Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ylikuumenemisen estäminen ohjelmoinnissa

Jalmari91 [28.10.2014 21:16:56]

#

Viikon kysymys: ”Pitääkö ohjelmoijan suojella tietokonetta ylikuu­me­ne­mi­selta esim. nukku­mis­käs­kyillä?”

Moi,

Mielestäni tuo kysely on vähän tyhmä, koska siinä ei yksilöidä tilannetta. Totta kai ohjelma saa ja pitää käyttää kaikki teho minkä raudasta voi saada. Tuulettimien ja käyttöjärjestelmän pitää huolehtia ylikuumenemiselta. Mutta jos ei tarvitse käyttää tehoja (esim. odotetaan käyttäjältä syötettä) niin totta kai silloin pitää käyttää nukkumista. Tarkkuutta! :)

The Alchemist [28.10.2014 21:35:04]

#

Ei tuolla ole mitään tekemistä ylikuumenemiselta suojaamisen kanssa.

Grez [28.10.2014 21:45:45]

#

Minustakin kysely on vähän tyhmä, koska tietenkin esimerkiksi laitteistoa ja laitteistoajureita ohjelmoivien on syytä ottaa nuo huomioon. (Laiteajurienkin tapauksessa yleensä vain mikäli ei ole otettu laitteistoa ohjelmoidessa/suunnitellessa huomioon.)

Jos taas mietitään laiteajureita kauempana raudasta toimivia ohjelmia niin tilanne on täysin eri. Tietenkin ohjelman kannattaa vapauttaa resurssit joita se ei tarvitse. Käytetyistä työkaluista riippuen tämä voi olla sleep tai jotain muuta. Tässä ei kuitenkaan ole ajatuksena ehkäistä ylikuumenemista, koska tällä tasolla ohjelmoivan ei pitäisi tarvita välittää siitä.

Metabolix [29.10.2014 21:52:18]

#

Jalmari91 kirjoitti:

Mutta jos ei tarvitse käyttää tehoja (esim. odotetaan käyttäjältä syötettä) niin totta kai silloin pitää käyttää nukkumista.

Kysymyksessä selvästi kysytään nimenomaan vain ylikuumenemisesta. Mielestäni kysymyksessä ei ole tältä osin mitään epäselvää. Jos siis mielestäsi kaiken tehon saa (tarvittaessa) käyttää, vastaat kysymykseen, että ei tarvitse suojella.

Grez kirjoitti:

Minustakin kysely on vähän tyhmä, koska tietenkin esimerkiksi laitteistoa ja laitteistoajureita ohjelmoivien on syytä ottaa nuo huomioon.

Totta. Jos se tuntuu olennaiselta näkökulmalta, voi kuitenkin vastata ehkä ”vain ääritapauksissa” – onhan laitteiston ja ajureiden ohjelmointi aika marginaalista touhua.

punppis [01.11.2014 22:25:24]

#

Jalmari91 kirjoitti:

Totta kai ohjelma saa ja pitää käyttää kaikki teho minkä raudasta voi saada.

Hä? No tottakai suorituskykyä pitää rajoittaa, jos ylimääräisestä suorituskyvystä ei mitään hyötyä ole. Useat pelit esimerkiksi pyörii tyyliin 10fps:llä, jos peli-ikkuna ei ole aktiivisena. Samaten jos kevyt peli pyörii ilman rajoituksia 1000fps, ei siinä ole mitään järkeä ja kuluttaa sähköä / suorituskykyä muilta ohjelmilta ihan turhan takia.

Ohjelman tulee käyttää juuri niin paljon suorituskyvystä, että se toimi tarkoituksen mukaisesti. Ei yhtään enempää.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta