Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Suomalainen kiertotaloudellinen niche cooperative pilvi/klusteri?

Sivun loppuun

mavavilj [18.04.2024 14:35:31]

#

Olen pohtinut tällaista, kun ulkomailla on non-profiteina esimerkiksi:

https://www.commonscloud.coop

ja koska en pidä (etenkään ylikansallisten) ylikaupallisten yritysten palvelumalleista. Luultavasti moni täällä kuitenkin käyttää tunnettuja kaupallisia palveluntarjoajia.

Olen kuitenkin ajatellut, että haluaisin:

1) paikallisia palvelimia ja normaaleja PC:eitä servereiden sijaan.
2) mahdollisuuksia hyödyntää infraa myös kaupalliseen käyttöön.
3) mahdollisuuden osallistua toimintaan ja esimerkiksi omistaa palvelimen tai osia niistä.
4) paikallistalouden tukemista ("lähipilvi") eli jos tällainen pystyy myös tuottamaan paikallisesti työtä.
5) mahdollisuuden rakentaa avoimen lähdekoodin projekteja klusterilla yms. erikoisuuksia.
6) tukea kiertotaloutta eli poistuneiden tietokoneiden jatkokäyttämistä.

Pääidea on siis, että jokainen omistaisi vain osasijoituksella palvelinkokonaisuuden, jota kenenkään kotona ei kuitenkaan olisi, mutta joka on käytännössä lähellä kotipalvelimen mahdollisuuksia.

Tämmöinen osaomistuspilvi voi myös erikoistua tarjoamalla asiakkailleen palveluita, joita kaupalliset palveluntarjoajat eivät välttämättä tarjoa. Kuten custom-konfiguraatioita (haluatko vaikkapa Void Linuxin?), paikallista klusterilaskentaa (miten se sinun koodin oikeusturva varmistetaan, jos lähetät sen ulkomaille?) ja klusterilla buildaamista.

Muista perusteluja myöhemmin ketjussa, esim. https://www.ohjelmointiputka.net/keskustelu/32462-suomalainen-kiertotaloudellinen-niche-cooperative-pilvi-klusteri/v-246110#v246110

Minusta tällaista ei taida olla Suomessa.

Jotta kukaan ei puolivahingossa mainosta jotain palveluita tähän ketjuun, niin ehkä voisimme siirtää tämänkaltaisen keskustelun muualle.

EDIT: Jaa, "Yleinen keskustelu" voisi olla kuitenkin parempi paikka.

jalski [18.04.2024 14:56:30]

#

Mikähän kaupallisten yritysten palvelumallissa on vikana? Hinnoittelussahan ei oikeastaan ole eroa tuohon linkittämääsi "non-profit" palveluun ja mielestäni maksavana asiakkaana voi aina vaatia palvelua, kun taas näissä "non-profit" höpö höpö palveluissa olet yhteisöllisyyden nimissä ihmisten hyväntahtoisuuden varassa.

Monella ulkomaisellakin palveluntarjoajalla muuten löytyy konesali Suomesta.

mavavilj [18.04.2024 15:00:44]

#

jalski kirjoitti:

(18.04.2024 14:56:30): Mikähän kaupallisten yritysten...

No lainatakseni tätä esimerkkinä käytettyä yhteisöä:

"It is an alternative to the oligopoly of corporate clouds, such as Google Drive, Amazon Drive, Mircosoft One, Apple iCloud and Dropbox, which dis-empower users and generate dependencies. It is based on the principles of community self-management, ecological, economic and human sustainability, knowledge sharing and replicability."

https://www.commonscloud.coop/cooperative-cloud/

Mainitsin esimerkiksi, että haluaisin itse omistaa palvelimen tai sen osan mitä käytän.

groovyb [18.04.2024 20:08:23]

#

Mikset siis vaan ostaisi pilvipalvelua suomesta? Kyllä sinä voit suomalaisiltakin toimijoilta hommata esimerkiksi openshift-pohjaisen kuberneteksen tai openstack pohjaisen pilven, ja ihan suomessa sijaitsevista konesaleista. Tai sitten ihan vaan pelkkiä palvelimia. Onhan noita tarjoajia vaikka kuinka.

mavavilj [18.04.2024 22:23:41]

#

groovyb kirjoitti:

(18.04.2024 20:08:23): Mikset siis vaan ostaisi pilvi­pal­velua...

Mitähän hintareferenssejä löytyisi?

Jos cooperative pilvi muistuttaa yhtään hacklabeja, niin se maksaisi esim. 20€/kk 500 osallistujalta (= ~10000€/kk) siten, että saa käyttää niin paljon, kun on vapaana. Eli esimerkiksi 20€/kk osallistuja voisi teoriassa saada vaikkapa 64 vCPU ja 256 GB RAM tjsp.

Löysin esimerkiksi erään suomalaisen pilven, jossa luki > 400€/kk jollekin 2 vCPU:lle ja 32 GB RAM:lle. Toisella oli n. 270€/kk 4 vCPU ja 8 GB RAM. Aika suolaista on silti, kun 400 eurolla saa jonkun vanhan dual Xeonin ja varmaan nettiäkin ja muita.

Metabolix [18.04.2024 22:36:29]

#

mavavilj kirjoitti:

Löysin esimerkiksi erään suomalaisen pilven, jossa luki > 400€/kk jollekin 2 vCPU:lle ja 32 GB RAM:lle.

Mistä ihmeestä löydät tuollaisia hintoja? Miten voi päästä yliopistosta läpi ilman vähäisiäkään googlaustaitoja?

Hakusanoilla VPS Suomi saamani ensimmäinen tulos tarjoaa Suomessa sijaitsevia virtuaalipalvelimia, esimerkiksi 2 vCPU ja 4 Gt hintaan 5 €/kk ja 6 vCPU ja 32 Gt hintaan 39 €/kk.

mavavilj [18.04.2024 22:38:10]

#

Metabolix kirjoitti:

mavavilj kirjoitti:

Löysin esimerkiksi erään suomalaisen pilven, jossa luki > 400€/kk jollekin 2 vCPU:lle ja 32 GB RAM:lle.

Mistä ihmeestä löydät tuollaisia hintoja?

Onko näiden mainitseminen niiden mainostamista?

Metabolix [18.04.2024 22:43:15]

#

mavavilj kirjoitti:

Eli esimerkiksi 20€/kk osallistuja voisi teoriassa saada vaikkapa 64 vCPU ja 256 GB RAM tjsp.

Voisitko ensin perustella, minkä takia joku haluaisi liittyä tähän palveluun, jos ei tarvitse muunlaista palvelinta kuin sen 5 €/kk maksavan peruspalvelimen?

Nythän ideasi kuulostaa eräänlaiselta pyramidihuijaukselta, jossa suuri osa käyttäjistä maksaa 20 €/kk palvelusta, jota ei edes käytä, ja muutama aktiivikäyttäjä sitten kerää voiton eli ottaa käyttöönsä muiden rahoilla maksetun ison palvelimen.

Metabolix [18.04.2024 22:44:25]

#

mavavilj kirjoitti:

Onko näiden mainitseminen niiden mainostamista?

Kyseessä oli retorinen kysymys, mutta voisit esimerkiksi kuvailla hakusanoja ja prosessia, joilla päädyit noin käsittämättömän hintaisiin palveluihin, kun ensimmäisenä mieleen tuleva haku VPS Suomi antaa todella paljon halvempia tuloksia.

Yleisesti ottaen ei ole mainostamista esimerkiksi mainita nimeltä jotain asiaa, jonka kallista hintaa hämmästellään. Yleensähän mainostamiseen liittyy ajatus, että tuotaisiin esiin jotain positiivisia puolia.

mavavilj [18.04.2024 22:45:48]

#

Metabolix kirjoitti:

(18.04.2024 22:44:25): ”– –” Kyseessä oli retorinen kysymys, mutta voisit...

"suomalainen virtuaalipalvelin"

Tuolla on toki seassa reilusti halvempiakin, mutta myös nämä kalliit löytyvät tuolta.

Metabolix kirjoitti:

(18.04.2024 22:43:15): ”– –” Voisitko ensin perustella, minkä takia joku...

Ei ole pakko liittyä. Voi myös tarjota rajoitettua minipakettia, ja 20€/kk "all you can eat":ia, esimerkiksi.

Grez [19.04.2024 08:16:49]

#

No mut ei kai siinä muuta kuin laittamaan tuollaista palvelua/osuuskuntaa tms. pystyyn jos innokkaita löytyy. Itse en näe tuossa oikeastaan mitään hyvää, mutta parempihan se vaan on, mitä enemmän on vaihtoehtoja.

Veikkaan tosin että suomesta ei löydy tarpeeksi montaa tuollaisesta innostuvaa, joka jakaisi tarpeesi ja näkemyksesi.

Varmaankin aate on tuossa se tärkein juttu - silloinhan ei haittaa vaikka tuote on huonompi ja kalliimpi kuin kaupallisesti saatavilla olevat, kunhan on hyvää pöhinää ja yhteistä tekemistä aatteen hyväksi.

mavavilj [19.04.2024 11:04:11]

#

No minusta esimerkiksi se, että sinulla on oikeus mennä konesaliin ja pitää siellä vaikka omaa kovalevyäsi olisi arvokasta.

Sekä kaikki muut erikoispalvelut, joita jaettu omistus tuottaisi palvelimiin.

Pääidea on siis, että jokainen omistaisi vain osasijoituksella palvelinkokonaisuuden, jota kenenkään kotona ei kuitenkaan olisi, mutta joka on käytännössä lähellä kotipalvelimen mahdollisuuksia.

mavavilj [19.04.2024 11:58:19]

#

Grez kirjoitti:

Varmaankin aate on tuossa se tärkein juttu - silloinhan ei haittaa vaikka tuote on huonompi ja kalliimpi kuin kaupallisesti saatavilla olevat

Hacklabien tapauksessa näin ei ole. Saat 20-40 eurolla kuussa pääsyn resursseihin, joihin harvalla on varaa tai tilaa. Kaupallisesti kukaan ei ole edes kiinnostunut tuottamaan esimerkiksi 1 kpl jotain asiaa. Lisäksi voit asioida vertaisten kanssa etkä jonkun yrityksen edustajan, joten toimintaan ei liity ajatus sinusta hyötymisestä tms., kuten on kasvottomilla IT-palveluilla, jotka esimerkiksi myyvät keräämäänsä dataa tai rajoittavat palveluita siten, että syntyy vendor lock-in.

Huom. cooperative voi olla kaupallinen, mutta sen kaupankäyntiä ohjaavat vahvemmat eettiset periaatteet, kuten se, että toiminnan on oltava läpinäkyvää eli tiedät, miten data käyttäytyy siellä ja mitä oikeuksia siihen on. Tämähän on lähtökohtaisesti oikeusturvallisempi suomalaisille käyttäjille, koska esimerkiksi Poliisi voi puuttua paremmin kotimaisiin palvelimiin kuin ulkomaisiin.

Tämmöinen osaomistuspilvi voi myös erikoistua tarjoamalla asiakkailleen palveluita, joita kaupalliset palveluntarjoajat eivät välttämättä tarjoa. Kuten custom-konfiguraatioita (haluatko vaikkapa Void Linuxin?), paikallista klusterilaskentaa (miten se sinun koodin oikeusturva varmistetaan, jos lähetät sen ulkomaille?) ja klusterilla buildaamista.

Grez [19.04.2024 12:35:47]

#

mavavilj kirjoitti:

Hacklabien tapauksessa näin ei ole. Saat 20-40 eurolla kuussa pääsyn resursseihin, joihin harvalla on varaa tai tilaa.

Sen jäsenmaksun lisäksi vaaditaan myös sitä että riittävän moni yhteisöstä käyttää aikaa juoksevien asioiden hoitamiseen jne. Toki noihin voisi palkata/ostaa palveluita, mutta sitten jäsenmaksu voi olla vähän korkeampi.

Tuon tämän esiin ihan sillä että hacklabeilla on hieman ongelmana sellaiset jäsenet, jotka eivät ymmärrä että kyse on yhteisöstä vaan kuvittelevat ostavansa palvelua sillä kuukausimaksulla ja olevansa asiakkaita.

Näkisin että nämä nyt ei muutenkaan ole ihan vertailukelpoisia, koska jossain nauhahiomakoneessa harvemmin käsitellään esim. henkilötietoja, jolloin ei ole suurta ongelmaa jos sitä ropaa milloin kukakin.

Mutta en tosiaan kiistänyt millään tavalla etteikö tuollainen olisi sinun tarpeisiisi hyvä. Totesin vaan että minun tarpeisiin tuollainen ei toimisi lainkaan.

mavavilj [19.04.2024 12:37:24]

#

Grez kirjoitti:

Tuon tämän esiin ihan sillä että hacklabeilla on hieman ongelmana sellaiset jäsenet, jotka eivät ymmärrä että kyse on yhteisöstä vaan kuvittelevat ostavansa palvelua sillä kuukausimaksulla ja olevansa asiakkaita.

Tässä ketjussa viitataan palveluntarjoajaan, joka on hieman enemmän kuin yhdistys. Ja voi olla, että hacklabinkin tapauksessa kysyntää olisi joskus "hieman enemmän kuin yhdistykselle" eli sellaiselle puolikaupalliselle instanssille.

Grez [19.04.2024 12:43:37]

#

Sisälukutaito on ihan hyödyllinen juttu. En kommentoinut tuossa sitä ketjun alkuperäistä aihetta vaan tuota sinun kirjoittamaasi väitettäsi Hacklabeista.

Palatakseni ketjun aiheeseen - jos tarkoitus on olla enemmänkin palveluntarjoaja, niin näen palvelutarjoajan käyttökelpoisuuden kannalta isoksi haitaksi sen, että "jäsenet" pääsee osallistumaan ylläpitoon.

mavavilj [19.04.2024 12:46:19]

#

Grez kirjoitti:

Palatakseni ketjun aiheeseen - jos tarkoitus on olla enemmänkin palveluntarjoaja, niin näen palvelutarjoajan käyttökelpoisuuden kannalta isoksi haitaksi sen, että "jäsenet" pääsee osallistumaan ylläpitoon.

Tämä on vain erilainen malli kuin vaikkapa "suurimman pääoman" päätösvalta tms. Minä näen haitaksi sen, että ostajat eivät voi vaikuttaa tuotteeseen.

Grez [19.04.2024 12:50:34]

#

Kyllä monilla kaupallisillakin toimijoilla ostajat voivat vaikuttaa tuotteeseen. Jos tuntuu että ei pysty riittävästi vaikuttamaan, niin voi vaihtaa toimittajaa.

Toki vaikutusmahdollisuudet on aina rajalliset, myös vaikkapa yhdistysmaailmassa. Ei sielläkään jokainen yksittäinen jäsen saa aina tahtoaan läpi.

mavavilj [19.04.2024 12:53:49]

#

Grez kirjoitti:

(19.04.2024 12:50:34): Kyllä monilla kaupal­li­sil­lakin toimi­joil­la...

Siis tämmöinen cooperative ei sinänsä eroa mitenkään osk:sta tai oy:stä yhteisön muodon kannalta, mutta sillä voi olla periaatteellisia eroja ja eroja sen suhteen, mihin se allokoi resursseja. Se voisi esimerkiksi ottaa enemmän riskiä ja palvella "niche"-tarpeita, joita muut eivät uskalla tarjota, mutta joille on silti kysyntää. Se voisi vähentää voitontavoittelun määrää ja painottaa enemmän tarpeiden tyydyttämistä.

Aloitusviestissä mielestäni mainittiin seikkoja, joita mielestäni juuri kukaan ei tällä hetkellä tarjoa.

Grez [19.04.2024 13:01:53]

#

mavavilj kirjoitti:

Siis tämmöinen cooperative ei sinänsä eroa mitenkään osk:sta tai oy:stä yhteisön muodon kannalta

Vähemmän yllättäen joo, kun "cooperative" on suomeksi "osuuskunta" eli osk :D

mavavilj kirjoitti:

Aloitusviestissä mielestäni mainittiin seikkoja, joita mielestäni juuri kukaan ei tällä hetkellä tarjoa.

Siihen on tietenkin syynsä miksi kukaan ei niitä tarjoa. Huono kilpailukyky ja liian vähän potentiaalisia asiakkaita jotka aatteen vuoksi haluaisivat maksaa huonommasta palvelusta enemmän.

Lisää itseäni toistaen: Siitä vaan jos kiinnostuneita löytyy riittävästi!

mavavilj [19.04.2024 13:11:02]

#

Grez kirjoitti:

(19.04.2024 13:01:53): ”– –” Vähemmän yllättäen joo, kun "cooperat­ive­" on...

Kritiikki, että joku cooppi toistaa asioita vain periaatteellisista syistä on toki validi.

En minäkään ostaisi joltain coopilta jotain huonoa ja ylihintaista sähköpostia tai tallennustilaa tai ERP-palveluja, jos ne eivät ole parempia kuin kilpailijoiden.

Nämä on vähän kuin GNU eli sama vaikka teknologia olisi ihan epärelevantti, niin onhan sen oltava, kun se on FREE SOFTWARE MOVEMENT™.

mavavilj [19.04.2024 13:22:18]

#

Grez kirjoitti:

mavavilj kirjoitti:

Aloitusviestissä mielestäni mainittiin seikkoja, joita mielestäni juuri kukaan ei tällä hetkellä tarjoa.

Siihen on tietenkin syynsä miksi kukaan ei niitä tarjoa. Huono kilpailukyky ja liian vähän potentiaalisia asiakkaita jotka aatteen vuoksi haluaisivat maksaa huonommasta palvelusta enemmän.

Lisää itseäni toistaen: Siitä vaan jos kiinnostuneita löytyy riittävästi!

Joo no, mutta monessa tapauksessa mainstream-tarpeiden tyydytys aiheuttaa lieveilmiöinä sen, että vähemmistöjen sinänsä validit tarpeet ohitetaan. Kuten vaikkapa Android 7.0 -käyttäjät, jotka haluaisivat käyttää edelleen puhelintaan, mutta joille ei viitsitty tehdä käyttöjärjestelmäpäivityksiä.

Minusta se olisi yhteiskunnallisesti hyödyllistä tuottaa esimerkiksi Android 7.0 -käyttäjille päivityksiä, mutta sen tekee eri henkilöt kuin mainstream-yritykset, jotka seuraa vain isoja kaloja.

Androidin esimerkissä "vajaatyydytettyjen niche-käyttäjien" määrä on ainakin 10%, mutta ne sijaitsevat eri versioissa, joten niiden tyydyttämiseen ei riitä yksi ratkaisu.

https://images.fonearena.com/blog/wp-content/uploads/2022/05/android-studio-distribution-api-1024x701.webp

Ei se silti ole välttämättä taloudellista palvella jotain Android 4 -käyttäjiä, mutta voisi olla mahdollista tarjota niche-käyttäjillekin jotain. Esimerkiksi, koska luonnonvaroja tai sosiaalisia pyrkimyksiä ei aina mitata rahassa.

Niche-palvelujn ostaja voivat myös ainakin teoriassa maksaa korkeampaa hintaa siitä, että ylipäänsä saavat palvelua.

Grez [19.04.2024 13:33:15]

#

Eli ymmärsinkö nyt oikein: Jos liityn tuohon osuuskuntaan, niin saan päivitykset vanhaan Android 7 -luuriini?

mavavilj [19.04.2024 13:35:03]

#

Grez kirjoitti:

Eli ymmärsinkö nyt oikein: Jos liityn tuohon osuuskuntaan, niin saan päivitykset vanhaan Android 7 -luuriini?

Siis on mahdollista myös tehdä tuollainen coop. Se ei ole välttämättä sama kuin tämä.

Mutta jos ymmärrät Android-esimerkin, niin ymmärrät myös tämän pilvicoopin tavoitteen. Jossain tuolla on x% (kymmeniä prosentteja luultavasti) käyttäjiä, joilla on tarve, jota kukaan ei tyydytä.

Pääidea on sama. Se tyydyttää käyttäjillä olevia tarpeita, joita muut eivät tyydytä. Ja etsii tapoja tehdä tästä myös kannattavaa.

Androidin niche-käyttäjille on ollut jo esimerkiksi https://lineageos.org/ ja https://postmarketos.org/. Myöskin nämä palvelevat nichejä.

"LineageOS extends the functionality and lifespan of mobile devices from more than 20 different manufacturers thanks to our open-source community of contributors from all around the world."

"CyanogenMod offered a number of features and options not available in the official firmware distributed by most mobile device vendors."

Android-esimerkissä ko. coop siis selvittäisi, miten niche-käyttäjille tarjotaan uusi käyttöjärjestelmä ja miten siihen saa heidän odottamansa palvelut/appit. Juuri kukaan nykyinen kaupallinen palveluntarjoaja ei tarjoa tätä. Esimerkiksi siksi, että se on luultavasti huomattavasti vaikeampaa kuin vaan Googlen esipureskeltujen ohjelmistojen asentaminen.

Android-esimerkissä kannattaa myös huomata, että jotkut ovat kokeilleet kaikkea muutakin nicheä, kuten Ubuntu Touch:ia yms.

mavavilj [19.04.2024 14:07:54]

#

Kiertotaloudellisten palvelujen kysyntä voi potentiaalisesti myös kasvaa, koska ehtyvät luonnonvarat tekevät lopulta uusien tuotteiden tekemisestä haastavaa ja koska ne voivat myös olla sinänsä epätehokkaita pienempien tarpeiden tyydyttämiseen. Voidaan esimerkiksi siis erottaa se, että ohjaako tarjonta kysyntää vai kysyntä tarjontaa.

Ko. coopia voisi siten vaikka sanoa second hand -klusteriksi. Ilman näitä jossain vaiheessa potentiaalisesti hukataan resursseja.

Metabolix [19.04.2024 17:40:37]

#

mavavilj kirjoitti:

No minusta esimerkiksi se, että sinulla on oikeus mennä konesaliin ja pitää siellä vaikka omaa kovalevyäsi olisi arvokasta.

Ihanaa. 20 € hintaan saa pääsyn konesaliin ja pääsee asentamaan omia osia palvelimeen. Minkälaisia palveluita olisit valmis ylläpitämään kyseisellä palvelimella? Onko palvelin tietoturvavaatimusten mukaisesti suojattu? Onko se vakaa ja luotettava, aina saavutettavissa?

Rakentaako osuuskunta oman konesalin valokuituyhteyksineen ja UPSeineen, vai ajattelitko saada neuvoteltua jostain muusta konesalista vapaan pääsyn osuuskunnan jäsenille?

mavavilj kirjoitti:

Jossain tuolla on x% (kymmeniä prosentteja luultavasti) käyttäjiä, joilla on tarve, jota kukaan ei tyydytä.

Mistähän ihmeestä päädyit tähän johtopäätökseen, että kymmeniä prosentteja potentiaalisista pilvipalvelun käyttäjistä ei palvelisi sopivasti nykyiset pilvipalvelut?

Olisiko aika tutustua hetki todellisuuteen ja keksiä näitä maailmaa syleileviä huippuideoita sitten, kun niille on jokin tosielämässä havaittu tarkoitus.

mavavilj [19.04.2024 17:47:11]

#

No siis yksi tapa olisi myös liittoutua jo olemassaolevan palveluntarjoajan kanssa alivuokralaiseksi.

mpni [19.04.2024 22:56:20]

#

Ja sitten kun mietit niitä nerokkaita yritysideoitasi, niin kannattaa muistaa, että ihmisen tuntipalkka on aika kova (ehkä yksi kalleimista resusseista). Siinä missä ennen riitti 3-4 lehmää ja suikale peltoa, niin nykyään tarvitaan se 200 päinen karja, jotta maaviljelijä raukka pysyy joten kuten omillaan. Tämä on tätä nykypäivää.

Metabolix [21.04.2024 11:05:07]

#

mavavilj kirjoitti:

Kaupallisesti kukaan ei ole edes kiinnostunut tuottamaan esimerkiksi 1 kpl jotain asiaa.

Miten niin? Totta kai on. Itse sanoisin pikemmin, että harva on valmis maksamaan sitä hintaa, mitä 1 kpl erikoiskappaleen tai erikoispalvelun tuottaminen maksaa. Tämä on helppo nähdä vaikka käsityöammateissa: kaupasta saa vaatteita ja huonekaluja, ja suhteellisen harva tilaa mukautettuja vaatteita ompelijalta tai räätäliltä tai huonekaluja puusepältä. Ihan sama pätee IT-alalla: ”kaupasta” saa tavallisen VPS:n, ja suhteellisen harvalla on varaa tai edes tarvetta tilata vahvasti omaan tarpeeseen mukautettua palvelua.

mavavilj kirjoitti:

Kuten custom-konfiguraatioita (haluatko vaikkapa Void Linuxin?),

Tavalliseen VPS:ään voi asentaa ihan minkä tahansa käyttöjärjestelmän, vaikka se ei ole valikossa valmiiksi tarjolla.

mavavilj kirjoitti:

paikallista klusterilaskentaa ja klusterilla buildaamista.

Oletko tarvinnut tai tunnetko ketään, joka olisi tarvinnut näitä ominaisuuksia? Oliko tarve sellainen, että osuuskuntaan liittyminen ja siellä harrastusmielessä palvelimien säätö olisi toivottu tapa palvelun saamiseen?

mavavilj kirjoitti:

Androidin niche-käyttäjille on ollut jo esimerkiksi – –. Android-esimerkissä ko. coop siis selvittäisi, miten niche-käyttäjille tarjotaan uusi käyttöjärjestelmä ja miten siihen saa heidän odottamansa palvelut/appit.

Miksi perustettaisiin uusi yhteisö tekemään uutta huonoa tuotetta sen sijaan, että käytettäisiin voimavarat nykyisten korjaamiseen? Esimerkiksi LineageOS on avoin projekti, siitä vain ryhdyt koodaamaan tai kokoamaan suomenkielisiä ohjeita. Itse käytän LineageOS:ia, ja korjattavaa kyllä vielä riittäisi (ja lisäongelmana SafetyNet, joka estää joidenkin pankkien sovellusten käytön). Vaikea nähdä, miten jokin maksullinen yhteisö edistäisi tätä asiaa. Mitä jäsenmaksurahalle oikeasti saataisiin vastineeksi, eli miksi joku käyttäjä haluaisi maksaa jäsenyydestä säännöllisesti? Millä tavalla osuuskunta olisi tähän mielekäs yhteisömuoto, jos käytännön todellisuus on se, että ehkä 1-2 ihmistä osaa tehdä asialle jotain ja loput ovat käytännössä asiakkaita?

mavavilj [21.04.2024 13:21:46]

#

Siis idea oli antaa osk:n myydä myös ulos.

On mahdollista, että joku nykyinen tarjoaisi haluttuja palveluita, mutta tällöin sen rahoitus ei välttämättä palaa yhteisölle.

Klustereissa ei tulisi voida laskea patenttijuttuja, koska ei ole tapaa varmistua ulkopuolisten palvelimien turvallisuudesta ja urkintavapaudesta.

Parallel buildit ehkä tulevaisuuden juttuja.

Metabolix [21.04.2024 14:13:02]

#

mavavilj kirjoitti:

Siis idea oli antaa osk:n myydä myös ulos.

On mahdollista, että joku nykyinen tarjoaisi haluttuja palveluita, mutta tällöin sen rahoitus ei välttämättä palaa yhteisölle.

Ai nyt palveluita myydään myös ulkopuolisille. Minulle jää entistä epäselvemmäksi, millä tavalla tämä osk sitten enää eroaa ihan tavallisesta yritystoiminnasta, paitsi että hommaa pyörittää joku harrastelija ja konesalissa häärää ketä sattuu.

mavavilj kirjoitti:

Klustereissa ei tulisi voida laskea patenttijuttuja,

Mitä tämäkin taas tarkoittaa?

mavavilj kirjoitti:

koska ei ole tapaa varmistua ulkopuolisten palvelimien turvallisuudesta ja urkintavapaudesta.

Jos tarkoitit, että jossain ison firman konesalissa yksittäiseltä virtuaalipalvelimelta urkitaan patentoituja ideoita, ota foliohattu pois päästä. Osuuskuntasi kellarissa urkinnan riski on varmasti isompi.

mavavilj kirjoitti:

Parallel buildit ehkä tulevaisuuden juttuja.

Hieno väistö.

mavavilj [21.04.2024 19:22:23]

#

Metabolix kirjoitti:

mavavilj kirjoitti:

Siis idea oli antaa osk:n myydä myös ulos.

On mahdollista, että joku nykyinen tarjoaisi haluttuja palveluita, mutta tällöin sen rahoitus ei välttämättä palaa yhteisölle.

Ai nyt palveluita myydään myös ulkopuolisille. Minulle jää entistä epäselvemmäksi, millä tavalla tämä osk sitten enää eroaa ihan tavallisesta yritystoiminnasta, paitsi että hommaa pyörittää joku harrastelija ja konesalissa häärää ketä sattuu.

Eihän se lakiteknisesti eroakaan välttämättä, mutta osk:ssa on samapäinen omistus.

Metabolix kirjoitti:

mavavilj kirjoitti:

Klustereissa ei tulisi voida laskea patenttijuttuja,

Mitä tämäkin taas tarkoittaa?

mavavilj kirjoitti:

koska ei ole tapaa varmistua ulkopuolisten palvelimien turvallisuudesta ja urkintavapaudesta.

Jos tarkoitit, että jossain ison firman konesalissa yksittäiseltä virtuaalipalvelimelta urkitaan patentoituja ideoita, ota foliohattu pois päästä. Osuuskuntasi kellarissa urkinnan riski on varmasti isompi.

Oletin juurikin, että omaomistama serveri on teoriassa turvallisempi, koska sitä voi hallita täysin itse.

Metabolix kirjoitti:

mavavilj kirjoitti:

Parallel buildit ehkä tulevaisuuden juttuja.

Hieno väistö.

Eikun luulen, että niissä on itua.

qeijo [21.04.2024 23:25:02]

#

Hahahah 😘

mavavilj [22.04.2024 09:46:14]

#

PS: on odotettavaa, että kaupallisten yritysten edustajat tulevat esittämään tämänlaisista projekteista negatiivisia kommentteja, koska ne voivat olla riski heidän liiketoiminnalleen.


Sivun alkuun

Vastaus

Muista lukea kirjoitusohjeet.
Tietoa sivustosta