Kirjautuminen

Haku

Tehtävät

Keskustelu: Nettisivujen teko: Hello World! tutoriaali

Sivun loppuun

Daimeri [07.10.2019 21:51:15]

#

Pitäisi löytää jotain opusta / tutoriaalia siihen kuinka tehdään ihan basic hello world käyttäen backendinä .net core/ c# core frontissa javascriptiä.

Eli netti sivuilla olevaa nappia painamalla ohjelma kutsuisi c# luokasta metodia

void helloworld(){

}

Grez [07.10.2019 21:55:17]

#

Mitä kirjastoa ajattelit käyttää Front-puolella. (Tämä on merkittävä seikka sikäli, että monissa kirjastoissa on tapa tehdä Ajax-pyyntöjä. Toki puhtaalla JS:lläkin on mahdollista tehdä web-applikaatio, mutta ennemmin kannattaa hyödyntää valmiita kirjastoja)

Olisiko serveripää tarkoitus olla puhtaasti API, eli esim. RESTful HTTP-palvelu?

Daimeri [07.10.2019 22:13:09]

#

Grez ei mitään hajua. Olen suoraan sanottuna hieman hukassa näiden kaikkien teknologioiden kanssa.

Nyt luen artikkelia .net core razor hommasta. Sillä voi ilmeisesti tehdä nettisivuja. Tarvitseeko siinä kirjoittaa jotain javascriptillä?

miten front endin sillä hoidetaan.

Grez [07.10.2019 22:15:24]

#

Ei tarvitse kirjoittaa javascriptiä, mutta toki monipuolisempaa selaintoiminnallisuutta varten sitä tarvitsee.

Daimeri [07.10.2019 22:24:04]

#

Saako tuon asp.net core razor homman pyörimään apachella `?

Jos saa niin voiko sitä suoraan koodata serverille visual studiolla?

Grez [07.10.2019 22:35:48]

#

ASP.Net Core käyttää omaa Web-palvelintaan (Kestrel), joskin sen eteen tyypillisesti laitetaan Reverse Proxy, joka voi olla myös Apache. Yleisemmin ehkä käytetään NginX:ää, koska se on kevyempi ja tehokkaampi tuohon hommaan.

Sinänsä lähtisin ehkä tutustumaan niin, että saisin jonkun weppisysteemin pyörimään omalla koneella. Jos valitset Visual Studiosta uuden projektin ja C# -> Web -> ASP.NET Core Web Application ja sitten OK:n jälkeen "Empty" niin se tekee tyhjän projektin.

Sitten voit lisätä sinne "Add Item" -> "Controller class" ja vaikka hyväksyt oletuksena tarjotun HomeController.cs:n, niin voit käydä muokkailemassa sitä Index() -funktiota sen verran että laitat sinne (Return View(); tilalle)

return Content("Hello world!");

Tämän jälkeen kun painat ctrl+F5 niin se (oletusastuksilla) kääntää projektin, käynnistää webserverin projektillesi arvottuun porttiin ja avaa nettiselaimen ko. palvelimelle (tyyliin https://localhost:12345/ ). Nyt selaimeesi pitäisi tulla teksti "Hello world!"

Jos taas valitset tuossa web-projektia tehdessä Empty asemesta vaikka "Web Application (Model-View-Controller)", niin se tekee sinulle esimerkkiprojektin jossa on kaikenlaista tauhkaa mihin voi aloittaa tutustumaan. Senkin saa luonnollisesti käyntiin ctrl-F5:llä.

Netistä myös löytyy pilvin pimein .Net Core web-tutoriaaleja, joten en ala tässä sen suurempaa tutoriaalia kirjoittamaan.


PS. En ihan hahmota mitä tarkoitat "koodaamisella suoraan serverille."

Daimeri [07.10.2019 23:26:53]

#

Kiitos pitänee tutustua.

Tarkoitin tuolla koodaamisella suoraan serverille sitä, että visual studion projektia ei käynnistetä https://localhost:12345/ ) vaan https://osoite.fi/ )

serverillä olevia filuja siis koodataan suoraan visual studiolla.

Grez [07.10.2019 23:49:22]

#

Daimeri kirjoitti:

Tarkoitin tuolla koodaamisella suoraan serverille sitä, että visual studion projektia ei käynnistetä https://localhost:12345/ ) vaan https://osoite.fi/ )

serverillä olevia filuja siis koodataan suoraan visual studiolla.

Kyllähän se varmasti onnistuu, mutta aika harva haluaa tehdä niin. Yleensä koodataan ja testataan ja sitten kun jokin muutos on valmis ja toimii, niin päivitetään uusi versio palvelimelle. Tuohon päivittämiseen/julkaisemiseen kyllä löytyy runsaasti eri työkaluja, joista osa VS:ään sisäänrakennettunakin.

The Alchemist [08.10.2019 06:18:26]

#

Se on hyvä taito oppia, että koodaa ja testaa huolella ennen kuin heittää mitään ns. tuotantopalvelimelle. Vaikka jokaisen koodaussession lopuksi sitten deplaa muutokset, jos sai valmista aikaan, kuin että viiden minuutin välein parin rivin muuttamisen jälkeen menee "ihastelemaan" tuotostaan.


Sivun alkuun

Vastaus

Aihe on jo aika vanha, joten et voi enää vastata siihen.

Tietoa sivustosta