnarit on mainosalusta musiikille, muuten niin kaupallisessa USAssa ollaan menossa just päinvastaseen suuntaan ja eliminoidaan alku- ja loppupätkät (ks. esim. Lost).

Syytän kaikesta Nintendoa :)

tsuriga [15.04.2008 15:50:07]

#

Nippon-kaman saavutettavuus on nörtin näkökulmasta vähintäänkin ihanteellinen. Tämä yhdistettynä skaalan laajuuteen (meinasin olla vastaamati, mutta Blazen postaamat linkit kirvoittivat kommentoimaan, että itseä ei juuri kyseisen tyyppiset kiinnosta) on takuuvarma voitto. Nykyään myös kuvanlaatu alkaa olla sitä tasoa, että HD-laitteistosta on jopa hyötyä, ja tarkkasilmäinen veijari voi valjastaa näköelimensä vaikkapa pantsujen pitsisilmukoiden lukumäärien tarkkailuun. Nipponitarjonta on runsasta myös kultakorville. Streamina tuota tavujodlausta löytyy audioleaffistä. Naitterit ovat parhautta.

petrinm [15.04.2008 16:21:33]

#

Itse voisin ajatella että kiinnostus mangaa sun muuhun on suoraan verrannollinen henkilön kinnostukseen taidetta ja erityisesti piirtämistä kohtaa. Kun henkilö pitää piirtämisesti, pitää hän hyvin todennäköisesti mangasta. Tätä ei kuitenkaan ole suora yleistys, eikä täten päde läheskään kaikkiin.
Se taas, miten nörtit ja piirtäminen liittyy toisiinsa, on taas suoraan tutkimuksissakin todettu. Hyvä piirtämistaito heijastuu suoraan kykyyn hahmottaa matemaattisia ongelmia, jollaisen nörtit yleensä omaavat.
Olen aivan varma että näiden välillä on olemassa jokin selvä yhteys.

Itsehän en siedä yhtään mitään mangaa tai animea.


Keskustelun aihe on kyllä enemmän manga/anime aiheinen kuin Japani aiheinen. Jos aiheena on Japani, nin voisin yhtä hyvin kysyä, mitä mieltä olette sumo painista tai vastaavasta.

Grey [15.04.2008 16:48:06]

#

petrinm kirjoitti:

Se taas, miten nörtit ja piirtäminen liittyy toisiinsa, on taas suoraan tutkimuksissakin todettu. Hyvä piirtämistaito heijastuu suoraan kykyyn hahmottaa matemaattisia ongelmia, jollaisen nörtit yleensä omaavat.

Nörtit eivät piirrä. Ne tekevät korkeintaan ascii-taidetta, mutta piirtäminen, ei todellakaan! Paitsi jos sen voi muuttaa asciiksi..

-Grey-

Metabolix [15.04.2008 18:03:25]

#

petrinm kirjoitti:

Itse voisin ajatella että kiinnostus mangaa sun muuhun on suoraan verrannollinen henkilön kinnostukseen taidetta ja erityisesti piirtämistä kohtaa. Kun henkilö pitää piirtämisesti, pitää hän hyvin todennäköisesti mangasta.

Ei, ei todellakaan. Mistä moinen ajatus? O_o Yhtä hyvin voisi väittää, että piirtämisestä kiinnostuneet ihmiset pitävät kaikki myös kubistisesta taiteesta ja ties mistä muusta tai että soittotaitoiset ihmiset kuuntelevat kaikki innolla barokkimusiikkia. Eiköhän se taidemaku ole aivan omista taidoista riippumaton.

petrinm kirjoitti:

Hyvä piirtämistaito heijastuu suoraan kykyyn hahmottaa matemaattisia ongelmia, jollaisen nörtit yleensä omaavat.

Ja toinen samanlainen "O_o". Minun havaintojeni mukaan näillä ei ole mitään yhteyttä, tähän hätään tulee mieleen vain yksi matemaattisesti lahjakas poika, jolla on lahjoja paperille piirtämisessä, muuten asia tuntuu ainakin tällä sukupuolella olevan enemmänkin päinvastoin. Voi olla, että korrelaatiota löytyy sen kanssa, miten hyvin pystyy mielessään hahmottamaan, millainen taideteoksesta pitäisi tulla, mutta se varsinainen toteuttaminen on kyllä asia aivan erikseen.

Tumpelo [15.04.2008 18:34:24]

#

Laadukasta animea katsoo mielellään, esim. Death Note, Elfen Lied, Ghost in the Shell -elokuvat tai Makoto Shinkain tuotanto (5 Centimeters Per Second oli aivan w00t). Jotain pantsyanimeja sitten tulee katsottua jos on tylsää. Ninja-animeja tulee katsottua jos on erittäin tylsää. Narutoa tulee katsottua jos haluaa rankaista itseään jostakin.

Hirveä anime-tai japanihuuma on mielestäni aivan naurettavaa. Kohtuus kaikessa.

Pollapoju [15.04.2008 18:43:09]

#

petrinm kirjoitti:

Keskustelun aihe on kyllä enemmän manga/anime aiheinen kuin Japani aiheinen. Jos aiheena on Japani, nin voisin yhtä hyvin kysyä, mitä mieltä olette sumo painista tai vastaavasta.

Oikeastaan ei. Musiikki ja sushi ja muu Japani aiheinen asia kiinnostaa.
JRock= Japani rokkia
mutta sitä kuunnellaan myös Suomessa. Nörtit eritoten on näiden asioiden perään. JIM:iltä tulee kahjoja ninjoja ja sitä ennen on tullut hullut japanilaiset. Tämä koskee kyllä muitakin kuin nörttejä mutta kuten sanottu: nörtit eritoten.

kwanttitatti [15.04.2008 19:32:26]

#

En tiedä vastausta mutta itse pidän ainakin animesta ja mangasta hyvin paljon meille tavallisen länsimaisen sarjakuvan lisäksi.Se johtuu luultavasti siitä koska niin on niin hyvät juoni ja kuvakerronnat.Noh en minä sitä oikein osaa selittää kun nyt olen vain tälläinen kun oon.Eihän läheskään kaikki nörtit pidä ylipäätänsä Japani aiheisesta tavarasta tai sitä koskevasta ollenkaan.

Grey [15.04.2008 19:33:17]

#

Ah, mutta miten väärässä oletkaan asian suhteen, ystäväinen. Nörttejä ei juuri Japani kiinnosta, vaan he katsovat ihan toiseen suuntaan. Amerikkaan päin se nörttien into menee, sillä tuleehan sieltä länsimaille sitä teknologiaa. Japanin suunnalta tulee vain pelikonsoleita tekniikan puolesta ja niistähän eivät nörtit ole kiinnostuneita. Tai, noh, ehkä Xbox, mutta se tulee lännestä ja on lähempänä tietokonetta..

-Grey-

Gwaur [15.04.2008 23:08:45]

#

Länsimaissa piirrettyihin kohdistuu mentaliteetti, jonka mukaan kaikki piirretty on vain lapsille tarkoitettua. Siksi lännessä ei niinkään tuoteta esimerkiksi suoranaisia kauhu-, romanssi- ja pornopiirrettyjä. Tietenkin läntisissä piirrossarjoissa on usein esimerkiksi avaruusolioita, jotka hyökkäävät maapallolle, mutta mangassa on nähty muun muassa kohtaus, jossa nukkuvan lapsen kasvojen läpi porautuu armotta sakset, joka leikkaa kasvot halki, eikä veren määrää voi liioitella (Kazuo Umezu: Left Hand of God, Right Hand of the Devil, 1987). Siinä teille lapsille tarkoitettu piirretty.

Blaze kirjoitti:

Jotkin tunnaribiisit kun nyt vaan on rikollisen hyviä.

Tällä kertaa olet oikeassa, mutta esimerkeissäsi olisi parannettavaa. Tiedän, ettei omista esimerkeistäni viimeinen ole oikeasti japanilainen (Katkelma Dmitri Šostakovitšin 7. sinfonian ensimmäisestä osasta), mutta minua kiehtookin länsimaisen taidemusiikin käyttö japanilaisessa viihteessä.

Latska [16.04.2008 20:19:22]

#

Vaikka itseäni nörtin ruumiillistumana pidänkin, en ole Japanista kovin kiinnostunut. Katson animea epäsäännöllisesti ja mitään aloittamaani sarjaa en saa loppuun. Sama homma pätee mangaankin. Musiikkiin en ole isommin tutustunut, mutta kuten edellä sanottiin, sarjojen teemabiisit ovat usein erittäin loistavia. Piirtämisestä olen aina pitänyt, mutta mangatyyliin en ole koskaan piirtänyt. Monet tuttava-nörtit katsovat kaikkea Japaniin liittyvää kieroon, mutta on myös niitä monia, jotka voisivat keskustella vaikka koko päivän suosikkisarjoistaan. Itse olen tällainen väliinputoaja tässäkin asiassa.

EDIT: Katson oikeudeksi ja kohtuudeksi selittää omaa historiaani tässä asiassa. Pienenä poikana minulla oli muutama vhs-kasetti suomeksi dubattua animea (muistaakseni sarjan nimi oli Seikkailumetsä, englanniksi muistaakseni Maple Town) ja en oikein pitänyt niistä isommin. Luultavasti se johtui liian korkeasta "ihkukertoimesta".

90-luvun loppuun asti olikin sitten vähän hiljaisempaa. Sitten televisiossa rupesi pyörimään eräs koukuttava sarja, Pokémon. Siihen aikaan yritin jopa piirtää samaan tyyliin, mutta lopulta loin mieluummin oman tyylini. En tarkalleen muista, milloin sen katsomisen lopetin, mutta muistan katsoneeni kaksi ensimmäistä elokuvaa teatterissa.

Sitten koitti vuosi 2004 ja kaikki muuttui. Löysin putkan ja samana vuonna televisioissa rupesi pyörimään eräs tyttösöpöily, johon jäin sitten koukkuun. Myöhemmin mukaan tuli myös Neon Genesis Evangelion. Nämä kaksi sarjaa ovatkin sitten ainoat, jotka olen jaksanut katsoa loppuun. Nykyään mietin kovasti, jatkaisinko siitä mihin jäin, mutta sosiaaliset suhteet ja opiskelu estävät laajan katsomisen ja sen takia kaikki sarjat jäävätkin kesken.

tgunner [16.04.2008 20:40:54]

#

Japani-aiheisia asioita tulee välteltyä lähinnä niiden turmiollisen vaikutuksen takia. Se, mitä Japanista saapunut aalto on tuonut Suomeen, on jotain niin sanoinkuvaamattoman hirveää. Tällä tarkoitan etenkin nuorisokulttuuriin heijastunutta typerää pukeutumistyyliä sekä anime- ja manga-henkisten asioiden viemistä ääripäihin.

Esimerkki: meillä oli koulussa viime vuonna abi, joka pukeutui joka päivä Sailor Mooniksi (tyttöhenkilö) ja oli käytökseltään suoraan kuin jostain suurella "ihkukertoimella" varustetusta anime-sarjasta. Keskusteluissa elehtiminen oli viety ylidramaattiseksi, ilmeet piti tehdä oikein kunnolla (O_O) ja ääni kantautui lukion ylimpään kerrokseen asti.

Lisäksi tällainen ylivärikäs ja liian koristeinen pukeutuminen sekä poikien että tyttöjen suunnalta saa minut näkemään punaista, rutistelemaan nyrkkejä ja hartaasti toivomaan, ettei moinen friikki tule lähellekään minua.

Ohjelmointiputkan väki oli tässä tapauksessa poikkeus, vaikka suurin osa (saako näin sanoa?) katsoo ainakin jonkinlaista animea. Olin vähän huolissani porukan tasosta assyille (2006) lähtiessäni ja siitä määrästä, mitä tulen inhottavaa Japani-läppää kuulemaan. Vastaanotto olikin toisenlainen, sillä innostuin jopa itse seuraamaan sivusta, kun Excel Saga (?) pyöri Blazen tai jonkun toisen ruudulla jakso toisen perään. Tähän saattoi vaikuttaa ikävä menneisyyteni Love Hina -sarjan kanssa. Onneksi pääsin sarjasta eroon, enkä nykyään voi sietää animea missään muodossa, koska se on liian pirteää useimmiten.

hunajavohveli [16.04.2008 20:59:51]

#

Muun muassa Ohjelmointiputkan IRC-kanavalla ei tosiaan pitemmän päälle voi välttyä kyseiseen ilmiöön törmäämästä, ja etupäässä siellä se on tullut tutuksi minullekin. Itse en ole suuremmin hurahtanut mihinkään Japaniin liittyvään, mutta nörttikertoimeni taitaa muutenkin olla astetta matalampi. Pokemonia tuli muinoin seurattua sarjana muiden joukossa, lähinnä siksi, että se oli in, ei siksi, että siinä olisi mikään Japaniin liittyvä viehättänyt. Se poislukien tunnen jotenkuten vain Hayao Miyazakin upeita animaatioelokuvia. Jos jotain pitäisi veikata syyksi niin sanoisin, että eksotiikan viehätyksestä on jossain määrin kyse. Länsimainen massakulttuuri alkaa olla niin tuttua, että jotain täytyy löytää vastapainoksi. Miksi sitten juuri Japani, mene ja tiedä.

Grey [16.04.2008 21:02:33]

#

Voisi kaiketi jo mainita mitä itse pidän animesta tai mangasta (kun se tuntuu olevan tässä topiikissa puheenaiheena pääosin). Se on tyyli mitä ehkä katselee, mutta minkä itse piirtäminen on uskomattoman tylsää. Tosin inhoan kyllä kaikenlaista piirtämistä mikä edellyttää jonkin olemassaolevan asian matkimista (esim. yritykset piirtää realistisesti mallista katsoen). Tuntuu kuin taitojani raiskaisi lonkerohirmu teletappien tunnusbiisia hoilottaen..

Toisin sanoen, otan moisen tyylini, mitä siedän. Ainakin enemmän kuin sitä typerää tyyliä mitä näkee amerikkalaislehdissä, jota voisi muuten kutsua länsimaiseksi mangaksi, koska siinä on tietty tapaa piirtää asiat. Ehdotti kerran muuan animevihaaja siitä tyylistä mallia ottamista. Vielä sellaisesta sarjasta missä jokaikinen hahmo on niin toistensa näköiset että ei erota niitä toisistaan. Yhden lauseeni jälkeen se tyyppi ei ole tahtonut olla minuun yhteydessä, että se siitä länsimangasta..

-Grey-

Gwaur [16.04.2008 22:23:14]

#

hunajavohveli kirjoitti:

Länsimainen massakulttuuri alkaa olla niin tuttua, että jotain täytyy löytää vastapainoksi. Miksi sitten juuri Japani, mene ja tiedä.

Jos massakiinnostus olisi keskittynyt johonkin muuhun, joku kysyisi, miksi kaikki ovat kiinnostuneita juuri siitä.

punppis [18.04.2008 21:44:40]

#

Ei löydy joka nörtin kämpästä animea, eikä myöskään mangaa. Itsekään en voi sietää kumpaakaan. Ihme meininkiä. Anime lähtee lapsista hakkaamalla.

Juice [18.04.2008 22:12:55]

#

En ole ikinä oikein lämmennyt japanilaiselle kulttuurille. Star Trek ja Aku Ankka, läntisen maailman lahjat maailmankaikkeudelle.

Pollapoju [13.05.2008 09:05:09]

#

punppis kirjoitti:

Ei löydy joka nörtin kämpästä animea, eikä myöskään mangaa. Itsekään en voi sietää kumpaakaan. Ihme meininkiä. Anime lähtee lapsista hakkaamalla.

taisit tehdä artikkelin hikipediaan kun tuo juttu jo siellä on. Siis anime lähtee lapsista hakkaamalla

Blaze [13.05.2008 11:23:46]

#

Pollapoju kirjoitti:

taisit tehdä artikkelin hikipediaan kun tuo juttu jo siellä on. Siis anime lähtee lapsista hakkaamalla

Tai ehkä se juttu on muuten vaan vanha, ja kaikki tietää sen.

Grey [13.05.2008 18:45:15]

#

punppis kirjoitti:

Anime lähtee lapsista hakkaamalla.

WANHA!!11!11!11!!1!!!!11!!

Sorry, oli pakko sanoa ^^

-Grey-

Pollapoju [16.05.2008 15:00:51]

#

artikkeli hikipediassa on WANHA

Janezki [17.05.2008 15:00:59]

#

Ei kiinnosta pelkästään nörttejä, vaan myös amatööritaiteilijoita. Muutaman miljoonan jäsenen DeviantArt-sivuilla varmaan 80% artisteista piirtäminen on enemmän tai vähemmän mangatyylistä. En itsekään ymmärrä mikä siinä on niin mielenkiintoista.

TsaTsaTsaa [17.05.2008 15:17:18]

#

Janezki kirjoitti:

Ei kiinnosta pelkästään nörttejä, vaan myös amatööritaiteilijoita. Muutaman miljoonan jäsenen DeviantArt-sivuilla varmaan 80% artisteista piirtäminen on enemmän tai vähemmän mangatyylistä. En itsekään ymmärrä mikä siinä on niin mielenkiintoista.

Kai ne on vähän nörtiltä haiskahtavia amatööritaiteilijoita kun kerta nettiin teoksiaan laittavat.

Grey [17.05.2008 16:58:49]

#

Vielä kerran.. Nörttejä EI kiinnosta anime tai manga. Ne ovat kiinnostuneita vain asciista. Toki anime ja ascii alkavat a-kirjaimella, mutta täytyy olla jo vakava lukihäiriö etteikö niitä erottaisi..

-Grey-

TsaTsaTsaa [17.05.2008 17:17:27]

#

There are 10 types of people. Those who understands binary and those who have friends.

Gwaur [17.05.2008 21:13:38]

#

TsaTsaTsaa kirjoitti:

Kai ne on vähän nörtiltä haiskahtavia amatööritaiteilijoita kun kerta nettiin teoksiaan laittavat.

Ai, on nörttiä sijoittaa kuvat ainoaan maailmanlaajuiseen galleriaan nimeltä Internet? Eikö se ole hyvä eikä nörtti ajatus?


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta