Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Yleinen keskustelu: Ubuntun asennustikun tekeminen pienellä kovalevyllä

Jaska [06.11.2019 22:29:29]

#

Pitäisi asentaa Ubuntu koneelle. Mulla on koulutusohjelmasta lainassa toinen kone, jossa on Windows 10. Tässä näyttäisi olevan 182 GB vapaata tilaa. Mulla on tarpeeksi suuri muistitikku iso-tiedostolle. Pystyykö koulutuksesta saamalla koneella tekemään käynnistystikun Ubuntulle siten, että se lataisi netistä osan iso-tiedostosta, kopioisi sitä tikulle, poistaisi kovalevyltä iso-tiedoston osan ja lataisi seuraavan osan jne?

Metabolix [06.11.2019 22:59:39]

#

Missä se nyt on se pieni kovalevy? 182 Gt vapaata tilaa on paljon, kyllä siihen muutaman gigan asennustiedosto mahtuu.

Tietysti on mahdollista ladata ja kirjoittaa tiedostoa pala kerrallaan tai vaikka suoraan latauksesta kirjoittaa muistitikulle. Linuxissa tämä onnistuisi vaikka komennolla curl -so /dev/levyasema http://..., mutta Windowsissa käsittääkseni suoraan tikulle kirjoittaminen ei ole näin yksinkertaista vaan vaatii erikseen tarkoitukseen tehdyn ohjelman.

Jos levytilaa on oikeasti vähän, voisit ehkä ensin ladata jonkin pienen Linuxin pienemmälle muistitikulle ja sitten siitä käsin käyttää yllä mainittua komentoa isomman levykuvan lataamiseen.

Grez [07.11.2019 08:34:44]

#

Tämä kysymys tosiaan kuulostaa lähinnä siltä että yksiköt on menneet sekaisin. Eli jos kiintolevyllä olisi 182 MB vapaata tilaa, niin sittenhän tuo olisi ihan järkevä kysymys.

Tronic [12.11.2019 10:30:07]

#

Nyt UEFI-aikana nuo asennustikut pitäisi muutenkin tehdä FAT32:lla, joten imagea ei voi suoraan kirjoittaa USB:lle, vaan ISO:n sisällä olevat tiedostot kopioidaan tikulle. Bootissa UEFI käynnistää tikulta tiedoston /EFI/boot/bootx64.efi, joka löytyy mm. Ubuntun ja Windowsin asennusmedioilta.

The Alchemist [12.11.2019 15:35:14]

#

Tronic kirjoitti:

Nyt UEFI-aikana nuo asennustikut pitäisi muutenkin tehdä FAT32:lla, joten imagea ei voi suoraan kirjoittaa USB:lle, vaan ISO:n sisällä olevat tiedostot kopioidaan tikulle.

Tässä selityksessä ei ole mitään järkeä. Jos levykuva on uefi-boottaava, niin sen voi kirjoittaa suoraan tikulle sellaisenaan. Esimerkiksi Arch Linuxin levykuva on tällainen.

Tronic [13.11.2019 11:06:30]

#

Niin kai, kun siinä imagessa on tavanomaisen ISO9660:n lisäksi GPT-osiotaulu ja 64 MiB FAT32-boottiosio, josta löytyvä EFI boot loader käynnistää Linuxin samalta osiolta ja Linux sitten osaa lukea ISO9660:lta loput tiedostot. Viritys on nimeltään ISOHybrid.

Iso osa CD/DVD-imageista ei ole tuolla tavoin käsiteltyjä, mutta niidenkin kanssa toimii tiedostojen kopiointi. Tikkua, jolle on kirjoitettu image, ei myöskään voi käyttää muiden tiedostojen tallentamiseen, vaan sen joutuu osioimaan/formatoimaan uudelleen tavallista käyttöä varten.

Hieman vastaava viritys löytyy myös NTFS-tiedostojärjestelmän tuelle, eli https://github.com/pbatard/uefi-ntfs avulla asennustiedostot ja muut tikun tiedostot sisältävä osio voi olla NTFS. Toteutustapana on 1 MiB EFI-osio, joka latauduttuaan jatkaa UEFI-boottia NTFS-osiolta.

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta