Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Sairaanhoitajat tekemään potilastietojärjestelmää?

Sivun loppuun

Metabolix [18.04.2016 15:20:28]

#

Moni on varmaan kuullut pääkaupunkiseudun terveydenhuollon tulevasta Apotti-potilastietojärjestelmästä. Epic voitti kilpailutuksen, ja projekti etenee kohti toteutusvaihetta. Hankkeeseen haetaan nyt sovelluskehittäjiä, mutta mitä ihmettä: "Sopiva koulutustausta tehtävään on AMK-tasoinen tai ylempi sosiaali- ja terveysalan tai sosiaali- ja terveysteknologian alan tutkinto." Voisi siis tulkita, että sairaanhoitajista tehdään koodareita, ja kielenä lienee siinä tapauksessa Epic MUMPS, mikä on kieltämättä nimen puolesta sopiva väline terveydenhuoltoon.

Mitä ajatuksia tämä kelpoisuusvaatimus herättää koodareissa? Onko mitään toivoa? Tuleeko projektista valmis ja vieläpä HUS-alueen terveydenhuollon pelastaja?

groovyb [18.04.2016 15:29:18]

#

Suosittelisin liittymistä olemassaolevaan projektiin (ASTE), jonka tähtäimenä on sama asia, mikäli Apotin kokee riskinä tulevaisuudelle. ASTE ei kylläkään ole Apotin kilpailija/korvaaja, vaan tarkoitus olisi toimia rinnakkaisena tuotteena (avoimena sellaisena). Mitä tulee työpaikkailmoitukseen, toimivan sovelluksen rakentaminen edellyttää paljon muutakin kuin koodausta. Ja kuka osaisi sanoa paremmin miten potilastietojärjestelmän tulisi toimia, kuin softaa työkseen käyttävä. Eli oma veikkaus on, että terveysalan ammattilaisilta halutaan UX -panosta, sekä käyttäjätarinoiden luomista. Ja sekin on sovelluskehittämistä.

Deffi [18.04.2016 22:15:59]

#

Pilalla.

ASTE näyttää lupaavalta, vaikkei se koskaan tulekaan oikeeseen käyttöön nyt kun ollaan jo maksettu 384 miljoonaa hienosta VB6- ja MUMPS-softasta.

groovyb [19.04.2016 08:19:01]

#

Apottiahan tosin ei olla koko Suomessa ottamassa käyttöön, päätös nykyisellään kattaa vaan pääkaupunkiseutua. Eli on tässä markkinarakoa vielä jäljellä. Puhumattakaan, että ASTE -alusta olisi suunnattu myös sosiaalipuolelle, mitä Apotti ei kata lainkaan.

groovyb [19.04.2016 11:25:11]

#

Mielestäni kyselyn vaihtoehdot ovat melko provosoivat. UX-kehittäminen ei vaadi koodaamisosaamista, kuten koodaajankaan ei tarvitse osata suunnitella alaspesifiseen työkäyttöön optimoituja käyttöliittymiä ja määritellä niihin liittyviä käyttäjätarinoita. Ja tämä tosiaan on osa ohjelmistokehittämistä, varsinkin isoissa projekteissa.

User experience design

Koodaajien tekemät käyttöliittymät ovat usein karseita, vaikkakin ehkä teknisesti tehokkaita. Tästä esimerkkinä näppärän näköinen UI SAP:n päälle tehdystä käyttöliittymästä Tässä.

En nyt lähtisi lähtökohtaisesti dissaamaan oman alansa ammattilaisten tuomaa inputtia sovelluskehittämiseen, me koodaajat koodataan, annetaan muiden kertoa minkälainen sen tulisi olla.

feenix [19.04.2016 16:22:22]

#

ASTE on kiinnostava, mutta ei ole vielä näkynyt mitään. Jos nyt ketterä piti olla niin kovin hitaasti lämpenee.

Mietin josko olisi huvikseen hakenut tuonne Apottiin kun sattuisi olemaan varmaan aika uniikki kompetenssivalikoima. Pian on kaksi AMK-tutkintoa sote-puolelta, joista toinen tekninen, ja vielä yli 20 vuoden softa-alan kokemus.

Itse mietin josko tuo vaatimus olisi kopypastemoka, mutta tiedä sitten.

Katsotaan jos hakemuksen iskisi sisään. Palkkatoive kylläkin tulee olemaan niin iso etteivät varmasti ota, mutta ei sitä jaksa halvalla palata Suomeen, varsinkaan EPICin takia :P

Ja eipäs nyt tulkita mitään sairaanhoitajista. Sote-puolella on aika monta muutakin tutkintoa, jopa niitä teknisiä.

Metabolix [19.04.2016 16:44:53]

#

groovyb kirjoitti:

UX-kehittäminen ei vaadi koodaamisosaamista,

Projektiin haetaan ties kuinka monta henkeä, ja kestoksi mainitaan 2,5 vuotta. Osasta tulee tiiminvetäjiä jne. jne. Ei kai tämä kaikki voi olla käyttöliittymän kehittämistä? Epicin systeemi on jo käytössä vaikka kuinka monessa paikassa ja siis käyttöliittymäkin on jo olemassa. Olen nähnyt sen livenä, ja ihan hyvin se pärjää nykyisille suomalaisille järjestelmille.

Tosin nyt on näköjään ilmaantunut hakuun lisää paikkoja erilaisille ”arkkitehdeille” DI-tutkinnon pohjalta. Mystistä.

feenix kirjoitti:

Itse mietin josko tuo vaatimus olisi kopypastemoka, mutta tiedä sitten. – – Ja eipäs nyt tulkita mitään sairaanhoitajista. Sote-puolella on aika monta muutakin tutkintoa, jopa niitä teknisiä.

Olen ollut ihan infotilaisuuksissa, joissa on kerrottu, että esimerkiksi sairaanhoitajat voisivat tuonne hakea. Tekniset tutkinnot ovat toki mukana toisena vaihtoehtona.

groovyb [19.04.2016 19:54:50]

#

Taidat takertua Metabolix liikaa tutkintonimikkeisiin, ihan kuin sillä olisi ammattitaidon kanssa mitään tekemistä. Tutkinto kertoo vain ja ainoastaan että on hyväksytysti suorittanut tutkinnon vaatimat asiat, ja se ei tee ihmisestä ammattilaista. Tällä nyt en dissaa koulutusta, vaan tiputan sitä vähän siltä jalustalta minne se aina välillä jaksetaan nostaa.

Tutkinnot on edellytyksiä niissä, missä virkaehto tai vastaava tiettyä pätevyyttä edellyttää. Mutta ammattitaitoon se ei liity mitenkään. Koulusta valmistuu ihan yhtälailla niitä paskojakin koodareita (tai no, mitä vaan) joilla ei tee yhtään mitään, kuin omasta ammatistaan aidosti kiinnostuneita, jotka ovat ottaneet sekä koulunsa vakavissaan, että käyttäneet aikaa ammattiin valmistautumiseen muutenkin (Tämä nyt nousee koodausmaailmassa aika merkittäväksikin tekijäksi).

Ei koodausmaailmassa välttämättä tarvita tutkintoa lainkaan, ei tämä mitään erikoista duunia ole jota ei muuten oppisi. Tätä alaa oppii kyllä tekemälläkin ja omaamalla syvän kiinnostuksen aiheeseen. Aika moni hyvä devaaja on vuosien saatossa Junior Developerista edennyt alan rautaiseksi ammattilaiseksi, vaikka ei olisi opintopistettäkään alalta opiskellut. Se on sitten asia erikseen, että voiko henkilöä jolla ei ole alan tutkintoa käyttää esim. Hanselin tarjouksissa, joissa vaatimukset firmalle projektin tiimoilta on asetettu myös muodollisten pätevyyksien osalta. Kyllä se tutkinto aina on hyvä olla. Saatika että alalla on töitä vaikka mille osaamiselle, vaikka ei koodia vääntäisikään.

Tällä alalla on paljon nuoria lupauksia, jotka osaamisellaan yllättävät ja täyttävät lähes mitkä tahansa kriteerit mitä palkatessa heille asetetaan. Toki itsekin palkkaisin tutkinnon omaavan henkilön, jos kahdesta samantasoisesta henkilöstä pitäisi valita, mutta ei tutkinto mikään edellytys ole.

Edelliseen viestiin, töitä toki ohjelmistokehityksessä on muitakin, UX oli vain esimerkki muusta kuin koodaamisesta, mihin alan ammattihenkilöitä voitaisiin käyttää. Pitäisi varmaan nähdä tarkka työnkuva mihin henkilöitä aiotaan käyttää, jotta osaisi arvostella että onko valintakriteerit oikeat. Luulisi niitä jonkun ajatelleenkin, suhteessa siihen mitä tarkoitus on henkilön tehdä. Niitä MUMPS työnkulkuja saattaa osata tehdä kuka vain pienellä perehdytyksellä, mutta terveyspuolen tutkintoa kaivataan jotta henkilö osaisi tulkita HL7 skeemat paremmin. kukapa noista tietää.

Jalmari91 [19.04.2016 21:13:46]

#

Varmasti olisi mielenkiintoinen projekti jos siinä todella käytetään tuota Epic MUMPS kieltä. Ainakin tuolla XECUTE komennolla voisi varmasti tehdä vaikka mitä vinkeetä. Ei taida löytyä paljoa tuon kielen asiantuntijoita Suomesta joten varmasti DI koulutuksen omaavillakin olisi tiedossa jonkin verran kouluttautumista.

Metabolix [19.04.2016 21:38:40]

#

groovyb kirjoitti:

Ei koodausmaailmassa välttämättä tarvita tutkintoa lainkaan, – – Aika moni hyvä devaaja on vuosien saatossa Junior Developerista edennyt alan rautaiseksi ammattilaiseksi, vaikka ei olisi opintopistettäkään alalta opiskellut.

En ole koodarin tutkintoa vaatinutkaan. Kysymys on enemmänkin siitä, minkä verran näitä luonnostaan koodauslahjaisia henkilöitä on päätynyt hoitoalan töihin eli mitä porukkaa siltä saralta saadaan rekrytoitua.

No, aika näyttää.

The Alchemist [19.04.2016 22:41:43]

#

Tuossa ilmoituksessahan puhutaan testaamisesta ja (speksien) mukauttamisesta. Koodaamista ei mainittu sanallakaan. Eivät sairaanhoitajat koodia tee, ja hyvä niin. Tappaisivat vain ihmisiä. Heidän roolinsa lienee käyttöliittymän mukauttaminen paikallisiin tarpeisiin ja speksaaminen samalta pohjalta.

feenix [25.04.2016 14:25:53]

#

The Alchemist kirjoitti:

(19.04.2016 22:41:43): Tuossa ilmoi­tuk­ses­sahan puhutaan...

Saattaisivat tappaa vähemmän kuin itsestään liikaa luulevat "oikeat" koodarit, jos minulta kysytään.

Katsotaan miten käy. Laitoin huvikseni hakemuksen vetämään, mutta eiköhän se tyssää aika nopeasti.

Metabolix [12.05.2016 18:02:48]

#

Nyt on tietoa!

Juuri nämä sovelluskehittäjät toteuttavat muutokset Epicin tarjoamilla työkaluilla – ei siis MUMPSilla vaan jollain käyttäjäystävällisemmällä menetelmällä. Kyse ei ole dokumentoinnista ja spekseistä (vaikka tietenkin toteutus dokumentoidaan) vaan nimenomaan toteutuksesta. Odotus on, että varsinaista koodausta ei tarvitsisi kenenkään paljon tehdä, mutta sen toki tarvittaessa tekee Epic. Suunnittelijoita taas on erikseen erilaisten asiantuntijoiden ja arkkitehtien nimellä.

feenix [17.05.2016 16:44:10]

#

Tuli hylsy eivätkä edes pyytäneet juttelemaan. Kai palkkatoive ja kokemustaso oli vähän liikaa tuolle tasolle. Kyynel :/ Ei sitten mennä tekemään Apottia.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta